Šta je novo?

Kompjuterski sto - uradi sam

Kupio sam trotten stalak i mellitrop ploču . Iznervirao sam se poštarina za trotten ploču 140*80 je 2500 dinara ,ova je malo manja plus su mi poslali kupon od 1000
dinara tako da me je sve koštalo 2100 .
Kako najbolje da ušrafim ploču ,holšraf za ivericu ne duži od 2cm i samo zavrnem?
Ako je 20mm ploca dobro proveri duzinu srafa, da ti ne protrci inace kokni 2cm. Da, skocila je cena dostave, nece niko da vozi za manje pa ni Milsped.

Drugari, mi smo na IT forumu. Možemo mi i bolje. Izbacite ivericu. Furajte samo drvo i možda epoksi. Začudili bi ste se koliko jeftino u manjim mestima može da izađe Hrast, Jasen i bravarski radovi. Ovo iz Ikea je malo bolji odpad. Mada bih im dao 10 za dizajn.
U pravu si drvo je super ali su se liudi toliko odvikli od punog drveta da to nema ko da kupi.

Saloni nameštaja sve iverica i medijapan 95% tržišta. Stolovi od punog drveta su toliko skupi da ljudi kad vide odperjaju iz salona.

Uradi sam varijante su super mada zavise od kvaliteta materijala i umešnosti majstora. Ukratko niko neće da se cima oko toga, često ni majstori jer im je mala zarada.

Igraj ti kolo druže. Možeš i preperevku. Ja uživam u prirodnom materijalima. Mnoge stvari sam u kući napravio sam, i ako nisam majstor. Ovde na Benchu, uvek gledamo cena - kvalitet. Sve je ovo u korist drveta, mada mnogi toga nisu svesni. Uživajte u iverici koja se iskrivi kao kifla. Lepota je u oku posmatrača :D

Ok je drvo alu u BG-u je to bas slabo dostupno i cesto preskupo. Jednostano ne mozes naci dobar komad drveta. Onda to drvo mora dobro da se osusi da ne bi popucalo ili sr iskrivilo... 99.99% se nece s tim zezati. Veliko je cimanje, treba vremena. Hoce ljudi da izgleda korektno, da bude funkcionalno, da urade lako i bez cimanja i da ne kosta previse. Eto ti Ikea.
Uzmes plocu i neke nogare i teraj.
Meni nije problem da napravim bilo sta ali stvarno se ne bih maltretirao s pravim drvetom. Imam veliki sto od iverice vec 25 godina. Na par mesta sam nalo naceo kant stolicom kad sam kacio, osim toga je neunistiv. Kada uzmes dobar materijal nemas sta da brines. Sve sam po kuci pravio.

Gde može da se nadje jeftino drvo? Kubik hrasta nije ispod 800e i niko se ne pita koja je klasa, da ne pišem koliko je kubik osušen i bez čvora. I drvo i univer će se saviti kao kifla kad postaviš na 4 stuba ili na dva rama bez vezača.

U BG ako hoćeš masiv spremi se na cenu, ko grafičku da kupuješ :D
BG ko BG prestonica fenseraja, još ako je majstorov salon na Vračaru, cene su interesantne...
Meni dečko iz Valjeva radio, od bukve sa bajcovanjem za siću, ali ja bio nestrpljiv i nisam sačekao da se drvo bolje osuši i zbog toga sto nije najravniji na svetu.
Ali vrši ulogu odlično i dovoljno je ravan. Cena ukupna sa prevozom petina BG cene... još sam na kraju bio u fazonu da sam ja njega zeznuo ali toliko je tražio.

Inače, sušenje drveta je nauka za sebe.

Ja se na ivericu ne vraćam a mediapan upija vlagu ko lud i svaki se unakazi vremenom. Sve je to otpad i lepak.

Sad gledam onaj Black Castle, cene kao pre inflacije, možda je greška na sajtu. To je sad vrlo razumno, pogotovo za sibirski ariš koji je vrlo stabilno drvo.

Poslednja izmena:
Gde može da se nadje jeftino drvo? Kubik hrasta nije ispod 800e i niko se ne pita koja je klasa, da ne pišem koliko je kubik osušen i bez čvora. I drvo i univer će se saviti kao kifla kad postaviš na 4 stuba ili na dva rama bez vezača.
To retko ko radi, svake iole kvalitetne noge imaju vezač. Ali i bez toga masiv 4 cm debljine se iskriviti neće jer se neko popeo na sto i skače po njemu. Ikea koja je 80% kartonsko saće naravno da hoće. Masiv se krivi i uvija zbog vlage.

Hajde da budemo realni, niko se sa drvetom nece zezati. Ako ti se rascveta ili se iskrivi jer nije nije bilo dovoljno suvo drvo upropastio si ga.
Te price dovoljno je ravno glupost. Ako ne mozes da ostavis komad da se osusi bolje i ne pocinjati.
Zato niko nece da se cima, kupe ikeu i cao.
Ako vec uzimate komad drveta ispostujte ga, ostavite da se dosusi bar godinu dana pa onda polako.

Olako se pišu neke stvari,ne mislim samo na tebe i ovu temu,a ne čitaju ih samo oni koji se razumeju u materiju.

Niie baš da se ne razumem. Gledam da izbacim ivericu gde god mogu

I da ne budem baš kao Blatazar :) (stariji članovi ga se sećaju), i da "branim čast" :D ali ali evo par primera koje sam radio kod sebe.

- Klub sto. Za njega mi je bilo potrebno oko m2 Bukve. Zašto Bukve, zato što je preteklo drugaru. Parče OSB poloče sa stovarišta, dva Moment tukalo lepka i udri. Postolje sa materijalom je košalo oko 30€ Lakirao sam kompresorom parket (Duga Ekstra lak A+B) i posolje (antika 3 u 1).

- Polica za Hi Fi, singerica nije bila baš u top stanju, istrulela joj je jedna nožica. Poravku sam sam izvršio. Nije baš lepa ali se ne primećuje toliko.

- Od parčića Hrasta sam napravio neke delove za kuhinju. Izvinite što nije sve lepo sređeno, ali to i nije suština ovo posta. Plaćao sam samo što moram. Sveo ovo sam radio uz stručni nadzor Starkiše 🐶

20250322_090313.jpg

20250322_090329.jpg

20250322_090357.jpg

20250322_090349.jpg

20250322_092100.jpg
20250322_090418.jpg

20250322_092132.jpg

20250322_092139.jpg

20250322_092223.jpg

20250322_092314.jpg

20250322_092319.jpg
20250311_153538.jpg20250320_154143.jpg

Lajk si dobio zbog Starkiše 😀

Stariša Starkišanović. Labrador, u podznaku prase. Ima 13 godina, prilično je gluv i slep, mada "grom može da oseti miris moje supruge" :D Moj najbolji prijatelj. Da bi mu produžio život, nabavio sam slučajno, jednu Labradorku od tri godine. To je dobra priča, kako normlanog čoveka, degenerici danišnjice mogu da unište. Drugar je imao dva psa. Vučjaka i Labradorku. Napravio im je lep boks, sa odvodom. Baš kvalitetan, da bi ga komšinica tužila da joj kučići smrde i urlaju. Radili su dronovi, razne podmetačine. ...................... Epopeja se završava posle četiri godine i kaznom od oko 400.000,00 dinara. Boks mora da je udaljen deset metra od ograde. On toliko dvorište nema. Da je rasturio boks, ne bi mu mogli ništa. Tako je Avala - Ava završila kod mene. A drug je prilično poludeo.

A šta fali drvetu ?

Ne spada u komp.sto ali jeste uradi-sam problem u radnoj sobi.

Oštećena je siva guma oko brave na vratima, a druga strana brave je 100% čitava (okačene obe slike).
Ukratko, kada izlazim brava ljulja (skoro da će da se slomi), a kada ulazim brava je normalno stabilna.

Kako najbolje zaliti (popuniti) ovaj razglodani prsten okolo, da bih fiksirao bravu?
Pa mi je na pamet epoksidni lepak, ali ako procuri negde biće veselo.

Prilozi

• signal-2025-04-23-122038_003.jpeg
    signal-2025-04-23-122038_003.jpeg
    87 KB · Pregleda: 47
  • signal-2025-04-23-122038_002.jpeg
    signal-2025-04-23-122038_002.jpeg
    77.2 KB · Pregleda: 53
Nikako epoxy, napravices sebi haos i nepotrebno je komplikovano. Bolje naci naki komad ravne plastike pa ugrej plastiku i savij u oblik prstena. Imam bar 5 ideja ali ovo je najlaksa varijanta.

ako možeš da skineš masku, ja bih iskoristio silikon, ne lepak nego kao za kupatilo i slično. Oni se učvrste i to je to, a mogu i da se skinu ako zezneš.
Mada bih pre toga probao da nađem alternativu od gume. To izgleda kao da je oko 3mm, dakle nađeš gumu od 3mm kao pločicu i isečeš fronclu pa zaglaviš.

Možda da nađeš cev odgovarajućih dimenzija i isečeš prsten.

Kroz taj plasticni prsten prolaze srafovi koji drze kvaku. Lim je samo maska. Verovatno se ceo unutra raspao (skini maskicu pa vidi) pa se zato sve klima. Nemoj da se glupiras sa silikonom i slično, nećeš ništa uraditi.

Ne spada u komp.sto ali jeste uradi-sam problem u radnoj sobi.

Oštećena je siva guma oko brave na vratima, a druga strana brave je 100% čitava (okačene obe slike).
Ukratko, kada izlazim brava ljulja (skoro da će da se slomi), a kada ulazim brava je normalno stabilna.

Kako najbolje zaliti (popuniti) ovaj razglodani prsten okolo, da bih fiksirao bravu?
Pa mi je na pamet epoksidni lepak, ali ako procuri negde biće veselo.
Te plastike imaš da kupiš u bolje opremljenim gvožđarama, tako da ne moraš ništa da improvizuješ.

Ta čaura što se raspala je klizač i držač četvrtke. Pretraži kvaka sa rozetnom pa vidi šta ti odgovara a najbolje skineš unutrašnju kvaku sa rozetnom pa u radnju, cena je od 1k pa nadalje u radnjama. Teško da nadješ kao deo jer ide u paru (razlikuju se spoljašnja i unutrašnja kvaka).

Hvala svima na pomoći, skinuo sam masku i imao šta da vidim, rozetna se raspala iznutra.
Kupio sam novu kvaku i rozetnu (dolazi u paru, pa sam zamenio i onu drugu kvaku, koja je "ispravna). Sada je sve ok, ništa se ne ljulja.
Bravu nisam ni dirao.

Nazad
Vrh Dno