Šta je novo?

Solarni paneli i subvencija države

U tome je i problem, ako će u šteker to će da ode u mrežu i to ne dozvoljavaju.

U pravu si. Čak i ako isključi glavnu sklopku imaće problem. Neće vraćati u mrežu, ali ko zna šta može da napravi i kakv je to inverter. Verovatno nije hibridni i neće ni raditi bez struje iz mreže.

Ok, znaci slaba vajda.

Ovde u DE kupis sertifikovani u Bauhausu, OBI ili od skora i Ikea, postali su bas jevtini, i samo ubodes inverter u steker, ne treba ti nista, promenili zakon.

U tome je i problem, ako će u šteker to će da ode u mrežu i to ne dozvoljavaju.
Alo ljudi pa sta ako ne dozvoljavaju nece znati ako ne primete, ako primete zamenuce mu strujomer i onda moze da iskljuci, ovako kad gura tockic vrti unazad kad trosi unapred i bitno da kad se upisuje stuja nije u minusu. A posto gospoda sad upisuju na svak tri meseca nece ni primetiti, a on sigurno sa dva panela nece napraviti dibalans u mrezi.

To na 3 meseca je odloženo.
Solarni paneli nisu mali i vide se na terasi, samo je pitanje vremena da vide ili te neko prijavi.
Kad isključe struju zbog radova ili kvara a ti guraš struju u mrežu (mada ne bi trebalo ako je hibridni inverter) i neko ne daj bože pogine, šta onda?
Ima tu mnogo problema pogotovo ako je stambena zgrada.

Kod nekih invertera u konfiguraciji postoji mogućnost da se limitira proizvodnja el. energije na nivo trenutne potrošnje. Naravno, za to je neophodan povezan net-metar u kućnoj instalaciji. U toj situaciji ne bi trebalo biti problema sa digitalnim brojilom jer se ne vraća ništa u el. mrežu.

To na 3 meseca je odloženo.
Solarni paneli nisu mali i vide se na terasi, samo je pitanje vremena da vide ili te neko prijavi.
Kad isključe struju zbog radova ili kvara a ti guraš struju u mrežu (mada ne bi trebalo ako je hibridni inverter) i neko ne daj bože pogine, šta onda?
Ima tu mnogo problema pogotovo ako je stambena zgrada.
Kao prvo odlozeno je kao i Rio tinto sto je odlozen gluposti, pretprosli mesec su lupili prosecno stanje ovaj mesec na racunu mi stoji neocitano i samo 850din za onaj fiksni deo, i ne znam sto ljudi stalno lupaju da ce nekog da ubije struja kad je iskljucena kad ni jedan proizvodjac ongrid invertora zadnjih preko 20 godina ne sme da ga proizvede da radi tako. Ni jedan ongrid invertor ne moze da pravi frekvenciju nego moze samo da je kupi iz mreze, cim nestane frekvencija iz mreze on se gasi. Offgrid invertori prave svoju frekvenciju.

Od kad sam pustio hibridni sistem 2 puta u mesec dana su dolazili iz EPSa. Proveravali brojilo. Triger im je izgleda kad racun padne sa 12.000 na 800 din :).

I meni tako poznato, da on-grid invertori rade sinhronizaciju sa mrezom, napon, frekvencija i faza i tek kada se sinhronizuje u granicama tolerancije ukljucuje "izvoz". Ne vidim kako moze da salje u mrezu kada nije sinhronizovan, ali ljudi obozavaju da sire dezinformacije :)

edit: hibridni inverter moze da nastavi da napaja kucne aparate/baterije i kada nema struje u mrezi (naravno sunca mora biti, ako se nema baterija), jer se otkaci sa grida i nastavi sa proizvodnjom.

Poslednja izmena:
Od kad sam pustio hibridni sistem 2 puta u mesec dana su dolazili iz EPSa. Proveravali brojilo. Triger im je izgleda kad racun padne sa 12.000 na 800 din :).
Hibridni sistem u teoriji i deluje najbolji ali cena i vek baterije po meni ga cine neisplativim (u Srbiji) , tamo gde je cena struje dosta vislja mozda i ima neke logike

Jeste malo bzvz ta priča da ako nestane struje naš invertor će da napaja mrežu...

Kao što kažu @bicko i @Qiza , svi on-grid invertori staju čim nema mrežnog napona.
Nema mogućnosti da vrate energiju u mrežu na kojoj nema napona.

Čak i ako nestane struje a naš invertor eto ipak nekako pokuša da napaja mrežu, to će značiti da dotični treba da napaja sve potrošače svih naših komšija, sve do distributivnog transformatora, ili bar do mesta gde je isključeno napajanje sa mreže. Potrošnja celog šireg komšiluka pada na naš invertor, a to ga odmah tera u overload, te će se inverter svakako sam isključiti.

Ali zahtev da ne sme da se pojavi napon od strane potrošača kada nema napona mreže ima osnova, jer ipak postoji mogućnost da iz distrubucije rade npr. samo na našem brojilu, ili da smo na nekom patrljku neke salašarske mreže, gde i nema potrošača sem naših. Tada da, može se naš napon pojaviti na isključenoj mreži. Zbog toga postoji striktan zahtev distribucije da samo seritifkovani on-grid inverteri smeju da se koriste na strani potrošača.

Da, moram da se ispravim, ako želiš hibridni sistem, možeš da koristiš hibridni invertor, ali tada se ceo sistem i projektuje kao hibridni.

99% prosumera su on-grid.
Ne znam sada da li se razlikuju ugovori sa EDS za prosumere sa on-grid sistemom, i sa hibridnim sistemom, ako su uopšte definisani kod nas?!?

Ali svakako sistem mora biti tako rešen da se u slučaju nestanka napona mreže, ne sme pojaviti napon našeg invertora na distributivnoj mreži.
Kod najčešćih on-grid sistema, to se rešava jednostavno tako što inverter ne može ni da radi ako nema napona mreže.
Kod hibridnih, mora biti prekidno mesto koje nas potpuno odvaja od mreže kada nema napona.

Ok.
Zato što mi je u planu hibridni sistem bez ikakvog uplitanja EPS ili EDB.
Bez subvencija, bez prosumera, bez vraćanja u mrežu.
Želim da koristim koliko mogu svoje panele, ako ima viška da ga sačuvam u bateriju, a ako nemam dovoljno sopstvene proizvodnje, tek tada da povučem iz mreže.

Može da se projektuje hibridni sistem, ali onda nisi prosumer, što znači moraš da radiš kompletan projekat za objekat, nisam siguran da li se radi projekat instalacija za kuću (u kome će figurisati i SE i baterije) ili za solarnu elektranu sa baterijama, treba se dobro raspitati oko toga. Moja pretpostavka je ovo prvo, jer će se priključenje na mrežu izvesti preko priključka kuće. Ali poenta je da se neće moći "završiti" priključenje sa 4 crteža kao u slučaju prosumera, već će morati da se radi detaljan projekat, a nisam siguran koliko ljudi ima kod nas koji znaju šta je potrebno za takav projekat. Pre svega treba tražiti od EDS uslove za priključenje, tu bi trebalo da oni napišu šta je neophodno da postoji u sistemu da bi se odobrio takav priključak.

U staroj firmi smo imali neprekidno napajanje sa baterijama i dizel agregatom, nisam bio uključen u to (radila firma sa strane), ali su u nekoj neobaveznoj priči rekli da su morali da "isprojektuju" automatiku koja u slučaju nestanka napajanja fizički prekida vezu sa mrežom. Mislim da je to standardna oprema, ali opet, sve to je trajalo oko godinu dana, plus ispitivanja kada se puštalo u rad, znam da su dolazili nekoliko puta da rade testove kako se ponaša sve to (tada nije postojao EDS već je to bio EDB).

Ovo bi dovelo do toga da je sama procedura sigurno skuplja od solarne elektrane, ali naravno ostaje pitanje cene baterija i koliko možeš da očekuješ uštede od njih, pa da se vidi ima li isplativosti u tome.

Nisam baš siguran da sam te razumeo šta znači "priključenje na mrežu izvesti preko priključka kuće" i "tražiti od EDS uslove za priključenje".
Priključenje čega?

Trenutno stanje je da koristimo struju iz elektro distribucije.
Planirano buduće stanje je da dodam solarne panele, inverter i baterije i da ne vraćam struju u mrežu. Što se tiče elektrodistribucije oni ne vide raliku.
Malo sam istraživao i izgleda da mi samo treba hibridni inverter koji ima "zero export" ili "zero feed-in" opciju.
Po zakonu, trebalo bi da isto nemam problema. Računa se da proizvodim struju za off grid, pošto inverter blokira izvoz struje i sva proivedena struja se koristi lokalno.

Raspitaću se još. Nije pitanje isplativosti već više što veće nezavisnosti i da imam backup struju iz baterija.

Nije baš tako jednostavno. Kada si priključivao kuću na distributivnu mrežu, morao si da priložiš elektro projekat kuće, na osnovu toga su ti priključenje odobrili. Sada bi da menjaš taj projekat, pa je i logično da ćeš morati da tražiš odobrenje od EDS za to. Ovo što gore pišeš bi bilo kao da kažeš: Majke mi neće vas ubije, piše tu. Sve je to ok, ali neko to mora da pogleda i da da saglasnost na to. Država je odstupila od takve procedure za male solarne elektrane (prosumeri), ali tu je detaljno napisano šta potpada u tu grupu, baterija tu nema. Kao što rekoh, sve to može da se projektuje i da se odobri, ali ne po skraćenoj proceduri kao što to jeste za prosumere.

Ima smisla. Proveriću detaljno šta i kako. Nije mi na vrhu prioriteta tako da ima vremena.
Ako bilo šta saznam, podeliću iskustva. Ako neko drugi uspe hibridni da postavi, bilo bi dobro da javi šta i kako.

Gde da dobiješ dozvolu za hibridni sistem, odmah je prvo pitanje a da se ne pune baterije po nižoj tarifi?

Off grid sistem je u pitanju, uz mogucnost da se prebacim na mrezu kad god pozelim. Radio sam test gde ceo mesec nisam ni jedan kw povukao sa pustenom toplotnom pumpom, bojlerom i manjim potrosacima.
Postoji switch gde biram da li zelim da idem off grid ili full da sa prebacim na mrezu.
Uz trecu opciju, gde mogu uz victron system da pustim da se odrzava blagi napon iz mreze, gde se dnevno povlaci oko 1kwh.
Ako sam dobro razumeo montera ovo je dobro da struja ne bi isla ka mrezi, spominjali su se neki zakoni fizike :). Ali sam iskljucio tu opciju pre par nedelja. Jer mislim da iz nekog razloga sistem pravi za nijansu vecu buku kad je aktivna ova varijanta, jer je jedna spavaca soba iznad podruma, pa se osete malo vibracije i brujanje nocu kad je totalna tisina.
Nikakve dozvole nisam trazio. Imam standardno digitalno brojilo. Nemam dvosmerno.

Prilozi

• IMG_6657.png
    IMG_6657.png
    1.2 MB · Pregleda: 43
  • IMG_6658.png
    IMG_6658.png
    1.2 MB · Pregleda: 42
Sto se tice punjenja baterija u nizoj tarifi to je takodje izvodljivo. Mada meni ni zimi nikad kapacitet baterija nije pao ispod 40% ako se dobro secam. Videcemo kako ce biti kada krenemo EVs da punimo. Mada do tada mislim da ce ukinuti jeftinu tarifu, svesni su oni svega, sada im se ne zuri jer je jako malo sistema sa baterijama. Zbog zimskog perioda, oblacnih dana i punjenja el automobila na 11kw punjacu je postavljeno 17kw panela. Baterije mi leti budu na 100% uglavnom vec oko 10-11h.

Može neko opširnije objašnjenje šifre ovog pametnog brojila što se koristi za prozjumere?
2.8.1 export aktivne u višoj
2.8.2 export aktivne u nižoj
4.8.1 export reaktivne u višoj
4.8.2 export reaktivne u nižoj

2.8.1 export aktivne u višoj
Ja samo to slikam zbog provere, ostalo je nebitno.

Ima u opisu brojila ja mislim, oni svakako uzimaju više stavki ali to ništa ne utiče na račun. Očitavaju daljinski tako da to i ne slikam.

20.03. podnet zahtev za status prosumera. 07.07. elektrana zvanično priključena na distributivni sistem. Ugovor za subvenciju potpisan krajem decembra.

Nazad
Vrh Dno