Šta je novo?

Jer bolje povezati kablovski modem preko USB-a ili UTP-a?

nIce Cream je napisao(la):
Ju ju ju :d sta sve necu procitati ovde :d
Ralex, previse se druzis sa osobama koje citaju svet i kurir :d

Salu na stranu, da li je bolje preko USB-a ili mrezne kartice?! Posto u brzini ne moze biti nikakve razlike, moj savet vam je da modem vezujete na USB! Zasto? Pa recimo zato sto mi se x puta desavalo da odredjeni mrezni segment pocne da radi kilavo i da dropuje iz nepoznatog razloga. Zamenom mrezne se resavao problem - znaci mrezna je crkla! Da se i vama ne desi da vam mrezna zvekne, a nastavi polovicno (kilavo) da radi, vezujte modeme na USB. Bar necete morati da mislite o tome da li vam je crkla mrezna kartica!

Samo jedna stvar, pre nego sto kvalifikujes druge, raspitaj se :)
Znaci ako gledamo za surf/protok skroz je svejedno.
Ako gledamo koriscenje gde je vazna brzina odziva ( u narodu Ping :) ) sa lan kartom je manji znacajno. Zasto ne znam. konkretno na par servera sam smanjio ping za 15-25.
Plus promenio sam desetine mreznih i nikad mi se nije desilo da zvekne a nastavi polovicno da radi ;)

jos jedna mana, bar kod mene, je sto nekad komp nece da prodje POST
zakuca na testiranju memorije, joj muke moje dok nisam otkrio da je do modema
kada sam njega iscupao iz usb-a komp se digao normalno, posle naravno resetujem modem i ql, ovo se desilo jos koji put

poloca ic7, 1 gb transcend i northwood [email protected]

Kako sam prebacio na UTP vise nisam imao problema sa modemom.

Koristio sam oko dota dugo preko usb i preko utp-a
Nikakve razlike nisam primetio u brzinu
Mozda se malo cesce resetovo modem na usb ali i to je retko

KIBLA`s je napisao(la):
jos jedna mana, bar kod mene, je sto nekad komp nece da prodje POST
zakuca na testiranju memorije, joj muke moje dok nisam otkrio da je do modema
kada sam njega iscupao iz usb-a komp se digao normalno, posle naravno resetujem modem i ql, ovo se desilo jos koji put

poloca ic7, 1 gb transcend i northwood [email protected]

Da, i meni se isto desilo, bio sam ubedjen da je nesto crko u racunaru dok slucajno nisam izvadio usb od modema. U pitanju je bila AMD Athlon masina, tako da nema veze sa racunarom.

Na UTP-u nisam nikad morao da restartujem modem. :)

Dakle, definitivno je bolje UTP... Nema potrebe instalirati jos jedan driver koji ce biti u memoriji racunara a pored toga obicno lose napisan, zbog koga ce se zaglavljivati modem. Naravno ako tako mora iz bilo kog razloga, nije toliko strasno ni da bude USB...

Vuk je napisao(la):
Originally Posted by rubiroza76
Posto imam 2 kompa, da li moze da se jedan ukljuci preko USB-a na modem, a drugi preko UTP kabla (NEukrstenim)?
Ovo zelim da uradim jer su mi trenutno kompovi povezani mreznim karticama i ukrstenim kablom. Na prvom, koji je preko USB-a povezan za modem, imam internet, a da bih na drugom imao net, potrebno je da prvi komp bude upaljen. Zelim da budu nezavisni. Da li bi takvo povezivanje resilo moj problem?

Originally Posted by Vuk
Ako si na SBB-u to vise nije moguce jer oni sada dodeljuju jednu dinamicku (promenljivu) IP adresu. Ranije kada su dodeljivali fiksne IP adrese iz sopstvenog opsega mogao si od njih da trazis jos jedan IP za drugi racunar i tada bi to sto te zanima radilo.

Vuce, tacno je da je sve radilo prosle godine
sa javnim/realnim ili kakve su vec adrese bile
ali radi i sa ovim "novim". :wave:

Povezao sam 2 racunara direktno na modem.
1. @ usb, 2. @ utp (ukrstenim kablom)
automatsko dodeljivanje ip-a i net radi na oba.

ps glas za @ UTP naravno :)

Poslednja izmena:
Sasha je napisao(la):
Vuce, tacno je da je sve radilo prosle godine
sa javnim/realnim ili kakve su vec adrese bile
ali radi i sa ovim "novim". :wave:

Cekaj, ti si na SBB-u i rade ti dva racunara preko jednog modema, USP+UTP?
To je moguce samo ukoliko u Novom Sadu jos uvek koriste sopstveni (privatni) opseg IP adresa, tipa 10.0.x.x. U Beogradu je SBB presao na javni opseg tipa 87.116.x.x i nije moguce povezati vise od jednog racunara na modem, tj. moguce je ali uz pomoc rutera.

Pozdrav

P.S.

- Privatni opseg su adrese koje generise sam provajder i te adrese nisu vidljive spolja (sa interneta) osim u okviru provajderove mreze (npr. SBB lokal). U tom slucaju provajder moze odobriti dve adrese po jednom modemu za korisnike koji imaju dva racunara.

- Javni opseg je onaj koji se koristi u celom svetu, nije moguce da dva racunara sa direktnim pristupom internetu u isto vreme imaju imaju istu IP adresu a provajderi zbog ogranicenog broja IP adresa koje su zakupili ne daju vise od jedne po korisniku. U tom slucaju je neophodan ruter koji ce preuzeti internet konekciju (imace spoljni IP koji mu dodeli provajder) i proslediti ih racunarima u lokalnoj mrezi. Svi racunari u toj lokalnoj mrezi se spolja vide kao jedan racunar pod onom istom IP adresom, dodeljenom od provajdera.

Vuk je napisao(la):
Cekaj, ti si na SBB-u i rade ti dva racunara preko jednog modema, USP+UTP?
To je moguce samo ukoliko u Novom Sadu jos uvek koriste sopstveni (privatni) opseg IP adresa, tipa 10.0.x.x. U Beogradu je SBB presao na javni opseg tipa 87.116.x.x i nije moguce povezati vise od jednog racunara na modem, tj. moguce je ali uz pomoc rutera.

Pozdrav
P.S.

Ne znam kako je u NS-u,
mozda i probam za mesec-dva, pa javim.

Sve sto sam napisao se odnosi na SBB u Kragujevcu.

Prosle godine sam imao adresu 10.51.x.x i sad je imam.
(cini mi se da sam im jos tad i trazio jos jednu ip adresu
za drugi komp x.x+1, i dobio)

Bratov komp sam ostavio na automatskim podesavanjima,
i preko dhcp-a je dobio 10.52.x.x adresu, i obojici nam
radi net.

Pozdrav

ps
Izgleda da ovo nije savrseno resenje.
(mozda i jeste ako mene sad samo zeza windows)

Izlaz na net sam sredio, a sad se zezam da nas ubacim
u lokalnu mrezu, jer imamo i switch.
Iako sam nam dodelio i 192.168.x.x adrese,
isti subnem i workgroup, nit ja vidim njegov komp
nit on mene.
Ping radi normalno, firewall ugasen,
ma ovo sve vec pocinje da me nervira. :banana: :wall:

Poslednja izmena:
Sasha je napisao(la):
Ne znam kako je u NS-u,
mozda i probam za mesec-dva, pa javim.

Sve sto sam napisao se odnosi na SBB u Kragujevcu.

Hmm, bio sam ubedjen da ti je ispod imena pisalo NS(Liman2) pa sam zato i spomenuo Novi Sad.

Vuk je napisao(la):
Hmm, bio sam ubedjen da ti je ispod imena pisalo NS(Liman2) pa sam zato i spomenuo Novi Sad.
Izvini zbog zabune.
I jeste pisalo NS, zaboravio sam da promenim. ;)

Obicno mi stoji KG/NS ili NS/KG,
zavisno gde sam u tom trenutku.
Probacu ja ovo i u NS-u, i javicu jel radi.

Konacno sam sredio i mrezu. :,,:

Sasha je napisao(la):
.......
Povezao sam 2 racunara direktno na modem.
1. @ usb, 2. @ utp (ukrstenim kablom)
automatsko dodeljivanje ip-a i net radi na oba.

Zar ne bi trebalo da bude NEukrsten kabal?
Na jednom Thompson-u nije tako htelo da radi, tj, nije htelo nikako da radi USB i UTP jednovremeno, a UTP je morao biti NEukrsten.

Jurke je napisao(la):
Zar ne bi trebalo da bude NEukrsten kabal?
Na jednom Thompson-u nije tako htelo da radi, tj, nije htelo nikako da radi USB i UTP jednovremeno, a UTP je morao biti NEukrsten.

Kod mene je normalno radilo sa ukrstenim,
mislim da nisam ni probao sa NEukrstenim,
cim mi je ova prva varijanta proradila. :)
(pisem "radilo" jer sad sad sam povezao
modem, switch i racunare sa 3 neukrstena kabla)

A da, modem Webstar (klasicni SBB-ov).

jendno laicko pitanje da li se ADSL modem moze kaciti na switch i da korisnici imaju pristup internetu?
i naravno da LAN radi bez problema

jendno laicko pitanje da li se ADSL modem moze kaciti na switch i da korisnici imaju pristup internetu?
i naravno da LAN radi bez problema

Ne moze modem na switch! ADSL modem sa LAN portom se mora nakaciti na ruter da bi vise korisnika moglo da deli internet konekciju, a ukoliko modem ima samo USB port onda deljenje mora biti obavljeno preko ICS-a, tj. racunar na kome je modem mora preuzeti na sebe deljenje interneta.
Postoje i ADSL ruteri sa jednim ili vise LAN portova koji se, ukoliko je potrebno, mogu povezati na switch i tako omoguciti pristup vecem broju korisnika.

ok hvala
ima jedan racunar za servera
samo sto on ima samo jednu mreznu karticu na koju je nakacen switch
da li smeta ako se ADSL modem kaci na USB?

treba sutra da mi dodju i da postave opremu za ADSL a ne znam kakvu kombinaciju da napravim
a da racunari u mrezi imaju internet

ok hvala
ima jedan racunar za servera
samo sto on ima samo jednu mreznu karticu na koju je nakacen switch
da li smeta ako se ADSL modem kaci na USB?

treba sutra da mi dodju i da postave opremu za ADSL a ne znam kakvu kombinaciju da napravim
a da racunari u mrezi imaju internet

Moze modem na USB pa onda server radi deljenje interneta. Realno bi bolja varijanta bila da imas ruter koji to radi ali moze i ovako.

Moze modem na USB pa onda server radi deljenje interneta. Realno bi bolja varijanta bila da imas ruter koji to radi ali moze i ovako.

javisli su mi sada dobija se modem koji je ujedno i ruter
i moze dijeliti konekcije

e da li se ADSL ruter moze kaciti na switch? i kako to povezati da ide prko LAN-a internet a da ruter ogranicava brzine?

javisli su mi sada dobija se modem koji je ujedno i ruter
i moze dijeliti konekcije

e da li se ADSL ruter moze kaciti na switch? i kako to povezati da ide prko LAN-a internet a da ruter ogranicava brzine?

ADSL ruter moze da se nakaci na switch ali ogranicavanje brzine neces moci da radis, za tako nesto je potreban skuplji ruter koji ima QoS i Traffic shaping mogucnosti, taj sto budes dobio ih sigurno nema.

Ja sam kablovski modem (SBB-ov) drzao na USB-u i imao sam probleme kada na slobodne USB portove prikacim druge uredjaje, mp3 player i sl. Desavalo se obicno da tad ne radi taj drugi uredjaj i da proradi tek kad otkacim modem. Od kad sam prebacio na mreznu sve je OK. Kome treba slobodan LAN port za umrezavanje - nova mrezna kartica je smesmo jeftina.

Ja sam na sbb kablu, na usb je prikljuceno i hocu da predjem na utp ali mi komp ne vidi modem kad ga prikljucim tako.....to vjerovatno ne radi pa mi recite koju mreznu da kupim? Moze bilo koja, ili ima nekih posebno dobrih?

Ja sam na sbb kablu, na usb je prikljuceno i hocu da predjem na utp ali mi komp ne vidi modem kad ga prikljucim tako.....to vjerovatno ne radi pa mi recite koju mreznu da kupim? Moze bilo koja, ili ima nekih posebno dobrih?

Kada kablovski modem povezes UTP kablom on ni ne treba da se vidi kao sto je to slucaj kod USB veze, jedino sto je potrebno je da ti je mrezna kartica instalirana i da u opcijama TCP/IP i DNS ostavis sve na automatic pa ce racunar preko DHCP-a preuzeti IP od modema.

Kada kablovski modem povezes UTP kablom on ni ne treba da se vidi kao sto je to slucaj kod USB veze, jedino sto je potrebno je da ti je mrezna kartica instalirana i da u opcijama TCP/IP i DNS ostavis sve na automatic pa ce racunar preko DHCP-a preuzeti IP od modema.

Na ikomu sam, i net radi sasvim ok, a modem je prikljucen preko usb-a. Posto vidim da je bolje da ga prikacim na utp (prvenstveno mi je bitan manji ping), to sam probao malopre da uradim, i nista.
Da li moram da ostavim modem neko vreme da bi racunar preuzeio IP, ili sta? U network connection imam 'NVIDIA Nforce networking controler' (sto je verovatno integrisana mrezna), i RCA USB Cable modem.

Na ikomu sam, i net radi sasvim ok, a modem je prikljucen preko usb-a. Posto vidim da je bolje da ga prikacim na utp (prvenstveno mi je bitan manji ping), to sam probao malopre da uradim, i nista.
Da li moram da ostavim modem neko vreme da bi racunar preuzeio IP, ili sta? U network connection imam 'NVIDIA Nforce networking controler' (sto je verovatno integrisana mrezna), i RCA USB Cable modem.

Trebalo bi sve da proradi relativno brzo ukoliko mrezna podesavanja stoje na automatic. Proveri sa provajderom da li imas fiksni IP iz privatnog opsega (tipa 10.x.x.x) ili dinamicki javni IP. Ako imas prvi pretpostavljam da bi trebao da uneses adresu rucno, ukoliko imas dinamicku javnu adresu onda automatic.

Prilozi

• network.GIF
    network.GIF
    22 KB · Pregleda: 68
Trebalo bi sve da proradi relativno brzo ukoliko mrezna podesavanja stoje na automatic. Proveri sa provajderom da li imas fiksni IP iz privatnog opsega (tipa 10.x.x.x) ili dinamicki javni IP. Ako imas prvi pretpostavljam da bi trebao da uneses adresu rucno, ukoliko imas dinamicku javnu adresu onda automatic.

Evo sta kaze ipconfig /all. Sta sve to znaci?

Prilozi

• ip.JPG
    ip.JPG
    46.4 KB · Pregleda: 73
Au koliko odgovora oko jedne ovakve teme. Odgovor je i vise nego jasan, apsolutno je bolje povezati modem preko mrezne. Iz milion razloga. Na primer, mrezna je uredjaj koji je upravo napravljen za tako nesto, USB nije, zna se za sta sluzi USB. Gomila kompjutera ume da zeza kada se neki modem poveze na USB, tacnije dodje do nekompatibilnosti izmedju modema i ploce. To se desilo meni sa proslim modemom koji je sa svakim ukljucivanjem u USB port davao BSOD. Ovo nisam cuo da se ikome desilo na mreznoj. Uzgred, toliko je jeftina da je to smesno. Za mreznu ti ne trebaju drajveri sto je samim tim povoljnije jer drajver = mogucnost da nesto ne radi kako treba. Jednostavno je veza sigurnija preko mrezne. Nisam siguran da to moze da popravi ping ili DL ali sam jednom liku savetovao da promeni i on je to uradio i nakon toga mu ej skocio DL - ne znam da li je zbog toga pa necu da pricam.

@Vuk Kada promenis vrstu konekcije, resetuj modem obavezno i dobices drugu IP adresu.

A da nisi mozda zaboravio da resetujes modem posle prikljucivanja na UTP?

nighthawk je napisao(la):
A da nisi mozda zaboravio da resetujes modem posle prikljucivanja na UTP?
Bili mi serviseri iz sbb kuci, da nesto poprave i kad su vidjeli da sam na usb kazu prebaci to na mrezu, sto nisi prebacio? Zato sto nece da radi kazem ja....
Uzeo on da proba i proba i nece, kaze probaj nove drajvere i ako nece kupi mreznu karticu.....
Pa sam skinuo najnovije drajvere za plocu i probao nece.....na modemu se upali PC lampica ali kompjuter ne vidi modem, nece da se poveze jer po njemu tu nema nicega
I naravno da sam restartovao modem 20x, sigurno nisam odma odustao nego sam izgubio 2 sata na to bakcanje
A plocu sam uzeo od poznanika koji nikad nije koristio mreznu

Poslednja izmena:
Ne razumem sta nece? Nece da ti radi preko mrezne? Kakve drajvere za plocu? Jesi li ti siguran da si u BIOS-u aktivirao mreznu? Mora da radi brate, ako nece verovatno ti mrezna ne valja...

@Civil
Jesi li siguran da za mrežnu karticu ne trebaju drajveri?

Ne razumem sta nece? Nece da ti radi preko mrezne? Kakve drajvere za plocu? Jesi li ti siguran da si u BIOS-u aktivirao mreznu? Mora da radi brate, ako nece verovatno ti mrezna ne valja...
Da, nece da radi preko mrezne koja inace nikad nije bila koriscena:wall:
Pa sam instalirao novije drajvere za plocu, reko mozda pomognu ali cvrc
Pa sam zato pitao vas, koju mreznu da kupim?

Nazad
Vrh Dno