Šta je novo?

Koji Wide 19" TFT?

_/Neo\_

Čuven
Učlanjen(a)
27.01.2002
Poena
720
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i7 8900k
Matična ploča
MSI Z370 SLI+
RAM
2x8GB DDR4 3200MHz gSkill TridentZ
GPU
Sapphire RX580
Storage
Samsung 970EVO (500gb) + WD750 2tb
Zvuk
Sound Blaster Audigy FX
PSU
Corsair RM650i
Kućište
Cooler Master 690 1st gen
Monitor
Dell U2422H + HL P24 G5
Miš & tastatura
Logiteck Wave (K350) + MX Master 2s
Laptop
Dell Inspiron 15
Mobilni telefon
Nokia 7.2 + Motorola Edge 40 Pro
Pristup internetu
  1. ADSL
Pošto planiram da pređem na TFT sa mog starog dobrog CRT-a 21" interesuje me prvo jedna stvar.
Koliko para mogu da dobijem za Fujitsu Siemens 21T3
E sad pošto ovaj monitor prvenstveno koristim umesto TV-a, tj za gledanje filmova, satelitske, a naravno tu su malo i igre i naravno surf. Pošto sam čitao review ovde na benhcu o Fujitsu-Siemens W19-1 i jako mi se svideo, tj ceo wide koncept, a pošto je dotični autor review-a rekao

odlučio sam da uzmem wide TFT sa cenom oko 300e.
U uži izbor su (koliko sam uspeo da pogledam na ITSvet-u) ušli sledeći wide modeli:
Acer AL1916Ws
Acer AL1916WAs
Fujitsu-Siemens W19-1
Pošto su ova 3 modela jedini koje sam uspeo da nađem da su wide, ubacio sam još par "klasičnih" TFT monitora
BenQ FP93G, BenQ FP93V (po meni jedan on lepših na tržištu)
LG L1950B
Philips 190C6F, Philips 190S6F
Kao i par Samsunga 940N, 940B, 940BF
Šta je od svega ovoga vaša preporuka, a i ako tog vašeg nema ovde slobodno recite.
Monitor bi naravno nastavio da koristim za gore navedene stvari: filmovi (cirka 3m od kreveta do monitora), igre, word, excel, surf...
Samo bi voleo da ima DVI (valjda je bolja slika, nisam imao iskustva), a što se odziva tiče, čekam da komšiji stigne njegov samsung, pa da i ja vidim tih 8ms, tj dali mi je to dovoljno (a predpostavljam da jeste).

Kupio danas L194WT ali nisam jos uvek sredio sve utiske. Kontrast ,boju,svetlinu nisam jos pronasao pravu kombinaciju.Nema bad pixela. Ne znam da li je do podesavanja ili do samog monitora boje kao da sam stavio manje 16 bit. Nema fluidnog prelaza boja.Problem sa DVI oko rezolucija. Daje mi opcije 800x600;1024x768;1152x864 i 1440x900(na D-sub ima svih rezolucija). Graficka AGP 6600gt.Da li da probam sa reinstalacijom drivera za graficku ?
Monitor u sustini nije toliko los.Ko prelazi sa CRT 17" a nema para za veci wide dobro ce ga sluziti 19" wide.Za 16850 din odlicna kupovina.Sutra cu okaciti slike i da probam jos neke opcije oko namestanja monitora.

Kod komsije je regularno bilo svih rezolucija na DVI, a kao sto rekoh ima Geforce 5700 i ne tako sveze drajvere, a osvezavanje mu je 60 Hz. Kad se deotkaci hide modes.. i dalje ima samo 60 Hz. Samo se nadam da nije problem do tvog konkretnog primerka nego da je nesto drugo u pitanju.

Problem sa DVI oko rezolucija. Daje mi opcije 800x600;1024x768;1152x864 i 1440x900(na D-sub ima svih rezolucija). Graficka AGP 6600gt.Da li da probam sa reinstalacijom drivera za graficku ?

Sto se tice rezolucija instaliraj PowerStrip i u njemu imas opciju da dodas custom rezolucije
po izboru . Ja sam na mom LG L204wt dodao 1440x900 i 1280x800, i sve radi kako treba .

Sto se tice rezolucija instaliraj PowerStrip i u njemu imas opciju da dodas custom rezolucije
po izboru . Ja sam na mom LG L204wt dodao 1440x900 i 1280x800, i sve radi kako treba .

I za fixed aspect ratio ostavi sliku "nerazvučenu" sa crnim okvirima sa strane ili
izbaci "Out of..." i ne prikaže ništa ? :d

Pitanje i za 204 ali i za 194...

^^^^
Sto se tice LG L204wt koji imam, kod njega imas dve crne strafte sa strane kad u
driverima ides na "Fixed aspect ratio scaling" ( ovo kada su u pitanju 1280x1024 i 1024x768
rezolucije ) . Ako ukljucis "monitor scaling" dobijes razvucenu sliku i deluje ruzno .
Sto se tice 1440x900 i 1280x800 s obzirom da su one u 16:10 odnosu ( isto kao native rezolucija 1680x1050 )
slika je preko celog ekrana, bez deformacija, ali je ostrina nesto smanjena jer nije native rezolucija .

Poslednja izmena:
Prvo sam iz PowerStrip dodavao rezolucije ali posle sam instalirao drajvere 91.47 i uninstall PowerStrip restartovao a resolucije su i dalje tu.
Da li je do PS ili drajvera sada imam izbor kao i na analognom konektoru.
Hvala svima!!!

Poslednja izmena:
Ako ukljucis "monitor scaling" dobijes razvucenu sliku i deluje ruzno .
Sto se tice 1440x900 i 1280x800 s obzirom da su one u 16:10 odnosu ( isto kao native rezolucija 1680x1050 )
slika je preko celog ekrana, bez deformacija, ali je ostrina nesto smanjena jer nije native rezolucija .

Može li 1440x900(1280x800) fixed aspect ili ne ?

To je bilo pitanje... naravno preko DVI.

Nekima radi, nekima ne, pa da ustanovimo zašto baca "Out of range".

@Dagger izvini nisam te najbolje razumeo .
Naravno da moze, meni stoji ukljucen "Fixed aspect ratio scaling" u drajverima i igram
Oblivion i COD2 u 1280x800, a igrao sam HL2EP1 u 1440x900 i sve je radilo bez problema .
Naravno monitor mi je na DVI, graficka 7600GT .

Zahvaljujem, još da se javi neki vlasnik 194 pa da završimo priču
o fixed aspectu. :)

Evo i ja da se ubacim u ovu pricu posto poruka ima preko 100-tke pa nisam bas nesto vican da citam sve pogledao sam nesto malo na pocetku pa me intersuje onaj Samsung 940BW pa u vezi njega nekoliko pitanja:

Dakle sta mi je bolje da kupim LCD Widescreen ili obican LCD?

1. Pri igranju igrica ce slika biti stalno razvucena pa me interesuje sta ce se desiti kada ja recimo stavim rezoluciju koja nije widescreen recimo 1024x768 da li ce i to da bude razvuceno
2. Za filmove da ce biti dosta mutnija ako je niza rezolucija nego na nekom CRT-u
3. A sto se tice grafickih programa da to tek nece biti uredu u odnosu na CRT tj. da ce boje biti mnogo losije za rad u recimo Photoshop-u, Ilustrtor-u.....

Hvala

^^^^
1. U drajverima ima opcija koja se zove "fixed aspect ratio scaling" i kada je ta opcija ukljucena imaces dve crne strafte sa strane na 1024x768 , ako ukljucis "Monitor scaling"
dobices razvucenu sliku . Znaci slika nece biti stalno razvucena, ako igra podrzava wide rezolucije sve je ok, ako ne, mozes da podesis da ti slika ne bude razvucena .
2. Filmove ces gledati u native rezoluciji LCd-a i kvalitet zavisi od nacina kompresije i rezolucije filma . Problem je sto je LCD generalno mnogo osetljiviji na nedostatke recimo,
divx-a i bar meni je DVD minimum na LCD-u . Ako mozes predji na HD, recimo 720p h264 i
uzivaj u filmovima ko covek .
3. Ne bavim se ovim programima, ali ako planiras da radis PS idi na S-IPS ili S-PVA panele koji
mnogo vernije prikazuju boje od TN film panela .

Poslednja izmena:
Ali koje su cene tih monitora nesto nemogu da ih nadjem kod nas tj. nasao sam samo jedan model 20" SAMSUNG SyncMaster 204TS i cena je oko 800 eura.

^^^^
1. U drajverima ima opcija koja se zove "fixed aspect ratio scaling" i kada je ta opcija ukljucena imaces dve crne strafte sa strane na 1024x768 , ako ukljucis "Monitor scaling"
dobices razvucenu sliku . Znaci slika nece biti stalno razvucena, ako igra podrzava wide rezolucije sve je ok, ako ne, mozes da podesis da ti slika ne bude razvucena .

imam samsung 940bw ali opcija "fixed aspect ratio scaling" iz drajvera ne radi, slika se zamuti kao da je u rezoluciji koju monitor ne podrzava. radi samo opcija "monitor scaling". probao sam nekoliko drajvera a monitor je na digitalnom ulazu. da li neko ima iskusta sa ovom opcijom na pomenutom monitoru. unapred hvala.

Juce sam uzeo LG-a 19" Wide 194WT i jedva nadjoh monitor koji nema bad pixel-e.
Prikacio sam ga kuci na DVI, i mogu vam reci da je slika extra !
Probijanje malo vece sa gornje strane, dole slabije.
Ostrina i kontrast je ludilo, moraju oci da mi se naviknu jer trenutno boluckaju.
60 Hz na DVI, bez instaliranih driver-a za monitor.

U drugoj sobi je bio i 240BW i imao je bledju sliku od LG-a.
A cudno je to, da sam hteo da uzmem bas Samsunga 240BW i juce dosla nova posiljka LG-eva i odma se bacili na pregled, koji nema bad pixel.
Samsung lepse izgleda estetski, al LG ima definitivno bolju sliq.

poz

Evo i ja da se ubacim u ovu pricu posto poruka ima preko 100-tke pa nisam bas nesto vican da citam sve pogledao sam nesto malo na pocetku pa me intersuje onaj Samsung 940BW pa u vezi njega nekoliko pitanja:

Dakle sta mi je bolje da kupim LCD Widescreen ili obican LCD?

1. Pri igranju igrica ce slika biti stalno razvucena pa me interesuje sta ce se desiti kada ja recimo stavim rezoluciju koja nije widescreen recimo 1024x768 da li ce i to da bude razvuceno
2. Za filmove da ce biti dosta mutnija ako je niza rezolucija nego na nekom CRT-u
3. A sto se tice grafickih programa da to tek nece biti uredu u odnosu na CRT tj. da ce boje biti mnogo losije za rad u recimo Photoshop-u, Ilustrtor-u.....

Hvala

1. Bice razvuceno naravno, sem kod nekih igara koje ti daju npr. 1024x768 rezoluciju i opciju widescreen, pa u principu naprave wide rezoluciju i bude sve ok. Naravno ne preporucujem smanjivanje rezolucije, bude mutnija slika. Sve nove igre (i one ne tako nove) imaju widescreen rezolucije tako da ne moras da brines. I sve igre koje sam probao izgledaju mnogo bolje u wide-u.
2. Vec je receno, ne moras da brines nista oko filmova, rezolucija ekrana stoji na maximumu, a racunar kalkulise i na CRT ekranu kako ce da ti prikaze sliku manje rezolucije. Filmovi izgledaju jako dobro i veliko na ovom ekranu. Ukoliko je jako los neki divx snimak, mozes da smanjis brightness pa da se izgube problemi sa crnim kvadratima na crnoj pozadini.
3. Iskreno, Photoshop je mnooogo bolji na wide-u, jer moze da ti stane velika 4:3 slika (puna visina ekrana) i levo i desno od nje ostane mesta za palete. Problem sa bojama nije toliko izrazen, bolje nijanse imam na 940BW ekranu nego na CRT 19" Samsung 959NF, pogotovo nijanse crne tj. sive.

Evo vec sam napisao moje utiske na topicu o obicnim 19" pa cu ovde da uradim paste:

Posle dosta gledanja, uzeo sam samsung 940bw. Imam ga dva meseca i izuzetno sam zadovoljan (presao sam na tft sa 19" trinitrona). Specifikacije slobodno zaboravite, ovaj smazung ima "samo" 550:1 kontrast , ali sta mi to vredi kada kontrast drzim na 40%, a osvetljenje na 1-15% samo da bih mogao da ga gledam u sobi (stoji pored prozora). Na 100% slika je suvise jaka, i oci zabole posle 5 minuta.
Ima 4ms, sto sam testirao u onom pixperan programcetu, i dosta je vidljiva razlika izmedju ukljucene/iskljucene RTA opcije (akceleracija), a i poklapa se izmerena brzina sa realnom (4ms rta on, 11ms rta off).
Rezolucija je i vise nego dovoljna (mislim na vertikalnu), a sto se tice samog wide ekrana, sada bih se tesko vratio na stari 4:3 ili jos gore 5:4 kod obicnih 19" tft-a. Mnogi programi bolje iskoriscavaju ovu sirinu, a i tv odlicno izgleda kada se odsece malo parce slike gore i dole (tako se dobija 21" televizor, jer on ima pravih 20", a toliko je sirok tft wide 19"). Igre izgledaju takodje odlicno, a pri gledanju filmova prednost je jasna.
Vozim ga na dvi , mada sam probao i na dsub i slika je podjednako dobra (jako tesko je uocljiva razlika). Postolje moze da se okrece levo/desno, da se podize i spusta (samo se gurne ekran i ostane na tom mestu) i naravno naginje gore/dole.
Topla preporuka za ovaj ekran, mada nisam pratio sta se desava sa lg204w u poslednje vreme, da li ga ima i kolika je cena. Za 50e razlike se dobije 1",veca rezolucija i sporiji odziv pa odlucite sami.

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Za Minusa jeda plus !
Za monitor.Posalji mi gde si ga kupio i posto ?
Da li je opravdao tvoje zelje?
Ako ti nije tesko napisi o njemu ...
hvala !

Uzeo sam ga u http://www.imikom.com/ (ako je reklama, izvinjavam se adminima, nek obrisu recenicu).
Za 18.000,00 din.
Tacnije burazer ga je uzeo, al pre toga je otvorio par komada, u potrazi za primerkom bez bad pixel-a.

Utisci :
Posto sam pre ovog imao CRT 957MB a buraz ima 204WT mislio sam da ce ovaj 194WT biti bitno manji zbog WIDE-a, al monitor uopste nije mali, znaci ko sa 19" CRT predje na 19" TFT Wide nece primetiti bitnu razliq, barem meni visina nikako ne nedostaje.

Slika: slika je stvarno bruka, odma sam ga nakacio na DVI, to mu je bilo prvo budjenje, i DVI radi (204WT ima problema sa DVI), nema prikaza BIOS-a, al ima prikaza samog starta windowsa sto je bitno, znaci da DVI radi i bez ucitavanja driver-a sto kod 204WT ne radi.
Sama slika je jaka, svetla, ostra, i setovanja po defaultu koja su po 100, i brajtnes i kontrast sam smanjio odma na 60-60, da bih evo sad drzao na 55 brajtnes - 60 kontrast, i dalje se jos navikavam, oci malo boluckaju.
Odmakao sam ga dalje od ociju nekih 10cm nego sto sam drzao 19" 957MB i opet vidim bolje svako slovo nego na CRT-u. (manji napor za oci)

Utisak pri igranju: Ja sam Counter-as, uzivam u CS-u jos od 1.4 verzije, i zadrzao sam se na 1.6, tako da znam sta znaci brzina odaziva i kolko je ona bitna za dobar frag i dobar gaming.
(kad ce to odrastanje vise... :type: )
Sinoc, kad sam i prvi put upalio CS, nisam bio odusevljen, CS sam setovao na 60Hz, kao i windows i imao sam solidne ghost-ove.
Veceras sam CS setovao na 100Hz iz CS shortcut properties-a i cs mi se upalio u window-u, al ghost efekta je bilo veoma malo, i moji fragovi su se vratili brzinom munje sa poznatim dobacivanjima "gasi to chiteru" :D
Tako da, iskreno ghost-a ima, al CRT je proslost i to mora da se shvati, vecerasnje djuskanje CS-a mi je dokazalo da moze da se igra na TFT-u i da malo slabiji odaziv ne mora da bude presudan pri prelasku na TFT.
Ostale igre ne mogu da komentarisem jer ih jos nisam probao.

Filmovi : Deluju mi ok, mislim, nema tu sta da se kaze, 16:9, i uzivanje, nema seckanja, kasnjenja ili tamnije slike, sve je ok, osim sto naravno pocinjete da primecujete kolko je divx (xvid) ustvari losa kompresija.

Nadam se da sam pomogao mnogima u izboru, i nervira me sto je totalno pogresan topic da bi se pisalo o ovome, al dobro.
To je to, any questions? Free to ask!

! zoP :bottle:

Poslednja izmena:
lg 194wt

Evo i Ja da se ukljucim i kazem da sam imao problema sa LG 194wt sa DVI prikljuckom. Pisao sam vec o tome i mislio da je do graficke kad ono nije nego do monitora cimao se i cimao onda nazvao glavnog zastupnika za LG (koji su PIN computers i naravno na njih glasi garancija) i cekao neko vreme da vidimo sta ce biti (posto je monitor neispravan jer mu DVI ne radi), prica je bila da ga nekako poprave sto nisu uspeli i dobio sam novi. Prvi put sam na TFT-u i slika je odlicna sta reci pogotovo sada kada mi radi DVI, i nisam znao da ima garancije na dead pixels. Kada sam zamenio monitor zbog neispravnog DVI samo sam se molio da nema dead pixel srecom nije imao.

Umalo da zaboravim monitor je kupljen u MK racunari za 17640 i mislim da je neko napisao da ima cak negde za 16 i nesto, s` tim da ovde gde sam Ja kupio nema probe monitora.

Pozdrav

Poslednja izmena:
Znas sta probe monitora mora uvek da ima, ali ako nista drugo bar su ti zamenili. Doduse to bi pa previse bilo da nisu. :)

Poslednja izmena:
Jedno pitanje, prevashodno za one koji su imali slično iskustva ili su radili na oba. Da li ima smisla preći sa 19'' 5:4 na 19'' wide?

Poslednja izmena:
Jedno pitanje, prevashodno za one koji su imali slično iskustva ili su radili na oba. Da li ima smisla preći sa 19'' 5:4 na 19'' wide?

probao sam oba, mislim da to nemoz' znati dok sam ne isprobas jer zavisi od ukusa i namene, meni je licno bolje 5:4, razlozi imam tv kartu i smeta mi sto gubim po vertikali sa wideom ~10%

probao sam oba, mislim da to nemoz' znati dok sam ne isprobas jer zavisi od ukusa i namene, meni je licno bolje 5:4, razlozi imam tv kartu i smeta mi sto gubim po vertikali sa wideom ~10%
Hvala na odgovoru :) nemam TV kartu i najviše me zanima kako se takva ''tranzicija'' manifestuje u igrama. Znači uopšte me ne brine podrška za wide u igrama već kol'ko gubitak visine smeta, ako uopšte smeta :smash: Prebacivanje na wide 19'' me ne bi koštalo ništa, a za wide 20'' bi' morao da doplatim plus što je i 12x10 već dobar zalogaj za grafu srednje klase, a kamoli 1680x1050.

Da li graficka kartica GeForce FX5200 moze da radi sa ovim monitorima u rezolucuiji 1440x900? U windows-u nisam video da postoji ta rezolucija, a u linux-u je ima, pa me interesuje da li je to do kartice, drajvera i da li tu moze da bude problema?

Nazad
Vrh Dno