Šta je novo?

3DMark 07

Ovo je u najavi najgori 3DMark do sada! :(

Ukoliko MT podrska bude u Game testovima uradjena kroz fiziku, a da graficki engine i dalje ostane netredovan, to ce biti nadgrobni spomenik za 3DMark! 06 ca je poluupotrebljiva za test GPU-ova i relevantni su samo pojedinacni rezultati, a nikako finalni. Ukoliko, pak, ukljuce fiziku u gametestove i nju multitreduju, onda ce i pojedinacni rezultati postati neupotrebljivi u svrhe testiranja grafike!

Oni su 3DMark07 najavljivali kao DX10 test, a glavni trend koji uspostavlja DX10 jeste maksimalno izbacivanje procesora iz price oko kreiranja real time 3D grafike!

Bice katastrofa za taj benchmark program ukoliko veci akcenat stave na multicore sisteme, nego na optimizaciju za Geometry Shader.

Nedjo... grafiku je nemoguce threadovati. Grafiku vozi 1 GPU i izvrsava komande redosledom koji mu se prosledi. Bolje performanse mozes postici da se neki algoritmi u igri (occlusio culling, sortiranje, dekompresija animiranih tekstura, ...) threaduju, ali samo iscrtavanje.. nema sansi.

Geometry shader jeste mocna stvarcica, medjutim on je nova stvar i ljudi jos nemaju cistu sliku sta sve moze da se uradi u njemu. Naravno GS ima svojih bubica koje ce tek isplivati na povrsinu sa pocetkom upotrebe istog. Posto GS moze da generise primitive, to neznaci da ce generisanje 10, 100 ili 1000 primitiva biti isto. Tu ce tek da se pojave problemi oko brzine rada GS-a i optimizacija za GS code. Sad ce mnogi da se zgroze... DX10 jeste revolucija ali moglo je to mnogo bolje da se uradi.

Nedjo, zašto uvek misliš da je 3DMark isključivo test grafike? Lepo piše da se radi o "gamers benchmark"-u, a igrački sistem čini i CPU i performanse zavise od procesora. Naravno, po 3DMark-u, Kentsfield daje značajno bolje rezultate nego Conroe (iako to u realnom radu nije slučaj) kada je zvaničan rezultat u pitanju ali to je opet neka druga tema... fora je u tome da 3DMark odavno nije test grafičke, nego celog sistema... ako ga kao takvog prihvatiš, onda je ok...

Poslednja izmena:
DX10 jeste revolucija ali moglo je to mnogo bolje da se uradi.
To nema dileme, jer to je pravilo koje vazi za sve. Samo je pitanje kolicine i cene i kompromisa koje moras da podneses. U ostalom DX 10.1 stize za godinu dana, tako da se i dalje okrece ;)

fora je u tome da 3DMark odavno nije test grafičke, nego celog sistema... ako ga kao takvog prihvatiš, onda je ok...

Pa ne mozes tako da ga prihvatis! Jer kada bi ga tako prihvatao, ispalo bi da masina sa Quad Core procesorom i sporijom grafickom daje bolje rezultate od masine sa single core procesorom i brzom! A u realnosti to nije slucaj.

Pa i X1600 Pro je bio nerealno brz u 3dmarku za razliku od realne situacije. Imaš tu primera koliko hoćeš. Poenta je da se čitaocima ukaže na specifičnost benchmark programa, a onda ponudi što više testova, tako da imaju uvid u realnu situaciju... Sad, što 3DMark više nema veze sa realnim igranjem - ne mislim da će mu mnogo smetati. Pljuvan je i 3dmark06, pa je opet bio nekakav standard...

Sad, što 3DMark više nema veze sa realnim igranjem - ne mislim da će mu mnogo smetati. Pljuvan je i 3dmark06, pa je opet bio nekakav standard...

Pa sad si malopre rekao da je 3DMark od grafickog postao igracki test?!

Mene zanima samo graficki test. Totalno je besmisleno ga koristiti u svrhe evaluacije generalnih performansi Direct3D igara. te performanse mogu zavisiti od milion faktora.

Iz svega navedenog, ubacivanje MT podrske u igracke testove jos za jedan korak odaljava 3DM od upotrebljivog testiranja grafickih kartica.

Mozemo da se nadamo da ce se pojaviti neki novi benchmark koji ce odmeniti futuremark-ovu skalameriju.... Mislim da je stvarno nerealno prihvatiti ovakvo stanje... Mislim njega ionako koriste gameri kao test sistema.... A u tim sistemima je i dalje bitniji graficki podsistem od quad core procesora..... Uskoro bi u test mogli da dodaju i video capture pa da naprave neki novi test za neku drugu bransu :)

Pa sad si malopre rekao da je 3DMark od grafickog postao igracki test?!

Rekao sam da je postao... u smislu da su ga oni tako "prekrstili", ali se većina nas ne slaže da je realan, zar ne?

vecina ljudi zaboravlja jednu stvar cilj 3D marka nije da bude relan vec da predvidi buducnost... pa kako im uspe, oni pokusavaju da nam kazu kako ce danasnji komp raditi za 2 godine u prosecnoj igri sa full detaljima... i pokekad im to zaista uspe...

recimo kartice koje su u 3D marku 2003 davale slide show su isiti davale i u doom-u 3 iako 2 engine-a nemaju veze ali poenta je postignuta...

ko to ne svhati ne treba ni da se 'vata ovog testa...

vecina ljudi zaboravlja jednu stvar cilj 3D marka nije da bude relan vec da predvidi buducnost... pa kako im uspe, oni pokusavaju da nam kazu kako ce danasnji komp raditi za 2 godine u prosecnoj igri sa full detaljima... i pokekad im to zaista uspe...

recimo kartice koje su u 3D marku 2003 davale slide show su isiti davale i u doom-u 3 iako 2 engine-a nemaju veze ali poenta je postignuta...

ko to ne svhati ne treba ni da se 'vata ovog testa...

Kakvo bre gledanje u buducnost??? Svi postali neki vidovnjaci. Od fantasticnog 3DMarka2001, preko nesto losijeg 03, jos losijeg 05, do "budjavog" 06, svakim danom su sve vise gubili osecaj za realnost. Jedan 8800GTX mora sasvim glatko, sa 25+ fps, da "istera" 3DMark06 u def. rezoluciji 1280x1024. Bojim se da to ne ide kako treba. Demo ne verujem da u 1024x768 radi glatko na bilo kojoj masini , sa sve 2x8800GTX na LN2, kada se dodje do kraja, do onog grada.

Kakvo bre gledanje u buducnost??? Svi postali neki vidovnjaci. Od fantasticnog 3DMarka2001, preko nesto losijeg 03, jos losijeg 05, do "budjavog" 06, svakim danom su sve vise gubili osecaj za realnost. Jedan 8800GTX mora sasvim glatko, sa 25+ fps, da "istera" 3DMark06 u def. rezoluciji 1280x1024. Bojim se da to ne ide kako treba. Demo ne verujem da u 1024x768 radi glatko na bilo kojoj masini , sa sve 2x8800GTX na LN2, kada se dodje do kraja, do onog grada.
Meni je i 99 Max bio super i 2000 je bio bas extra test, secam se da je igra u high detail, ona sa helikopterom davala duplo vise na GeForce-u nego na TNT2Ultra... tada su svi bili u fazonu jao koje djubre u aktuelnim igrama Ultra je brza... naravno godinu dana kasnije upravo je ovako i bilo...

Mark je uvek bio i ostao pokusaj da se sagleda buducnost igracke industrije... zazalosno posle 8 godina mnogi se i dalje bune ako njihova tek sklopoljena zver daje 10 fps u proseku... posto ne kapiraju da ce upravo tako raditi igre na toj konfi za 2-3 godine...

koliko ste samo pljuvali 2001 zato sto su kartice bez PS 1.1 davale po 2000 manje od onih sa posto nisu radile zadnji test? a sad vam je dobar...

Ono sto me jos vise iznenadjuje sto ljudi za test da bi bio relan misle da treba da ima 60+ fps, ne upravo sto manje frejmova bolji je test znaci da je graficka opterecena maximalno, sto manje frejmova vise posla za graficku i obrnuto...

Demo ne verujem da u 1024x768 radi glatko na bilo kojoj masini , sa sve 2x8800GTX na LN2, kada se dodje do kraja, do onog grada.

Na mojoj mashini kad dodje do onog grada - sam kraj demoa - je imao 20fps koliko se secam, nisam 100% siguran, ali moze da prodje, nema groznog seckanja, komsija ce vam pasti na dupe kad demo dodje do grada na gtx-u a i dalje glatko ;). Tu je najveci drop fps-a na celokupnom 3dmarku06, ali moze da prodje. Inace, pre gtx-a imadoh 1950xtx, to je kao bila najaca single gpu karta 2 meseca :d, kako je 3dmark06 na njoj seckao - sramota - 12-15 fps ccccccc.. Tek sa gtx-om 06 radi na granici prihvatljivog.

Kako li ce 3dmark07 da nas samo zavije u crno i da nam prikaze koliko nam je smece masina :d, ne mogu ni da zamislim ;)..

Poslednja izmena:
Ukoliko MT podrska bude u Game testovima uradjena kroz fiziku, a da graficki engine i dalje ostane netredovan, to ce biti nadgrobni spomenik za 3DMark!

Склонији сам да тврдим да ће надгробни споменик за 3DMark бити први следећи графички benchmark неког другог произвођача. 3DMark јесте глупост, али људи ће се увек ложити на "мој је већи" трипове. Он опстаје просто зато што је једини, а не зато што је добар.

najjaca je ona navlukusa iz 2001-keca "If you were running this on Falcon, you'd be done by now !" LOL A u 2007-mici ce da ubace "If you were running registrated version, you'd get a higher score" :d Gimme money, gimme money ! Buy a 10000 marks in mark 06 T-Shirt for only 9.99 :D

koliko ste samo pljuvali 2001 zato sto su kartice bez PS 1.1 davale po 2000 manje od onih sa posto nisu radile zadnji test? a sad vam je dobar...

Ko kaze da je dobar? Tesko njesra. Voodoo 5 5500 je (danas) kud i kamo bolji od GF2 MX u realnim testovima a ima krsh od rezultata zbog nedostatka T&L jedinice. Da ne pricam o tome da Voodoo 5 6000 brise pod sa svim GF-ima do GF 3jke, a skor u 3dmarku mu je oko 1000 :d

Склонији сам да тврдим да ће надгробни споменик за 3DMark бити први следећи графички benchmark неког другог произвођача. 3DMark јесте глупост, али људи ће се увек ложити на "мој је већи" трипове. Он опстаје просто зато што је једини, а не зато што је добар.

Nemam sta da dodam posle ovoga jer ovo je apsolutna istina...

Ko kaze da je dobar? Tesko njesra. Voodoo 5 5500 je (danas) kud i kamo bolji od GF2 MX u realnim testovima a ima krsh od rezultata zbog nedostatka T&L jedinice. Da ne pricam o tome da Voodoo 5 6000 brise pod sa svim GF-ima do GF 3jke, a skor u 3dmarku mu je oko 1000 :d
Nikad se neces opametiti dechache ! :d Koji bre V5 i V6, pa to je muzejski raritet, vredan respekta! ;) By the way, kako radi mark06 na V6, preko swiftshadera ? :)

Poslednja izmena:
Na mojoj mashini kad dodje do onog grada - sam kraj demoa - je imao 20fps koliko se secam, nisam 100% siguran, ali moze da prodje, nema groznog seckanja, komsija ce vam pasti na dupe kad demo dodje do grada na gtx-u a i dalje glatko ;). Tu je najveci drop fps-a na celokupnom 3dmarku06, ali moze da prodje. Inace, pre gtx-a imadoh 1950xtx, to je kao bila najaca single gpu karta 2 meseca :d, kako je 3dmark06 na njoj seckao - sramota - 12-15 fps ccccccc.. Tek sa gtx-om 06 radi na granici prihvatljivog.

Kako li ce 3dmark07 da nas samo zavije u crno i da nam prikaze koliko nam je smece masina :d, ne mogu ni da zamislim ;)..

Pa 2x8800GTX ce ga odraditi sasvim fino (valjda ) ,)

Sve gore od goreg stvarno, svaki naredni pravi od moje makine kantu :) budja brrrre :)

najrealniji testovi ce i dalje biti same igre, eto da docekamo Crysis, to ce po meni biti bolji test za graficke (i za sistem naravno) od samog 3DMark-a. Na kraju, stvarno ne bi skodilo da FutureMark dobije konkurenciju :)

ma bre ekstra test mozete sami da napravite... otvorite max i ucitate neki slozen model...
ako vam ide previse glatko kliknete na tesalejt.. ako opet ide glatko opet kliknete i tako sve dok ne bude islo glatko... onda stanete i zalite se kako vam je spor racunar ...

Nego kad ce ovo da izadje? Kad ce moci da se proba???

ma bre ekstra test mozete sami da napravite... otvorite max i ucitate neki slozen model...
ako vam ide previse glatko kliknete na tesalejt.. ako opet ide glatko opet kliknete i tako sve dok ne bude islo glatko... onda stanete i zalite se kako vam je spor racunar ...

ne ne ne :) nije to to, mi ovde pricamo o besmislenim testovima koji testiraju i sve i nista u isto vreme, ane tamo neki 3d studio i neke korisne poligonalne varijante sa valjano pisanim algoritmima...koga to jos interesuje :D

@Duke Nukem:

Nego kad ce ovo da izadje? Kad ce moci da se proba???

Prvo ces morati da kupis DX 10 kartu posto ce prva 3 dx9 testa zahtevati da imas DX10 kartu inace nece raditi :d

@Ostali:

E ljudi imam genijalnu ideju ! Ajde da napravimo standalone kartu koja ce optimizovati rezultate u 3dmarku !!! :d Ne mora da radi u igrama, bitno je da se vise 3d markova dobija ! :d Zaradili bi brdo kinte :d

Poslednja izmena:
Jeres! :d

Inace, valja probati kako bi sve to radilo na sw shaderu :D Mozda cetvrtina frejma u sekundi :D

Pa mozda jednog dana kad budemo imali hibridne procesore sa vektorskim FP engine-om, sve to proradi na V5 preko swiftshadera u jedno 600 FPS! :d

max-ov(ili bilo ciji (softimage, maya...)) viewport nije = game engine = nije realno stanje stvari...

nijedan test ne moze biti gamers benchmark iz razloga sto se svaka igra bazirana na drugom engine-u ponasa drugacije i samim tim bi 3d mark trebalo da se osloni samo na graficku i prikaze koliko je dobro uradjena implementacija directx-a, hdr-a i tih cuda, a same igre su tu da prikazu realno stanje uostalom zato se pored 3d marka u svakom testu graficke nadju i rezultati desetak najpopularnijih igara, drugacije ne moze....

max-ov(ili bilo ciji (softimage, maya...)) viewport nije = game engine = nije realno stanje stvari...

Brate rekao sam skroz ironicno. Zasto bi neko koristio 3dmark2007 i testirao racunar koliko mu je brz i uporedjivao ga sa drugim racunarima i sl.. Jednostavno igras igrice koje volis i ako ti je tvoj racunar za njih previse slab kupi bolji...
Ono sam maxom sam namerno da ne postoji dovoljno brz racunar koliko puta moze da se klikne na tesalejt ... isto je i sa 3dmarkom...

gx-x je napisao(la):
E ljudi imam genijalnu ideju ! Ajde da napravimo standalone kartu koja ce optimizovati rezultate u 3dmarku !!! :d Ne mora da radi u igrama, bitno je da se vise 3d markova dobija ! :d Zaradili bi brdo kinte :d
Da stvar bude crnja i gora, apsolutno si upravu! Ma koliko cela stvar bila besmislena kinta bi prstala na sve strane. Ceo projekat bi bio posvecen "ko ima veci" populaciji kojoj je 3D Mark najvece zadovoljstvo i ljudi bi davali kintu i takmicili se i dalje :wall: Tuga...

Vrh Dno