Šta je novo?

AIW x800xt overclock?

pazi tu temperaturu sam dobio u AtiTool-u dok sam trazio max klok, inace fan sam namestio da do 55C ide na 50%, do 70C na 68%, sve preko na 100%

znaci ponavljam, klok je rastao do 597mhz i tada mi je temperatura bila 55C, rasla je ona i vise ali samo povremeno i na kratko. nije njoj max temperatura bila 55C, ali je pod opterecenejm drzalo tu negde...
Svaka cast na klokovima. Stvarno si imao srece.

Vidi, nemoj pogresno da me shvatis ali stvarno mi je neverovatno da karta u 3D modu i na tim brzinama (i bilo kojim drugim) drzi temp. ispod 60-65C. Ili ti ATI tool ne ocitava temperaturu kako treba, ili mu 3D mod ne radi.
Moja (a verujem i vecina drugih) cim se ukljuci bilo kakav 3D odmah ode preko 60C i to i na def. klokovima a probao sam i da spustim klok ispod 450Mhz., ista stvar. Jednostavno, tako radi taj GPU. Razlika izmedju veceg i manjeg kloka se vidi tek u maks temperaturi pri full load-u, posle nekih 20-30 minuta.

Ajd posalji nam slicicu ATI tool-a sa ukljucenim 3D view nekih 10tak minuta. Tu se sve lepo vidi, i brzine, i vreme 3D-a, temp, brzina ventilatora.

Eh, da. I probaj neki drugi 3D u prozoru pa gledaj kako se ponasa temperatura. Stvarno nisam neverni Toma ali mi ta temperatura izgleda nemoguce.

pazi sad ni meni nije jasno - trazio sam nesto da se igram i nasao NFS MW, jedina stvar koja je kolko tolko zahtevna. kad sam izasao iz igrice dobio sam max temerature od 79.9C za jezgro.

takodje pusticu ti da vrti ati tool desetak minuta na 585mhz za jezgro, pa cu ti ostaviti slicicu - ni tebi nece biti jasno 🙂

Edit: definitivno je nesto do atitool-a, sad sam igrao NFS sa memorijm na 600mhz i u pocetku je bilo ok, ali posle je bacala artefakte 🙁 izgleda da mu stvarno ne radi 3d mod - kako to da popravim??

Poslednja izmena:
Dešava se. Upališ TV, on te pita da li da shut down ili suspend radio, ti kažeš ugasi. Bedno rešenje, ali radi😛
edit:
Tema je OC pa je bolje to pitati u nekoj drugoj aiw temi. Poz.

Poslednja izmena:
Kako smanjiti temperaturu u full opterecenju da fan ne bi urlao?
Nisam se mnogo igrao sa OC-om ali memorija ide do 600 (na 610 artefakti) a cpu do 550 (dalje nisam probo).

btw: Imam DTK 300W napajanje i kartica radi, opusteno 🙂

Barton 2500+ NF7S HDD DVD

Poslednja izmena:
Ups. Evo dana sam o5 uzeo da klolujem i ne mogu da ponovim jucerasnje rezultate. Sada ide max do 550/575. Mada i to je ok... Dok Ati Tool radi testiranje bukvalno nijedan program ne mogu da startujem...

Ja sam svoju danas pazario i sa original kulerom je isla 570/580 sa 74C. Posto sam stavio zalman 700Cu temp je na istom kloku 52C, a klokovi idu i dalje (jos nisam istestirao do kraja) ali mi se zamrzne komp na preko 595 za GPU?! :trust:

Kako smanjiti temperaturu u full opterecenju da fan ne bi urlao?
Nisam se mnogo igrao sa OC-om ali memorija ide do 600 (na 610 artefakti) a cpu do 550 (dalje nisam probo).

btw: Imam DTK 300W napajanje i kartica radi, opusteno 🙂

Barton 2500+ NF7S HDD DVD

Sa fabrickim kulerom jako tesko... Mora da radi na 100% da bi kako-tako hladio kartu. A tad se dere kao sumanut.
Jedino da uzmes ATi Silencer ili Zalman 700, oni lepo hlade, a jako su tihi.

@mdm: Otprilike si udario plafon za GPU, posto obicno tako biva da smrzne umesto da izbacuje artefakte... Smanji to na 580 i uzivaj 🙂.

Hm, sa Zalmanom i hladnjacima na memoriji nisam dobio nista posebno vise 575/585 stabilno u ATT i u mother nature ber pucanja tekstura (hoce i 580/590 ali ne preterujmo!), ali temp jesu mnogo nize i mnooogo je tise. Za dalje predpostavljam da bi bio potreban volt mod, a pitam se da li bi dizanje AGP voltaze u biosu imalo nekog uticaja?

Pitanje 01: Ako bi ugradio ATi Silencer ili Zalman 700 da li bi time gubio garanciju?
Pitanje 02: Koliko kostaju i gde imaju da se nadju?
Pitanje 03: Koliko je komplikovana montaza?

01 Gubljenje garancije mi je suvise veliki rizik.
02 30-40 mi je previse za qler ako se uzme u obzir da ne planiram da je volt modujem flashujem i slicno...
01+02 ==> 03 Moram da nadjem neko drugo resenje 🙁 (cepovi za usi mozda)

1. Sacuvaj original kuler, za slucaj reklamacije.
2. Silencer 1 u Evropi kosta 15-ak evra, racunaj da bi trebalo da bude 25 dok se donese ovde (posto niko iz nekog nepoznatog razloga ne radi Arctic Cooling). A super radi.
3. Nista previse komplikovano, samo je smor dok se skine pasta....

Poslednja izmena:
pa drugog resenja nema, a da je jeftino. nemoj mnogo da klokujes graficku i cooler ce tiho raditi.

a kada igras igrice, onda kupi sluske, pa neces ni cuti kako bruji 🙂

Na defaultu 5823 3D Mark 2005, a kad sam je kloknuo samo malo na GPU 515, MEM 525, rezultat u 2005-ici ode na 6030, i tu sam stao, drzim je tako i extra sam zadovoljan za sad.
Temperatura idle 44, al do duse u xAser III kucistu sa odvrnutim ventilatorima.

Danas sam dobio kartu pa laganizzzaaa.
GPU ne verujem da moze preko 535, a memorija verovatno do 550. Govorim naravno o mom primerku.

poz...

A kloknuo si je samo da bi imao 6000+ 3DMark-ova? 😛

Evo kako sam podesio ventilatore u ATi Tray Tools, pa ako nekog zanima, neka proba kod sebe (doduse, posto imam obican x800xt, mozda cete morati da korigujete brzine za +5%, ipak se aiw malo vise greje):
0.....50 = 50%
50....55 = 70%
55....60 = 80%
60....65 = 95%
65.... = 100%

Dok radim nesto na desktop-u, ili gledam filmove karta se ne cuje, a kad krenu igrice, ionako pojacam zvucnike. Vec na 55C+ se karta poprilicno cuje. Sa ovim podesavanjem, temperatura mi se uglavnom vrti oko 65C pri igranju (bar po ATT logovima....)

Poslednja izmena:
Ja tebe ništa ne kapiram:d Pa kako još kablova, jesi ti uopšte uključio kabl od TV antene na grafičku :trust: Ili antena ili kablovska (bolje kablovska) -broj kablova je isti.

PS
Tred je o OC-u.

=Znaci li to da moram da sprovodim kablovsku do karte (Jos kablova )

pa naravno da moras da sprovedes kablove i da ih ukljucis kabal od kablovske u karticu.

ona druga antena sto je dobijes u kutiji je za radio (FM)

Poslednja izmena:
pa moras da uljucis antenu u karticu, kako misli da radi drugacije.

@Filipos - procitaj Stoske-tov avatar.

E to ja kazem svaki put kad procitam tvoj novi post 🙂

OC ili ti dobitak, moze da bude ogroman (dotle da po performansama stizes sledeci model kartice) a moze da bude i mizeran, OC zavisi od primera do primera, i od gomile drugih uslova.
Zavisi koje si srece bio i dal si kupio bas TU overklokabilnu karticu, zavisi od hladjenja, od jacine napajanja, od software koji koristis etc.

A sto se tice "prokletog" kabla, kabal od kablovskog TV-a produzi do svog kompa, a dodatak koji si dobio uz karticu na kome se nalazi SKART (to ti je onaj crni najdeblji dodatak), tu imas klasican zenski prikljucak za antenu kao kod bilo kod TV-a baci pogled iza u ledja, i to ti je to.
Mali kablic koji si dobio uz graficku je za FM Radio, samim tim hvata samo radio signale.

Izvinjavam se ostalima, sto gusim topic koji je o OC-u, nastavite.

X800 XL AIW, default clock (392/493)
PCMARK05 - 4158
3DMARK06 - 1666

Klokno sam je bio juce na 520/550 i pustio 3D Mark 2005, i dobih rezultat 6080 ?!!? :S:
Dal sama smanjuje taktove il nesto slicno nije mi jasno...
A pre neki dan sam imao na 515/525 6030, ne znam zasto tako mala razlika.

Dobra vest je da se grejala najvise do 71stepen a u idle je 44. :eyebrows:

P.S. Probao sam Gothic III i igrao sam nekih 10min i zagasio, 800x600 low custom details, 25-34fps uzas zivi.Imam 1gb ram-a a ko da sam imao 512mb.Znam da nema veze sa klokom al reko da ostavim u taj podatak.Sledio je permanentni uninstall.

Gothic III !? Odvratna stvarcica, toliko je neoptimizovano napisana da ti se smuci! Trebalo bi Min 2gb za njega, i jos... Cisto da znas i kod mene je zagusila ceo sistem (brze se gasi na alt-f4 nego na close!).

Po default clocu 500/500 3dmark05 =5521 temperatura cpu 45-
overclock 550/550 3dmark05 =5966 temperatura cpu 51-53 (moglo je i vise , radio je stabilno bez gresaka) .
Ali kasnije posle restarta vratio mi je na difault 500/500
Da li moze nekako da se sacuva overclock tj. da ostane 550/550

Nazad
Vrh Dno