Šta je novo?

Napajanja, adapteri i konektori za Nvidia GeForce RTX 4000 i 5000

Prvo kompletno spoljasnje, resenje za 12v-2x6 standard, od strane kineskog reviewer-a, entuzijaste King of Wing (Saradjivace sa Seasonic-om za ovo za zapadna trzista). Sve je open source, ima detaljne seme, sve komponente koje se koriste, itd:

Preduhitrio je der8auer-a/Thermal Grizzly, Aris-a/Cybenetics/HWbusters i jonnyGURU-a/Corsair sa resenjem(sad zapadnjaci mogu da kopiraju Kineze malo xD)

Screenshot_2025-05-23_173514_-_Copy.png
gkZsYfdNQjD4WZsG_-_Copy.jpg
Screenshot_2025-05-23_173542_-_Copy.png
Screenshot_2025-05-23_173530_-_Copy.png

Evo situacije, kada ga malo poguram na gore proradi, kada pustim izgubi kontakt. Ne znam postoji li opcija da kabl nije kompatibilan sa napajanjem jer je iz starije serije?

Definitivno ne može da se nagura dublje u grafu, sa Nvidia konektorom sve normalo i nema ovih problema...

Pogledajte prilog 490068

Ne bih ja koristio taj kabl da sam na tvom mestu. Koristio bih adapter tok se ne uzmem kvalitetniji custom kabl.

Ne bih ja koristio taj kabl da sam na tvom mestu. Koristio bih adapter tok se ne uzmem kvalitetniji custom kabl.
Vratio fabrički konektor pre mesec dana, bez problema, svakako je 4070s mali potrošač, adapter radi posao, dosta igre sa kablovima, fabrički konektor izgleda dosta kvalitetnije nego taj Corsair...

Za koji dan mi stiže MSI RTX 5090 Trio, sa napajanjem:

NZXT C1200 1200W PCIe5 Ipon link

za napajanje sam dobio preporuku na forumu, i prodavac je već nabavio robu i slikao mi je kutije i na NZXT napajanju jasno piše da je ATX 3.0.

Da li to automatski znači da je sa 12VHPWR konektorom? Nema šansi da su zbog uštede na ambalaži ostavili staru kutiju?

Planiram da karticu koristim intenzivno 8-16 sati dnevno u full loadu i zaista bih izbegao probleme sa topljenjem konektora.

Šta da radim? Ovaj lik me maltene prisiljava da podignem. I ne želi ni da čuje za zamenu za skuplje.

Prilozi

• SNAG-0010.png
    SNAG-0010.png
    1.1 MB · Pregleda: 59
  • SNAG-0011.png
    SNAG-0011.png
    452.8 KB · Pregleda: 20
Stigla je slika i serijskog i po svemu sudeći model je stariji.
Šta je najmudrije u ovoj situaciji?

da li je bezbedno na 12VHPWR kabl da vezujem i ostavljam preko noći u full loadu grafičku?
da li je bolje da dokupim i 12V-2x6 kabl za sigurniji spoj na grafičkoj? Ne znam kako to sve ide, i da li moram od istog proizvođača ili kako?

Prilozi

• SNAG-0000.png
    SNAG-0000.png
    1.1 MB · Pregleda: 19
Poslednja izmena:
12V-2x6 kabl za sigurniji spoj na grafičkoj?
Svi kablovi su isti, razlika je samo u konektorima na napajanju i na grafickoj
i da li moram od istog proizvođača ili kako?
12+4 kablovi su univerzalni, al ostali, da imaju specifican raspored zica i to ne samo izmedju proizvodjaca, nego i izmedju pojedinacnih napajanja jednog proizvodjaca xD
da li je bezbedno na 12VHPWR kabl da vezujem i ostavljam preko noći u full loadu grafičku?
NIje idealno, def, bi bilo bolje da napajanje ima novi 12v-2x6 konektor, ali trebalo bi da bude ok, veci je problem na strani graficke karte

https://press.asus.com/news/press-releases/asus-pro-ws-platinum-power-supplies/

TLDR:

The design of ASUS Pro WS Platinum series PSUs places a focus on safety and durability. Each unit features PCIe connectors that offer a variety of benefits and enhanced resistance to the wear-and-tear of insertion and removal. Gold-plated copper pins lower connector temperatures by up to 10°C, versus standard 12V-2x6 connectors. Increased contact between the internal socket pins and connectors also reduces resistance, improving power-delivery efficiency.

Da li je neko ovo uspio da testira?

Mislim da je efikasnost pozlaćenih konektora davno debunkovana u smislu da je marketiški bullshit, odnosno ako uopšte ima istine u tome efekat je neprimetan u realnoj upotrebi. Bar što se tiče upotrebe u audio i drugim uređajima...
Ako u ovom slučaju išta ima efekta, to bi bili bakarni konektori, ne pozlata. Mada i to je upitno...ne znam šta drugi koriste za konektore i da li je neko zaista upoređivao u praktičnim testovima.

Nema to kod nas, ne radi niko 12v-2x6, evo ti braca Kinezi:

najpopularnije, i najprovereniji

Hoću da uzmem ovo za 5070ti, ima li razlike izmedju 16/17/18awg i materijala što se tiče dugotrajnosti?

I verovatno glupo pitanje - sad je 2x8pin adapter ja bi uzeo sa 3x8pin ako zatreba za neku sl.karticu, jel bolje (rasterećenije) da priključim sva tri u napajanje ili da ostavim dva?

Unsleeved (17AWG) i Embossed (16AWG) mogu da izdrze najvece temp (mada za 5070 Ti manje bitno)

pa onda Silicone(17AWG)

Sleeved PET(18AWG) i Paracord(18AWG) nisu najbolja opcija

16/17/18AWG je direktno povezano sa da li je dovoljno 2x8pin ili 3x8pin, sto je manje AWG broj sto je deblja zica, to je sigurnije manje kablova

Verovatno ima isto i za dugotrajnost korist al nisam 100% siguran

Ako ti je ok da se zice bore protiv tebe i da nece da drze oblik, ali da se najlakse saviju i prilagode prostoru u kucistu Silicone 3x8pin je najbolja opcija

Ako bi radije da se malo teze prilagode i da moras da se cimas da ih oblikujes, ali da drze oblik kad ih pustis, Embossed 2x8pin ili Unsleeved 3x8pin (mada realno mozes i embossed 3x8pin ako hoces da budes extra siguran za buducu 600W graficku xD, iako je 2x8pin sasvim ok)

Hvala na detaljnom odgovoru 🍻 Uzeću embossed 3x8 i da sam miran...

Standardna poštarina 8$

1752655090523.png

Nadam se da je greška :ROFLMAO:

Malo prinove

Prilozi

• compressed_resized_image.jpeg
    compressed_resized_image.jpeg
    159.9 KB · Pregleda: 45
Stigla mi je Gigabyte RTX 5090 Aorus Master. Čujem kratak, oštar zvuk, "cokne" isključivo pri pokretanju najzahtevnijih ML zadataka. Pošto je 12V-2x6 konektor provereno dobro utaknut, da li je ovo normalan zvuk releja u napajanju zbog ogromnog skoka u potrošnji ili je u pitanju nešto drugo? napajanje je FSP Hydro PTM PRO 1350W ATX 3.1

Hvala

Nazad
Vrh Dno