Šta je novo?

Maticna sa podrskom za core2, AGP i DDR1

Zoran037

Slavan
Učlanjen(a)
11.10.2006
Poena
320
Evo par Maticnih koje podrzavaju C2D a koriste AGP i DDR 1: Asus P5PE-VM,ASRock ConRoe 865PE,ASRock 775Dual-VSTA.
Sata mislite o ovim plocama kolko su realno sporije od ploca koje podrzavaju DDR 2 i kakve su za O/C

Ja uzimam ovu ASRock 775Dual (zahvaljujući postovima C2D korisnika ovog foruma) i mislim da nisa puno pogrešio. Sada imam NForce2 i vreme mu je da ide u penziju. Kada se malo askupi para, taman će biti vreme za zamenu (neka ozbiljnija 965 ili 975 ploča). A i vreme mi je da se malo priklonim drugom taboru (pošto sam do sada gurao samo AMD).
Na sajtu AnandTech imaš dobar opis ove ploče, kao i test njenih mogućnosti kada se uporede DDr1/DDR2 memorija, zatim AGP/PCI-E portovi na njoj i na kraju, ona protiv 965 i 975 čipseta.

Asrock 775 dual vsta je po meni odlicna ploca za novac koji treba dati za nju.
Sa obzirom na to sta sve nudi, za te pare nema bolje...jedino sto nije ploca za oc.

Asrock 775 dual vsta je po meni odlicna ploca za novac koji treba dati za nju.
Sa obzirom na to sta sve nudi, za te pare nema bolje...jedino sto nije ploca za oc.

Posto vidim da ga Pin nema, moze li info gde i koliko si dao za plocu (moze i na PM)?
Mada sam primetio neke stvari koje malo kvare kompletnu sliku o ovoj interesantnoj ploci.
1. Samo PCI-E 4x
2. Samo SATA1
3. Ne podrzava DD2-800
4. Slab overkloker (npr. mali naponi za memoriju)
5. Najverovatnije nece imati podrsku za Kentsfiled jezgra

pa s' obzirom na cenu ploce >60e i da podrzava c2d sta reci vise... naravno i ddr1 i agp je podrzan... ja razmisljam da kupim ovu plocu ali za pocetak da joj bocnem celerona D...

Posto vidim da ga Pin nema, moze li info gde i koliko si dao za plocu (moze i na PM)?
Mada sam primetio neke stvari koje malo kvare kompletnu sliku o ovoj interesantnoj ploci.
1. Samo PCI-E 4x
2. Samo SATA1
3. Ne podrzava DD2-800
4. Slab overkloker (npr. mali naponi za memoriju)
5. Najverovatnije nece imati podrsku za Kentsfiled jezgra

Plocha kosta ~60 evra. Odakle ti podatak da ima samo pcie 4x? Svuda je reklamiraju sa pcie-16x slotom, a evo gledam i da na netu tako pishe u specifikacijama. Mislim da je ovo ok prelazno resenje za ljude koji ne zele da se cimaju i da menjaju ddr memoriju i/ili agp graficku a hoce da probaju c2d.

Pa kad imas AGP slot, ne treba ti PCI-e x16 za graficku, x8 je samo za serverske kontrolere, x4 je dovoljan za sve ostalo.
Samo SATA1? Sta ti to znaci?:)

Ako ti treba x16 za graficku, ne vredi samo zbog mema uzeti VIA plocu. Meni je dovoljno sto je VIA chipset da i ne razmisljam.
A jeste x16 width, MOZDA je x4 link, sto i ne znaci mnogo.

Pa situacija je sledeca: kod sebe imam 1 giga ddr-a, budjavu agp fx-5200, napajanje kinez od 350W. Definitivno sam odluchio da uzmem e6300. Takodje zelim da kupim pcie karticu, a primoran sam i da menjam napajanje jer je krsh. U ovom trenutku dostupno mi je 280 evra, a nakon 30 dana imacu na raspolaganju jos 120 evra. Jedino resenje koje mi se uklapa u tu cenu je sledece: Kupujem odmah tu asrock plochu za 60e, e6300 za 170e, LC 550W napajanje za 50e. Prvih mesec dana koristim fx5200 graficku a onda kupujem neku za 120 evra.
Za nekih pola godine nije problem da kupim bolju plochu kad im padne cena ispod 100e ;)
Asrock ce mi posluziti samo kao tranzicija jer ne mogu da pljunem odjednom toliko para.

slot je iste velicine kao pcie x16 ali radi samo sa 4 linije pa je to u stvari pcie x4 mada je i to sasvim dovoljno, razlika je uglavnom oko 5 %...a sto se tice rada sa memorijom evo slike pa sami procenite, u pitanju je pqi ddr1 dual channel

Prilozi

• mem test.JPG
    mem test.JPG
    194.2 KB · Pregleda: 116
Poslednja izmena:
Pa kad imas AGP slot, ne treba ti PCI-e x16 za graficku, x8 je samo za serverske kontrolere, x4 je dovoljan za sve ostalo.
Samo SATA1? Sta ti to znaci?:)

A zasto mi ne bi znacilo? Zasto da mi HDD radi u SATA1 modu ako moze i u SATA2?:)
Mada ako cemo iskreno u realnom radu nece se to jako primetiti ako teras SATA2 HDD na SATA1 ploci, tako da ovom nedostatku i mozemo da progledamo kroz prste.

Ove ploce su cudo.
Jos samo da naprave ploce koje imaju s775 i AM2 u isto vreme i bice veselo.:bottle: :d

Poslednja izmena:
Ma mene interesuje gde ima dobra kavurma... :)
Ne, sad stvarno...
dal ima neko informaciju ili mozda moze da pretpostavi koliko bi imalo smisla da uradim sledece:

Da promenim svoj stari AthlonXP 2800+ sa ASUS AN78X za Core 2 Duo E6300 i Asrock 775Dual-VSTA ??

Pored toga bice tu i tsare komponente Sparkle 6600GT AGP i 1 GB DDR RAM.

Sta mislite ? dal se isplati potrositi 200 evra za E6300 i jos 50ak za plocu u smislu nekih performansi ? :trust:

Hvala

Da promenim svoj stari AthlonXP 2800+ sa ASUS AN78X za Core 2 Duo E6300 i Asrock 775Dual-VSTA ??

Pored toga bice tu i tsare komponente Sparkle 6600GT AGP i 1 GB DDR RAM.

Sta mislite ? dal se isplati potrositi 200 evra za E6300 i jos 50ak za plocu u smislu nekih performansi ?

Ovo ti je najbolja varijanta za postepeni upgrade. U startu zamenis samo plocu i procesor. Kasnije, kad skupis pare, predjes na PCI-E graficku, pa na DDR2 memoriju. Ako ti je sve ovo sporo, kad skupis jos novaca, kupis bolju plocu, sto ti otvara mogucnost za dobar overclock, jos bolju graficku, quad core procesor i tako dalje :banana:

Za sada, sem nemogucnosti za oc, ploca je ok, posto potepeno menjam , sa ddr400 1gb sam imao 21361, bodova u 3dmarku 03, jedino sto nije htela da radi sa ati x800 agp, pa sam na brzinu presao na pci-e , pre nego sto sam planirao, ali ok je za prelazno resenja.
Sa nvidia agp radi ok.
Sada kada sam presao na ddr2, jos samo plocu da zamenim, ali ispostavilo se da je za def. 6400 skroz ok, pa necu da zurim, mozda odma na pci-e 2 plocu predjem(kada se pojave).
Prednost joj je jel ima 2 ide grane(965 ima 1), pa ko ima ata hardove i 2 optike, nece morati odma da prelazi na sata hardove sto je dodatni trosak.
Plus cena, stvarno dzabe.

hvala vam ljudi. bas sam nesto tako razmisljao, da se tako castim za novu godinu :)
najvise me interesuje kako ce se odraziti na igranje malo jacih video igara ,
pretpostavljam da ce malo olaksati napor kod obliviona i sl.

znaci E6400 na default kloku radi ok. a jel ima makar male mogucnosti za overklok ili u BIOSu je totalno odsustvo podesavanja za taktove i napone ??

najvise me interesuje kako ce se odraziti na igranje malo jacih video igara , pretpostavljam da ce malo olaksati napor kod obliviona i sl.

Ne igram se nesto preterano. Uporedjivao sam samo Amreica's Army sa Bartonom 2500+, koja se u velikoj meri oslanja na procesor, i framerate je porastao duplo!

a jel ima makar male mogucnosti za overklok ili u BIOSu je totalno odsustvo podesavanja za taktove i napone ??

Ovo sad vazi za Asrock 775Dual-VSTA:
Opcija za podesavanje fsb-a ima i moze da se menja do 340 MHz. Medjutim, kod mene ploca nece da se probudi na, recimo, 320 MHz. Testirao sam do 300 MHz i radi stabilno (sto je frekvencija za E6600), a budi se na 315, al nisam imao vremena da testiram. Napon na procesoru ne moze da se menja, dok je moguce menjati napon na memoriji, AGP-u i mozda jos ponesto, ali napon se ne menja u voltima, nego postoji low/normal/high. Imas podugacku diskusiju o ovoj poloci ovde
http://forums.anandtech.com/message...eyword=&STARTPAGE=1&FTVAR_FORUMVIEWTMP=Linear

ASRock 775Dual-VSTA je solidna ploča za korisnike koji hoće da urade relativno jeftin upgrade na Core Duo sistem, i nemaju ambicija za overklocking - recimo neko ko ima solidnu AGP grafičku kartu i DDR memoriju, za ostale, koji kupuju skoro sve nove komponente i planiraju oc mislim da se ne isplati. Overklock je relativno slab, FSB većinom ne ide dalje od 300 MHz, tako da se može unapred predvideti oc potencijal:

Core Duo E6300: množilac 7 x 300 MHz = 2100 MHz
Core Duo E6400: množilac 8 x 300 MHz = 2400 MHz
Core Duo E6600: množilac 9 x 300 MHz = 2700 MHz

Za sada sam po nemačkim forumima video samo konfiguracije sa ASRock 775Dual-VSTA E6300 i E6400, E6600 nisam primetio.

PCIe slot na ploči možda malo ograničava jače PCIe grafičke karte, pošto ima samo 4 lanes (mehanički je PCie 16, el. 4). Javili su se i prvi korisnici GeForce 8800 grafičkih karti, one za sada ne rade (možda će biti rešeno kroz Biosupdate za ploču).

Poslednja izmena:
Pa sada nije da ne moze da se oc-uje ali klok za 20 mhz veci od def(266) i nije neki OC, ako uzmemo u obzir da ima ploca koje idu na 400-500Mhz fsb bez problema.
A sto se tice pci-e 4x, cito sam negde iskoriscenost , i valjda samo 8800 realno iskoristi 8x, svim ostalim karticma je dovoljno i manje a, kamoli 16X.
Kod mene sa ddr2 u Dc bez oc bilo GTO-a znaci def. bilo Cpu-a 3d mark 2005 je 10150.
Znaci sa gtx taktom i fsb-om preko 320(kada bi moglo) bi isao sigurno preko 11000.

Nazad
Vrh Dno