Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Bilo je u Metrou baš jeftinih kompleta šoljica pristojnog kvaliteta, različitih zapremina (espresso, kapućino, čaj).
Pozdrav

Što se tiče brzog hlađenja, to je više do šoljice nego do aparata ili temperature kafe. U kafiću ti poslužuju iz šoljica za debljim zidom, a te šoljice su ugrejane na oko 45-50C pre sipanja kafe u njih.
Ako hoćeš dobre šoljice, mogu da ti preporučim marke Loveramics. Imam za par komada od 150ml i par od 250ml. Skupe su ali meni vrede. Za običan espresso koristim neke lavazza koje sam dobio.
Bacio sam pogleda na Loveramics, uzeću obavezno. Mislim da su moje porcelan, ali čekam da žena ustane da je pitam, kupila je za domaću kafu baš porcelan, samo ne znam ove moje male jesu li isto. Znači stakle šoljice se ne prporučuju, lepo i izgleda providno.
Kako zagrevate porcelan? Video sam da može sipanje vruće vode, još neka fora?

I staklene bi trebalo da budu OK što se tiče držanja toplote. Samo da je što deblje staklo. Meni se samo više sviđa da pijem kafu iz nečeg neprovidnog.
Ja grejem šoljice toplom vodom. To mi je najpraktičnije.

Neeee. Napunim šoljicu vrelom vodom sa česme. Dok napravim sebi kafu, šoljica se ugrejala. Kad dođe vreme da je stavim ispod portafiltera, prospem vodu i obrišem da ne bude mokra.

Dok grejem aparat, tj. propuštam vodu kroz grupu i portafilter, postavim šoljicu i napunim je tom vrelom vodom.

Ja grejem soljice sa parom.

Ja grejem espreso šoljicu (malu).

Можда глупо питање, ја направим еспресо и попијем га у року од 20 секунди::) која је потреба грејати шољицу за еспресо ?

Ја нисам написао ово у смислу да кажем дал је нешто глупо или не, просто ми интересантно да чујем неки разлог :) Не знам можда неко каже да испија еспресо као црну кафу, пола сата?

Šoljice grejemo mi kojima za ispijanje espressa treba više od 20 sekundi. Meni treba više od 20 sekundi da odem od kuhinje (gde mi je espresso aparat) do dnevne sobe i smestim se da popijem tu kaficu sa uživanjem.
Pozdrav

попијем га у року од 20 секунди::) која је потреба грејати шољицу за еспресо ?

Šoljice grejemo mi kojima za ispijanje espressa treba više od 20 sekundi.
Bez obzira kako ko pije espresso sve treba da se zagreje. I šoljica i portafilter.
Greje se zbog ukusa i potrebne temperature za ekstrakciju.
Da bi bilo jasnije voda može da bude 99 stepeni a portafilter iz zamrzivača i dobićeš splačine...

Potreban je savet šta kupiti:
  • Gorenje ESCM 15 CD
  • De'Longhi EC201CD
Namena mu je da se skuva do 10 kafa dnevno. Ako imate neki drugi predlog - budzet je ograničen na oko 15k.

Pozdrav ljudi,

Dobili smo aparat za epsreso, jedan od srednjih Delongi modela, sa mlinom za kafu. E sad, ja nikada u zivotu nisam pitao kafu. Sta mi savetujete od kojih napitaka da krenem? Moja logika je bila od nekih mlecnih, dok se ne naviknem na ukus kafe.

Koju kafu u zrnu uzeti? Bilo kakvi saveti totalnom pocetniku su dobrodosli.

Ok mozda nisam bas totalni pocetnik posto su mi neki termini usli u uvo tu i tamo gledajuci ASMR klipove o pripremi espresa.

Sta je od opreme mush a sta nice to have? Kofu za talog i puck screen cu svakako nabaviti.

WDT i tamper sa oprugom? Must ili nice to have?

Potreban je savet šta kupiti:
  • Gorenje ESCM 15 CD
  • De'Longhi EC201CD
Namena mu je da se skuva do 10 kafa dnevno. Ako imate neki drugi predlog - budzet je ograničen na oko 15k.
Ja bih, da sam na tvom mestu, sačekao da se ovaj Xiaomi što pominjan pre par stranica, pojavi na nekoj akciji. Mada ti i sad ulazi u budžet (13.990 din)
Verujem da ne pravi lošiju kafu od ova dva navedena, a steamer mu je mnogo bolji.

Evo ga opet na akciji...

Prilozi

• Snimak ekrana 2025-04-22 162347.png
    Snimak ekrana 2025-04-22 162347.png
    84.8 KB · Pregleda: 79
Pozdrav ljudi,

Dobili smo aparat za epsreso, jedan od srednjih Delongi modela, sa mlinom za kafu. E sad, ja nikada u zivotu nisam pitao kafu. Sta mi savetujete od kojih napitaka da krenem? Moja logika je bila od nekih mlecnih, dok se ne naviknem na ukus kafe.

Koju kafu u zrnu uzeti? Bilo kakvi saveti totalnom pocetniku su dobrodosli.

Ok mozda nisam bas totalni pocetnik posto su mi neki termini usli u uvo tu i tamo gledajuci ASMR klipove o pripremi espresa.

Sta je od opreme mush a sta nice to have? Kofu za talog i puck screen cu svakako nabaviti.

WDT i tamper sa oprugom? Must ili nice to have?
Cestitam i dobrodosao :D
Tamper uzmi obavezno, kakav god da nadjes, ne mora sa oprugom.
WDT po meni ne mora jer nakon mlevenja par neznih udaraca prstima pocno po portafilteru i kafa se rasiri. Leveler ti je brza varijanta, brze rasporedi od WDTa.
Vagica obavezno.
A sto se tice kafe mozda da uzmes neku jeftiniju dok se ne uvezbas a posle sta ti se svidja. Dosta nas ovde porucuje od espressodirekt i malaja kafe.

Dosta obecavaju :)

I cena obećava :LOL:

Uvek bolje pare dati na svežu kafu, a oprema po izboru. Te preskupe skalamerije koštaju daleko više nego da se opremiš i sa aeropres, pourover, coldbrew, moka pot raznih vrsta, i ako ti se baš pije espreso, neki manji kvalitetan termostabilan uređaj. Zajednički sadržalac svemu ovome je dobar mlin i sveža kafa.

1745400109403.png

1745400124472.png

Slažem se za svežu kafu ali nikako za moka pot ili slične skalamerije.
Ove kafe u šoljicama sa slike ne liče ninašta.
Po meni, bolji ukus imaju lavazze kupljene na pijaci i spremljene na osrednjem automatiku nego najkvalitetnija i najsvežija kafa spremljena u moka pot.
Sve je stvar ukusa i navike

IMG_20250424_064055.jpg

Sve sam bolji.

Ma kakva Lavazza sa pijace. Nemoj po kremi da ocenjuješ kvalitet kafe. Ovi neki skuplji blendovi (ne ovaj, ovo je običan C&F jer drugo nemam u Srbiji) koje trošim u poslednje vreme prave vrlo malo pene i jako su tvrda zrna.

Drugačiji je pot od mašine, ali zato je zanimljivo. Ova kafa verovatno neće moći da se produžava na aparatu, a ovde malo i može, iz 14 u 75 otprilike. Verovatno će na espreso aparatu ići plafon do 1:2 možda i kreće, videćemo u nedelju, jer deluje da će biti gorka, ima robuste.

Bilo bi lepo da se još neko uključi u workshop diskusiju. :)

Nazad
Vrh Dno