Šta je novo?

GeForce 8800 series

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne samo to, nego postoji velika mogućnost da će PC sa Vistom moći da uleti na Xbox Live! E sad, pošto mi to malo nerealno zvuči (PC i Xb verzije igara ne moraju uvek da budu iste i to jednostavno ne bi bio fer multiplay), moguće je da će Microsoft pokrenuti poseban servis za PC igrače, koji će biti jednako dobar kao Xbox-ov. Za skidanje muzike, trejlera, lak za upotrebu, uz mogućnost chat-a, dodeljivanja bodova i rangiranju user-a (kao na Xbox Live-u). Ne mislim da će to samo biti servis kome se pristupa kroz igru (tipa, uđeš u CoD3MP i browsuješ servere), nego da će postojati aplikacija sa posebnim interfejsom (nešto nalik Media Centru, ali sa sitnijim elementima UI-a, tj. slično Dashboardu Xbox-a), koja će pronaći sve igre na hard disku, i onda će se same igre pokretati odatle... Ako to sve bude koštalo 50 dolara godišnje, biće to super stvar... I onda ću ponovo da popričam sa par desetina ljudi koji su zapenili ovde pokušavajući da me ubede da je PC kao gaming mašina, ako ne već mrtav, onda jednom nogom u grobu... Pfffff... riiiiighhttt 😀

Live anywhere je vec najavljen i sigurno je da ce biti igara u kojima ce PC igraci igrati protiv xbox 360 igraca (Shadowrun, npr). Ali ni ja ne verujem da ce to biti praksa, posto bi bilo smesno 🙂

Takav servis bi konacno okupio pc gamere na jedno mesto.

Zapitajte se zashto to sve radi Microsoft 🙂

Poslednja izmena:
zato sto je glupo da PC zaostaje na gaming trzistu, a vukao je napred celu industriju mnogo brze nego likonzole...
Da nije bilo trke u razvoju GPU-ova na PC platformi malo sutra bi ove konzole imale HighDef grafiku oko koje se dize tolika halabuka. U ostalom zna se ko je dizajnirao graficke akceleratore u obe konzole. A zasto su ih bas te kompanije dizajnirale? Zbog svega onoga sto su u prethodnih pet godina koliko je bila aktuelna prosla generacija konzola, uspele da izbace za PC.
Likovati ili prizeljkivati krah igrackog trzista na PC-u je potpuno sumanuto!

Jos samo kada bi glavni kocnicar razvoja PC igara shvatio koliku stetu nanosi ovom trzistu sa svojim imbecilnim potezima. Mozda neko tamo i cuje ovo sto jedan od veterana iz industrije govori:

http://www.computerandvideogames.com/article.php?id=146449

Poslednja izmena:
Tako je Nedjo! Od izlaska PS2 i ovde se pojavila gomila glupih tvrdnji o kraju PC-ja kao igračke platforme. Čak i sada kad neki ozbiljniji autori ovde počinju to da tvrde, ja nešto ne vidim da velike firme prestaju da najavljuju AAA igre za PC. 90% pravih, dobrih igara koje su najavljene za PS3, i Xbox360, izlaze i za PC - (izuzmimo par tabačina, nekoliko trka i dve do tri specijalne igre tipa Halo , odnosno MGS). Postoji isto tako još više igara koje su ekskluzive PC-ja, ponajviše MMORPG naslovi, hardcore RPG naslovi i strategije.

Drajver se pojavi u svakom threadu kad se pomene krah PC-ja kao igračke platforme da likuje (i eventualno proba da ubedi one koji se sa tim ne slažu u njegov cause🙂). Kao Towelie, kad neko pomene kupanje i tuširanje... 😀

Da ovo ne bude totalni offtopic, na konto ovog Fuadovog novog pisanija, dodao bih da je zanimljivo da par ljudi iz krugova bliskih NVIDIJI tvrde da će samo sample za testiranje izaći pre kraja godine, a da će u prodaji biti samo mala količina GT verzija (i tek poneki GTX), za božićnu sezonu. Mass quantities se očekuju tek krajem januara i početkom februara... Meni ovo čak malo smrdi i na paper launch...

Pa dobro, kad se mora, mora se :d. Kuler je velicine kao onaj sa NV40, tako da nije lose 😉
Onaj prvi link ne radi...

prica se o koprocesor+GPU pakovanju u okviru jednog BGA kucista...

prica se o koprocesor+GPU pakovanju u okviru jednog BGA kucista...
Ne znam da li se neko seca price da je svojevremno Sage trebao da bude upravo to koprocesor na 3dfx kartama 7. generacije tj. voodoo 7, zaboravio sam ostle codename nazive, ali posle toga kad god se priblizavalo vreme otkrivanja specifikacija naredne nvidie uvek se tu i tamo pominjao i ovaj koncept, pa cak se moze reci da ovo sto sada imamo na papiru cak dosta lici na jednu specifikaciju koja je dosta davno procurela (jos oko vremena FX serijie mozda cak i pre)....

Koji smor. Valjda će biti nekih verzija GTX-a koje će imati vazdušno hlađenje only.

Ok, a sta trazi ventilator na verziji sa vodenim prikljuchcima?

Ne samo to, nego postoji velika mogućnost da će PC sa Vistom moći da uleti na Xbox Live! E sad, pošto mi to malo nerealno zvuči (PC i Xb verzije igara ne moraju uvek da budu iste i to jednostavno ne bi bio fer multiplay), moguće je da će Microsoft pokrenuti poseban servis za PC igrače, koji će biti jednako dobar kao Xbox-ov. Za skidanje muzike, trejlera, lak za upotrebu, uz mogućnost chat-a, dodeljivanja bodova i rangiranju user-a (kao na Xbox Live-u). Ne mislim da će to samo biti servis kome se pristupa kroz igru (tipa, uđeš u CoD3MP i browsuješ servere), nego da će postojati aplikacija sa posebnim interfejsom (nešto nalik Media Centru, ali sa sitnijim elementima UI-a, tj. slično Dashboardu Xbox-a), koja će pronaći sve igre na hard disku, i onda će se same igre pokretati odatle... Ako to sve bude koštalo 50 dolara godišnje, biće to super stvar... I onda ću ponovo da popričam sa par desetina ljudi koji su zapenili ovde pokušavajući da me ubede da je PC kao gaming mašina, ako ne već mrtav, onda jednom nogom u grobu... Pfffff... riiiiighhttt 😀

Da da do jaja... Samo sto ces morati da platis i licencu od 400 USD za Vistu da bi isao na taj " XBox Live" 🙂

PS: Koliko bese kosta Xbox? 🙂

Poslednja izmena:
^^^Vodeni blok je supalj i ako kroz njega ne pustis vodu, on postaje kompjuterski express lonac.

Poslednja izmena:
^^^Vodeni blok je supalj i ako kroz njega ne pustis vodu, on postaje kompjuterski express lonac.

Prvo, ne mora da znaci da je ono zaista G80 🙂

Waterblock moze biti ispod rebara, a ventilator ukazuje da je njegova upotreba ili fakultativna ili ce biti u pitanju neki prostiji sistem tecnog hladjenja koji ce raditi u tandemu sa vazduhom, sto je izvesnije...

Poslednja izmena:
Za gayming će biti dosta i osnovna verzija Viste...

Mozda NVidia resenje sa GPU-a sa 2 chipa i nije lose... jedan je za PS a drugi za VS+GS. Lakse ce se praviti kombinacije za prodaju sa manje ili vise neispravnih pajpova. U principu proizvodnja 2x 350M je sigurno uspesnija od 1x700M. Mislim da je i 3dLabs imao slicno resenje sa njihovom Realism serijom. Sa druge strane ATI R600 bi trebalo da ima preko 500M tranzistora sto znaci da je verovatnoca da ce dobiti 100% ispravan chip manja.

par mozda novih detalja...

NVIDIA has code-named G80 based products as the GeForce 8800 series. While the 7900 and 7800 series launched with GT and GTX suffixes, G80 will do away with the GT suffix. Instead, NVIDIA has revived the GTS suffix for its second fastest graphics product—a suffix that hasn’t been used since the GeForce 2 days.

NVIDIA’s GeForce 8800GTX will be the flagship product. The core clock will be factory clocked at 575 MHz. All GeForce 8800GTX cards will be equipped with 768MB of GDDR3 memory, to be clocked at 900 MHz. The GeForce 8800GTX will also have a 384-bit memory interface and deliver 86GB/second of memory bandwidth. GeForce 8800GTX graphics cards are equipped with 128 unified shaders clocked at 1350 MHz. The theoretical texture fill-rate is around 38.4 billion pixels per second.

Slotted right below the GeForce 8800GTX is the slightly cut-down GeForce 8800GTS. These graphics cards will have a G80 GPU clocked at a slower 500 MHz. The memory configuration for GeForce 8800GTS cards slightly differ from the GeForce 8800GTX. GeForce 8800GTS cards will be equipped with 640MB of GDDR3 graphics memory clocked at 900 MHz. The memory interface is reduced to 320-bit and overall memory bandwidth is 64GB/second. There will be fewer unified shaders with GeForce 8800GTS graphics cards. 96 unified shaders clocked at 1200 MHz are available on GeForce 8800GTS graphics cards.

Additionally GeForce 8800GTX and 8800GTS products are HDCP compliant with support for dual dual-link DVI, VIVO and HDTV outputs. All cards will have dual-slot coolers too. Expect GeForce 8800GTX and 8800GTS products to launch the second week of November 2006. This will be a hard launch as most manufacturers should have boards ready now.

The marketing material included with the card claims NVIDIA requires at least a 450W power supply for a single GeForce 8800GTX, and 400W for the 8800GTS. Top tier vendors in Taiwan have already confirmed with DailyTech that GeForce 8800 cards in SLI mode will likely carry a power supply "recommendation" of 800W. NVIDIA's GeForce 7950GX2, currently the company's top performing video card, carries a recommendation of 400W to run the card in single-card mode.

Source: Dailytech

Monstrumi... koliko li ce da kostaju u pocetku? Negde sam cini mi se video cifre od 699$ za GTX i 549$ za GTS (racunajte otrilike isto toliko evrica), ali sada ne znam gde...

Poslednja izmena:
Izgleda ce ponovo slediti redefinisanje pojma "Shader Unit"

GDDR3 memorija ? 🙂

GDDR3 memorija ? 🙂
Pa nema GDDR4... ATI sve pokupovao za X1950-ke i nadolazece R600 kartice 😉

Sa protokom koji su obezbedili ni nema potrebe za GDDR4.

100-tinjak MHz razlike i znacajno vece latencije ne opravdavaju trenutno jurenje za GDDR4. Verujem da ce 'vidija sa revizijom G80-ke i povecavanjem takta preci na GDDR4 koji ce u datom momentu biti drasticno brzi od GDDR3!

Pa nema GDDR4... ATI sve pokupovao za X1950-ke i nadolazece R600 kartice 😉

Sa protokom koji su obezbedili ni nema potrebe za GDDR4.

100-tinjak MHz razlike i znacajno vece latencije ne opravdavaju trenutno jurenje za GDDR4. Verujem da ce 'vidija sa revizijom G80-ke i povecavanjem takta preci na GDDR4 koji ce u datom momentu biti drasticno brzi od GDDR3!

U pravu si. Nisam poredio lično, ali sam video na digit-life-u da X1900 XTX na 650 / 1750, u većini slučajeva egal u odnosu na X1950 XTX zbog značajno veće latencije GDDR4-ke. DDR4 tek treba da se pumpa do 1600 MHz - tad će biti značajno veći protok u odnosu na GDDR3.

P.s. Misliš da će R600 imati 256-bit Mem. mag. (RingBus)?

U pravu si. Nisam poredio lično, ali sam video na digit-life-u da X1900 XTX na 650 / 1750, u većini slučajeva egal u odnosu na X1950 XTX zbog značajno veće latencije GDDR4-ke. DDR4 tek treba da se pumpa do 1600 MHz - tad će biti značajno veći protok u odnosu na GDDR3.

P.s. Misliš da će R600 imati 256-bit Mem. mag. (RingBus)?
naravno! Pa ovo sto se prica o 384bitnom busu je zapravo dobijeno sabiranjem standardne 256bitne magistrale koju koristi "main" GPU i 128bitne koju koristi "sidekick" coGPU!

Na isti nacin su dobijene i brojke o kolicini "unificiranih" shader unita - najprostijom matematikom iz prvog razreda. A kako stvari stoje u realnosti saznacemo za mesec dana! 😉

ja ne mogu da se otmem utisku da su karte koje dolaze stvarno zveri. Nije mi jasno kako je moguc toliki tehnoloski skok i skok u proizvodnom procesu? I ako su cenovne prognoze tacne kako misle da to postignu kada je samo cena memorije koju misle da korite toliko skupa da ove karte moraju da budu uzasno skupe

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno