Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

• Začetnik teme Začetnik teme mige
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nisu problem sluske u usima, problem je jacina zvuka u njima. 🙂

Ja na bajsu ako nisam na bici stazi stavim samo jednu slusku, a na stazi stavim obe ali uglavnom na vrlo slaboj jacini zvuka.. pri cemu cujem i muziku i bilo sta bitno sta se dogadja oko mene.
Lepse mi je tako sa tihom mjuzom nego totalno bez nje.

Sa prvim se slazem sa tobom, pusticu te da prodjes. Ali sta kada je kultura vozaca ovde takva da za tobom svi to isto pokusavaju. Jel ja treba onda da se bacam pod kola ili sta? Ne razumem i kada jeste i kada nije zeleno vi imate prednost jer ste jaci? Znaci svi biciklisti pesaci treba da paze kada i gde prolaze dok jedino vozaci mogu mirne glave da drze nogu na papucici gasa i da jurcaju.
Написао сам, ако пешаци имају црвено, ја лагано крећем. Када им се упали зелено, сви крећу па неко удари у ауто, неко застане (има и културних пешака, такав сам и ја) и онда станем да проценим где ће. Ваљда је боље да наставим и склоним се са прелаза него да ме сви обилазе. За оне аутомобиле иза не одговарам, ја свакако стајем када пешаци пролазе на зелено. Колико аутомобила крене кроз пешаке, толико пешака крене на своје црвено, ван прелаза, дијагонално преко раскрснице ... само у случају да им је зелено се позивају на прописе, када није се праве ... оно.
У центру Ниша постоји један семафор за пешаке тј нема раскрснице. Када им се упали зелено, сви крећу, а одбројава им зеленим секундама. Онда им се пали црвено и одброји још можда десетак секунди да они који су кренули пређу. Шта мислиш, колико пешака крене преко и када им је црвено и оне жуте секунде су пред крај? Углавном у последње 2-3 секунде жутог тј 2-3 секунде пред зелено за аутомобиле а 7-8 секунди после црвеног за пешаке увек неколико њих крене. Култура?

Што се помињања јачи-слабији тиче, ту је акценат на томе да слабији може да страда ако форсира правила па и ако их крши. За њихово је добро да пазе на себе, није им битно ко ће да буде крив ако се нешто деси.

Помињан је и пролазак кроз црвено. Деси се да неко вози па се залети и онда не стигне да заустави (или је безобразан па и неће) и прође кроз црвено. У том тренутку угрожава само своју дозволу и новчаник јер нико други нема зелено. Једном месечно видим некога да дође на црвено и ладно прође. И сви се крсте кад то виде.
Бициклисти у 90% случајева пролазе кроз црвено или раније пређу на тротоар, пресеку у правцу где иду и наставе да возе где им је боље, некада опет улицом, некада тротоаром, некада по зеленој површини а повремено виђам и да возе булеварима у супротном смеру али уз средње острво. О каквим прописима се овде пише?? Писао сам да је једном бициклиста из крајње десне траке која је стала због семафора кренуо лево да пресече улицу јер тамо иде и буквално се бацио на мој ауто, склопио ретровизор и обрисао ми прашину. А ја сам био у левој траци која је добила зелено па смо лагано кренули. Нисам га ни видео када је истрчао, да ли је требало да станем да прође?
Да не буде да сам антипротиван, овде до 5% бициклиста поштује све прописе и њима свака част, они и не долазе у проблематичне ситуације.

едит: е да, пешаци. Можда сам и писао, пре ~недељу дана пролази хитна помоћ под ротацијом али без сирене јер није било много саобраћаја. У једном тренутку скреће у леву улицу и сече пешачки. У том тренутку нека девојка ступа на пешачки, види хитну помоћ али наставља, уз поглед који отприлике каже: где бре ти журиш, видиш да сам на пешачком ... и лагано прелази улицу. Исправно.

Poslednja izmena:
Mene najviše nervira pešak kada ide pešačkom stazom i odma skrene da prelazi ulicu.
Opšte se ne obazire ima li auto, iako on prelazi preko pešačkog prelaza.
Treba brate stati 2-3 sekunde, pogledati levo-desno.
Kasnje je kasno.
A u Banjaluci najviše mrzim kada ujutru idem na posao a biciklisti voze po trotoaru i sviraju da im se skloni.
Banjaluka je jedan od kulturnih gradova za voziti, mada se gradi u poslednje vreme pa ima sve više auta.

Мене у принципу не нервирају, научио сам да очекујем да свако ко хода тротоаром нагло скрене преко улице, било ту прелаза или не. За њих је то лоша одлука, нарочито ако имају слушалице и искључени су из околине. Не чују, не виде и крену преко. И то углавном млади, старији су запамтили оно што смо некада научили па погледају и ако је потребно, сачекају. Млади не, они крену не гледајући ни лево ни десно.

Po toj logici i auto bi trebao da stane 2 do 3 sekunde na svakom pešačkom prelazu i da pogleda ima li pešaka...

Послато са Nokia 7.1 уз помоћ Тапатока

Po toj logici i auto bi trebao da stane 2 do 3 sekunde na svakom pešačkom prelazu i da pogleda ima li pešaka...

Ne, oni imaju prednost svuda. Izmedju drndanja telefona, cackanja mosnje mozda i dignu pogled da pogledaju dal neko ide. A ako ne vide reci ce ti izgovor nisam te video (citaj nije ni gledao), ili ce namrsteno opasno kada ti stane ispred cevanica da turira auto dok ti ne prodjes pa ce sav opasan da uz skripu guma poleti citavih 200 metara do prvog semafora.

Vidim dosta ljudi bahato vozi oko i iza ponoći.
Kroz grad voze oko 100, e ti ne paziš može te *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau* udariti.
Tada nije bitno ko je kriv, Ili si mrtav ili teški invalid.
Vozać auto dobije maksimalno 2 godine zatvora.
Znamo šta se desilo sa sinom od vlasnika pinka.
Ljetno je vreme, ljudi šetaju a nabrojani klinci vize jaka auta.
Ovde država treba da ima nultu stopu tolerancije.
Ja uvijek stanem na pješački i pratim auto u susret da li koći, iako je udaljen 10 do 20 metara a ne vidim da usporava neću prelaziti cestu.
Ljudi su stresni, nervozni, zamišljeni pogotovu u većim gradovima.

Da menjamo naziv teme u " Moj pogled na saobracaj"?

TuturuTu on rmn7

Може. Једино ми није јасно зашто се очекује пуно поштовање права пешака (и бициклиста) уз апсолутно негирање њихове обавезе да неки пропис поштују? Може ли кажњавање пешака који разговарају мобилним док прелазе улицу? Одмах би буџет био пун јер огромна већина разговара док прелази, неки куцкају поруке или шта већ ... Наравно, уз истовремено апсолутно кажњавање возача који возе и разговарају.

Jel ovi da kažnjavaju ?
1857aa8b7c9409391d780ac8a600e747.jpg

Da menjamo naziv teme u " Moj pogled na saobracaj"?

TuturuTu on rmn7

I tema o električnim biciklima se pretvorila u "moj pogled na saobraćaj", tako da uz obaveznu promenu naziva treba i spojiti te dve teme🙂

Inače na par klipova iz Britanije se vidi da tamo kad jedan građanin napravi prekršaj drugi reaguje, opominje ga, zove policiju...dobro, kod nas bi verovatno dobio batine da pokuša tako nešto. Nego poenta je da tamo i građani rade posao policije, a kod nas ni policija ne radi svoj posao - već kao što se vidi na slici iznad prave prekršaje! Tamo kad neko prekorači brzinu, drugi ga prijavi policiji, a kod nas kad neko vidi policiju ablenduje drugima...Tako da batalite rasprave o zakonima i poštovanjima propisa kod nas, nema od toga ništa još neko vreme (da tako optimistično kažem)

Pogrešna logika. A i lepo piše u zakonu...

Sent from my EML-L09 using Tapatalk

A piše i da biciklista vozi u metru desne ivice kolovoza. Koji je član od ta dva jači i zašto?

Може ли кажњавање пешака који разговарају мобилним док прелазе улицу?

Naravno da. Pešak na pešačkom je u saobraćaju. Sa tim da to ne potpada po korišćenje mobilnog kao kod vozača motornih vozila, nego ako vrši radnje koje ga ometaju u savesnom učestvovanju u saobraćaju... Veći(mnogo veći) problem od razgovora su tekstualne poruke, kod razgovora glava je u uspravnom položaju i ne ometa ga da gleda levo desno, dok kod kucanja je očigledan problem, slično je i za slušalice.

Kakve su promax kočnice? Ne znam tacan model ali se nisam susretao sa njima. Do sada samo shimano BRM396 i Tektro Draco.

Mislim da je zaista dosta rasprave o saobracaju u ovoj temi. Sve je receno i nema vise poente mlacenja prazne slame o temi o kojoj ni drzava nema jasnu regulativu.

Da se nadovezem na Stojanovo pitanje, gde kupovati kacige i gde ih gledati po Beogradu 🙂 ?

Planet bike, Capriolo, Markoni sport...

Da se nadovezem na Stojanovo pitanje, gde kupovati kacige i gde ih gledati po Beogradu 🙂 ?

Koji cenovni rang?
Ja sam uzeo limar u pro bike i dobra je kaciga. Nadam se da necu saznati kako radi posao.
Mislim da su proizvodjaci dosli do odredjenog nivoa i da je to sada to. Tesko da neko nudi nesto revolucionarno po pitanju kaciga. Ako nisi bas bas ozbiljan vozac, onda ce ti skoro bilo sta raditi.

Juce oko 16h setao po gradu i naletim, nisam obracao paznju do danas da imamo "biciklometar".
Pise 882 proslo danas, preko 100k od pocetka godine:
a04b01078f0f195675631cd147f81f53.jpg

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Lepo ti pise gde je. Inace rezultat inicijative gradjana

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Ispod avatara: "Lokacija: Freistaat Bayern"

Ja ovih dana vozim "favorit" koji je ćale kupio 1972. ili 1973. godine. Svi delovi su originalni, osim sajli za kočnice i menjače i trake za korman, plus je on dodao ovaj pak-treger kad ga je vozio do radnje. Nije vožen nekoliko godina, nikako da ga sredim kako dolikuje.

iNiBPDh.jpg

Hah. Verovatno sam kao i većina mislio da je to nešto drugo, a ne grad...😀

#215 - Postojna i Predjama (i put između i livade posle 😉)
U stvari, nije mesto Postojna nego samo kompleks kod pećine. A i za Predjamu je prvenstveno dvorac. Al' što su livade... 😉 Postojna me definitivno iznenadila. Uglavnom u lošem smislu. Do krajnje mere komercijalizovano, restorani, kafići, itd. Pritom, suveniri nikakvi. Samo neke kao torbice u obliku čovečije ribice imali su neke veze sa pećinom, sve ostalo standardna bižuterija. I od tekstila sve najjeftinje i obična štampa, a prodaje se za ogromne pare. Put do Predjame gotovo ravan, ali ja bio već crknut. Dvorac je odličan i nije ni blizu toliko komercijalizovan. Deluje sasvim normalno. No, i ovde ima problema sa suvenirima, pa treba produžiti skroz do ulaza u dvorac. E, tamo je suvenirnica kakva treba da bude! Sa replikama oružja, pa čak i oklopi vitezova! Istina, umeju da budu skupi, ali barem imaju neke veze sa lokalitetom.

No, najbolje su bile livade i sela posle svega toga. Da živim u takvom kraju stalno bih se vozikao. Milina. Jedino su zabranmjene prodavnice, a pogotovo one koje bi imale hladno piće u većem pakovanju. U povratku sam morao da jedem sendvič sa toplom vodom od čega mi je bila i muka. No, sve to nije snimljeno, jer mi se ispraznile baterije. 🙂 Tačnije, ostala mi jedna i umesto da snimam još tu, ja čuvao da snimim spust od Rupe do Rijeke. Za koji sam na kraju zakasnio (suviše mračno). Šta da se radi.

Inače, putevi su u ovom delu bili neuporedivo bolji, čak i kroz (zabačena) sela.

Nazad
Vrh Dno