Čovek je genije u pravljenju para i monopolističko-ucenjivačkom ponašanju. U "kompjuteraštvu" nije, s obzirom da nije učestvovao u razvoju projekata svoje kompanije još od Windowsa 2.x.Al opet, biznis je biznis, i chovek je dokazano genije u tom polju![]()
Ozbiljan si član, stari, nisam očekivao...Čovek je genije u pravljenju para i monopolističko-ucenjivačkom ponašanju. U "kompjuteraštvu" nije, s obzirom da nije učestvovao u razvoju projekata svoje kompanije još od Windowsa 2.x.
Može se razumjeti kad MS svako malo plati nekoj "nezavisnoj" kući da napravi studiju u kojoj je TCO Windows servera manji nego onaj u Linuxa, kad Ballmer naziva linux komunističkim, kad su financijski pomagali SCO u doba kad je ovaj zaratio sa IBM-om i OS zajednicom. A tu je vjerojatno i malo gledanja s visoka: prosječni (ili napredni) Windows korisnik nije baš na ti sa shell-om, ne zna konfigurirati i kompajlirati vlastiti kernel, nikad niej kompajlirao softver iz source-a ... itd.Citao sam rubrike na nekom novosadskom linux sajtu i samo pljuvanja po windows-u i bill gates-u... mnogo je gloooopo
a i zašto bi sve to radio???prosječni (ili napredni) Windows korisnik nije baš na ti sa shell-om, ne zna konfigurirati i kompajlirati vlastiti kernel, nikad niej kompajlirao softver iz source-a ... itd.
Kako ćeš koristiti linux bez shella-a? A "make config/menuconfig/xconfig" bih pokrenuo ako ništa drugo onda bar iz radoznalosti da vidim šta ima unutraa i zašto bi sve to radio???![]()
Da nije windowsa, 90% ljudi koji danas sede za racunarom nikad nebi uspelo da uradi ni pola stvari koje danas radi.
Moze da prica ko sta hoce, ali windows je ipak jednostavniji od linuxa, a i lepsi.
Samim tim ima mnogo veci procenat korisnika.
Daleko pre Windows-a kao graficko okruzenje se pojavio GEM koji je recimo upotrebaljavan na Atariju ST ili recimo kod Amstrada PC 1512 i kasnije 1640. Znaci da se nije pojavio Win nastavilo bi se sa razvojem Gem-a tako da ne vidim da bi korisnici ista izgubili. Mozda bi cak i dobili, jer graficki podsistem ne bi razvijala firma koja drzi monopol.
Ovo jeste tacno, cak je postojala i PC verzija GEM-a koja je nekoliko godina bila popularnije GUI okruzenje od prvih verzija windowsa. Tek od Windowsa 3.X GEM posustaje a Windows postaje dominantno graficko okruzenje za PC.
Mislim da linuxaši toliko pljuju Windows zato što Linux želi da postane sultan umesto sultana.
Ja lično bih uvek pre koristio Linux kada u kriterijume ne bi ulazila programska podrška.
Meni je kao programeru na Linuxu ODLIČNO - sve mogu da isprogramiram, automatizujem,
konfigurišem... Ali šta to vredi kada za ono čime se ja bavim svi alati rade samo na Windowsu.
Stvarno to što pričaš nema veze...Pa sad....ja sam probao pc verziju OS X i morao sam da drljam po konzoli. Ne rade drajveri za zvuk u nekoj verziji, otvaraj konzolu (jedva sam je nasao), budzi, kombinuj razne verzije, snimaj pakete. menjaj rucno config fajlove, vise i ne znam sta je sve trebalo da se uradi kako bi komp propevao.
Ako OS X ikada proba da se probije tako sto ce Apple da prosiri paletu podrzanog hardvera bice sve gore i gore. Lako je kada se radi o jednoj ploci, jednoj grafickoj karti itd - videces vec na sta to lici kada se u igru ukljuci sav moguci i nemoguci hardver. U suprotnom nikada nece preci marginu statisticke greske tj 2%.
BTW mozes ti i za linux da nadjes listu savrseno podrzanog hardvera, uzmes SAMO te komponente, zapecatis kuciste i uzivas do kraja zivota - isto kao na Macu. Niko te ne prisiljava da se stalno zabadas u konzolu ako neces.
Iskreno meni se Mac look & feel nije preterano dopao - sve mi deluje vrlo kruto i ustogljeno. Sistem crne kutije - dobijes to sto dobijes, nema ni napred ni nazad.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari