Šta je novo?

AIW x800xt overclock?

Zelic - koji program koristis za overclock ? Instaliraj Ati Tray Tool, u njemu imas loaduj te i te klokove na startup-u.

Ok malopre probah opet nova dostignuca 🙂
Core 530, memorija 560 (1120), i dobih 6217 u 3D Mark 2005, ihihihi ludiloooooooo, to mu dodje x800XTPE brzina.
Max temperatura dostigla 72 stepena sto bi znacilo da ladno mogu da je furam svaki dan na tim klokovima.
Videcu ovih dana mozda je poteram i vise, cisto da joj vidim granicu.

Zelic - jos nesto, tek sad primetih da si pomenuo temperaturu CPU-a, ono sto treba da gledas je temperatura GRAFICKE kartice a ne CPU.

Tnx.Novi sam u ovomo pa nemam pojma.Koristim Ati Tool v0.24 za overclock .
A kako gledam temepaturu GRAFICKE???

Da na otvaram novu temu, da li je neko flashovao Bios x800xt/xl grafe i koji?

da li ima nekih poboljsanja?

mINUS je napisao(la):
Klokno sam je bio juce na 520/550 i pustio 3D Mark 2005, i dobih rezultat 6080 ?!!?
Dal sama smanjuje taktove il nesto slicno nije mi jasno...
A pre neki dan sam imao na 515/525 6030, ne znam zasto tako mala razlika.

To se i meni desavalo, i do memorije je. Jednostavno kao da krene da trotluje memorija. Kreni od 525 (posto kazes da je radilo), pa dizi po 5 MHz i vidi kad ce rezultati poceti da se smanjuju ili stagniraju. To ti je onda plafon bez hladjenja. Obezbedi hladjenje memorije, ici ce ti i preko sadasnje vrednosti bez problema 😉.

stoske je napisao(la):
Da na otvaram novu temu, da li je neko flashovao Bios x800xt/xl grafe i koji?

da li ima nekih poboljsanja?

Na techPowerUp!-u imaju dve verzije za X800XT AIW AGP i jedna za X800XL AIW AGP. Za to sto tebi treba, nema noviji BIOS, cak nema ni originalni. Eto prilike da submit-ujes BIOS 🙂.
Za X800XT tipujem da treba staviti noviji BIOS, a za X800XL ostavi kako jeste...

I pazite sta radite sa BIOS-ima, lako mozete da onesposobite kartu...

Poslednja izmena:
Hvala Ostoja, kolko je tvoja isla najvise ?

Zelic - u okviru ati tray tools-a imas hardware monitor opciju, na poslu sam pa ne mogu tacno da ti dam smernicu 🙂
Ako ne nadjes, javicu ti kad dodjem gajbi.

Sto se tice BIOS-a, ja razumem da moze da se flashuje na X800XTPE sobzirom na to da ima isto jezgro ko X800XT, ali je pitanje dal je ovo stock hladjenje dovoljno za to "planinarenje" 🙂

A i problem je u tome sto X800XTPE ne postoji AIW kolko znam, i sta bi se desilo kad bi flashovao u x800xtpe, verovatno bi izgubio tuner.

Max. 570 mem sa hladjenjem (drzao sam 8cm ventilator ka karti, a onda me zabolela ruka pa sam se smorio...) i promenom Trp latencije sa 5 na 6.

A sto bi flesovao X800XT PE BIOS i rizikovao kartu kad lepo mozes sve da podesis u ATT-u i namestis da lepo podigne parametre pri ulasku u Windows???

A ako ne zelis da se smaras sa ATT-om... u tom slucaju dump-uj BIOS sa graficke, Rabit-om izmeni klokove sa 500/500 na 520/560, flesni taj BIOS na kartu i uzivaj. Naravno, pre toga maltretiraj kartu na tim klokovima, da vidis da li ce da trpi 24/7 opterecenje... Eventualno mozes da editujes i brzinu fan-a za odredjenje temperature. Posto vracas isti BIOS, nema rizika po kartu.

Poslednja izmena:
Meni je Ati Tray Tools i njegov sistem dinamičkog overkloka fantastičan. Namestio sam po defaultu taktove na 400/400 da bi se karta što manje grejala i što manje trošila, a kada se aktivira 3D onda podigne takt na nominalni. Nisam se igrao sa overclock-om, karta mi je u drugoj mašini gde je sve osim nje usko grlo, pa ne bih ništa ni dobio time.

Poslednja izmena:
Ostoja imamo slicne konfiguracije, tj semprona kloknutog, moj je do duse na 2.4ghz, kolko si imao u 3D Mark 2005-ici ?

P.S. Futurama kida... 😉

Sempron 2.3, X800XT 500/500; 3DMark05 ~5860
Sempron 2.3, X800XT 520/520; ~6050

Preko je nisam benchmark-ovao, verovao ili ne. Skotao sam da tesko mogu da dobijem preko 7-8% dobitka, pa sam odustao (100fps prema 108fps npr, ili 20 prema 21.5fps... tesko da bih video ikakvu razliku...) i vratio na "default". I nisam bio od pomoci, sorry.

Inace karta je na Bartonu 2.3 davala oko 5650 markova... okvirno 😉.

Zelic - na Ati Tray Tools, desno dugme, pa na HARDWARE-System Tray Hardware Monitoring, stikliraj "Enable Hardware Monitoring" izaberes boju kojom oces da ti ocitava temperaturu graficke i to je to.

Ne znam ljudovi, ja sam extra zadovoljan grafickom, dodje mu ko 7600GT po performansama, dobro recimo 5% slabije al je ipak AGP varijanta.
Nervira me to sto je od 10 igara 7 u proseku optimizovano za NVidia-u, al dobro sta je tu je.

X800XT AIW AGP
def 500/500 - 3D Mark 2006 - 1740
max o/c 500/590 - 3D Mark 2006 - 1997

drzim je na 500/575, posto je ventilator prilicno bucan.

Primetio sam da se memorija i na def. clocku dosta greje.
Nameravam da stavim hladnjake za mem. sa gornje strane, manje zbog estetike, a vise zbog hladjenja.
Jel neko ima podatak da li stock hladnjak naleze i na memorijske module sa donje strane graficke?

CPU mi je Barton 2500+ o/c na 3000+ (2000Mhz, FSB200Mhz) - tako mi je stabilan.
Sa povecanjem klokna na 3200+ (2100Mhz, FSB 200) dobitak u skoru u 3D marku je bio jedva 50 poena.

Ortak je uzeo AIW X800XL PCI-e
On inace ne radi o/c na njegovom kompu, posto nema neko ekstra provetreno kuciste, ali smo cisto malo probali - na mem oko 575 pokazuje artefakte, a na 5 Mhz manjim frekvencijama sve je ok.

CPU mu je AM2 Sempron 3000+, RAM 1Gb DDR2 HyperX
na default-u 400/500 - 3Dmark 2006 - 1667
o/c na 420/560 - 3Dmark 2006 - 1780

...
Primetio sam da se memorija i na def. clocku dosta greje.
Nameravam da stavim hladnjake za mem. sa gornje strane, manje zbog estetike, a vise zbog hladjenja.
Jel neko ima podatak da li stock hladnjak naleze i na memorijske module sa donje strane graficke?
...

Ukoliko je situacija ista kao kod obicnog X800XT, onda VRAM nije hladjen ni sa donje ni sa gornje strane.
Inace, fabricki kuler smeta montazi BGA hladnjaka sa donje strane. Jedno od resenja je da hladnjake obradis testericom za tehnicko (navataj nekog klinca iz komsiluka da ti pozajmi), tako da ne udara o GPU kuler, tj odseces visak. Jedino sto je diskutabilno sta bi time dobio....

Poslednja izmena:
Dali stvarno ti mali hladnjaci ista pomazu memoriji i koliko je uopste moguce da tako mali hladnjaci odvlace toplotu.
Bili to cooler master memorija hladnjaci ili bilo ciji drugi ozbiljniji tipa zalman?
Jel se isplati to?

Iz licnog iskustva, imao sam Powercolor Radeon 9600Pro (400/400Mhz), na koji sam montirao Titanov komplet (prostiji bakarni hladnjak za GPU i relativno mali tj. niski hladnjaci za memoriju). I bez hladnjaka je radio na nesto visim frekvencijama - 425/450, a kada ga montirao, memorija je tek na 540Mhz prikazivala artefakte. pa sam je terao na 500. Kartica je tako radila ok godinu dana, zatim sam je prodao drugu kome sam je isto tako nastelovao na o/c i kod njega je radila godinu i po dok je on nije nekome prodao.

Po overklokerskim sajtovima u testovima sa dobrim tj. "visokim" hladnjacima za memoriju dobitci u o/c nisu preveliki - od 5 do 10Mhz, retko vise.

Ja licno nameravam da ih montiram da bih smanjio pregrevanje.
Ako je vec memorija vrela i nekoliko stepeni niza temperatura bi trebalo nesto da znaci.

Poslednja izmena:
meni je oko 37C za AIW X800XL default

43-44 X800Xt idle na 515-530

Hm, sada sam ponovo proverio i za X800XT je 46, a za X800XL 40 stepeni.
Pretpostavljam da je prošli put bila veća temperatura u kućištima jer sam radio neke procesorski zahtevne stvari pre toga.

dok sam imao AGP verziju temp. su bile oko 44-45C...

X800XT AGP temp u prostoriji oko 18-20 C

Na def. idle oko 38C, a pod opt. 55-60C

X800XT AGP temp u prostoriji oko 18-20 C

Na def. idle oko 38C, a pod opt. 55-60C

Covek jel ti to otvoreno kuciste, ako nije, na koju foru je tako hladna ?

Meni je 38c samo dok se startuje masina, a stagnira na 42-44c.

jos ispada da je kod mene temperatura velika - stoji na 50C zakucano (naravno u idle-u), dok je okolina 55C, i to konstantno - fan se vrti na 50%

Suicide samurai - kolje te kuciste bratac, kad budes uzeo neko kvalitetnije dobijes odma u startu 5C manju temperaturu za sve komponente + kad dodajes kulere.

Ok ajmo ovako, drzim je na 515-530 da bi imao okruglo 6k poena u 2005-ici 🙂
Fan sam podesio na sledeci nacin :
do 65C - 67% (znaci sve vreme se vrti na 67% kao IDLE)
od 65C - 80%
od 70C - 96%
i od 75C - 100%

Drugim recima cim predje 70C gledam da je ohladim sa maximalnim brojem obrtaja.
Razmisljam se da kupim neku 8-icu FAN, da je nekako zbudzim da duva otpozadi u memoriju i da je kloknem na X850XTPE klokove 540-590 za svaki dan 🙂
Al to cu otom potom, dobitak i nije neki od 5-15% zavisno od igre, nisam jos ni TV namestio a o daljincu da ne pricam.
Sa ovom kartom ima da se igra i igra. (ne mislim na igre)

Trenutno djuskam FEAR i NFS Carbon, oba na 1024 - medium details do duse FEAR mi vise vuce na maximum sa par stavki na medium i obe igre cepaju dobrih 40-60fps retko vrlo retko padnu na 30-tak na sekundu-dve.

Zao mi je sto sam obrisao Splinter Cell, imao sam neki poslednji, posto sam negde na forumu procitao da nece raditi posto trazi PS3 pa cisto da i to istestiram.
Inace je neko rekao da i CARBON nece raditi, al evo ja je igram sa slashcu za sad 🙂

Aj uzivajte!

Idle-33C (u sobi 26C) a i niza ako otvorim slucajno prozor, nego tad ne moze ni da prikaze temperaturu! :d

Nazad
Vrh Dno