Šta je novo?

Mašine za pranje sudova - sudomašine

Mislim da je meni"izjeo" na 2 obične emailirane šerpe sjajni emajlirani sloj, jednu sam bacio, drugu vrlo malu koristim za kuvanje jaja (2-3 komada stanu u nju).
ne sumnjam da jeste.
Cim je imalo osteceno posudje ili malo losijeg kvaliteta agresivni deterdzent ce da pocne da ga dezintegrise.

isto ce da uradi ako je malo stecena korpa za posudje, i onda pocne da rdja i da se raspada.

Preporuka za mašinu od 50-80k? Ugradna 60cm

Epilog nakon čišćenja DM sredstvom. Beko DSN28521X. Apsolutno nema nikakve razlike. Inox šerpe uvek izlaze ovako, mislim da je čak ovo najgore do sad. Kuvane špagete u šerpi, znači voda i so bile unutra. A evo staklena činija se cakli, a nekad bude dosta tragova vode po istoj..

Prilozi

• 4185A383-AB0D-4668-87CE-07EC64906C6E.jpeg
    4185A383-AB0D-4668-87CE-07EC64906C6E.jpeg
    152.1 KB · Pregleda: 97
  • FBDE3A07-47EF-4F42-9952-9837BFEC3875.jpeg
    FBDE3A07-47EF-4F42-9952-9837BFEC3875.jpeg
    254.7 KB · Pregleda: 96
I meni se ovo dešava, ali dosta manje. Mislio sam da kad god se nešto dugo sprema u šerpi, posle korišćenja npr mesecima i pranja samo u mašini, da se malo po malo taloži vrlo tanak sloj nakon svakog kuvanja koji mašina sa sve hemijom ne može da opere.

Masina za pranje, ne riba sudove.
Ovoj serpi je potrebno ribanje.
Ta šerpa je bila isprana pre stavljanja u mašinu, čak malo istrljana spužvom reda radi, iako sam veliki protivnik toga. Ona redovno ostavlja ovako šerpe od supe, testenine i sl. Slao sam i pre. Identično zaprljane ali čak i spaljene šerpe kod mojih kolega, Candy i Bosch operu samo tako..

Ja imam Beko sudo mašinu, ali ona ima AquaIntense program baš za ovakve sudove (doduše mislim da ga nikada nissmo uključili). Doduše i supruga i ja kada stavljamo sudove u mašinu uvek ih malo isperemo vodom, a kada stavljamo šerpe sunđerom skinemo najmasniji deo kada je kuvana supa ili testo/rezanci/špagete. Kao što rekoše i kolege iznad.

Toj serpi je potrebno sirce da skine kamenac od tvrde vode nastao kuvanjem vode. To nijedna masina nece oprati, a i rucno ces tesko oribati ako ne stavis malo sirceta. Kad god se kuva tvrda voda, dno mora biti takvo, nema sanse da ne bude. Masina skida masnocu, kamenac sigurno nece.

Znaci alkoholno ili jabukovo sirce samo malo sipas na suvo dno serpe i to rastvara naslage kamenca u roku od odmah.

Poslednja izmena:
Ja sam shvatio da šerpa nije bila takva pre stavljanja u mašinu, nek me ispravi @optokapler ako grešim.
Ovo što vi implicirate je da je i pre stavljanja u mašinu postojao ovaj beli talog

Ovo njegovo je vrlo tipicno za inox gde se kuva tvrda voda za testenine, imam i ja tvrdu vodu pa znam kako ide, a to sto je slana voda ima samo mali efekat. Ako se posle kuvanja samo pere u masini, onda to posle par puta izgleda kao kod njega.

Za vas koji koristite Feri, ima akcija cashback 1000din na 3k. Ima tema na benchu P&G

Toj serpi je potrebno sirce da skine kamenac od tvrde vode nastao kuvanjem vode. To nijedna masina nece oprati, a i rucno ces tesko oribati ako ne stavis malo sirceta. Kad god se kuva tvrda voda, dno mora biti takvo, nema sanse da ne bude. Masina skida masnocu, kamenac sigurno nece.

Znaci alkoholno ili jabukovo sirce samo malo sipas na suvo dno serpe i to rastvara naslage kamenca u roku od odmah.
Pre ubacivanja u masinu dno nije bilo belo, niti tako zaprljano! Niti moram da ga ribam kao manijak kada se ručno pere, sve se lagano skine. Moracu jednom da slikam pre i posle pranja.
Rekao sam da se masina koristi izuzetno retko, najcesce se pere na ruke. Sinoc odlucim da potrpam sve u masinu da vidim ima li razlike nakon samociscenja masine, i naravno da nema.

Inox je zdravo posuđe za spremanje I skidanje kila ribanjem. 😂
Nije ni čudo što je Teflon toliko popularan kod većine ljudi. Npr napraviti kajganu u inox posuđu, divota ne lepi 😂
Ne znam kakvi su oni keramički tiganji, šerpe, jel to nečural ili neki otrov kao teflon.

Što se tiče mašina za sudove postoje li neke veće gde stanu ovi novi moderni veliki tanjiri 28-32cm? Uzeo skoro neke tanjire 32cm za palačinke I sad naravno jedemo iz njih, pa peri ručno, mislim nije neki problem ali čemu mašina.

Kakva su iskustva sa onim Ecover tabletama, jel to stvarno manje hemije?
Videh da ima DM

^ jedino ako mozes da stelujes korpe po visini pa da ubacis vece tanjire.

Meni ove slike serpi sa prethodnih postova deluju kao problem sa kamencem. Slicno se i meni desavalo sa starijom bosch masinom dok sam koristio vodu sa cesme za kuvanje, samo u mnogo manjoj meri. Ovo sa slike je vec zabrinjavajuce.

Pre ubacivanja u masinu dno nije bilo belo, niti tako zaprljano! Niti moram da ga ribam kao manijak kada se ručno pere, sve se lagano skine. Moracu jednom da slikam pre i posle pranja.
Rekao sam da se masina koristi izuzetno retko, najcesce se pere na ruke. Sinoc odlucim da potrpam sve u masinu da vidim ima li razlike nakon samociscenja masine, i naravno da nema.
A da malo odvrneš so? Povećaj za jedan stepen pa vidi...
Deluje da je dobro oprano i da je belo dno rezultat nečega drugog.

Mislim da inox posuđe je uzaludan posao stavljati u mašinu za sudove, izvadio jednu šerpu prljava od one supe iz kese, a druga flekavo dno od kamenca verovatno, mada posle ciklusa izbaci da nema soli, mozda je falilo u toku pranja. Naravno obe šerpe saprane pre mašine.
Što više čovek skonta da te mašine mrljaju to više pere ručno...
Bosch serija 4 relativno nova max 2g ima

Само је битно нагласити да твоје искуство није правило...
Инокс перемо 99 % случајева у машини, а на руке само ако у машини нема више места. У принципу само тефлонске тигање не перемо у машини.

Ja sam prao i teflonske tiganje dok sam ih koristio mnogo puta i nista im nije bilo.
Sve ovo ukazuje na lose masine za pranje sto je sramota u danasnje vreme.

Čime smeju da se podmažu oni točkići na Bosch Series 4 mašini?
Dosta teško se izvlače moji naravno ne vode računa ni o čemu, pa će da mi kukaju za godinu dana da se mašina raspala.
Verovatno neka mast za prehranu? Ima li nešto da se uzme u DM?
Isto kad se vraća gornja fioka ne ubode se baš lako u ono ležište za spoj prskalica, mora malo da se mrdne, jel to normalno ili se i tu nešto može podmazati, podesiti?
Inače ovo za podešavanje visine je katastrofa urađeno, većina ako to čačka ode ona plastika sa strane. Bem ti tehniku od 400 evra, nekad kontam bolje da nema pola uređaja nego da je bukvalno sve postalo smeće kvalitet. Baš čudo što svaki dan Bosch zatvara fabrike.

Inox je zdravo posuđe za spremanje I skidanje kila ribanjem. 😂
Nije ni čudo što je Teflon toliko popularan kod većine ljudi. Npr napraviti kajganu u inox posuđu, divota ne lepi 😂
Ne znam kakvi su oni keramički tiganji, šerpe, jel to nečural ili neki otrov kao teflon.

Što se tiče mašina za sudove postoje li neke veće gde stanu ovi novi moderni veliki tanjiri 28-32cm? Uzeo skoro neke tanjire 32cm za palačinke I sad naravno jedemo iz njih, pa peri ručno, mislim nije neki problem ali čemu mašina.

Kakva su iskustva sa onim Ecover tabletama, jel to stvarno manje hemije?
Videh da ima DM
ja koristim ecover tablete vec 5godina, poceo zbog dece tj pranja flasica u masini... Kod nas ih nije bilo pa sam narucioo jedno 30kg tableta iz inostranstva jer ih kod nas nije bilo. Peru dobro, ali desava se da na viljuskama ostanu skorela jaja/zumance. Mada to mi se desavalo i sa tecnim somat-om...

Kermaicki tiganji su ustvari opet hemija pomesana sa keramikom pa kao i kod teflona ima manje stetnih i vise stetnih...

Ima li sada ovih ecover tableta ili nekih slicnih na biljnoj bazi kod nas?

Čime smeju da se podmažu oni točkići na Bosch Series 4 mašini?
Dosta teško se izvlače moji naravno ne vode računa ni o čemu, pa će da mi kukaju za godinu dana da se mašina raspala.
Verovatno neka mast za prehranu? Ima li nešto da se uzme u DM?
Isto kad se vraća gornja fioka ne ubode se baš lako u ono ležište za spoj prskalica, mora malo da se mrdne, jel to normalno ili se i tu nešto može podmazati, podesiti?
Inače ovo za podešavanje visine je katastrofa urađeno, većina ako to čačka ode ona plastika sa strane. Bem ti tehniku od 400 evra, nekad kontam bolje da nema pola uređaja nego da je bukvalno sve postalo smeće kvalitet. Baš čudo što svaki dan Bosch zatvara fabrike.
Више пута смо до сада закључили да су звучна имена за избегавање у нижим серијама.

Imam Bosh Series 2 mašinu, kupljenu 2016 ili 2017 (zaista nisam siguran) i radi kao švajcarski sat. Ni jedan problem, ni jedan kvar, ni jedan jedini razlog za nezadovoljstvo. Desilo se par puta da je na escajgu ostalo tragova, da čaše nisu najsjajnije, ali ništa konstantno problematično. U principu, verujem da je problem bio izbor kapsula.

Sad treba da kupim mašinu za novi stan (ovu ću da ostavim u ovom stanu) i lomim se šta da radim. Sa jedne strane, kupio bih isti model (samo onaj od 60cm, ova što imam je od 45cm) kada bih isti mogao da nađem. Sa druge strane - kad pogledam silne kritike na račun Bosha (poput komentara iznad), jasno je da je sve stvar individualnog iskustva. Možda sam ja samo imao sreće sa konkretnim primerkom, a možda su loši komentari bazirani opet samo i isključivo na lošem iskustvu za pojedinačni komad.

I sad....gledajući cene (regularne, ne pričam o švercerskim), imam jednu laičku nelogičnost (laičku, jer prosto nemam tehničko znanje...tek oono što mogu ovde pročitati ili generalno kopajući po netu):

Opcija 1: kupiti Bosh series 2, bazirano na iskustvu i "ćao-zdravo"
Opcija 2: kupiti Bosh Series 6 ili čak Series 8.....i "osećati se sigurnije"
Opcija 3: ukoliko opcija jedan ne deluje logično i dobro, zašto onda birati opciju 2, kad za cifru koju sam spreman da uložim - mogu da kupim nekog jeftinijem Miele-a? (do 120-130k rsd)

Opcija 1 ili 2. Ako se tebi pokazala odlicno sto bi je menjao. Otkud znas da neko nije zaboravio da stavi tabletu i napisao da je lose oprala. Kad sve radi super niko nece da se cima da napise, tek kad radi lose. Probaj sa serijom 6 da vidis razliku, pa nam javi :D

On priča o prošlom vremenu.

Uffff, te mrlje, odnosno patina po inox suđu (šerpama) je primetna i kod mene.
Ja koristim Somat tablete, sada Somat Gold za manje uprljano suđe a pre je bila Somat all in one extra, a za jace zaprljano trenutno koristim Somat Excellence i Somat Excellence Premium (kako kad naletim na popustu u prodavnici).
U masinu Boš serije 4 staroj oko 8g, sipam sudo so i sjaj.
Kako god bilo i meni ima te patine po inox suđu.
Samo primetio sam da kad skratim pranje da je nema ili ima manje, kao i da jače tablete na kraćem vremenu pranja daju bolji rezultat.
Nisam siguran al ovako mi se cini.
Kad dosadi patina uvek Feri i zelena gruba strana sunđera pomognu.
Pritisnemo, trljamo, prste gulimo dok ne zasija...

Ima li sada ovih ecover tableta ili nekih slicnih na biljnoj bazi kod nas?
Izgleda nema bilo je mozda u DM
Vidim ima u CRO
Ja sam uzimao za probu sa Amazona
Verovatno ima još nekih brendova što prave tablete na biljnoj bazi bez 1001 otrovne hemikalije
Ako neko zna šta ima kod nas dajte neke preporuke

Pretrazio sam sve radnje i slaba vajda za sada. Ima njihovih tečnih deterdzenata ali to mi ne odgovara.

ja kad sam trazio pre 5god kod nas nista nisam nasao a da je organsko ili kako vec... samo je bio ecover na nekom sajtu ali to nije bilo na stanju, cak mislim da nisu nikad ni imali... mozda se nesto promenilo za 5god mada sumnjam...

Nazad
Vrh Dno