Šta je novo?

Sto bre linuksashi toliko pljuju Windows i Bill Gates-a

genuine

Slavan
Učlanjen(a)
17.02.2006
Poena
350
Citao sam rubrike na nekom novosadskom linux sajtu i samo pljuvanja po windows-u i bill gates-u... mnogo je gloooopo

Njihov problem. Kada zarade svoj prvi milion (dolara/evra, ne dinara), neka ga zovnu licno, mozda cak i dobiju sekund njegove paznje.

Pljuju ga jer je Microsoft jedan od predvodnika ne-fer ponashanja u IT industriji.

Al opet, biznis je biznis, i chovek je dokazano genije u tom polju :)

Mene je lichno odushevilo kada sam chuo koliko on para daje u dobrotvorne svrhe,
kao i da se povlachi da bi se potpuno posvetio tome.

Ako nishta drugo, zbog toga ne zasluzhuje pitu u lice :)

probaj neki distro malo ozbiljnije pa onda ponovo probaj da prochitas te kritike....

Al opet, biznis je biznis, i chovek je dokazano genije u tom polju :)
Čovek je genije u pravljenju para i monopolističko-ucenjivačkom ponašanju. U "kompjuteraštvu" nije, s obzirom da nije učestvovao u razvoju projekata svoje kompanije još od Windowsa 2.x.

Čovek je genije u pravljenju para i monopolističko-ucenjivačkom ponašanju. U "kompjuteraštvu" nije, s obzirom da nije učestvovao u razvoju projekata svoje kompanije još od Windowsa 2.x.
Ozbiljan si član, stari, nisam očekivao...

Ja kazhem da je genije u biznisu, a ti meni da on nije kompjuterash :)

Koliko ja znam, retko koji "kompjuterash" je ozbiljan igrach u biznisu, tako
da je potpuno bespotrebno govoriti o Gejtsovim programerskim sposobnostima.

Uostalom, sudeci po nedovrshenosti i bagovitosti mnogo programa koji se koriste
na desktop Linux sistemima, svashta bi se moglo reci i o "kompjuterashtvu"
opensource zajednice.

P.S.
Nemojte pocheti sa "probaj to i to na tome i tome", probao sam Linux preko godinu dana,
nisam koristio nijedan drugi sistem osim njega, i prilichno sam dobro uvideo njegove i dobre
a i loshe strane.

zato sto su zealoti :) mada veliki broj ih koristi win i dalje :)

Pa ja sam puno na linux-u i ne vidim nista lose sto se njega tice ali to nije razlog da se pljuje po windowsu na kome jos manje lose vidim :)

Citao sam rubrike na nekom novosadskom linux sajtu i samo pljuvanja po windows-u i bill gates-u... mnogo je gloooopo
Može se razumjeti kad MS svako malo plati nekoj "nezavisnoj" kući da napravi studiju u kojoj je TCO Windows servera manji nego onaj u Linuxa, kad Ballmer naziva linux komunističkim, kad su financijski pomagali SCO u doba kad je ovaj zaratio sa IBM-om i OS zajednicom. A tu je vjerojatno i malo gledanja s visoka: prosječni (ili napredni) Windows korisnik nije baš na ti sa shell-om, ne zna konfigurirati i kompajlirati vlastiti kernel, nikad niej kompajlirao softver iz source-a ... itd.

Da nije windowsa, 90% ljudi koji danas sede za racunarom nikad nebi uspelo da uradi ni pola stvari koje danas radi.
Moze da prica ko sta hoce, ali windows je ipak jednostavniji od linuxa, a i lepsi.
Samim tim ima mnogo veci procenat korisnika.
Nauciti Linux komande nije sve sto je potrebno da bi znali da koristite linux.
Ono sto je nepotrebno je svakako pljuvanje po win-u, jer su recimo windows hostinzi mnogo sigurniji od linuxovih. (govorimo o serverima - asp 6.0)
Pogledajte samo koliko ima exploita za linux servere danas, a koliko za windows, pa uporedite - sve ce vam biti jasno.
Sama cinjenica da je Linux jos u fazi dorade/prerade/dopune (GNU), govori sve.

Da ... očito je novija povjest počela sa Windowsima.
Nema exploita nego se javno objavljuju otkrivene sigurnosne rupe te se izdaju patchevi upravo da bi se exploiti izbjegli.

Poslednja izmena:
Dabome da je glupo. Nikada mi neće biti jasna takva ostrašćenost u branjenju jedne tehnologije u odnosu na drugu. Windows svoju popularnost duguje više Bilovim poslovnim potezima nego, bog zna kakvom, kvalitetu i prednošću nad Linux-om. Gates je naprosto, već na samom početku, shvatio da ogroman broj ljudi, ne samo da nezna, već i ne želi da zna, više od onoga što će im biti potrebno za svakodnevni rad ili zabavu. Svi njegovi poslovni potezi su kasnije išli u tom smeru. Istina je da je gomila stvari rezultat tuđeg rada a da ih je Bili naprosto kupio i iskoristio to što imaju, ali pitajte te ljude da li im je bilo loše zbog toga.

Smorili ste sa ovakvim raspravama. Ko ce koji sistem da koristi je njegov licni i zbor i stvar ukusa uostalom. Ako AceRimmer voli Slackware a Zoni Windows (koji, doduse, ne zna da koristi :D), to je stvar njihovog izbora. Ne volite konzolu? Niko vas ne tera da koristite. Volite da kompajlirate kernel iz konzole? Ql, moze mnogo toga da se nauci tako, izvolite pa radite to.

Pljuvacine ima svuda, nVidia fanovi pljuju ATI, Intel fanovi AMD, Sony fanovi pljuju XBOX :D itd itd.... pa i Linux useri Windows & Bill Gatesa. Predjite na zanimljivije teme....

Ni meni nije jasno sto toliko ljudi koji koriste Linux pljuju po Win-u.Pa niko nije nikog silom naterao da koristi linux ili win,postoji mogucnost izbora pa koristi koji hoces.Slazem se sa ovim sto je rekao ganelon da ogroman broj ljudi ne zna,ne zeli i nema potrebe da zna vise od onoga sto ce im biti potrebno za svakodnevni rad.

Da nije windowsa, 90% ljudi koji danas sede za racunarom nikad nebi uspelo da uradi ni pola stvari koje danas radi.
Moze da prica ko sta hoce, ali windows je ipak jednostavniji od linuxa, a i lepsi.
Samim tim ima mnogo veci procenat korisnika.

Daleko pre Windows-a kao graficko okruzenje se pojavio GEM koji je recimo upotrebaljavan na Atariju ST ili recimo kod Amstrada PC 1512 i kasnije 1640. Znaci da se nije pojavio Win nastavilo bi se sa razvojem Gem-a tako da ne vidim da bi korisnici ista izgubili. Mozda bi cak i dobili, jer graficki podsistem ne bi razvijala firma koja drzi monopol.
Sto se tice lepote, konstatacija da je Win lepsi od Linux-a ne stoji. Sam KDE pa i Gnome imaju daleko vise stavki za podesavanje i kao takvi shiju Win za dve duzine. Uzmi malo proguglaj po netu, nadji slike Linux desktopa pa probaj nesto slicno da napravis na Win-u ...

Postoje subjektivni i objektivni razlozi koji teraju linux korisnike da pljuju windows.
Nije sve u windowsu niti dobro niti lose, kao ni u linuxu. Svako ko tvrdi da je windows savrsen je windows zaelot, svako ko to kaze za linux je linux zaelot i sa takvim ljudima ne vredi raspravljati.

Evo nekoliko zamerki na racun windowsa :
1. nemogucnost konfigurisanja u sitna crevca bez koriscenja raznoraznih pomocnih programa (koji uzgred ponekad mogu da devastiraju OS) - ofc ne treba to svakome ali ima nas mnogo koji vole da imaju totalnu kontrolu nad compom
2. kad nesto krene naopako (sto se recimo ogleda u nemogucnosti da se OS bootuje) postoji dobra sansa da je potrebna reinstalacija
3. kad treba bitno promeniti hardver, najcesce je neminovna reinstalacija
4. remote administracija je moguca ali samo preko remote desktopa, jako tesko je bilo sta uraditi preko ssh/telnet-a (bitno za one koji neki posao zele da odrade brzo i efikasno a da uz tone otvore 15 ekrana, sto na slaboj ili opterecenoj vezi zna itekako da zivcira)
5. ukoliko napr administrator zeli da snimi setovanja odredjenih serverskih komponenti (kao sto je IIS, DNS, Exchange....) koje bi posle mogao da iskoristi na nekom drugom serveru, mora da prodje kroz glomaznu proceduru i bezbroj wizarda, a uspeh nije zagarantovan.
6. windows kao server, iako iza njega stoji najbogatija kompanija na svetu, uglavnom radi sporije i manje pouzdano nego drugi operativni sistemi.
7. problem sigurnosti koji potice od lose arhitekture windowsa - gotovo svi programi i procesi rade sa administratorskim privilegijama sto u samom startu nije dobro.
itd.

Nedostaci linuxa:
1. sarenilo i nedostatak kohezije - svaki tim razvija po nesto sto na kraju cini linux distribuciju, problem se javlja zato sto na nekim projektima radi par stotina ili hiljada ljudi, a na nekima samo njih par.
2. nedoslednost br 1 - sa jednom verzijom kernela hardver radi ok, sa sledecom ne (sto je opet uslovni nedostatak, ukoliko je drajver open source to se resi za par dana, ukoliko nije uglavnom se jako dugo ceka reakcija proizvodjaca , primeri ATI i NVIDIA).
3. nedoslednost br 2 - tim koji razvija open source projekat u jednom trenutku odluci da napravi ostar zaokret sto znaci prelazak na nove biblioteke i sl -> javljaju se nekompatibilnosti i problemi.
3. lakoca setovanja za obicne smrtnike - ako nesto nece da radi (3d grafika, zvuk, mrezna karta) jako je tesko pocetniku ili nekome ko je ceo zivot proveo u windowsu da se snadje. Manje-vise sledi rucno editovanje config fajlova, a to moze da bude mucan i dugotrajan posao za nekoga bez iskustva.
4. nepovezanost desktop aplikacija - neke su napisani koriscenjem QT-a, neke gnomovih libova, neke koriste nesto trece, generalno aplikacije ne saradjuju dovoljno dobro.
5. nedostatak komercijalnog softvera - uslovno, sto se networkinga tice postoji sve (baze, app serveri itd), nedostaje komercijalni desktop softver. Open sors alternative postoje ali u glavnom po mogucnostima zaostaju za svojim direktnim komercijalnim rivalima.
6. administracija linux servera - uglavnom sve ide dobro dok se ne pojave jako specificni zahtevi. Na windowsu je obicno resenje doinstalacija softvera koji radi out-of-box, na linuxu ne, covek mora da sedne, dobro razmisli o problemu, procita brojne HOWTO dokumente i onda resi problem.
itd

Sve u svemu svakako preporucujem da probate i jedno i drugo, siguran sam da ce vas neke od osobina i linuxa i windowsa zadiviti, a nesto duboko razocarati :)

poz.

Daleko pre Windows-a kao graficko okruzenje se pojavio GEM koji je recimo upotrebaljavan na Atariju ST ili recimo kod Amstrada PC 1512 i kasnije 1640. Znaci da se nije pojavio Win nastavilo bi se sa razvojem Gem-a tako da ne vidim da bi korisnici ista izgubili. Mozda bi cak i dobili, jer graficki podsistem ne bi razvijala firma koja drzi monopol.

Ovo jeste tacno, cak je postojala i PC verzija GEM-a koja je nekoliko godina bila popularnije GUI okruzenje od prvih verzija windowsa. Tek od Windowsa 3.X GEM posustaje a Windows postaje dominantno graficko okruzenje za PC.

Uporedjivanje W$ i Linux je, sto bi rekao nas ministar "mixing frogs and grandmothers" :)
Jedan se razvijao kao server a drugi kao klijent, a danas oba pokusavaju da budu i jedno i drugo! Pa ne ide drugovi! I stvar se tu zavrsava: ko hoce server, izvol'te linux, ko hoce klijent izvol'te W$.
Svaka druga rasprava je trosenje vremena...

Ovo jeste tacno, cak je postojala i PC verzija GEM-a koja je nekoliko godina bila popularnije GUI okruzenje od prvih verzija windowsa. Tek od Windowsa 3.X GEM posustaje a Windows postaje dominantno graficko okruzenje za PC.

Upravo Amstrad PC 1512 je bio PC XT masina uz koju je kao nadgradnja Dos-a dolazio GEM. Ja se toga dobro secam, posto sam imao test te masine u jednom broj Mog Mikra i to vreme to mi je bila masina iz snova, PC XT, 512Kb Ram-a, dva 5,25-o incna flopija ... Ma san snova :banana:

Mislim da linuxaši toliko pljuju Windows zato što Linux želi da postane sultan umesto sultana.

Ista je priča i sa političkim partijama - opozicija pljuje poziciju dok ne dođe na vlast, Kada
dođe, situacija se obrće. Isto je i na polju operativnih sistema... Mac i Linux korisnici pljuju
po Windows korisnicima, a ako se nekad (daj Bože) situacija obrne - gledaćemo kako
Windows korisnici pljuju one koji koriste mainstream OS.

Ja lično bih uvek pre koristio Linux kada u kriterijume ne bi ulazila programska podrška.
Meni je kao programeru na Linuxu ODLIČNO - sve mogu da isprogramiram, automatizujem,
konfigurišem... Ali šta to vredi kada za ono čime se ja bavim svi alati rade samo na Windowsu.

Mislim da linuxaši toliko pljuju Windows zato što Linux želi da postane sultan umesto sultana.

Nejasno, netacno, opasno generalizovano. Kada kazes Linux, na sta mislis: na neku konkretnu distribuciju, na Enterprise verzije...Windows je sada dobri sultan, a Linux Iznogud? Po cemu to? Mislim da i tebi i drugima promice da su ova dva koncepta na ovakav nacin neuporediva.

Ja lično bih uvek pre koristio Linux kada u kriterijume ne bi ulazila programska podrška.
Meni je kao programeru na Linuxu ODLIČNO - sve mogu da isprogramiram, automatizujem,
konfigurišem... Ali šta to vredi kada za ono čime se ja bavim svi alati rade samo na Windowsu.

I eto, bas smo se dotakli toga. Za ono za sta je Linux dobar, tu ga iskoristi. Za ono cime se ti bavis, nema boljeg od Windowsa.

Poslednja izmena:
Meno je glupo da neko koristi neki OS, eto zato sto je to kao cool. Meni iskreno je Linux extra smarachka stvar i nemam vremena na pretek da kompajliram, kucam po konzoli i bavim se slicnim stvarima.

Takodje i Windows je bleja, jer malo-malo pa nesto se sjebe, pa onda po pravilu nista ne pomaze osim reinstalacije, sto je pain_in_the_ass, ako se ima u vidu da pored Win-a treba instalirati jos gomilu sitnih smor programa.

Zato sam i presao na Mac. Ovaj sistem koji koristim sam preko firewire kabla prebacivao sa iMac-a na prvi PowerBook i sada na novi PowerBook. U medjuvremenu sam na starom PowerBook-u bio uradio apgrejd sa Pantera na Tigra i sve sljaka savrseno.

Ne kazem da je to ispravan rezon, ali meni je nekako logicno da je racunar tu zbog mene, a ne ja zbog njega, pa da mu stalno titram... Smorio me je taj Windows opako i nemam nameru da koristim taj trash ponovo za bilo sta ozbiljno. Naravno, moj nacin upotrebe racunara tj. softver koji ja koristim svakodnevno omogucava mi da biram platformu. Da npr. radim u AutoCAD-u ne bih imao izbora i morao bih da vozim Windows. Glupo je reci ipak Windows je npr. keva jer na njemu imas AutoCAD. Keva je za nekoga kome treba taj AutoCAD (AutoCAD je samo primer...postoji jos gomila softvera koji je exkluziva windowsa), onome kome ne treba, to nista ne znaci.

Sto se tice Bilija, pa on mi je nekako neutralan. Namlatio pare i boli ga dupe. Mislim nije ni on budala, zna kakvo je djubre Windows, ali moraju da prave OS koji podrzava sirok spektar masina i koji je unazad kompatibilan sa razno-raznim kantama po raznim klosarskim firmama. Mislim da ljudi njega vide kao nekog reprezenta MS-a i onda automatski ide analogija: Windows je ******, MS je klosarska firma, Bill Gates je *****... O svega toga, samo je ovo prvo tacno :)

Jednostavno Windows je komercija do srzi i MS gleda da sto manje ulaze u sve to, ali da ipak kako-tako kao odrzava korak.

Poslednja izmena:
Pa sad....ja sam probao pc verziju OS X i morao sam da drljam po konzoli. Ne rade drajveri za zvuk u nekoj verziji, otvaraj konzolu (jedva sam je nasao), budzi, kombinuj razne verzije, snimaj pakete. menjaj rucno config fajlove, vise i ne znam sta je sve trebalo da se uradi kako bi komp propevao.
Ako OS X ikada proba da se probije tako sto ce Apple da prosiri paletu podrzanog hardvera bice sve gore i gore. Lako je kada se radi o jednoj ploci, jednoj grafickoj karti itd - videces vec na sta to lici kada se u igru ukljuci sav moguci i nemoguci hardver. U suprotnom nikada nece preci marginu statisticke greske tj 2%.

BTW mozes ti i za linux da nadjes listu savrseno podrzanog hardvera, uzmes SAMO te komponente, zapecatis kuciste i uzivas do kraja zivota - isto kao na Macu. Niko te ne prisiljava da se stalno zabadas u konzolu ako neces.

Iskreno meni se Mac look & feel nije preterano dopao - sve mi deluje vrlo kruto i ustogljeno. Sistem crne kutije - dobijes to sto dobijes, nema ni napred ni nazad.

ово ниђе не води као и увек.
коме је по жељи једно а коме друго па изволите.
само знам да има толико копликованог софтвера да не могу да дозволим да ме оперативни систем нервира.

Pa sad....ja sam probao pc verziju OS X i morao sam da drljam po konzoli. Ne rade drajveri za zvuk u nekoj verziji, otvaraj konzolu (jedva sam je nasao), budzi, kombinuj razne verzije, snimaj pakete. menjaj rucno config fajlove, vise i ne znam sta je sve trebalo da se uradi kako bi komp propevao.
Ako OS X ikada proba da se probije tako sto ce Apple da prosiri paletu podrzanog hardvera bice sve gore i gore. Lako je kada se radi o jednoj ploci, jednoj grafickoj karti itd - videces vec na sta to lici kada se u igru ukljuci sav moguci i nemoguci hardver. U suprotnom nikada nece preci marginu statisticke greske tj 2%.

BTW mozes ti i za linux da nadjes listu savrseno podrzanog hardvera, uzmes SAMO te komponente, zapecatis kuciste i uzivas do kraja zivota - isto kao na Macu. Niko te ne prisiljava da se stalno zabadas u konzolu ako neces.

Iskreno meni se Mac look & feel nije preterano dopao - sve mi deluje vrlo kruto i ustogljeno. Sistem crne kutije - dobijes to sto dobijes, nema ni napred ni nazad.
Stvarno to što pričaš nema veze...

1. Instalacija Mac OS X-a na PC je ilegalna operacija. Samim tim nije podržana od strane Apple-a.
2. Na bilo kom Mac-u sa recimo 1gb rama Mac OS X radi savršeno... I ne postoje problemi vezani za pokretanje nekog uređaja (drajveri...)
3. Naravno da nije sistem "crne kutije". Pogledaj šta sve možeš da izmeniš u konfiguraciji recimo iMaca prilikom kupovine...

I da, Mac OS X Tiger (virus & spyware free) je danas most advanced operating system...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno