Šta je novo?

Sto bre linuksashi toliko pljuju Windows i Bill Gates-a

Nejasno, netacno, opasno generalizovano. Kada kazes Linux, na sta mislis: na neku konkretnu distribuciju, na Enterprise verzije...Windows je sada dobri sultan, a Linux Iznogud? Po cemu to? Mislim da i tebi i drugima promice da su ova dva koncepta na ovakav nacin neuporediva.

Nije mi jasno shta tebi nije jasno u onome shto sam rekao :) Lepo kazhem da Linux, kao i svaka druga stvar koja okuplja ljude, zheli da postane najbolja u nechemu. Ljudi okupljeni oko Linuxa zhele da on postane #1 serverski OS, #1 desktop OS, guraju ga na mobilne telefone, prenosive uredjaje... Koliko ja vidim, potpuno isto radi i Microsoft sa Windowsom. Trenutno Windows vodi po broju instalacija i korisnika, i normalno je da Linuxashi pljuju svog protivnika ne bi li skrenuli pazhnju i na sebe. Niko nije govorio o filozofiji dobrog ili losheg, ja smatram da je to sve jako dobro i da se kvalitetne stvari radjaju iz cele te trke i "svadje".

I da, kad kazhem Linux ne mislim samo na kernel nego na GNU/Linux sisteme :)

Stvarno to što pričaš nema veze...

1. Instalacija Mac OS X-a na PC je ilegalna operacija. Samim tim nije podržana od strane Apple-a.
2. Na bilo kom Mac-u sa recimo 1gb rama Mac OS X radi savršeno... I ne postoje problemi vezani za pokretanje nekog uređaja (drajveri...)
3. Naravno da nije sistem "crne kutije". Pogledaj šta sve možeš da izmeniš u konfiguraciji recimo iMaca prilikom kupovine...

I da, Mac OS X Tiger (virus & spyware free) je danas most advanced operating system...

Totalno si promasio sustinu mog posta. Sustina je - lako je napraviti OS koji radi dobro sa jednom plocom, jednom grafickom, jednim zvucnim cipom, par mreznih kartica i generalno vrlo limitiranim izborom hardvera. Govorim o pc arhitekturi jer se eto OS X od skora pravi i prodaje na x86 platformi. Dalje ne znam kako ti je promaklo da tvrdim da ce Apple imati mnogo problema ako ikada odluci da trzisni udeo svog OS X prosiri tako sto ce prosiriti paletu podrzanog hardvera, pustiti u prodaju OS X kao sto se danas prodaje Windows. Pazi, 'AKO' je kljucna rec.

Sta meni vredi sto se OS X odlicno instalira na hardveru koji recimo Apple prodaje za 2000 evra a realno vredi trecinu te cene? Ja zelim OS X koji cu mocu da kupim na DVD-u, sklopim sam svoju konfiguraciju, i onda ga instaliram bez problema.

Jeste sistem crne kutije - cik probaj da zamenis maticnu plocu, atijevu nvidijinom grafickom kartom, da nabodes random ethernet, wireless ili zvucnu kartu. Opet govorim o x86 konfiguracijama koje od skora prodaje Apple. PPC arhitektura me apsolutno ne interesuje, za pare koje bih dao dobijam premalo i presporo.

Po cemu tacno je OS X najnapredniji OS danas? Ako samo gledas kolicinu spyware & virusa OS X ne odskace ni od jednog drugog *nix based OS-a. Evo ti spisak pa proveri sam - Solaris, SCO Unix, AIX, Linux, FreeBSD, OpenBSD, NetBSD.......sto i nije cudno obzirom da je OS X nastao na temeljima BSD-a. Daj jos neki argument za uber OS X, ovo je jako mrsavo.

Poslednja izmena:
Totalno si promasio sustinu mog posta. Sustina je - lako je napraviti OS koji radi dobro sa jednom plocom, jednom grafickom, jednim zvucnim cipom, par mreznih kartica i generalno vrlo limitiranim izborom hardvera. Govorim o pc arhitekturi jer se eto OS X od skora pravi i prodaje na x86 platformi. Dalje ne znam kako ti je promaklo da tvrdim da ce Apple imati mnogo problema ako ikada odluci da trzisni udeo svog OS X prosiri tako sto ce prosiriti paletu podrzanog hardvera, pustiti u prodaju OS X kao sto se danas prodaje Windows. Pazi, 'AKO' je kljucna rec.

Sta meni vredi sto se OS X odlicno instalira na hardveru koji recimo Apple prodaje za 2000 evra a realno vredi trecinu te cene? Ja zelim OS X koji cu mocu da kupim na DVD-u, sklopim sam svoju konfiguraciju, i onda ga instaliram bez problema.

Jeste sistem crne kutije - cik probaj da zamenis maticnu plocu, atijevu nvidijinom grafickom kartom, da nabodes random ethernet, wireless ili zvucnu kartu. Opet govorim o x86 konfiguracijama koje od skora prodaje Apple. PPC arhitektura me apsolutno ne interesuje, za pare koje bih dao dobijam premalo i presporo.

Po cemu tacno je OS X najnapredniji OS danas? Ako samo gledas kolicinu spyware & virusa OS X ne odskace ni od jednog drugog *nix based OS-a. Evo ti spisak pa proveri sam - Solaris, SCO Unix, AIX, Linux, FreeBSD, OpenBSD, NetBSD.......sto i nije cudno obzirom da je OS X nastao na temeljima BSD-a. Daj jos neki argument za uber OS X, ovo je jako mrsavo.
apsolutno tacno!sve u celini ziva istina samo sto ovi sto daju par hiljada evra za nesto za sta ce morati opet za najkasnije 2-3 godine da daju isto toliko moraju da nam daju neki excuse jer su velike pare u pitanju :) a sto se tice stabilnosti itd... meni win xp instalacija ista radi vec 2+ godine menjane grafike,procesori (amd/intel) instalirani service pack-ovi hot fix-evi itd... instalirano brdo programa/igara i eto radi (inace mi masina radi 24/7 znaci ne gasim je sem kad trebam da menjam neku komponentu i ne resetujem je sem kad instaliram neki drajver/software koji to trazi)
naravno kome odgovara da daje brdo para svakih par godina i da za te pare dobija nesto sto radi sporije od pc ekvivalenta upola jeftinijeg samo napred uzivajte za sve pare :D

Nemam bas nista protiv MacOS-a i Linux-a, ali moram reci da mi i windows radi savrseno vec godinama. Samo je bitno imati ispravan hardver sa dosta memorije!!!

free u slucaju GNU/Linux znaci sloboda a ne besplatan
pogledati ponude Redhat, Novell-a itd

inace, uskoro (M$ uskoro,da ne bude zabune) ce M$ Office da se pravi i za Linux

Linuxasi vise mrze M$ i Windows nego sto vole GNU/Linux

Lepo kazhem da Linux, kao i svaka druga stvar koja okuplja ljude, zheli da postane najbolja u nechemu. Ljudi okupljeni oko Linuxa zhele da on postane #1 serverski OS, #1 desktop OS, guraju ga na mobilne telefone, prenosive uredjaje...

Mislim da to nije tacno. Jasno mi je da to Microsoft zeli, ali ne vidim zasto bi ljudi okupljeni oko Linuxa to zeleli, ako mozes da skines distribuciju sa neta besplatno.

Mislim da to nije tacno. Jasno mi je da to Microsoft zeli, ali ne vidim zasto bi ljudi okupljeni oko Linuxa to zeleli, ako mozes da skines distribuciju sa neta besplatno.

Mislish zashto bi to zheleli ako nemaju ekonomske koristi od prodaje sistema? Otkud znam zashto bi zheleli... Zashto zhele onda da vishe ljudi koriste Linux, zashto zhele da provedu dane radeci i doprinoseci tom sistemu? Zashto ulaze u zhestoke debate na temu OS, nose majce sa likom Tux-a, protestuju po Americi jer se ucenom uz laptop rachunare prodaju i Windows operativni sistemi...

Valjda to rade jer misle da postoji neka korist u svemu tome. Ali chinjenica stoji da zhele da vide Linux na svim mogucim uredjajima, shto ih (kad ne gledamo razlog toga) svrstava u isti rang sa Microsoftom. Entuzijazam je vrlo jaka stvar :)

Bolje da se nisam petljao u tred... Ja sam jasno naveo da je za mene OS X bolje resenje. Bogu hvala mogu da priustim Apple Mac i samim tim izbegnem smaranja sa promenama ploce, setovanjima po BIOS-ima, menjanjem ploce ili ne daj boze uparivanja specificnog hardvera i OS-a. Ukljucim masinu i ona radi vec godinama... As simple as that. Nema instalacije drajvera, nema SP-ova, nema Antivirusa, nema Anti-Spyware softvera... Kada prelazim na novu masinu, povezem stari Mac sa novim preko Firewire kabla, za pola sata uradi migraciju kompletnog sistema sa stare masine na novu i dobijem sve to, ali jos brze. Jednostavno, necu da se cimam i gubim vreme na razno-razna nebulozna podesavanja i ispravljanje propusta vajnih programera koji ne umeju da naprave GUI po meri krajnjeg korisnika ili koji su za sobom ostavili gomile bagova po sistemu...

slazem se sa delimirom.. danas kada se programiranje svodi na kliktanje dugmetom misa ( sto bi rekao moj drug milan zivadinovic (veliki programer :) ) kada kliknem na play u winamp-u ja sam u stvari isprogramirao racunar da pusta muziku... pitanje je ko ste vi i koliko vredi vase vreme.. ako ja za sat vremena svog rada mogu da naplatim recimo 50$ da li mi se isplati da dane provodim instalirajuci recimo gentoo ili konfigurisuci neku od poznatih distribucija ( i nervirajuci se ) ili cu platiti svoja 4 sata rada od toga 3 microsoftu za windows i 1 nekom da mi to instalira a ja cu za to vreme da idem na pecanje.. opet da citiram druga Linux je super za ljude cije je vreme jako jeftino...

inace ja koristim linux (jer moje vreme je besplatno) i nije los,zapravo za razvoj software-a kao platforma mi je mnogo pogodniji od windows-a ali ko ce da zameni .net office i sl. ( osim latex-a koji je mnogo jaci na linux-u :) ...
p.s.
casni izuzeci koji zive bas od linux-a i sl..

danas kada se programiranje svodi na kliktanje dugmetom misa ( sto bi rekao moj drug milan zivadinovic (veliki programer :) )
proteci ce mnogo vode ispod Savskog mosta kada cemo moci ovo da kazemo

pa dobro sad.. koliko sam citao IBM popularizuje UML toliko da ce sledeca generacija alata moci da gotovo 90% ilil cak 100% generise kod.. tako da se svodi na kliktanje misem.. naravno da ima udela tastarure :) ali mis ce imati mnogo vise udela u programiranju posle toga ( crtkanje algoritama, dijagrama i sl... )

Poslednja izmena:
Bolje da se nisam petljao u tred... Ja sam jasno naveo da je za mene OS X bolje resenje. Bogu hvala mogu da priustim Apple Mac i samim tim izbegnem smaranja sa promenama ploce, setovanjima po BIOS-ima, menjanjem ploce ili ne daj boze uparivanja specificnog hardvera i OS-a. Ukljucim masinu i ona radi vec godinama... As simple as that. Nema instalacije drajvera, nema SP-ova, nema Antivirusa, nema Anti-Spyware softvera... Kada prelazim na novu masinu, povezem stari Mac sa novim preko Firewire kabla, za pola sata uradi migraciju kompletnog sistema sa stare masine na novu i dobijem sve to, ali jos brze. Jednostavno, necu da se cimam i gubim vreme na razno-razna nebulozna podesavanja i ispravljanje propusta vajnih programera koji ne umeju da naprave GUI po meri krajnjeg korisnika ili koji su za sobom ostavili gomile bagova po sistemu...

Da to su lepe osobine OS X koje poticu od BSD nasledja. Wizard prekopira textualne config fajlove, prekopira /home direktorijum na novi comp, nije to rocket science. Nista sto nije izvodljivo na bilo kojoj drugoj *nix platformi, svi poznatiji linux distroi imaju takve wizarde. Za SP-ove, antiviruse i antispyware-ove vazi isto - treba zahvaliti besplatnom BSD-u na kome se temelji OS X (nije linux ali se razvija po slicnoj filozofiji i sa drugacijom licencom). Uzgred ne znam da li Apple daje zakrpe za neke stvari koje standardno dolaze sa OS X kao sto su samba i apache, ako ne daju trebalo bi.
BTW i na windowsu postoje pomocni programi preko kojih je moguce celokupni look&feel i sve bitno prekopirati sa jedne na drugu masinu.

A sve i da nista od ovoga ne vazi, razlika u ceni od 500+ ojra vredi jednog dana maltretiranja sa windowsom/linuxom.

Poslednja izmena:
Mislish zashto bi to zheleli ako nemaju ekonomske koristi od prodaje sistema? Otkud znam zashto bi zheleli... Zashto zhele onda da vishe ljudi koriste Linux, zashto zhele da provedu dane radeci i doprinoseci tom sistemu? Zashto ulaze u zhestoke debate na temu OS, nose majce sa likom Tux-a, protestuju po Americi jer se ucenom uz laptop rachunare prodaju i Windows operativni sistemi...

Valjda to rade jer misle da postoji neka korist u svemu tome. Ali chinjenica stoji da zhele da vide Linux na svim mogucim uredjajima, shto ih (kad ne gledamo razlog toga) svrstava u isti rang sa Microsoftom. Entuzijazam je vrlo jaka stvar :)

Mislim da si totalno promasio i motivaciju i zelje i ciljeve tih ljudi. Prvo i osnovno: kompanija poput MS-a ima vrlo konkretan razlog odnosno interes zasto zeli da njen OS bude naprodavaniji; linux zajednica zeli prosto da ponudi ljudima dostojnu alternativu. Ne da zavlada, ne da bude "jedini ispravni put" i kalif umesto kalifa. Super je kada klopas supu i piletinu sa krompirom posle toga - ali kada jedes samo to i nista drugo tokom 15 godina, mora da ti se smuci pre ili kasnije. To je motivacija te zajednice. Ona je pojacana time sto je finansijska moc MS-a do sada bukvalno satrla bilo kakav pokusaj klasicne komercijalne konkurencije. Zbog toga je linux zajednica "poslednji bastion" alternative - nema jednog konkretnog vlasnika kojeg mozes kupiti, potplatiti ili nasilno preuzeti; vlasnik su svi i niko posebno. I zbog toga sto pokusavaju svima nama da stave na raspolaganje alternativu, da sami izaberemo sta hocemo, zbog toga im treba skinuti kapu. Mozda je neko savrseno zadovoljan windowsom, njegovom cenom i svim prednostima i nedostacima. Lepo je sto ima takvih ljudi. Ali ima i ljudi koji imaju druge ili drugacije potrebe i njima treba ostaviti pravo da biraju; to predstavlja uvazavanje drugih ljudi. Oni nikoga ni na sta ne teraju niti forsiraju. Ukoliko neko koristi i linux i windows, linux zajednica je postigla svoj cilj, jer se koristi vise resenja, bira se sta je povoljnije, sta se bolje ponasa u datim situacijama itd. Tu nema iskljucivosti kao u MS svetu - my way or the highway.

Druga pogresna percepcija je glede tog "guranja linuxa na sve moguce uredjaje". Prvo - oni to ne "guraju" na svaki primerak pokusavsi onda to da ti uvale za pare (za razliku od nekih drugih pomenutih firmi, koje ne mozes da zaobidjes i izbegnes sve i da hoces); ne, oni to rade na svojim primercima da vide da li to moze korektno da radi. Drugo, ako neko nudi linux na svojim uredjajima, onda to definitivno nije linux zajednica, nego neka komercijalna kompanija. I to rade iz njima poznatih razloga - zato sto misle da ce time da ustede u proizvodnji, zato sto mozda misle da je resenje stabilno i funkcionalno (pa zasto da ne?) ili nekog treceg motiva (treba pitati njih).

*) Tumac:
Ljude koje zapene za linux ili windows stranu samo pri pomenu one druge strane treba totalno odignorisati. To ukljucuje i agresivne propovednike linuxa. Oni ni sami izgleda nisu shvatili u cemu je smisao i filozofija linuxa kao alternative i ne predstavljaju vecinu linux zajedice - samo su glasniji od nje. Najvecu gresku koju tu (normalan) korisnik windowsa moze da napravi jeste da formira stereotip i podrazumeva da su svi linux korisnici takvi (aka "svi kinezi znaju dobro kung fu" ili "svi rusi odlicno igraju sah i uz njega lochu hektolitre votke").

@silverglider

To shto si napisao je ono shto mozhemo prochitati u zvanichnim saopshtenjima ljudi i organizacija vezanih za Linux. Mada chak i oni ponekad javno kazhu da zhele da Linux postane #1 desktop OS (sam Linus Torvalds je ovo izjavio), i slichne stvari.

Ako nije ochigledno da se Linux (i open-source uopshteno) progurava u sve moguce sfere gde je potreban OS, onda ne znam shta jeste ochigledno?

U motive ne zhelim da zalazim, ni ko je dobar a ko losh. Ja samo zhelim da kazhem da mislim da se na toj jednoj razini (prodornost po svaku cenu) ni jedni ni drugi ne razlikuju mnogo.

Ja ne favorizujem ni jedne ni druge, da josh jednom napomenem :)

To sto se linux sve vise pojavljuje u svakodnevnoj upotrebi svedoci samo o tome da sve vise sazreva, nista vise. Kod windowsa prodornost osigurava kompanija koja ga prodaje *za pare*, a linux sire samo i iskljucivo njegovi korisnici. Ako ti tu ne vidis razliku, onda... To nije "proguravanje", koriste ga ljudi koji su njime zadovoljni. Kome se linux nije dopao, vratio se na windows - nema forsiranja, nema uslovljavanja. Osim ako ti imas neku novu definiciju "proguravanja".

pa dobro sad.. koliko sam citao IBM popularizuje UML toliko da ce sledeca generacija alata moci da gotovo 90% ilil cak 100% generise kod.. tako da se svodi na kliktanje misem.. naravno da ima udela tastarure :) ali mis ce imati mnogo vise udela u programiranju posle toga ( crtkanje algoritama, dijagrama i sl... )
evo,ja bas radis nesto u uMLu, citam nesto o tome... IBM je prodao Rational(Rose) M$-u tako da nema na osnovu cega d napravi tako nesto
sledece generacija alata, ma nijedna, nece moci to da uradi
preporucujem da prelistas UML destiled
bas me zanima kako se samo u UMLu pravi program za statisticke obade podataka, npr

bez kodiranja nema nista, UML alati mogu samo da pomognu u tome

Verovatno kroz pljuvanje po Windowsu dobijaju osecaj da su oni razliciti,i samim tim sto je teze koristiti linux tim i pametniji,lepsi,bolji.Daleko daleko iznad obicnog smrtnika putnika :).Slazem se da su monopolisti itd...ali moje mishljenje je da nije bilo mikrosofta,kompletna IT populacija bi bila za 90% manja.Igracka industrija ne bi postojala itd..

A ovo da je windows losa serverska platforma je samo delimicno tacno,to je vazilo samo za nt4 edicije,to za 2000,2003 ne vazi nikako.Wizarde te niko ne tera da koristis,oni su tu da ti ubrzaju setup,sve mozes skriptovati,rucno podesavati.Windows 2003 je brzo resenje za prebacivanje posla u elektronski oblik.Ne treba nesto specijalno obucavati radnike,vecina stvari je automatizovana,potrebno je samo napraviti plan implementirati reshenje i u vecini slucajeva odrzavanje resiti preko specijalizovane firme za outsorsing.Dok za linux moras platiti obuku radnika skupo,moras placati strucnjaka koji ce to da odrzava svakodnevno,jer nije automatozovan kao win,tu se izgubi i vremena i novca...

Kao radna stanica ne verujem da ce linux ikad zaziveti,jer je jednostavno zahteva interakcije da bi se nesto uradilo,instaliralo,itd...

Suse 10 mi deluje obecavajuce ,ali kad moram da uradim mount(ili kako se vec zove komanda) svaki put kad
ubacim cd :wall: ,a da ne pominjem intalaciju drivera.Za moje pocetnicko poznavanje linux-a je previshe vremenski zahtevno i nepotrebno zamorno.

Poslednja izmena:
Moram da primetim da kritike linuxa poticu samo iz neobavestenosti i neumeca. Za obicno point'n'click koriscenje linuxa (surf, multimedia itd) danas prakticno i ne mora da se silazi u terminal; instalacija paketa ide kroz package managere isto na klik, za CD-ove, USB-stickove i slicne medije postoji opcija koja se zove "automount", a da ne pominjem stvari oko automatizacije poslova na serveru. Malo vlada tu isuvise jak bauk. A kada windows poznajes odlicno, a linux isuvise slabo, sasvim je predvidljivo kakva ocena da se formira.

Moram da primetim da ne razumem na osnovu cega zakljucujete da bi danas bili u kamenom dobu da nije bilo MS-a? Svasta. Evo hipoteticke situacije: MS je "potonuo" zajedno sa DOS-om, a razvili se IBM-ov OS/2 i neka jos alternativa na bazi GEM-a ili neceg slicnog. Taj IBM ne bi imao dalje nikakvog interesa da razvija i unapredjuje OS/2? Ne bi bilo igracke industrije? Sta fali igrama pod OpenGL-om? Da nije DirectX odvukao toliko programera, ko zna na kojem nivou bi OGL bio danas kao primarni igracki 3D interfejs. Ne bi mozda imali MS Office, ali bi imali druge pakete koji su bili odlicni u to vreme kada ih je MS istisnuo - Word Perfect, Lotus 123, Quattro Pro, Harvard, Adobe bi zbog meka ionako razvijao svoje proizvode itd.
A kako je MS "zaduzio covecanstvo"? Tako sto je (delomicno) napravio OS, kupovao tudje sw inovacije ili gusio one koje nije mogao da kupi. Sta god da je neko drugi napravio, MS preuzme tudju ideju i napravi svoj standard da bi ubio onaj originalni - ne moze da kupi OpenGL, napravi DirectX; ne moze da kupi javu/javascript/php/itd -> forsirace se net/vbscript/asp/itd. I onda naravno forsira i uslovi koriscenje - ako koristis windows, onda si prakticno prisiljen da koristis i sve ostale MS stvari. Do pre nekoliko godina je postojao set nedokumentovanih funkcija u windowsu, koje je samo MS koristio i tako ostvarivao prednost (dok ga sud nije naterao da obelodani neke stvari). Mislim, glupo je da sad nabrajam sav prljavi ves - svako ko je iole koristio racunare u poslednjih deset ili petnaest godina je bio svedok svega ovoga i to bi trebalo da zna. Da neko voli MS resenja, to mogu da razumem i postujem, ali da se formira ideja da bi svi bili u buli da nije bilo njih, malo je tragikomicno...

pa vrlo jednostavno... ako postoji algoritam za to onda postoji i paket koji se bavi tim problemom pa jednostavnim prevlacenjem tog paketa u tvoj uml model dobijas tu funkciju.... polazi se od toga da vec postoji razradjen princip za to cime se bavis ako ne onda nema nista od uml-a.

aj da ne gusimo temu :)
to je vec prelazenje na paterne itd

a i da bi sve to mogao da koristis moras da znas osnovne i neke naprednije stvari koje se (najbolje) uce kodiranjem

Poslednja izmena:
Ja sam primetio samo jednu stvar ljudi uopste ne mogu da ukapiraju koliko se brze Lin razvija od Wina i pokupili su neke probleme koji su bili aktuelni pre x meseci i nisu svesni da su oni uglavnom reseni.

Mnogo dobra stvar je sto Lin ima par distroa koje garantujem da pocetnik koji nikad nije video ni Win i ovaj 2. pre moze da isntalira i podesi nego Win... pri tome dobije softver koji 95% zavrsava sve sto bi moglo zatrebati mm/burn/office/net....

MS filozofija je poznata, kupuj kupuj i samo kupuj. Ima tu jako dobrih poteza ma kako se oni korisnicima ne svidjaju... zapravo meni se profi softver MS daleko vise dopada od samog OS.

Visual Studio, SQL Server, Dinamics, pa i sam Office su vise nego OK proizvodi (naravno bar pola od nabrojanih su resenja koja su kupljena, a jos 30% je kopirano ali to opet ne znaci da su ti proizvodi losi).

Treba probati i jednu i drugu varijantu, najbolje je po mogucstvu koristiti oba, svaki ima i prednosti i mane...

Proguravaju ga korisnici koji su njime zadovoljni i koji znaju da ce time dobiti vishe poslova (jer znaju da rade na tom sistemu) a samim tim i novca. Besmisleno je vishe prichati na tu temu. Prava tema su linux zealoti koji preteruju u pljuvanju Bila Gejtsa :)

Joj da, proguravaju ga i malko velike firme tipa IBM, Oracle, Novell i sl. jer time u ruke dobijaju konkurenciju Microsoftu. I to proguravanje nije nimalo naivno, znam da je Larry Ellison izjavio kako Oracle ima vishe programera koji razvijaju Linux nego shto ima zaposlenih u RedHat-u.

A sad stvarno dosta na tu temu :)

Poslednja izmena:
Nisam želeo da se uključujem u fanboy raspravu, ali vidim je i dosta pametnog rečeno, pa bih želeo da prokomentarišem par stvari.

salac ima veoma dobro viđenje stvari, slažem se sa njim u mnogo čemu. Izbor OS-a je poput izbora recimo browser-a. I Maxton i Firefox i Opera imaju svoje prednosti i mane, a svakome je ostavljeno da ih po slobodnom izboru isproba i odluči se za onaj koji mu najviše odgovara.

Windows je proizvod monopoliste i kao takav je bezobrazno skup, manjkav u mnogo čemu i solidno bagovit, ali zato ima ogromnu bazu softvera. Ako ti nešto ne radi, možeš komotno da potražiš alternativni drajver/program/whatever i na kraju ćeš skoro uvek naći način da ti komp radi ono što želiš.

Linux je neverovatno konfigurabilan i ima puno besplatnih distribucija. Linux napreduje iz godine u godinu i sve je jednostavniji i prilagođeniji običnim userima, ali mu još uvek nedostaje velika softverska baza kakvu ima Windows. Ja recimo ne korstim Linux na mojoj mašini jer nisam mogao da nađem drajver za softverski modem (inače model je GVC B50384 sa Conexant RH56D čipsetom, ako neko naleti na drajver neka viče).
Proizvođači hardvera sve više, što javno, što tajno, staju iza Linux-a. I njima je dosta Microsoftovog monopola koji sprečava niže cene računara, a time i bolju prodaju.

MacOS je lep, šaren i stabilan, ali je primarno namenjen da radi sa izuzetno malom hardverskom bazom. Da se ubiješ dok nađeš web kamericu koja ga podržava (oće Apple da ti je proda, ali za 100 dolara). Apple je uvek masno zarađivao na svom hardveru, ali ako je nekad viša cena Mac-ova bila opravdana njihovom snagom, danas to sigurno nije slučaj. Pa PC i Mac sada koriste i iste procesore. Naravno, Mac je i dalje ispred po pitanju stabilnosti i lakoće korišćenja, ali to ne opravdava toliko višu cenu, izuzev možda kod ljudi čiji je svaki sekund dragocen, kao što reče Delimir. Ostali kupci Mac-a su ili ljudi koji imaju neku specifičnu potrebu ili paljevine. Ipak, rado ću probati MacOS kao sekundarni OS jednog dana kada ga Apple ponudi u retail, što će se sigurno i desiti, nisu drajveri za PS/2 miša i tastaturu u Tigru tu slučajno (ni jedan Mac nikada nije koristio PS/2 portove).

Što se mojih potreba tiče (a ja sam ono što bi se reklo prosečan bolje upućeni korisnik), stanje je ovako:
Windows koristim najviše zato što moram (problem sa modemom), ali i zbog video igara. Ima tu i programa koji mi trebaju, ali puno njih sada dolazi i u verzijama za Linux ili postoji dobra alternativa na Linux-u.
Igre međutim ostaju problem zbog M$-ovog zatvorenog Direct3D API-ja. Ako Vista ne bude imala "narodnu verziju", ja sigurno neću platiti za Vistu (ni za jedan Windows do sada nisam platio, kao ni većina vas). Time ću ostati bez budućih PC igara koje će zahtevati DirectX 10, pa ću u tom slučaju prestati da apgrejdujem PC i za igranje ću preći na konzolu.

mucky je napisao(la):
Joj da, proguravaju ga i malko velike firme tipa IBM, Oracle, Novell i sl. jer time u ruke dobijaju konkurenciju Microsoftu. I to proguravanje nije nimalo naivno, znam da je Larry Ellison izjavio kako Oracle ima vishe programera koji razvijaju Linux nego shto ima zaposlenih u RedHat-u.

A sad stvarno dosta na tu temu :)

Sto dosta na tu temu? Da ti ne bi neko odgovorio? :)

Novell je vlasnik jednog od distroa pa je prirodno da radi na njemu, a firme poput IBM-a i Orakla prave proizvode i za windows i za linux. Ako Orakl nudi svoj DB server i za jedno i za drugo (dakle korisnicima daje slobodan izbor), kako se to kvalifikuje kao "proguravanje"? Ah, da izvini - nisi jos definisao to "proguravanje"; meni taj pojam nije jasan, jer onako kako ga ti upotrebljavas, zvuci negativno. Dakle, ako Orakl pravi DB server i za linux, to je negativna stvar odnosno Orakl to ne bi smeo da radi?

BTW, kad se kaze "linux zajednica" misli se na free softver i ljude koji ga razvijaju - IBM, Oracle i slicno su komercijalne kompanije koje prodaju svoje proizvode kao i svaka druga kompanija.

Poslednja izmena:
Moram da primetim da kritike linuxa poticu samo iz neobavestenosti i neumeca. Za obicno point'n'click koriscenje linuxa (surf, multimedia itd) danas prakticno i ne mora da se silazi u terminal; instalacija paketa ide kroz package managere isto na klik, za CD-ove, USB-stickove i slicne medije postoji opcija koja se zove "automount", a da ne pominjem stvari oko automatizacije poslova na serveru. Malo vlada tu isuvise jak bauk. A kada windows poznajes odlicno, a linux isuvise slabo, sasvim je predvidljivo kakva ocena da se formira.

Moram da primetim da ne razumem na osnovu cega zakljucujete da bi danas bili u kamenom dobu da nije bilo MS-a? Svasta. Evo hipoteticke situacije: MS je "potonuo" zajedno sa DOS-om, a razvili se IBM-ov OS/2 i neka jos alternativa na bazi GEM-a ili neceg slicnog. Taj IBM ne bi imao dalje nikakvog interesa da razvija i unapredjuje OS/2? Ne bi bilo igracke industrije? Sta fali igrama pod OpenGL-om? Da nije DirectX odvukao toliko programera, ko zna na kojem nivou bi OGL bio danas kao primarni igracki 3D interfejs. Ne bi mozda imali MS Office, ali bi imali druge pakete koji su bili odlicni u to vreme kada ih je MS istisnuo - Word Perfect, Lotus 123, Quattro Pro, Harvard, Adobe bi zbog meka ionako razvijao svoje proizvode itd.
A kako je MS "zaduzio covecanstvo"? Tako sto je (delomicno) napravio OS, kupovao tudje sw inovacije ili gusio one koje nije mogao da kupi. Sta god da je neko drugi napravio, MS preuzme tudju ideju i napravi svoj standard da bi ubio onaj originalni - ne moze da kupi OpenGL, napravi DirectX; ne moze da kupi javu/javascript/php/itd -> forsirace se net/vbscript/asp/itd. I onda naravno forsira i uslovi koriscenje - ako koristis windows, onda si prakticno prisiljen da koristis i sve ostale MS stvari. Do pre nekoliko godina je postojao set nedokumentovanih funkcija u windowsu, koje je samo MS koristio i tako ostvarivao prednost (dok ga sud nije naterao da obelodani neke stvari). Mislim, glupo je da sad nabrajam sav prljavi ves - svako ko je iole koristio racunare u poslednjih deset ili petnaest godina je bio svedok svega ovoga i to bi trebalo da zna. Da neko voli MS resenja, to mogu da razumem i postujem, ali da se formira ideja da bi svi bili u buli da nije bilo njih, malo je tragikomicno...

:Klanjanje za ovo sintergajber

Vrh Dno