Šta je novo?
Da li poput Bankere registracija prolazi sa srpskim pasošom i fiktivnom EU adresom
Verovatno prolazi, ja kada sam otvarao Bilder nalog nije mi tražilo bilo kakvu potvrdu o prebivalištu poput radne vize ili tako sl., samo izvod iz banke ili neku vrstu računa za komunalije...
Samo da ti napomenem da je otvaranje računa u inostranstvu iz ugla naših zakona nelegalno bez dozvole dobijene od NBS (dozvola ti ne treba ako si rezident te strane države). Ja kada sam to saznao sam izvršio ponovnu registraciju (identifikaciju) sa EU dokumentima čisto da budem siguran.

Tako sam dosad radio, sad bih hteo sam da plaćam.
Voleo bih da si u pravu (SEPA za godinu dana), ali mislim da tri jurisdikcije neće nikad tamo primiti (Srbija bez Kosova, Kosovo* i BIH).
Čak im je i Moldavija bila manje problematična - i oni su punopravna članica SEPE.

Otvaranje nije problem. Drzanje novca jeste.
Mada i na Bilder, Bankera treba nekako poslati novac, a kako ces to?
Topup karticom nasom se naplacuje.

Naplaćuje se, ali probaj ti sad da uplatiš novac na račun neke banke u CG (s izuzetkom one jedne koja je stupila u platni promet s nama), pa da vidiš tek koliko se to naplaćuje. Inače obe ove platforme na B su crypto friendly, pa ima i ta opcija za topup za one koji imaju nešto kripta.

Naplaćuje se, ali probaj ti sad da uplatiš novac na račun neke banke u CG (s izuzetkom one jedne koja je stupila u platni promet s nama), pa da vidiš tek koliko se to naplaćuje. Inače obe ove platforme na B su crypto friendly, pa ima i ta opcija za topup za one koji imaju nešto kripta.
Pa i crypto kosta, niko nece to frei.

Nego zasto ne placa i dalje drug godinu dana pa posle vidi.

Kako bese, jel' radi AirCash vec sa nasim pasosem?

Aircash ne da nije proradio u fullu vec je nazadovao.
Vise nema ni da se odabere Srbija niti Bosna u podesavanjima.
Ne moze ni novac da se primi.
Uklonjena je i Švajcarska u kojoj posluju godinama i gde imaju gotovinsku uplatu. Po novim pravilima moraju da odvoje non-EEA korisnike na drugi ogranak (Aircash Zagreb > Aircash GmbH Austrija). U toku je ta izmena.

Prilozi

• Screenshot_2025-04-23-00-13-20-114_mark.via.gp.jpg
    Screenshot_2025-04-23-00-13-20-114_mark.via.gp.jpg
    101 KB · Pregleda: 31
Da ne kopam sad zasebno po sajtovima banaka. Koja banka i da li neka banka nudi besplatan racun uz visa/mc bez provizije za koriscenje u inostranstvu? Krenula su malo cesca putovanja pa ne bih rajfajzenu da ostavljam 1%

@electronizer Alta banka besplatan dinarski i devizni račun. Pošto je dinarski platni račun sa osnovnim uslugama, prilikom otvaranja izjašnjavaš se da nemaš tekući u drugoj banci i naglašavaš da hoćeš izdavanje Visa kartice da ne bi išao dva puta prvo po Dinu pa tek onda radio zahtev za Vizu.
Erste Visa devizna uz mBanking, 3.5€ na 3 godine.
Visa internet u Poštanskoj uz depozit od 20€ koji kasnije može da se podiže i troši, a troškovi su 100+150 dinara godišnje po srednjem (važi 4 godine).

Uji, super hvala za info.
Reci mi da li znas za ovu Erste opciju, ne mogu da nadjem nigde na sajtu. Sto se tice uplate fakticki mora samo na bankomatu/salteru ili moze nekim vidom prebacivanja sa racuna na racun?

• Like
Reagovanja: uji
Sve od navedenog isključivo na šalteru. Devize ne možeš da uplaćuješ sa računa na račun zbog ograničenja zakona o deviznom poslovanju i novac bi morao da putuje preko posredničke banke ili sa kartice na karticu preko posredničkog servisa kao što je Paysend. Takođe, članovi javljaju da je za Altin besplatan račun kurs nepovoljan, što je donekle i logično, a isto važi i za ProCredit (s tim što je za njihov Master isto 1% tako da sam to odmah izuzeo).
Ako ti je bitna uplata na bankomatu, razmotri gorepomenuto rešenje u OTP pa taman te sleduje i besplatno održavanje narednih godinu dana, što automatski znači da bi bilo bolje da se opredeliš za Prestiž, pošto uključuje i putno osiguranje.

Nije mi iz linka za OTP promo najjasnija definicija pojma "zarada" - da li uključuje i penziju ili samo plate, tj. da li je ista promocija aplikativna i na penzionere kojima bi možda najviše i značila ta dobrodošlica od 10k rsd?

Nije mi iz linka za OTP promo najjasnija definicija pojma "zarada" - da li uključuje i penziju ili samo plate, tj. da li je ista promocija aplikativna i na penzionere kojima bi možda najviše i značila ta dobrodošlica od 10k rsd?
Na 0800232322 nisu znali da odgovore da li ZARADA = PLATA ili PENZIJA.
Na 0800111555 ženska kaže da misli da samo ZARADA = PLATA, ali kao da je najbolje da se ipak pošalje e-mail radi potvrde.

• Adds to story
Reagovanja: uji
Oni su i dalje u srednjem veku sa tim ličnim bankarima koji šalju upit centrali i vraćaju odgovore nazad... Stvarno je nejasno šta na kraju hoće da postignu i nameravaju li napokon od toga da se otkače, pošto online otvaranjem se isti ne dodeljuje, a u praksi je ipak neophodan.

Koja jos banka pored Raiffeisen nudi besplatan devizni racun bez odrzavanja i bez naplate 1% pri placanju u inostranstvu ?

OTP prvih godinu dana besplatno uz online otvaranje računa, uplata deviza na bankomatima i srednji kurs evra u menjačnici aplikacije.

Važi i za Prestiž. Posle možeš u ekspozituri da pređeš na niži ako planiraš da ostaneš.

Poslušajte @uji-ev savet za otvaranje prestiž paketa računa. Ja sam nepromišljeno otvorio Praktik, a ne može na prestiž da se pređe ukoliko želite bonus za prenos zarade.

U kom smislu? Poništiće ti se akcija ako promeniš paket? Ako je samo to, nije neobično, ali ne bi trebalo da bude prepreke za kasniju promenu, čim ti novac legne (doduše, pretpostavljam da se u tom slučaju poništava i promocija sa besplatnim održavanjem).

OTP prvih godinu dana besplatno uz online otvaranje računa, uplata deviza na bankomatima i srednji kurs evra u menjačnici aplikacije.
Otvorio bih ovaj racun jer me najvise privlaci menjacnica po srednjem kursu. U Call Centru su mi rekli da je to privilegina samo odredjenih i da zavisi od visine primanja.

@iOS imas li licna iskustva da je moguce menjati po srednjem kursu bez prenosa zarade?

Ja sam otvorio online Prestiž paket bez prenosa zarade 12 meseci bez održavanja radi probe i imam taj povoljan kurs 117.2 kroz mobilnu aplikaciju. I ja sam čitao za taj prosek plate od 100k, ali meni se pojavio ovaj kurs kroz mobilnu aplikaciju bez prenosa zarade.
U drugoj temi je tako napisao jedan član, pa evo citiram tu poruku.

Otvorio bih ovaj racun jer me najvise privlaci menjacnica po srednjem kursu. U Call Centru su mi rekli da je to privilegina samo odredjenih i da zavisi od visine primanja.

@iOS imas li licna iskustva da je moguce menjati po srednjem kursu bez prenosa zarade?

Obavezno Prestiž paket i lično iskustvo je bilo da mora šrosek plate za tri meseca da bude iznad 140 000 dinara da bi odobrili povlašćen kurs za, isključivo, moram još jednom da napomenem, evro. Ovo važi do 2500 evra mesečno.
Pored ostalog na Prestiž paketu je svako instant plaćanje 9 dinara, a na nižim paketima je skuplje, 19 za Praktik račun. Ovo im je jedna od većih mana za najskuplji paket.

Kao što je @rovello citirao, u drugoj temi je jedan član napisao da ne treba prenos zarade za povlašćeni kurs, što je, bar meni, novitet.

Pored ostalog na Prestiž paketu je svako instant plaćanje 9 dinara, a na nižim paketima je skuplje, 19 za Praktik račun. Ovo im je jedna od većih mana za najskuplji paket.
To je bas nepovoljno s obzirom da se odrzavanje racuna naplacuje.
Da li nakon godinu dana moze da se zatvori racun nakon sto istekne promocija bespatno odrzavanje, i da li tu prave problem, otvorio bih samo zbog onih 10 000 din.

Nazad
Vrh Dno