Šta je novo?

Hisense Energy Pro Plus QG35XVOEG -12ka

@Branko Petrovic
Ja mogu da shvatim vasu isfrustriranost cestim fabricki nastelovanim odledjivanjem, nekome smeta nekome ne. Oni sto imaju manje toplotne gubitke njima vise ne, vama vise da. Ali ne mogu da shvatim vase iznosenje neistinitih podataka i subjektivnih zakljucaka da ide u df kada nema vlage. Jednostavno nije istina da ova klima ide cesto u df kada je npr vlaznost vazduha 50%, ali ide kada je 85%. Znate... tacka rose šeta u zavisnosti od temp i relativne vlaznosti vazduha, a samo za tacku rose su se inzenjeri mogli drzati prilikom programiranja kada ce klima otici u df. Mada, mozda bi bilo bolje da vam uz klimu isporuce i jednog malog kineza, pa kada klima zaledi da vam vikne kroz terasu...Brankoooo ukljuci df na prekidac.
"Po ovoj klimi treba da bude idealna izolacija,vrata i prozori vakumirani i da dihtuju,da je spoljna temperatrura u plusu a vlaga niska?"
Moja greska sto u navedenoj recenici nisam dodao i visoka vlaznost.Onda bi ti bilo jasnije sta sam hteo da kazem.Ostatak tvog komentara ne prilici forumu i temi koja je vrlo korisna i vodi se na veoma visokom nivou.
I jos jednom da ti pojasnim.Kucu grejem sa tri invertera.Dve (Midea) na -10C i vlage visoke ili niske ide jednom ili ni jednom u DF za 12sati.SJ okovane ledom.Ova Hisense bez leda a sat mogu da navijem kada ide u DF.

Zna neko zasto monteri iz Hisena kazu da klima nakon ugradnje treba radi prvo na hladjenju 30min..?

Zna neko zasto monteri iz Hisena kazu da klima nakon ugradnje treba radi prvo na hladjenju 30min..?
Radila i kod mene posle montaze pola sata na hladjenju a i sada,nedavno kada sam otvorio novi nalog.Preporuka je da predjem na hladjenje na 5 min pa onda na grejanje.Nisu mi dali valjan razlig.Kada se vidimo ovih dana verovatno bice prica na tu temu.

Jel to vazi za sve klime?Ja sam vox montirao u decembru pa naravno da nije radila na hladjenju ni sekunde🤣🤣🤣

Gotov i februar, evo presjeka stanja za sad (kod mene od marta krece jeftina ljetna tarifa a i vrijeme obično bude daleko toplije pa završetkom februara računam skoro gotovu sezonu, ostalo bude sića)
Inače zima nije imala velikih minusa, preko -12 nije bilo ali sam imao perioda kada je po 10 dana u kontinuitetima bilo minus i preko dana i preko noći i zima je bila hladnija nego prethodne dvije.
Grije se 35 kvadrata, samo izolacija ploče - 20cm vune, pola vanjski zidovi, ispod se ne grije.

Oktobar: 88 KW
Novembar: 300 KW
Decembar 474 KW
Januar: 440 KW
Februar: 395 KW

Ukupno 1700KW ili kod mene 315 KM ili oko 160e, mart april i maj ne bi smjeli biti preko 50e ukupno

Prilozi

• viber_image_2025-03-05_13-09-29-591.jpg
    viber_image_2025-03-05_13-09-29-591.jpg
    45.1 KB · Pregleda: 142
Zar ljetna tarifa ne prati pomjeranje sata na ljetno vrijeme? Koliko znam tek 29.3 ide jeftina struja

Danas su bila dvojica majstora iz ovlascenog servisa koja su dosla na otvoren nov nalog da provere klimu na ceste DF.Kontrolisalu su samo spoljnu jedinicu.Ja sam prvo klimu isklucio sa napajanja.Skinuli su gornji poklopac i nesto umeravali i kontrolisali.Posle toga sam ukljucio klimu na grejanje na max.Kontrolisali i umeravali i zakljucak je da senzor koji aktivira DF nije bio bas dobro "kalibrisan".Nisu menjali glavnu plocu ali su podesili "nesto".To "nesto" je verovatno taj senzor koji koliko ja znam fizicki nije moguce podesiti na licu mesta,kao npr trimer.Zakljucak klima je Ok i tako radi i ne treba obracati paznju na DF.Na moje pitanje da li je nesto konkretno uradjeno i da li ce DF i dalje da budu bez veze na 45min.receno kao verovatno.I tako dalje na radnom nalogu pise test klime Ok,svi parametri Ok.Kada dodje i ako dodje neki minus zamolili su da testiram klimu i da se obavezno javim samo servisu?Minusa ni traga a do sledece zime ode i garancija.A moj zakljucak nikada vise ali stvarno nikada vise Hisense klima.Po ko zna koji put ponavljam inverter klima treba da me greje kada je 0 ili minus a ne da ide u ovakve ili onakve DF.I ponovo kazem oko mene ima jos neke klime koje neuporedivo bolje greju i bez cestih DF a nisu bas nesto skupli ili veci potrosaci.Veceras je kod mene +15 van, u sobi +25 i klima greje kao luda na jednoj ctici.Mora da je gasim ili da grejem dvoriste.
Na kraju pozdrav svima na savetima i dobrim razmenima iskustva.

Kako ode garancija zar je nisi skoro uzeo? I koji je to tacno senzor ako mozes objasniti gde se nalazi

Klimu sam kupio prosle godine u februaru.Senzor je na glavnoj ploci na spoljnoj jedinici.Da bi dosli do elektronike skinul su poklopac.To je sve sto sam mogao da vidim.Koristili su dva razlicita instrumenta kada je klima bila iskljucena iz napajanja i kada je grejala u super rezimu.Jedan od instrumenta je bio kao "Unimer"a ovaj drugi je imao kao neke stipaljke ili sonde?

Ma oni su vjerovatno samo ispitali da li je elektronika ispravna, da nema kratkog spoja ili tako nesto, osnovno po proceduri. Klima je tako programirana i nema tu sta sta oni mogu uraditi.
Meni jedino pada na pamet da li bi mozda u nekoj ludoj teoriji pomoglo da se nabavi senzor sa dosta duzim kablom (originalni senzor se nalazi na vrhu i iza vanjske jedinice i sam kabal je dug 3-4cm) i da se taj senzor nekako izoluje tako da vanjska jedinica misli da je vani dosta toplije nego sto jeste.
Ovo bi trebalo isprobati da li bi pomoglo i kako bi se klima ponasala

Meni jedino pada na pamet da li bi mozda u nekoj ludoj teoriji pomoglo da se nabavi senzor sa dosta duzim kablom (originalni senzor se nalazi na vrhu i iza vanjske jedinice i sam kabal je dug 3-4cm) i da se taj senzor nekako izoluje tako da vanjska jedinica misli da je vani dosta toplije nego sto jeste.
Ovo bi trebalo isprobati da li bi pomoglo i kako bi se klima ponasala
Nesto slicno je jedan clan u drugom forumu probao na Daikin ---> Spoljni senzor stavio unutra spoljne jedinice, kakav efekat dobio ne znam :unsure:
Leti svakako ga morao opet vratiti spolja...

IMG_20241214_143528378_HDR.jpg

Takodje ima neki koji su unutrasnji senzor u stiroduru upakovali da manipulisu temp. da im klima non stop na minimum modulira ---> Rezultat: spoljna temp. -4c, zadata 22c klima modulira na 180-200w ali u prosturu bilo samo 18-19c + covek bio zadovoljan sto mu klima celu noc toliko nisko radila na minusu :ROFLMAO:
Ne znam ali ima razne :rolleyes: sto bi svasta radili zbog niske modulacije ili jednog kWh

Poslednja izmena:
Nesto slicno je jedan clan u drugom forumu probao na Daikin ---> Spoljni senzor stavio unutra spoljne jedinice, kakav efekat dobio ne znam :unsure:
Leti svakako ga morao opet vratiti spolja...

Pogledajte prilog 484093

Takodje ima neki koji su unutrasnji senzor u stiroduru upakovali da manipulisu temp. da im klima non stop na minimum modulira ---> Rezultat: spoljna temp. -4c, zadata 22c klima modulira na 180-200w ali u prosturu bilo samo 18-19c + covek bio zadovoljan sto mu klima celu noc toliko nisko radila na minusu :ROFLMAO:
Ne znam ali ima razne :rolleyes: sto bi svasta radili zbog niske modulacije ili jednog kWh
Pa to me i zanimalo, nadao sam se da vanjski senzor sluzi samo za defrost a unutrašnji za određivanje kojom snagom ce grijati klima...mada moguce da je kod hisensa drugacije nego daikina, tj vrlo vjerovatno 😅

Evo drugari potrošnja klime 12 meseci unazad
Hisense Energy pro plus 12 naravno, od pocetka grejne se ne gasi 24h, u sobi preko dana 24c a klima na 26 (27-28 jedino kad su bili oni minusi) ventilator sredina, nocu na najslabije

Prilozi

• Screenshot_2025-03-27-22-08-30-098_com.tuya.smartlife.jpg
    Screenshot_2025-03-27-22-08-30-098_com.tuya.smartlife.jpg
    46.8 KB · Pregleda: 103
Primetio sam da u toku zime kada su temp.bile oko 0 ili do -10C spoljna jedinica nikada nije bila sa ledom i posle bilo kog DF nje izbacivala vodu na crevu.Sada kada je temp.u plusu klima i dalje bez prekida radi na grejanju. Primetio sam da kond.voda izlazi iz creva stalno kada radi klima i na trotoaru je prilicna barica.Temperature na klimi su setovane preko dana od 19-21C i jedna do dve crtice.U toku noci na 19C i sleep mod.

Primetio sam da u toku zime kada su temp.bile oko 0 ili do -10C spoljna jedinica nikada nije bila sa ledom i posle bilo kog DF nje izbacivala vodu na crevu.Sada kada je temp.u plusu klima i dalje bez prekida radi na grejanju. Primetio sam da kond.voda izlazi iz creva stalno kada radi klima i na trotoaru je prilicna barica.Temperature na klimi su setovane preko dana od 19-21C i jedna do dve crtice.U toku noci na 19C i sleep mod.
To je do vlage u vazduhu, kad je velika vlažnost veca sansa za kondenz.

Evo drugari potrošnja klime 12 meseci unazad
Hisense Energy pro plus 12 naravno, od pocetka grejne se ne gasi 24h, u sobi preko dana 24c a klima na 26 (27-28 jedino kad su bili oni minusi) ventilator sredina, nocu na najslabije
Koliko kvadrata?

@igor84 prostorija je 10m dugačka, 4,5 širina, 2,35 plafon, kuća je u pitanju nije stan pa da su sve okolo zagrejane prostorije, stolarija stara ali imam stiropor spolja na celoj kući

Pitanje za iskusne.Tokom cele grejne sezona vlaga u prostoriji nije prelazila 30%.Kretala se od 20% pa do 30%.Otvaranje prozora vise puta u toku dana vrlo malo je povecalo vlaznost,par procenata.Da li treba razmisljati o ovlazivacu vazduha?Mislim na komercijalne modele 50-60 evra(Xiaomi...)

Pitanje za iskusne.Tokom cele grejne sezona vlaga u prostoriji nije prelazila 30%.Kretala se od 20% pa do 30%.Otvaranje prozora vise puta u toku dana vrlo malo je povecalo vlaznost,par procenata.Da li treba razmisljati o ovlazivacu vazduha?Mislim na komercijalne modele 50-60 evra(Xiaomi...)
40-50% je idealno, 20 je vec nisko. ako vam smeta na spavanju suh vazduh onda nabavi

Ja sam kupio onaj xiaomi za spavacu. Znaci dosta u spavacoj.

Vrh Dno