Šta je novo?

Mašine za pranje sudova - sudomašine

Mozda su Frosch All in 1 tablete ili one Denkmit Nature tablete iz DM-a dovoljno dobre?

Ma to je hemudža kao I druge tablete, ništa ne spominju biljnu bazu, miris limete iz epruvete
Dal sam jednom negde čuo da ljudi naprave sami mix tabletu, tečnosti za pranje u mašini?

Ako moze pomoc.
Narucio sam u gigatronu
Bosch SMV6ECX93E za 91k, sad mi javljaju da je jedini preostali model ostecen. Da mi izadju u susret nude mi ovaj model za 95k(na sajtu je 144k) BOSCH Serija 6 SMV6ZCX03E. E sad vidim da nema automatsko otvaranje vrata a ima zeolith susenje. Je l pametno da uzmem nju? Iskreno ne vidim neku drugu razliku u odnosu na nacin susenja? Sumnjivo mi je da je toliko skuplja zbog toga samo

ta masina SMV6ZCX03E kosta oko 110k rekao bih prema jednom brzinskom search-u... ta cena od 150k sto je u gigatronu nema veze sa zivotom... ali opet je mozda 95k ok za nju...
nisam pogledao model, samo komentarisem da je popust od 15k ok... Da li masina vredi 95k, ne znam...

Ja to što nema automatsko otvaranje vrata uopšte ne vidim kao nedostatak naročito jer mašina sa zeolithom baš lepo osuši posuđe tako da je meni za zamena sasvim OK.

Ako moze pomoc.
Narucio sam u gigatronu
Bosch SMV6ECX93E za 91k, sad mi javljaju da je jedini preostali model ostecen. Da mi izadju u susret nude mi ovaj model za 95k(na sajtu je 144k) BOSCH Serija 6 SMV6ZCX03E. E sad vidim da nema automatsko otvaranje vrata a ima zeolith susenje. Je l pametno da uzmem nju? Iskreno ne vidim neku drugu razliku u odnosu na nacin susenja? Sumnjivo mi je da je toliko skuplja zbog toga samo
Zašto si se odlučio za SMV6ECX93E? Jesi malo detaljnije proučio ili si je odabrao na osnovu specifikacija?
Interesuje me jer i ja već dugo gledam da zamenim svoju, a nikako da se nakanim.
Dvoumim se između skupljeg rešenja - bosch serija 6 ii jeftinijeg - electrolux ees48200l

Zašto si se odlučio za SMV6ECX93E? Jesi malo detaljnije proučio ili si je odabrao na osnovu specifikacija?
Interesuje me jer i ja već dugo gledam da zamenim svoju, a nikako da se nakanim.
Dvoumim se između skupljeg rešenja - bosch serija 6 ii jeftinijeg - electrolux ees48200l
Najjeftiniji model serije 6, plus ima sve sto zelim da ima. Auto otvaranje vrata, ovaj projektor vremena na podu, 3 pregrade, wifi...

Pa za CX93E je i on rekao da ima automatsko otvaranje vrata - za model CX03E koji je 4k skuplji kaže da nema automatsko otvaranje vrata ali ima zeolit sušenje.

Na to sušenje zeolitom se neko ovde žalio da mu ostavlja žute fleke na plastičnim posudama, pa sam se ja odlučio za varijantu bez toga iako je bila samo 10e jeftinija od iste takve bez zeolita. Inače ja ne bih razmatrao model bez automatskih vrata, ali ako ti hitno treba mašina i moraš iz nekog razloga da kupiš kod njih onda cepaj, jer sam Bosch-om nema greške. (imamo na poslu neku iz serije 4 stara je bar 5 godina i šta sve ubacuju unutra ljudi to nije normalno, a ona pere kao blesava)

Imao zeolit na prethodnoj i imam na ovoj i ni na jednoj plastičnoj posudi nisam primetio nikakve fleke tako da to možda čak i nije od zeolita nego je uzrok neke druge prirode.

Jeste zeolit problem, bacili smo 10-ak flašica za bebu, prane svakodnevno sa uključenim dodatnim sušenjem. Kada sam skontao šta je bio problem, nove nisu prane sa tim dodatnim sušenjem, i posle više meseci svakodnevnog pranja, nisu požutele.

Ne mora da bude minus taj zeolit, ne koristiš ga kada ima plastike u mašini. S druge strane, ako peremo sudove noću (kao što radimo u 90% slučajeva), ujutru su sudovi potpuno suvi bez tog dodatnog sušenja, i bez otvaranja vrata (moja mašina ga nema). Ipak, da sada biram, prednost bih dao automatskom otvaranju.

Moguće, ne kažem da nije ali u staroj mašini smo prali sve flašice dok je klinac bio beba a sada peremo one plastične posude u kojima se čuva hrana u frižideru ili nosi užina u školu i upravo sam ih zagledao nakon vađenja iz mašine i nema ni naznake fleka.
Ne znam kakva su iskustva drugih sa zeolitom ali ako su slična mojim možda je neki problem do konkretne mašine?

Pisano je pre par strana baš o zeolitu, ja sam započeo diskusiju. Dosta ljudi je komentarisalo da ostanu žuti ili beli tragovi na plastikama upravo od Zeolita, ne samo na forumu nego i od drugih ljudi sa strane sam cuo.

OK, nemam razloga da sumnjam da nije tako kao što kažete jer vi bolje od drugog znate kakva je situacija sa vašim uređajima, ja jedino mogu da govorim o sopstvenim iskustvima.

Ja sam se svojevremeno dvoumio da uzmem Serie 4 ili Seriju 6 sa zeolitom, delovalo je dosta privlačno zbog dobrog sušenja. Mada ispade neka akcija na beko i eto ga sad..

Meni je bilo neverovatno da kod Bosch masina serije 4 bukvalno ne postoji nacin da stavim casu za vino bilo gde. Nemam tacan model. Useta pre 2 godine za letnjikovac. Ne razumem kako mogu da naprave nesto takvo.

Stigla juce nova masina, po preporukama uzeli smo Bosch serije 4 (SMV4EVX08E), i prvo pranje nije dobro proslo uopste. U masini je bilo mesano posudje, od escajga, soljica, casa, dubokih i plitkih tanjira, i serpi. Posto ja posudje dobro provucem kroz vrucu vodu pre pranja i izbegavam da ubacujem sa ostacima hrane, uglavnom ostavim samo sitne naslagice. Sipao so, sipao sredstvo sa sjaj, ubacio tabletu, pustio Auto program (od 45 do 65 C), i posle nesto vise od dva sata rada, otvorim vrata po zavrsetku programa i vidim celu, mozda 10% rastvorenu tabletu u onoj posudici na srednjoj fioci. Nista mi nije jasno. Beko masina dok je radila normalno, nikad nije pravila taj problem. Pocinjem da mislim da je Auto program suvise kratak, mozda je prala u vrh glave sat- sat i 15 minuta, mozda i na 45-50C, pa jednostavno DM tableta nije stigla da se rastvori. U Beko masini smo u 95% slucajeva pustali 70C program koji traje 4 sata, pa mozda zato. Koliko sam video kod Bosch-a, ni jedan jedini program ne traje duze od 2:20, tako da ne znam sta da mislim. Probacu sledece pranje na 70C, ali opet je program od 2:20.

Samo jos jednom da napomenem, koristimo one tablete iz DM-a, koje su se jako dobro pokazale u Beko masini. Mozda su i bolje prale od Finish i Fairy tableta. Tako da tableta definitivno nije problem, osim ako je program suvise kratak i mala temperatura je bila.

Пробај са квалитетнијим таблетама за почетак.

@Pe11e
Možda je bila mokra ta posudica u koju se stavlja tableta pa se zalepila i nije ispala iz nje. Tableta mora da ispadne i slobodnim padom ode na dno mašine. Meni se to ranije dešavalo na mojoj mašini pa sada zatvaramo tu posudicu dok stavljamo posuđe da je ne bi nakvasili.
Inače nije sigurno do dužine programa. Ja redovno puštam na 30min i tableta se skroz rastvori

@Pe11e
Možda je bila mokra ta posudica u koju se stavlja tableta pa se zalepila i nije ispala iz nje. Tableta mora da ispadne i slobodnim padom ode na dno mašine. Meni se to ranije dešavalo na mojoj mašini pa sada zatvaramo tu posudicu dok stavljamo posuđe da je ne bi nakvasili

Ne ne, tableta je bila u posudici na srednjoj fioci, koja je dizajnirana da "primi" tabletu cim ispadne. I bila je istopljena mozda 10-15% u vrh glave, kao da voda nije dopirala, ili jednostavno joj treba veca temperatura ili vise vremena. Mada citam na kutiji za tablete, pise da je i 50-55C ok temperatura, ali spominje se i duzi program. Videcu, testiracu.

NEgo, koju cvrstinu vode da stavim? JA sam stavio najjaci medium. Posle toga idu 3 hard postavke. Citam da u Beogradu varira tvrdoca vode, i to dosta. Tipa u centru i Zemunu je 17-18, na periferiji je oko 10-12. OCigledno je da hlor ispari dok dodje do periferije, gde sam ja.

Poslednja izmena:
Uglavnom koristim auto program sa dve dodatne opcije i uvek opere odlično - da nije tako sigurno bih koristio neki drugi program, tako da me baš interesuje zbog čega taj program nije dobar.

Prilozi

• Screenshot_20250521_005926_com_bshg_homeconnect_android_release_BottomNavigationAc.jpg
    Screenshot_20250521_005926_com_bshg_homeconnect_android_release_BottomNavigationAc.jpg
    95.5 KB · Pregleda: 19
Skracuje se vreme pranja bosch i na programu koji nije Auto, ja obicno koristim program na 50C, njega skrati na oko 80 minuta. Za neke tablete je mozda i bitno vreme, ali se npr. finish rastavara bez problema i na kratkom pranju.

Update: skinuo Mixed Load program sa aplikacije, dodao Extra Dry, vrtelo 3 sata, sve ok. Nema tablete, sudovi perfektno oprani.

Nazad
Vrh Dno