Brzine su odlične jer dosta ljudi koristi 5G pa oslobađa kapacitet 4G mreže.4G ima stoprocentnu pokrivenost, brzine su odlične
Brzine su odlične jer dosta ljudi koristi 5G pa oslobađa kapacitet 4G mreže.4G ima stoprocentnu pokrivenost, brzine su odlične

Zašto bi onda A1 polako ukidao 3G mrežu, ako je rečeno Juna 2025 da će biti puštena 5G mreža.
Nema mi smisla ovo uopšte.
Pa sa tim konfiguracijama i brojem antena. Kad dodaju 5G sirinu u opseg. Ima da budemo najbolje pokrivena država 😁Moja "predviđanja" su (a na osnovu strategije za uvođenje 5G-a):
- Aukcija za frekvencijske opsege tek Q4 2025.
- Do kraja 2026. pokrivenost stanovništva (ne teritorije) će biti 10% (zajedno sa prostorom za izložbu Expo).
- Do kraja 2027. pokrivenost stanovništva (ne teritorije) će biti 40%
Tek posle 2027. možemo imati široko dostupan 5G.
To je jedina stvar, odnosno to su jedini rokovi koje čak ni Telekom ne bi smeo da "probije", a svi znamo da se upravo zbog njih toliko čeka.
Inače, u Bugarskoj je A1 najviše napredovao sa 5G pokrivanjem. Trenutna mapa pokrivenosti kod njih 5G-om je:
Pogledajte prilog 480696
Kolko god neintuitivno zvučalo A1 gasi 3G mrežu upravo zato što nemamo 5G još uvek. U Bugarskoj imaju 5G i nisu ugasili 3G.
Telekom Srbija kao što sam već napisao koristi "upitne metode" za "borbu" sa sve većom količinom saobraćaja na mobilnoj mreži, a to uključuje korišćenje LTE B7 na 2600MHz sa 20MHz širinom nosioca bez održane bilo kakve licitacije za taj frekvencijski opseg, a sve uz dopuštenje države (Ratel-a) kroz tzv. privremene dozvole.
Na taj način mts ima ukupno čak 60MHz širine kanala za LTE u zbiru, a po frekvencijskim opsezima koje su dobili na licitacijama mogli bi da koriste najviše 40MHz odnosno 45MHz kada bi kao A1 ugasili 3G.
Yettel (doduše manje od mts-a) koristi po negde B7 2600MHz (sa 20MHz širine) i češće B28 na 700MHz (sa širinom 10MHz). Takođe uz tzv. privremene dozvole. U zbiru sa standardnih 45MHz (kolko imaju po licitacijama) - 5MHz više od telekoma, uz privremene dozvole dolaze do 55 odnosno 65MHz širine 4G, a postoji i Vrnjačka Banja koja se odlikuje Yettel baznim stanicama na kojima su aktivni pored standardnih B20, B3, B1 i "privremeni" B28 i B7, što u zbiru i 5CA tehnologiju daje "vrtoglavih" 75MHz širine kanala za 4G LTE prenos.
Jedino A1 ne koristi "privremene dozvole", već koriste 55MHz širine 4G signala u zonama gde je ugašen 3G, odnosno 50MHz u zonama gde još nije ugašen 3G.
Poenta je da mreže sva tri operatera "grcaju" pod opterećenjem i oni moraju da se "dovijaju" kako da se izbore sa time. Postoje likacije u centrima većih gradova gde Yettel umesto standardnih sektorskih antena od 120 stepeni sada koristi sektorske antene sa samo 60 stepeni pokrivanja pa te bazne stanice imaju po 6 sektora (u odnosu na standardna 3). Izuzetna je bitka naših operatera sa rastućim internet saobraćajem a sve u nedostatku 5G-a.
Eto dobro je sto kasnimo sa uvodjenjem... 😁Pa sa tim konfiguracijama i brojem antena. Kad dodaju 5G sirinu u opseg. Ima da budemo najbolje pokrivena država 😁
Zamisli 5G na 10 sektorskim antenama. Dok u EU radi na par sektora jer su odavno uveli kad nije trebalo budziti 4G
Ovde može sve da se radi čak i bez upotrebne dozvole. U naučno tehnološkom parku ima 5G bazna stanica tu mrežu da koriste samo saradnici naučno tehnološkog parka.@Kolega2357 Neće. Sve dok mts ne bude bio spreman za 5G. Da li je bila aukcija za podelu 5G frekvencija? Ja se nešto ne sećam. A koliko se sećam državna strategija da 5G stigne u Srbiju je planiran za 2026-27. jer se predviđa da će kompleks EXPO 2027 u celosti biti pokriven 5G signalom već 2026, zajedno sa 10% Srbije. Tako da.... 2027?
Kao što sam i rekao evo i speedtest iz 5G rominga (iznenadilo me je da je m:tel brži od Telekoma al nisam nigde drugde merio tako da može biti sporadična situacija).Pozdrav iz CG: Pogledajte prilog 480694
Na putu sam u CG, Yettel konačno omogućio 5G roming (Prošli put kad sam bio nije bilo 5G rominga. 5G radi na mtel i Telekom.me mreži, dok se na ONE i dalje ne može nakačiti). Ako mi ostane dovoljno podataka za ZB kačim i neki speedtest.

A1 je već ugasio više od pola Srbije 3g...Po svemu sudeći A1 će najverovatnije prvi pustiti 5G mrežu Srbiji jer nema da se gasi 3G mreža, a da se ne pusti 5G. Oni su čak i najavili gašenje 2G mreže u naredne 2 godine. Drže u tajnosti kažu kako nemaju informacije kada će biti puštena. Prvi su omogućili 5G NSA u roamingu što onda ne bi i u Srbiji prvi pustili 5G mrežu?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari