Šta je novo?

Internet Explorer 7 for Windows XP Final Release Available for Download

1. Da, samo je pitanje dana kada ce da se pojave rupice i rupetine ... il da se lepse izarazim "propusti programera" :|
2. samo sto oni koji nemaju licencirani Xp mogu da se slikaju sto se instalacije tice, a za Operu i Firefox to je apsolutno nebitno ;)
3. znam da ce Firefox biti najjachi browser za vrlo kratko vreme.
1. pa šta? tu je automatic update :)
2. hm... ovaj, nisi bas u pravu, pogotovu zbog ovoga: Microsoft will push the browser as a high-priority update via Microsoft's Automatic Updates service in November
3. sto je jaci, to ce biti češći apdejti FFa ;) Već sada vidimo veoma česte apdejte, koji ispravljaju sigurnosne probleme...

Sve je to super ali meni QuickTabs nikako da proradi. Radi se o IE 7 build 5730.11. Opcija kao sto je New Tab je stalno zatamnjena, ikonica na Command bar-u za Quick Tab ne postoji. Koliko god prozora da imam otvorenih ne daje mi mogucnost za Quick Tab (bilo da ga otvorim bilo da mi se pojavi negde ikonica), ko da je zakonom zabranjena :D. Ono sto je jos zanimljivije kada u Internet options, General, Tabs, Settings ukljucim Quick Tabs onda ne vidim ni Command bar sa ikonicama za favorites, home itd. Od Add-ons imam instaliran Browster i Akrobatov za PDF.

Da odgovorim sam sebi. U ovom slucaju potrebno je pre ili posle instalacije IE 7 pokrenuti Hotfix for Windows XP KB915865. Ja nisam imao to apdejtovano pa zbog toga nije bilo moguce koristiti tabove tj. opcija je bila zatamnjena :)

Koristim betu 7 od kad se pojavila. Probao sam firefox ali IE ima jednu veliku prednost sto se mene tice-moze da se otvori 30 tabova i radice. Firefox zakucava redovno.

Ovo je potpuno tačno !!

Takođe koristim ie7 od prve beta verzije(one sa ružnim tabovaima). Na forumima imam običaj da otvorim po milion tabova. Kod opere može da se otvori mnogo njih ali se usporenje itekako oseća. Prebacivanje između tabova daje efekat ponovnog učitavanja strane iako je strana već učitana. Kod ie7 je i posle otvaranja velikog broja tabova sve i dalje brzo i stabilno. Manje je zahtevniji od opere a sa nestabilnom mrcinom od firefoxa ga ne vredi ni porediti.

Ja sam posle instalacije uradio live update, instalirao je milion nekih stvari.

Možda ću da ga instaliram ponovo, upravo sam posle kraće prepiske sa autorom dobio workaround za meni najbitniji program koji nije radio. Ostaje da vidim da li će live update morati ponovo nešto da instalira.

BTW, ja u GreenBrowseru ponekad otvorim toliko tabova da jedva stanu u tri reda i nisam primetio ni da koči, ni da usporava.

UPDATE:

Evo, instalirao sam ga ponovo... Live update mi nije ponudio ništa novo. Osim...

Security Update for Microsoft .NET Framework, Version 2.0 (KB922770)

Ja stvarno ne znam šta s tim da radim, instalirao neku prethodnu verziju i na live update i lokalno i uvek mi iznova prijavljuje da nije instalirana (uvek kad se instalira javi da je OK). Dosadilo mi pa prethodni update stavio na ignore listu, sad mi i za ovaj update za NET fr. 2.0 radi isto.

Uzgred, danas me setup nije zezao, mada ništa nisam disejblovao... Doduše, juče sam posle instalacije iz IE disejblovao neke "obsolete BHO" koji su ostali ko zna od kada.

Poslednja izmena:
Da li je neko od vas pogledao koliko IE7 jede memorije? Meni je sa jedno 7-8 tabova prešao 100mb. I deluje mi da je postao tromiji. Tako da se ja vraćam na FF.

U kom smislu "prestaje da radi"? Ja sam uradio to što si rekao ali za svaki RS URL samo kaže can't get link i pokušava iznova.

Problem je bio u OpenSSL biblioteci koju nikako nije mogao da dovuče, ne znam zašto. Treba skinuti sa njegovog sajta ako neće i raspakovati libeay32.dll i ssleay32.dll u win sys folder.

Poslednja izmena:
sasvim normalno rade i Maxthon 1.x i 2.x... Nema nikakvih problema, tako da ja svima preporucujem da instaliraju IE7 (i koriste ga kao odlicnu osnovu za Maxthon... ili Green Browser :D )

OFF TOPIC - Zar je izasao Maxthon 2.x.?

@ wiz011: jednostavno prestane da prihvata linkove za RS! Samo izbaci error poruku da taj sajt nije podrzan! Ne znam o cemu se radi, ali nakon brisanja i ponovne instalacije, sve radi normalno... (naravno, OpenSSL je potreban vec neko vreme, tako da to nije problem zbog kojeg USD prestane da radi)

@ Mudri: da, vec dugo testiramo gomilu beta i sve lepo rade - toliko da bih, da se ja pitam, vec odavno pustio finalnu verziju za download... evo pogledaj malo o Maxthon-u 2.0 na Maxthon blogu... a ovde mozes da vidis prve skinove za Maxthon 2.0 :)

Poslednja izmena:
@ wiz011: jednostavno prestane da prihvata linkove za RS! Samo izbaci error poruku da taj sajt nije podrzan! Ne znam o cemu se radi, ali nakon brisanja i ponovne instalacije, sve radi normalno... (naravno, OpenSSL je potreban vec neko vreme, tako da to nije problem zbog kojeg USD prestane da radi)
Što verovatno znači da je meni OpenSSL podrška bila u USD folderu pa kad sam brisao ("deinstalirao") obrisao sam ne gledajući i to, a pošto on iz nekog razloga nije mogao da dovuče... (sva je sreća da pravi detaljan log, da nije toga nikad ne bih otkrio gde je problem) BTW, izašla je verzija beta8.

A glede Maxthona... Jedan od najjačih razloga zbog kojih držim GB umesto Maxthona je to što mi GB zauzima mnogo manje mesta na ekranu. Dakle, postavim iste tolbarove, na isti način itd, ali u Maxthonu toolbarovi zauzimaju mnogo više mesta nego u GB, eksperimentisao sam sa skinovima ali bez rezultata. Ima li načina da se u Maxthonu smanji ta zaista nepotrebno velika visina toolbarova?

Poslednja izmena:
1. pošto on iz nekog razloga nije mogao da dovuče...
2. BTW, izašla je verzija beta8.
3. Ima li načina da se u Maxthonu smanji ta zaista nepotrebno velika visina toolbarova?
1. hm... koliko ja znam, USD i ne dovlaci openssl, nego iskoci poruka koja ti kaze, da to treba da se uradi! Tako je bar bilo kod mene...
2. aha, ima tome vise od 10 dana, cini mi se ;) meni se ona automaCki skinula i instalirala, tako da se ne secam kad je to tacno bilo...
3. daj screenshot GB-a kod tebe... npr. u Maxthonu to moze da izgleda ovako:

mada, ja kod mene drzim sa velikim ikonicma, bez texta i to je vishe za samo par mm od malih ikonica... meni je to ok...

ima bolji kes od ostalih

1. hm... koliko ja znam, USD i ne dovlaci openssl, nego iskoci poruka koja ti kaze, da to treba da se uradi! Tako je bar bilo kod mene...
Ih, ZoNi... Jeste, da, ja imam baš neku navadu da pričam bezveze i napamet... Evo "citata" iz log-a, pa tako jedno 50 puta:

20.10.2006 18:02:30 x GET Error: (10091) Network subsystem is unusable Download OpenSSL lib from http://www.dimonius.ru/dusd.php and unzip it to Windows\System32 folder

2. aha, ima tome vise od 10 dana, cini mi se ;) meni se ona automaCki skinula i instalirala, tako da se ne secam kad je to tacno bilo...
Pa to pokazuje koliko sam ja revnosam skidač.

u Maxthonu to moze da izgleda ovako
Znam ja kako može da izgleda, nije stvar u tome da sve svedem na minimum, nego kad stavim normalne velike ikonice (bez teksta) Maxthon ostavi još o-ho-ho nepotrebnih piksela ispod i iznad, GB to ne radi. Napraviću screenshot kasnije, sad sam u nekoj žurbi. Jednostavno su za istu veličinu ikonica u GB ttolbarovi znatno niži i kad poređam sve onako kako obično poređam Maxthon-ova "paleta" ispadne toliko viša kao da u njemu imam još jedan toolbar više nego u GB.

hm... zaista si u pravu po pitanju GBa - njegovi toolbarovi su nizi za nekoliko pixela, mada je i dalje ta razlika po mom misljenju prakticno nebitna... Inace, Maxthon 2 ce imati "niske" toolbarove - vidi sliku (s leva na desno: Maxthon 1.5, Green najnoviji, Maxthon 2.0 sa AOL skinom - visina kod default skina je ista, naravno)

a sto se tice USDa
20.10.2006 18:02:30 x GET Error: (10091) Network subsystem is unusable Download OpenSSL lib from http://www.dimonius.ru/dusd.php and unzip it to Windows\System32 folder
ja smatram da ovde izmedju reci unusable i Download nedostaje tacka! U tom slucaju, jasno je da ti USD kaze da TI treba da skines openssl i raspakujes ga u navedeni folder ;)

Bug ?

Posle instalacije IE 7 .mht fileovi su dobili novu iconu. Medjutim posle otvaranja Powerpointa (2002) icona za mht fileove je genericka. Ne moze se vise vratiti iz folder options - view file types.

ja bih samo rekao, Kasno Marko na Kosovo stize....

ja smatram da ovde izmedju reci unusable i Download nedostaje tacka! U tom slucaju, jasno je da ti USD kaze da TI treba da skines openssl i raspakujes ga u navedeni folder ;)
Hehehehe... Sasvim moguće da si u pravu (ali baš tako piše u logu), a ja sam sve vreme bio ubeđen da je Ruja hteo da napiše "unable to" ali da je na rusko-engleskom napisao "unusable". :smoke:

Za toolbarove ima da ispitamo... :D Inače, nije zanemarljivo, ma kakvi.

Poslednja izmena:
Smešno i jadno.
Sva 'poboljšanja' su samo preuzeta iz Opere i Firefoxa.
Jeste brži ali samo zato jer ga je isti gazda pravio pa ga je bolje uskladio sa sistemom.
Valjda znate onu priču kako je IE porazio Netscape. Ovaj je bio mnogo brži i bolji od IE pa se Bili dosetio da u Win ubaci 'klipove' koji usporavaju konkurenciju. Tako je IE postao najbolji zahvaljujući monopolu sve dok se nisu razvili Opera i Mozila (a kod Zonija je za/ostao i danas).

(a kod Zonija je za/ostao i danas).

Daj ne provociraj ga molim te :D

Inache, ako je sigurniji od prethodnog izdanja, ja to pozdravljam. Iako ne koristim IE, tako da necu ni sedmicu, instaliracu ovu verziju svima koji insistiraju da koriste IExplorer za surf. Samo, treba josh da vidimo koliko je sigurniji.

1. Smešno i jadno.
2. Sva 'poboljšanja' su samo preuzeta iz Opere i Firefoxa.
1. sta je smesno i jadno? IE7 je veoma dobar browser...

2. da, pa? I Opera i FF su uzeli tabove od NetCaptora, pa ih sada velicaju kao nesto njihovo? Kakve veze ima sto neko uzima nesto od drugih? Pa, to i jeste jedna od dobrih strana konkurencije!

Koristim betu 7 od kad se pojavila. Probao sam firefox ali IE ima jednu veliku prednost sto se mene tice-moze da se otvori 30 tabova i radice. Firefox zakucava redovno.
khm, ne bis se slozio sa zakucavanjem Firefox-a (vise mi se zakucao IE nego FF)
otvorim preko 30 tabova i sve radi

procitavsi vase komentare dosao sam do zakljucka da ne dobijam nista novo instalacijom IE7

sto se domaceg e-bankinga tice, pitajte banke
a taman im recite da lepo naprave da zavisi od podrske za SSL (ma i TSL) a ne od IE6

Poslednja izmena:
Smešno i jadno.
Jeste brži ali samo zato jer ga je isti gazda pravio pa ga je bolje uskladio sa sistemom.
Valjda znate onu priču kako je IE porazio Netscape. Ovaj je bio mnogo brži i bolji od IE pa se Bili dosetio da u Win ubaci 'klipove' koji usporavaju konkurenciju. Tako je IE postao najbolji zahvaljujući monopolu sve dok se nisu razvili Opera i Mozila (a kod Zonija je za/ostao i danas).
Porazio je ga tako sto je IE 4 bio bolji proizvod od Netscapea Communicator-a 4. Dobro, malo je pomoglo i to sto je se isporucivao sa Windowsom, ali da je Netscape imao bolji proizvod, niko mu nista ne bi mogao. IE 5 je samo potvrdio pobedu, a Netscape nije ucino nista.

Netscape nije mogao da učini nista jer je Bili tako udesio Win da ga usporava. Tako je IE ispao bolji. Nauči malo istoriju. Nije to jedini prljavi potez Bilija zbog kojeg ne zaslužuje da išta koristim od njega, osim onoga što moram.
Sada je Netscape na osnovi Mozille i radi savršeno.

Smešno i jadno.
sta to ima da se uskladjuje sa sistemom?
i sta podrazumevate kao bolji u opste... ni jednoj banci ne mozete da pristupite iz opere ili firefox-a, explorer renderuje sve stranice dok recimo firefox moze da brlja (primer sajt www.desk.co.yu deo katalog i ovo nije reklama nego primer pa probajte).... plus explorer 5.0 ima bolji kes i bolji history od ffox-a ( za operu ne znam )... takodje integracije tipa media player bolje funkcionisu....
ako mene pitate sta koristim odgovor je firefox, a na zasto odgovor je ne znam :)

Poslednja izmena:
Netscape nije mogao da učini nista jer je Bili tako udesio Win da ga usporava. Tako je IE ispao bolji. Nauči malo istoriju. Nije to jedini prljavi potez Bilija zbog kojeg ne zaslužuje da išta koristim od njega, osim onoga što moram.
Sada je Netscape na osnovi Mozille i radi savršeno.
Koristio sam Netscape 2.x negde 95-96. U to vreme je bio neki IE 2.0 koji nije bio za nista. Netscape 3.0 sam koristio 97. Tada je izisao IE 3.0 i videlo se da ce MS tu postati ozbiljan igrac. Iduce godine izlaze Communicator 4.0 koji je bio pun bagova, i tek je verzija 4.1 bila upotrebljiva i IE 4.0. Koristio sam oba i mislim da je IE bio bolji proizvod. IE 5 je bio neuporedivo bolji, a Netscape 5 se i ne secam da je izisao.
A te price da je u Win usporavao konkuretski proizvod su gluposti. Windows API je dokumentovan i ako neko nece, ne zna ili ne zeli da ga shvati nije problem Microsofta. Problem je bio u Netscapeu koji je mislio da ce zauvek ostati glavni na polju browsera i jednostavno nije reagovao na zahteve trzista i usavrsavao svoj proizvod (isto se zamalo desilo i Quarku na polju DTP-a).

Poslednja izmena:

Hm.. ja redovno otvaram 30+ tabova u FF, i, ono, radi.. Jedino što onda FF uđe u super-slow-motion-bodiroga-style mod.. eee, kad bi se smilovali da srede to.. :)

Koristio sam Netscape 2.x negde 95-96. U to vreme je bio neki IE 2.0 koji nije bio za nista. Netscape 3.0 sam koristio 97. Tada je izisao IE 3.0 i videlo se da ce MS tu postati ozbiljan igrac. Iduce godine izlaze Communicator 4.0 koji je bio pun bagova, i tek je verzija 4.1 bila upotrebljiva i IE 4.0. Koristio sam oba i mislim da je IE bio bolji proizvod. IE 5 je bio neuporedivo bolji, a Netscape 5 se i ne secam da je izisao.
Ja sam počeo da koristim Internet u vreme Netscape-a 3. To je bio dobar browser i njega sam koristio, kao i većina. IE 3.0 u to vreme nije bio ozbilljna konkurencija Netscape-u. Kad se pojavio Netscape 4 ("Communicator") bio sam nekako veoma razočaran, kao i većina, mada ne znam tačno zašto (bagovi na stranu). Tada sam prešao na IE4, koji je već postao ozbiljan browser. Potom IE 5.0 pa IE 5.5, 6.0...

U međuvremenu sam otkrio MyIE. Koristio sam prvu englesku verziju čim se pojavila i bio oduševljen, ne bi me iznenadilo da sam bio bukvalno prvi koji je u to vreme ovde koristio MyIE i tada bukvalno nisam nigde sretao nikoga ko je uopšte bio čuo za taj browser, a kamoli da ga je koristio.

MyIE projekat je zaustavljen, ali je nešto kasnije source objavljen i na njemu su počeli da se zasnivaju mnogi browseri. Neke sam isprobao, neke nisam, ali su se kao ozbiljni igrači iskristalisali MyIE2 (kasnije preimenovan u Maxthon) i GreenBrowser (koji se prvobitno zvao drukčije, nekako smešno, i imao je sve u znaku nekog drveta). Autor GreenBrowsera kasnije obnavlja i MyIE projekat kao open source (i GreenBrowser je, za razliku od Maxtona, OpenSource, mada mi se čini da se source objavljuje sa velikim kašnjenjem) i kao lite verziju GreenBrowsera.

Uz povremene skokove na FF, još češće na Operu, meni je de facto sve ovo vreme IE glavni engine za HTML (& ostalo u paketu), ali od pojave MyIE ja bukvalno nikad nisma koristio IE za surf, samo njegov engine, a shell se periodično menja između Maxthona i GreenBrowsera (zavisno od toga na kojeg autora sam trenutno više ljut, mada mislim da je Maxthon daleko najkompetentnije urađen browser od svih koji su bazirani na MyIE source-u).

Po mom sudu, ni Opera, ni FF, ne mogu ozbiljno da konkurišu GreenBrowseru, a kamoli Maxthonu (ne, nije mi ZoNi platio da ovo kažem).

Kad se pojavio Netscape 4 ("Communicator") bio sam nekako veoma razočaran, kao i većina, mada ne znam tačno zašto (bagovi na stranu). Tada sam prešao na IE4, koji je već postao ozbiljan browser. Potom IE 5.0 pa IE 5.5, 6.0...
Manje-vise tako je bilo i kod mene, a verujem i kod vecine korisnika. Nego, da se vratimo na temu, pitanje za one koji su instalirali IE 7: da li je i koliko promenjen Outlook Express?

Nazad
Vrh Dno