Šta je novo?

AIW x800xt overclock?

Najverovatnije ces moci da je kloknes oko +10% GPU (~550MHz), +15% memorija (~575). Ali, naravno, to moras sam da utvrdis. ATiTool u ruke i pocni od laganog overkloka, pa dokle stignes...

Temperatura ti je manje-vise OK, a karta inace trazi dobro provetreno kuciste. Ja imam obican X800XT i max. koji sam na njemu video je 71C, a otprilike se drzi na 68C pri punom opterecenju, a idle-uje na 38C.

Cini mi se da ATi kaze da joj do 100C nece biti nista, tako da nema razloga za brigu... Sem ukoliko ne zakucava na manjoj temperaturi; onda nesto nije u redu sa hladjenjem (lose legao kuler i sl.), mada to ne bi smelo da se desi, posto je BBA.

Naravno, prati temperature prilikom o/c-a. Licno ne bih isao preko 80C, sta god ATi rekao...

Poslednja izmena:
Malo sutra da ce GPU da tera toliko. Ako izvuce 515-520MHz neka se smatra srecnim. Za vise mu treba VoltMod, a i tada je bezbedno MOZDA do 540.
Memorije moze da tera i preko 590MHz, a manje od 600, ali treba da potrefi BIOS koji ce to da joj omoguci. I da se dodatno igra sa latencijama. Naravno, ako su cipovi Samsung 1.6ns.
I posle jaceg zagrevanja kartice neka bude spreman na buku koju ce proizvesti kuler na grafickoj 😀

Poslednja izmena:
BBA AIW X800 XL, 256MB GDDR3, GPU~455 MHz, Memory~575 MHz
Za sada stabilno.
Temp. GPU~41 idle, full opterećenje 69

daj postuj neke rezultate 3d03 i 3d05

@filipos

mislio sam na RingeRaja-u....

Nemam ni ja 3d-ove, sorry, dial up, a software mlooooogo veliki.
Buy the way, i ja mislim da je sintetika tek samo napola smernica o mogućnostima kartice, a da se krajnja ocena vidi u najzahtevnijim igricama, pod punim opterećenjem.
Pošto ja ne igram igrice (bar ne ove najzahtevnije😀, probao sam je na kvejku 4, pod punim opterećenjem fercera ko luda, zakucano stabilna, bez artefakta, kao i pucanja) ne mogu ni da postujem neke utiske.
OC sam karticu čisto da vidim domete, i zaista sam zadovoljan. Inače sam je kupio zbog multimedijalnih karakteristika (tv čip, fantastičan daljinski,...)

Ja sa Aiw X800XL na default (392/492 😀 )

11.000 3Dmark 2003.
5.000 3Dmark 2005.

Medjutim sada sam se i uverio da sintetika nema nikakve veze sa realnim svetom, slicne rezultate postize i moja bivsa 7300gt u 3dmarku ali zato igrice na ovom ATI-ju DALEKO bolje rade nego sto je to bio slucaj sa 7300gt.

Malo sutra da ce GPU da tera toliko. Ako izvuce 515-520MHz neka se smatra srecnim. Za vise mu treba VoltMod, a i tada je bezbedno MOZDA do 540.
Memorije moze da tera i preko 590MHz, a manje od 600, ali treba da potrefi BIOS koji ce to da joj omoguci. I da se dodatno igra sa latencijama. Naravno, ako su cipovi Samsung 1.6ns.
I posle jaceg zagrevanja kartice neka bude spreman na buku koju ce proizvesti kuler na grafickoj 😀

Pazi, znam da je situacija da nece svaki X800Pro @XT da radi preko 515-520 na GPU bez volt-moda, ali mislim da to ne vazi za XT. Mozda gresim, ali po review-ima vidim da su ljudi ovaj AIW vozali na 550-570MHz na GPU bez volt-modova itd... mada, opet vazi prica da je sve stvar primerka.

Sto se memorije tice, opet je stvar primerka... Meni, na primer, bez cackanja latenci u ATiTool-u nece bez artefakta preko 530 (Samsung 1.6), a sa promenom samo Trp parametra sa 5 na 6, moze da se vozi do oko 560-570, samo sto nemam dodatno hladjenje, pa necu da je gnjavim badava. Ionako mi je dobitak diskutabilan, posto i ovako sve lepo radi, a i volim okrugle cifre (500/500 😀 ). Opet, ljudi su vozali tu istu memoriju na preko 600 sa stock podesavanjima....

A sto se tice buke, tu se slazem, kad se vent zavrti preko 80% pocinje da bude bas bucan. A to se desava tek na 70C, sto je, koliko vidim, njemu i slucaj... Tabela ide nekako ovako:
0-65C = 67% fan
65-70 = 80%
70-75 = 96%
75-100 = 100%

I na 67% se cuje neko strujanje vazduha, pa za neki 2D rad (office itd.) ne bi bilo lose podesiti (opet u ATiTool-u ili ATi Tray Tool-u) da do 50C vent vrti na 50%, a ostalo ne dirati. Ovo podize temperaturu u idle-u za par stepeni, ali je kartica skoro necujna.
Kad dodje do iole ozbiljnije opterecenja (igre) temp ce preci preko 50C i odmah ce se ubrzati ventilator na standardnu vrednost, tako da sa te strane nikakvog rizika zbog smanjivanja brzine ventilatora i nema.
A ko voli da pojaca zvucnike dok se igra, slobodno nek podesi da se vent vrti punom brzinom vec na 55-60C. Ionako od silne pucnjave nista nece cuti 🙂.

Inace, normalno je da se AIW karte malo vise greju, posto su nakrcane dodatnom elektronikom u odnosu na "normalne" modele,a sve je bas "sabijeno" na ploci.

Poslednja izmena:
... vidim da su ljudi ovaj AIW vozali na 550-570MHz na GPU bez volt-modova itd... mada, opet vazi prica da je sve stvar primerka....

Jes, dosta zavisi od primerka, ali su ti ljudi verovatno stavljali i bolje hladjenje. Rekoh da je bezbedno do 540. Uzgred, retail primerci su bolje odradjeni, whitebox obicno nisu bili mnogo raspolozeni za egzibicije. Mada, opet, kako se kome zalomi.
Mnogo zafrkancije za ne prevelik dobitak. Fan moze bez problema da se nasteluje prema ukusu(sluhu 😀), do 70C nema sta da brine.

Napajanje za AIW x800xt

Izvinjavam se, ali da ne otvaram novi tread!
Rezervisao sam navedenu karticu u PIN-u.

Konfa je sledeca:
-Sempron SoA 2400+@ 220X10,
-2X512MB DDR,
-HDD 80GB,
-Combo CD-RW/DVD,
-Creative Live 5.1

Imam napajanje od 350W. Hoce li mi trebati jace napajanje za AIW X800XT u kombinaciji sa navedenim komponentama? :trust:
AIW X800XT nece biti o/c!

Pozdrav,
:wave:

P.S. Posto imam pravo na povrat PDV-a, kartica me kosta 114eura :banana: :banana: :banana:

Pa... mislim da ce raditi, ali bolje je ne rizikovati sa tako slabasnim napajanjem. AIW cuga oko 60W u full-u...

Vidim da svi pricate o ATI tool-u kao alatu za cackanje kartice. OK skinuo sam ga ali videh na guru3d i Rage3DTwaekCCC 1.1 koji se integrise u sam Catlyst Center pa me zanima ima li neke razlike i koji je bolji, stabilniji, bezbedniji. Pitam posto pretpostavljam da necu moci da ga obrisem posto se integrise u vec postojeci sw.

Hvala.

GPU sam terao do 530MHz a mem do 590MHz.

Prilozi

• 3d mark 2003.webp
    3d mark 2003.webp
    148.9 KB · Pregleda: 140
  • 3d mark 2005.webp
    3d mark 2005.webp
    147.4 KB · Pregleda: 133
Vidim da svi pricate o ATI tool-u kao alatu za cackanje kartice. OK skinuo sam ga ali videh na guru3d i Rage3DTwaekCCC 1.1 koji se integrise u sam Catlyst Center pa me zanima ima li neke razlike i koji je bolji, stabilniji, bezbedniji. Pitam posto pretpostavljam da necu moci da ga obrisem posto se integrise u vec postojeci sw.

Hvala.

Rage3d tweak je stvarno dobar ali vise za software tweaks, za oc ipak koristi ati tray tool

kod mene 520/560 stabilno radi, vise nisam probao, ovo su XT PE ili X850XT vrednosti kolko se ja secam

Ako u full-u skida 60W, koliko onda OC-ovana vuce struje?

Onda trosi preko 60W 😀. Verujem da pri 520/560 klokovima ide oko 65W (posto GPU vuce vise od memorije, a u ovom slucaju je GPU samo blago oc).

Ajd malo da vas podsetim... XT i XL nemaju identicna jezgra. XT ima "staro", R420 ili R423 jezgro, u 130um, sa Low-k dijalektrikom, koje je vise greje ali i bolje klokuje. Ide ponekad cak i do 560MHz (tipicno oko 520-530MHz). XL ima "novo" R430 jezgro, u 110um ali nije u Low-K tehnologiji i zato, iako se manje greje, ima losiju overklokabilnost (obicno mu je plafon oko 450-460MHz).

Poslednja izmena:
i ne trazi dodatno napajanje (xl)

Zato sto je PCIe, a on po specifikaciji daje 70-75W 🙂...

A interesantna stvar je da na AGP AIW X800XT ide molex kao od floppy-a, a ne (kao kod vecine ostalih karti) od HDD-a. Toliko je gusto nabijena, da nije bilo mesta za "veliki" molex.

i tuner na xl varijanti je malo drugaciji (savremeniji ) ima podrsku za DVB-T

Moja se zakucala na 555MHz za GPU, a pocela je da prikazuje artifakte na 574MHz za memoriju. Ovo sam isprobavao odvojeno tj. dok podizem clock za jedno drugo ostavim na def.
Na kraju sam vratio sve na def. jer sam video da se GPU jako greje (do 88C) a pregledom kartice sam primetio da kuler sa prednje strane uopste ne lezi na memorijskim cipovima a sa zadnje strane ga i nema. Znaci RAM nije hladjen pa mu sigurno nije prijatno na 570Mhz.
Zasad mi zavrsava posao i na def. a kad bude trebalo onda cu menjati kuler i dodavati hladnjake na memoriju. Ovo sam isprobavao da vidim dokle moze.

molim mali poklon tj. naklon :d

kartica mi je sinoc stigla, instaliran softver sa pratceg CD-a (koliko ste CD-a dobili - meni su stigla samo 2, 1 za kartu i 1 za daljinac) i jutros sam se bacio na klokovanje :-devil-:

KHM, KHM, evo malog iznenadjenja 🙂
memorija je isla do 614(1228)mhz pre nego sto je izbacila prve artefakte, na 600(1200) je apsolutno stabilna (radio je atitool pola sata bez artefakata). nikakve parametre za memoriju nisam menjao (cak ni TRP).

drugi deo iznenadjenja - pomislio sam, ajde ukakilo te za memoriju, nece i za GPU. uh kako sam pogresio :d brzina je rasla do 597mhz!!!!!! (da da i ja nisam mogao da verujem), kada se masina skucala. posle restarta stavio sam 585mhz i za divno cudo ati tool je radio bez problema i artefakata...

i sad najlepse za kraj - na 585mhz temperatura nije isla preko 55C, naravno da imam na tome da zahvalim tome sto je malo hladnije jutros i sto mi je stranica sa kucista skinuta, ali kad videh onih 70-88C ovo deluje smesno.

znam da bi vas interesovali rezultati na ovoj brzini, ali moracu da se domognem 3D markova, instaliram svez sistem jos malo poguram CPU do 2.4Ghz :d

Poslednja izmena:
ovo je extra skor.. svaka cast

Odličan ti je klok. Ali ja stvarno nisam ubeđen u 55 C na 585MHz GPU u full opterećenju. Jesi siguran da je to tačan podatak? Većini na defaultu ide na 70+C pri full loadu.

Poslednja izmena:
pazi tu temperaturu sam dobio u AtiTool-u dok sam trazio max klok, inace fan sam namestio da do 55C ide na 50%, do 70C na 68%, sve preko na 100%

znaci ponavljam, klok je rastao do 597mhz i tada mi je temperatura bila 55C, rasla je ona i vise ali samo povremeno i na kratko. nije njoj max temperatura bila 55C, ali je pod opterecenejm drzalo tu negde...

Extra se klokuje ta tvoja karta 🙂. Kad bi moja htela da radi 550/550 ili 575/575 ja bih bio presrecan!

Nego... priznaj da zivis u Sibiru 😀.

Nazad
Vrh Dno