genuine, pa mi i pricamo o tome da se pisanje softvera mora radiklano promenuti da bi skalabilnost jezgara dosla do izrazaja.
A da nisi u pravu kada tvrdis da je lako programirati multithreaded aplikacije najbolje potvrdjuje praksa.
Evo najprostijeg primera:
Pusti multithreaded WinRAR 3.61 neka radi u benchmark modu. Pa onda pusti Cinebench da renderuje i vidi sta ce se dogoditi! Umesto da za Cinebench ostane jedno jezgro, a da Winrar nastavi da radi na drugom, CInebench ce UMRETI i umesto ocekivanog prepolovljavanja brzine renderinga dobices rendering kao na Pentium MMX-u (ovo malo karikiram).
Posebna prica su igre! Ne postoji multithreaded skalabilni 3D engine, a ovo sto Intel prikazuje u saradnji sa fincima koji rade Alan Wake je bacanje prasine u oci. Oni su razlicitim jezgrima dodelili razlicite poslove, ali i dalje su pojedinacni poslovi ostali na jednom jezgru. Konkretno 3D deo masine ili fizicki deo masine.
Objektivno, najdalje u prici je otisao Raven sa patchom za Quake4 gde su na jedno jezgro bacili izvlacenje stencil senki, ali u buducnosti ce se i to raditi na GPU-u.
Programiranje 3D masina za multicore (ne dual ili quad) procesore ce zahtevati dosta godina i ulozenih para. Citao sam negde clanak koji konkretno govori o ciframa koje se ulazu u savladavanje programiranja na ovim novim konzolama. To su maltene duplo vece pare nego sto su se do sada ulagale u razvoj igara...
Poenta price je da cemo se nacekati u pronalazenju pune smislenosti uvecavanja jezgara.
Problem o kome pricas iskljucivo je vezan za Windows kernel... Windows 2k sa Luna temicom u narodu poznatiji kao Winblows XP nije bas previse optimizovan za SMP. Nadam se da ce se to izmeniti pojavom Hasta La Vista Windows-a. Da je kernel dobar, ne bi morao nista da petchujes i da se zezas - tj performanse bi bile prihvatljive i bez pecheva...
Hasta La Vista Windows ce koristiti Win2k3 Server kernel (Dakle: Windows 2k3 sa Aero temicom...), pa ce za SMP doci bolji dani. Inace, MacOS X je fenomenalno optimizovan za multithreading, sudeci po nekim textovima koje sam citao na Netu, a slao sam ih i tebi...
Jedino, sto taj Mach kernel ima probleme drugog tipa, ali to nije tema.
Sve u svemu: Windows k'o Windows, ne radi kako treba, zastareo je i iznad i ispod haube... Ali ***** Windows, svi cemo da kupimo Zune i da se uhvatimo za usi i igramo - od kompova ionako nema vajde
🙂
Enivej, quad core je izgleda limit po pitanju "konvencionalnog pumpanja broja jezgara". Novi Intel-ov pristup ce biti mnoooogo slicniji Cell-u. Znaci, moci ces npr. da odvojis 20 jezgara da ti rade 3D, drugih 20 da rade fiziks, a ostala jezgra mogu da se bore sa Virusima (****ga Windows...) ili malware-om (****ga Windows...). Poenta je da u ubudcnosti multicore nece funkcionisati na nacin kako funcionise 2/4-core, vec ce jeygra biti mnogo vise povezana i radice vise kroz sinergetski efekat.
Cekaj, kada bolje razmislim - to lici na AMD-ov reverzibilni HyperThreading
😀