Šta je novo?

Xiaomi 15/15 ultra

Photography kit? 🙃

Ali nece biti tako sexy crno-crven 🙃

Zezanciju na stranu, greota je imati 15 Ultra, a ne pazariti photo kit - sjajna igrackica koja znacajno olaksava fotografisanje.

Kontam ali iz ugla fotografa, previse para za tako nesto i prilicno nezgrapno, licno mi treba samo maska sa navojem da kad ne fotkam, mogu da ga opusteno stavim u dzep.
Maltene sam batalio foto aparat bas iz razloga kompaktnosti telefona i sad vec odlicnih senzora.
Razmislim pre svakog snimka pre nego sto fotografisem(pejsaz mi je na prvom mestu) tako da mi baterija solidno traje i nemam potrebu za dodatnom iz gripa.

Kontam ali iz ugla fotografa, previse para za tako nesto i prilicno nezgrapno, licno mi treba samo maska sa navojem da kad ne fotkam, mogu da ga opusteno stavim u dzep.
Maltene sam batalio foto aparat bas iz razloga kompaktnosti telefona i sad vec odlicnih senzora.
Razmislim pre svakog snimka pre nego sto fotografisem(pejsaz mi je na prvom mestu) tako da mi baterija solidno traje i nemam potrebu za dodatnom iz gripa.
Isti slučaj, rasprodao svu foto opremu 😄 Na Aliju videh neke maske sa zaštitom za kamera modul.

Ma toga ima, to nije problem, problem je naci neku normalnu sa navojem.
Za sad sam nasao samo jednu ali iskreno, ocajno izgleda, doduse ima i onaj Neewer rig sa sve adapterom za filtere i sto cuda ali i ovako velik i tezak telefon cini jos vecim i tezim.

Ništa ne izgleda normalno, ali je veći problem što teško staje u džep, tj. i ta operacija je gimnastika.

Ja imam ovo:

Samo proverita da li je za vaš telefon...

Prilozi

• 1000000380.jpg
    1000000380.jpg
    111.2 KB · Pregleda: 69
Haha, vidi stvarno. Evo potvrđujem da je za Ultru a ne Ultara 🤣🤣🤣

Prilozi

• IMG_20250519_214620.jpg
    IMG_20250519_214620.jpg
    227.3 KB · Pregleda: 59
Jel imao neko problem sa zagrevanjem telefona? Pre nego da ga kupim sam bas detaljno gledao recenzije, i neki su se zalili na zagrevanje koje moze da se desi u normalnoj upotrebi. Imam ga 11 dana, pre 2 sata skrolovao instagram malo i zagrejalo ga na 38 stepena. Gledam i ne verujem ajde da sam upalio neku igru, al covece instagram. Kad koristim YT hoce i on da greje malo, ali nije kao ovo. Sad ne znam da li mu jos vremena treba da se nauci mojim navikama pa ce to da optimizuje ili sta god da radi da ga poboljsa? Na netu sam uspeo jednog lika da nadjem, rekao da je imao dve nedelje problem pa se ispeglalo. Desava se da se zagreje do nekih 35 stepeni 36 nekad, to je bilo do danas, a danas je dostigo novo dostignuce. Jel imao neko slican problem? Kad se puni dostigne maksimum 39 stepeni, pa mi je cudno da kad koristis instagram da koristi toliko? Sad sam razmisljao bloatware da brisem, preko Canta+ Shizuku, ne znam koliko ce to uticati na zagrevanje. Baterija odlicna dan i po drzi sa solidnim koriscenjem, samo me plasi to zagrevanje da ne degradira brze bateriju. Evo trenutno je na 31,4 i ok je ne osecam da je vruc ali samo chrome koristim. A evo je slika od instagrama koliko koristi pa ako neko moze da mi kaze jel normalno ovo? Hvala unapred

Prilozi

• Screenshot_2025-05-19-20-51-19-679_com.miui.securitycenter.jpg
    Screenshot_2025-05-19-20-51-19-679_com.miui.securitycenter.jpg
    57.8 KB · Pregleda: 50
Da li je neko ko je radio debloat sa Cantom išao redom i ubijao sve one zelene procese ili samo po neke? Zanima me da li su ti zeleni skroz bezbedni da se obrišu, ne moraju svi, ali oni koje procenim da mi ne trebaju

Jel imao neko problem sa zagrevanjem telefona? Pre nego da ga kupim sam bas detaljno gledao recenzije, i neki su se zalili na zagrevanje koje moze da se desi u normalnoj upotrebi. Imam ga 11 dana, pre 2 sata skrolovao instagram malo i zagrejalo ga na 38 stepena. Gledam i ne verujem ajde da sam upalio neku igru, al covece instagram. Kad koristim YT hoce i on da greje malo, ali nije kao ovo. Sad ne znam da li mu jos vremena treba da se nauci mojim navikama pa ce to da optimizuje ili sta god da radi da ga poboljsa? Na netu sam uspeo jednog lika da nadjem, rekao da je imao dve nedelje problem pa se ispeglalo. Desava se da se zagreje do nekih 35 stepeni 36 nekad, to je bilo do danas, a danas je dostigo novo dostignuce. Jel imao neko slican problem? Kad se puni dostigne maksimum 39 stepeni, pa mi je cudno da kad koristis instagram da koristi toliko? Sad sam razmisljao bloatware da brisem, preko Canta+ Shizuku, ne znam koliko ce to uticati na zagrevanje. Baterija odlicna dan i po drzi sa solidnim koriscenjem, samo me plasi to zagrevanje da ne degradira brze bateriju. Evo trenutno je na 31,4 i ok je ne osecam da je vruc ali samo chrome koristim. A evo je slika od instagrama koliko koristi pa ako neko moze da mi kaze jel normalno ovo? Hvala unapred
Imam Xiaomi 15, ali društvene mreže nemam na telefonu. Kada sam pored lap topa gvirnem čisto da vidim da li ima neka poruka, neki zahtev, obaveštenje i to je sve. Međutim pre neke dve nedelje odlučim da instaliram fb i inst. da vidim hoće li njihovo korišćenje uticati na trajanje baterije. Tada sam primetio neko zagrevanje, ali ništa strašno. Generalno instagram je smeće od aplikacije. Obrišeš sve to i više zagrevanja nema. Zagreje se telefon jedino kada duže snimaš na 4k/60fps.

Moram da pohvalim signal (domet) i kvalitet poziva na ovom telefonu. Gde god nisam imao signal sa S23 (liftovi, podzemne garaže, neki delovi na putu ka selu i slično) ovde imam bez problema. Yettel mreža sve vreme
kakav si fanboy 😁

koliko si se samo nećkao dok nisi odlučio a gle sad, samo pohvale 😁

Da li je neko ko je radio debloat sa Cantom išao redom i ubijao sve one zelene procese ili samo po neke? Zanima me da li su ti zeleni skroz bezbedni da se obrišu, ne moraju svi, ali oni koje procenim da mi ne trebaju

brisao sam dosta ali ne sve, zato što pod zelenim oni smatraju i neke guglove stvari i procese koje su mi trebali.
takođe ima i dosta nekih sitnica koje neke aplikacije i koriste a da nisi ni svestan, ali u najgorem slučaju samo vratiš paket i to je to.

svakako lično ne bih išao toliko ekstremno i brisao sve.

Pa zato što sam za sad baš zadovoljan 😁. Za moje potrebe super. A svakako nisam ni mislio da brišem sve Cantom već samo ono što mi deluje da ne treba. Eto onaj proces što ničim nije označen je omogućio snimanje, a za sad nisam primetio da je nešto drugo zeznuo.

genijalan telefon sa odličnim procesingom, samo su ljudima isprani mozgovi sa Vivom i iscrtanim fotkama.

to jedno, a drugo je stigma oko Xiaomija i kako ga predstavljaju kao jeftin i loš OS pun reklama i kojekakvih sra*a.

jedino mi se ne sviđa ove godine što su oba telefoto modula tako blizu fokalno i što je imx858 zreo za zamenu ali očigledno nije moglo bolje da se strpa.
možda dogodine sa W tele.

daleko od toga da je savršen telefon, što više koristim Oppo to vidim koliko je bolji i koliko je master mod podigao obradu na viši nivo.
i vidim greške koje Xiaomi pravi i šta može da se poboljša, ali je 15u odličan, odličan telefon, po meni za klasu iznad Viva.

Vivo je klasičan bells and whistles sa tonu nekih modova, gluposti, profila, AI crtanja i ne znam ni ja čega dok je Xiaomi možda siromašniji u tom pogledu i moraš više da se pomučiš - čitaj "moraš više da znaš" ali nudi sirovu snagu. i što se procesinga i ostalog hardvera tiče.

Koji ti je za nijansu bolji, fx8 ultra ili 15u? Za xiaomi je meni veliki minus sistem, ne odgovara mi i ne svidja mi se.
Za vivo ne mogu nista da ti kazem, bice svadje. 😂

Za vivo ne mogu nista da ti kazem, bice svadje. 😂
1000002522.jpg

Koji ti je za nijansu bolji, fx8 ultra ili 15u?
Oppo za više nego za nijansu, ali zavisi kako se koristi.
što se samog kvaliteta fotki tiče u auto modu, Oppo je ok.
bolji i konstantniji HDR na Oppu ali ima klasičan telefonski izgled.
ok je za brze fotke i u stage/silhouette modu, ali je previše oštar, dosta oštriji nego authentic i nema načina da se to smanji.
kod Xiaomija je prirodnije i kad ugasiš hdr, ima jako malo izoštravanja.
Makro bolji na Oppu zbog veličine senzora, zum je zapravo isto bolji na Oppu.
nisam mislio da će to biti slučaj ali 6x uopšte nije mali senzor i Oppo je odlično raspodelio hardver.
tačno na 6x gde 3x gubi kvalitet optike stupa drugi periskop, dok kod Xiaomija imaš previše podudaranja kod 3x i 4.3x.
takođe na dobrom svetlu Oppo slika u 25mpx tako da još više čuva detalja.

a što se samog izgleda tiče u auto modu, tu preferiram boje i kontrast authentic Xiaomija mada su fotke kao fotke kvalitetnije na Oppu.
1000002523.jpg

sve se to menja u Master modu koji koristim po difoltu.
Oppo nema color profile kao Xiaomi i Vivo, ali zato ima Master mod.

master mod je zapravo preimenovan pro mod koji ima jako malo procesinga, najveći zum je 10x, znači nema ni AI-a.
ima Hasselblad tuning sa dodatnim podešavanjem kontrasta, boja, oštrine itd kao klasičan pro mod I totalno se razlikuje od klasičnog photo moda.

tu se priča značajno menja jer su fotke nerealno kvalitetne, prirodnije i čak i na auto modu je više authentic od Leice authentic što obožavam 😁
toliko je prirodno i mekano da čak i ja moram da držim sharpness između +15 do +30.

u master modu im radi onaj color senzor tako da ako baš nije neko loše osvetljenje, boje su 100% tačne.
master mod po kvalitetu je možda 95% kvaliteta gcam-a, nerealno šta su napravili.

portret mod nerealno dobar isto
1000002524.jpg1000002525.jpg1000002526.jpg

1000002527-jpg.493617

1000002528.jpg
1000002529.jpg

ono što mi se ne sviđa kod Oppa jeste agresivan smoothening i AI draw na 6x u noćnim fotkama. klasičan noćni na 1x i 3x je odličan, prirodan.

OS kao OS je odličan, imao sam neku averziju prema njemu jer nisam ljubitelj OnePlusa i te priče kako je to najbolji OS ali ovo na Oppu kako radi, stvarno je odlično, i po svim komentarima i na svim mrežama svi pričaju da je ColorOS najbolji, što verovatno i jeste.

HyperOS nije bolji, ali da se razumemo, daleko od toga da je loš.

isto odličan, brz sistem, sa dosta opcija. fali mu malo završne obrade i da pamti stvari kao "stavio sam AliExpress u deep sleep, neću notifikacije" ali on svakako šalje notifikacije jednom u 2 dana 😁
osim tih nekih sitnica nemam nešto zamerki.
a i to možda nije tačno jer sam bio na Xiaomi.eu, stock bi trebalo da je stabilniji.

i ta zakrivljena stakla, mnooogo je lepši za korišćenje nego ravan ekran.
1000002530.jpg
baš sam ga danas čačkao kad sam se video sa sestrom.

u svakom slučaju sam srećan što sam promenio telefon, ali i da nisam, ne bih bio nesrećan jer je Xiaomi takođe zmaj.

Prilozi

• 1000002527.jpg
    1000002527.jpg
    77.4 KB · Pregleda: 139
@psychofedex Što ne uzmeš i Vivo pa da uporediš sve 3 ultre? Ovako će ti Vivo ostati ona mala iz kraja koju si oduvek želeo a nikad nisi prišao. 😂

15u je otisla sestri, a on je uzeo fx8 ultra.
plot twist, sestra ga vraća 😁

sve je super, kameru obožava, baterija bolja nego na Samsungu, lepše leži u ruci jer je manji i zaobljen, sve super ali je navikla na Samsung 💅
što me i ne čudi jer i dalje kuka za onim šugavim pikselom 😂

taman još malo da ga čačkam, da probam da napravim Leica authentic preset u master modu pa da ga oglašavam

Nazad
Vrh Dno