Šta je novo?

AMD RX 9000 / RDNA 4

Zanimljivo...

Iako je ovo extremni test, ali ko igra SP igre zapravo ima 2 opcije, duplo brži CPU bi uposlio ovu karticu 100% u 1440p, ili duplo sporija kartica (RX 6600) bi bila 100% iskorištena u 1440p.... drugim rečima neki i7 6-7-8 generacije bi poslužio OK za SP naslove iako ne bi izvukao 100%.

Poslednja izmena:
Otkud to da se samo jedan model 9060xt do sada pojavio, samo gigabyte, proslo je vec 10 dana, a nema ni XFX, Sapphire, Asus i ostalih?

Otkud to da se samo jedan model 9060xt do sada pojavio, samo gigabyte, proslo je vec 10 dana, a nema ni XFX, Sapphire, Asus i ostalih?

Doći će ubrzo. I ovde kod mene je pre nedelju dana bio samo Gigabyte, sad su već stigli svi. Prvi put danas ima i jedan ispod 400 evra, PowerColor. Ja ciljam na Sapphire, ali može na kraju da završi XFX ili neki drugi, zavisiće od cene.

Doći će ubrzo. I ovde kod mene je pre nedelju dana bio samo Gigabyte, sad su već stigli svi. Prvi put danas ima i jedan ispod 400 evra, PowerColor. Ja ciljam na Sapphire, ali može na kraju da završi XFX ili neki drugi, zavisiće od cene.
Vidim da kod mene nude Sapphire za 400 evra (ne obaziri se na onu precrtanu cenu od 10.000 evra iznad :))

Vidim da kod mene nude Sapphire za 400 evra

Ja se nadam da ga uhvatim negde oko 380 evra, mislim da su male šanse da može ispod toga. Za sve grafičke već odavno cena u Evropi je MSRP cena u dolarima, pa toliko u evrima, plus 20-30. Posebno me nervira što lako može da bude da kad se početne zalihe rasprodaju, posle cena bude veća, umesto manja kako bi bilo logično. Najlakše mi da sačekam da izađe Ubuntu 24.04.3 point release koji će da donese potrebni kernel i Mesa stack, ali on neće pre avgusta, baš kada idem na odmor, tako da ću možda morati da kupim karticu i onda je ostavim da stoji u kutiji par meseci. :rolleyes: Budalaštine modernog tržišta grafičkih karti.

Aj sto cu kad dodje vreme promeniti GPU, al sto cu morati i RAM, 32GB postaje standard, ove igre vecinom sve srcu preko 16GB RAM-a
Ma zapravo neki zaključak je da 6700xt i dalje vrši posao. Jedino ko insistira da koristi FSR 4, i gura RT ima razlog za upgrade, mada uglavnom ono što 6700xt ne može da uradi, ne može ni 9060 XT značajno bolje. Neki realni naslednik je 9070 zapravo. A ova zamena (za 9060) se isplati ako je doplata (posle prodaje 6700xt) oko 100$...

Ma zapravo neki zaključak je da 6700xt i dalje vrši posao. Jedino ko insistira da koristi FSR 4, i gura RT ima razlog za upgrade, mada uglavnom ono što 6700xt ne može da uradi, ne može ni 9060 XT značajno bolje. Neki realni naslednik je 9070 zapravo. A ova zamena (za 9060) se isplati ako je doplata (posle prodaje 6700xt) oko 100$...
Izvini, ali meni nesto nema previse smisla ovo sto si napisao. Niko ne "insistira da koristi FSR", ljudi to rade jer igre bez njega nemaju dovoljan FPS. Drugo, igre ce u buduce sve vise TRAZITI RT u base podesavanjima, nije to nesto sto korisnik nuzno "gura". Tako da, ako ogra ne radi bez FSR-a, ali radi sa FSR-om u verziji 4 dovoljno dobro, onda bukvalno RX 9060XT moze da izgura nesto sto RX 6700XT ne moze.

Pa dobro da, ako gledas da FSR treba da ti neigrivo pretovori u igrivo, problem je što nijedna od tih tehnologija ne može da digne bazne performanse.

Da bi FSR imao smisla ti moraš minimum da imaš native 1080p 60 fps, a onda FSR može da ti pruži relativino ugodno 1440p. Problem je što se obe karte muče sa jačim RT da prebace 60 fps u 1080p.

Suština mog posta je da je razlika i dalje relativno mala i da upgrade grafičke ima smisla ako je barem duplo brža, a ova to nije... uostalom pogledaj test... :)

Poslednja izmena:
Pa dobro da, ako gledas da FSR trreba da ti neigrivo pretovori u igrivo, problem je što nijedna od tih tehnologija ne može da digne bazne performanse.

Da bi FSR imao smisla ti moraš minimum da imaš native 1080p 60 fps, a onda FSR može da ti pruži relativino ugodno 1440p. Problem je što se obe karte muče sa jačim RT da prebace 60 fps u 1080p.

Suština mog posta je da je razlika i dalje relativno mala i da upgrade grafičke ima smisla ako je barem duplo brža, a ova to nije... uostalom pogledaj test... :)
Mislim da ti imas bas iskrivljeno misljenje o tome za sta upscaling sluzi. Kao sto prepoznajes da FSR moze sa native 1080p 60FPS da ti napravi neki normalan FPS na 1440p, isto tako moze sa 720p 60FPS(ili koliko god FPS) da ti napravi neki smisleniji FPS na 1080p. Nisu ovo kartice gde ce da se gura jaci RT, vec samo onaj minimalan koje igre traze.

Sa druge strane, se slazem da je razlika izmedju te 2 kartice previse mala da se zaista isplati upgrade. Jedino uz blagu doplatu.

Pa može, ali zamisli da guraš upscale od 720p rezolucije na 1080p... Meni je to užas, bolje odmah uzeti PS5 😏.

Zato i kažem 1080p 60 fps native je neki donji minimum za bilo šta. Pa posle može i FSR na 1440p, neki FG na 120 fps da se izvuče, itd.

PS ja računam da onaj ko kupuje karticu od ~400e ima ili će kupiti barem 27" 1440p 165 Hz monitor, a tu upscale sa 4x manje rezolucije nema nikakvog smisla...

Ovo mu je najzahtevniji graf gde gura 1440p native, max settings sa obe kartice... iako postoji par situacija gde je razlika velika, u većni slučajeva su bliske, i jedan setting da se olabavi biće dosta blizu... suština upgrade se isplati sa jako malom doplatom :)

1750152818090.png

Poslednja izmena:
Pa može, ali zamisli da guraš upscale od 720p rezolucije na 1080p... Meni je to užas, bolje odmah uzeti PS5 😏.

Zato i kažem 1080p 60 fps native je neki donji minimum za bilo šta. Pa posle može i FSR na 1440p, neki FG na 120 fps da se izvuče, itd.

PS ja računam da onaj ko kupuje karticu od ~400e ima ili će kupiti barem 27" 1440p 165 Hz monitor, a tu upscale sa 4x manje rezolucije nema nikakvog smisla...

Ovo mu je najzahtevniji graf gde gura 1440p native, max settings sa obe kartice... iako postoji par situacija gde je razlika velika, u većni slučajeva su bliske, i jedan setting da se olabavi biće dosta blizu... suština upgrade se isplati sa jako malom doplatom :)

Pogledajte prilog 496453
Bre meni je bilo kakav upscale uzas, dakle te kartice nisu ni za tebe ni za mene, al za veliku vecinu publike to nije tolki problem za svariti.

DLSS4 i FSR4 je zadnja linija odbrane ako nema dovoljno fps na npr high podesavanjima (sto je po meni minimum za AAA igre), licno nisam probao ali citao sam veoma pozitivne utiske koriscenja DLSS4 quality na 1080p monitoru.

Trenutno je cena za Sapphire Radeon RX 9070 Nitro+ ista u našim prodavnicama i na KP. Ja poručio za 680 evra, lakše mi je kad znam da imam domaću garanciju. :)
Zanimljivo je i da su Sapphire Pulse i Nitro+ trenutno najjeftinije RX 9070 kartice u našim prodavnicama, ali za razliku od 30 evra, ja sam išao na Nitro+, čisto zato što je lepša.

Poslednja izmena:
Ebg, lepota je relativna, ali bi trebalo i da je nešto bolja karta... opet, mi neki sa egzotičnim kućištima moramo Pulse jer Nitro ne može da stane, u svakom slučaju, danas baš konstatovah da su domaće cene za 9070(XT) karte u rangu sa KP i EU. CPU takođe nefavno nabavljen po praktično HU ceni... Još da dočekamo televizore da spadnu...

Ja sam se odlucio za Gigabyte rx 9070 OC. Lepo izgleda, sad da se testiraju igre ;)

Ne samo to, stavili su neki termalni gel koji zna da iscuri umesto termalne paste na GPU.

Svestan sam tih problema ali nisam mogao dati vise para za bolju varijantu. Ako bude tih problema reklamiracu graficku,

ako si je kupio online u domacoj prodavnici, imas zakonski 14 dana fore da je vratis, nitro+ je jeftiniji od gigabyte

Pulse je još 30 evra jeftiniji od NItro+, najjeftinija RX 9070 u našim prodavnicama.

Ja sam se "počastio" sa Powercolor Hellhound 9070 xt, neka ide život :)

Zasto je Asus TUF 9060xt 80k na vise mesta? to nema nikakvog smisla...
Ako se ne varam Nvidia "neda" ASUS-u da pravi ROG modele sa 9000 serijom AMD gpu-ova, mozda je jednostavno TUF sada neka zamena za ROG bar kod AMD??

Nazad
Vrh Dno