Šta je novo?

Koja ergonomska tastatura i mis

Serbianboss

Čuven
Učlanjen(a)
07.01.2005
Poena
660
Kao sto naslov i kaze, koju biste preporucili dobru ergonomatsku tastaturu i mis. Posto dosta vremena provodim za racunaron treba mi dobra tastatura i mis.Sta vise reci

pozdrav

ms natural 4000 za tastaturu... ubedljivo najbolje sto postoji...

za misa ces morati sam da probas...

meni se mx400 najvise svidja trenutno, mada ni rx1000 nije losh

bash ta...
lupi search, stvarno se puno pricalo o ovoj tastaturi i svi su odusevljeni...
ja imam i starije modele i svi su odlicni...
nisam nikad video ergonomsku ibm... a uglavnom sam ih vidjao uz masine i sve su losije... nekad su bile zakon

Microsoft Natural Elite 4000 tastatura, a miš Microsoft Wireless Laser 6000 ili Logitech G5/G7, ali bonitet ergonomije miša varira u zavisnosti od stepena degenerativnosti pojedinačne šake...

Poslednja izmena:
za danijela shta fali bezhichnoj verziji mx600/mx610 ??

mx1000 je baksuz mish..meni su 2 doshla defektna uzastopce....odma sam odustao 🙁

ja kontam da je tebi saka malo defektna od onog sto radis sa njom veci deo dana |PP
a ja ne volim bezzicno nista...

I tako dođosmo dotle da se čoveku koji želi ergonomsku tastaturu po pristojnoj ceni preporučuje najskuplja moguća ravna i tanka tastatura kojoj je cena basnoslovna...

filipenko
I tako dođosmo dotle da se čoveku koji želi ergonomsku tastaturu po pristojnoj ceni preporučuje najskuplja moguća ravna i tanka tastatura kojoj je cena basnoslovna...
27.09.2006. 08:56
Pa to je izgleda ovde na forumu običaj, pitaš za preporuku za nešto što je za kućno korišćenje, a lik otvori najnoviji časopis i ispiše ti naziv komponentne i kaže da je super, a koristi tastaturu od 300dinara, sem retkih izuzetaka koji su zaista u prilici da koriste najnovije komponente što na poslu što kod kuće, a njihov glas se retko čuje.
Kao kada bi postavio pitanje treba mi neki udobniji auto od juga, a preporuka glasi kupi rols rojs, znaš kako je udoban.
preporuka za tastaturu:
stavi novac u džep (koliko si planirao) i kreni od prodavnice do prodavnice i naći nešto po tvom ukusu i odgovarajućoj ceni i kvalitetu.

bit tvoj komentar je suvisan...
violinistina preporuka je bzvz skroz...
moja preporuka je misljenje mnogih na ovom forumu i ta tastatura vredi 40eu (kuci)... covek nije dao nikakve limite...
i prethodne generacije ms natural tastatura su odlicne (na poslu) i dosta jeftinije (20eu), ako je budzet ogranicen...
logi ergo tastatura je krs, a sve ostale koje sam probao nisu ni do kolena ms-u... imao sam jednu simpaticnu chiconi i prodao sam je (imala je 2 spacea, valda zbog copyrighta)... ta je bila 10eu...
nekom ko provodi stvarno dosta vremena za racunarom, npr 12 sati kao ja, tastatura, mis, monitor, fotelja su pitanje zivota i zdravlja, a NE komfora ili luksuza i ne treba stedeti na tome...a to da li cu imati 200mhz manje ili 10fps u nekoj glupavoj igri koju cu mozda igrati 10 minuta mesecno, zaista mi nije bitno...

Sve tastature sa numerickim delom nisu ergonomske po desnjake jer je mis previse desno sto ostavlja posledice na rame... zato je recimo DiNovo predmet mojih zelja.

U vezi MS ergo tastatura...
Ja recimo ne volim kada mi plastika na tastaturi krcka. Na predhodnim MS ergo tastaturama je krckala mada mi je recimo klick bio po volji tvrd i precizan...hehe
Neko opet to ni ne primecuje. Takodje mi je dodirna povrsina tastera bila nesto manja nego sto mi odgovara mada je moguce da je ovo samo meni bitno 🙂
Ne znam da li i MS 4000 ima istu boljku kao stare MS ergo tastature? Davno sam je probao. Deluje da je kvalitet izrade bitno poboljsan. Sa ergo aspekta deluje OK pogotovo ona mogucnost podizanja prednjeg dela, mada mi dizajn nije bas po volji (ali to je stvar ukusa).
Cena je cini mi se da je oko 3500 din... sto nije "previse" ako coveku treba samo tastatura.
DiNovo jeste svakako skuplji ali kada se tako pogleda kupovinom misa koji btw ne ide uz MS 4000 cena kompleta postaje bliza ceni DiNovo-a.
Svako gleda svoje prioritete i zna kompromise koje zeli i ne zeli da pravi.

P.S. Logitech desktop comfort nije losa tastatura pa vredi uporediti sa 4000 pre kupovine ako jos negde ima da se nadje. Uz nju ide i mis.

Poslednja izmena:
jesi ti to nashao negde dinovo za ispod 100 e ili se meni chini?

za danijela: ma dobio sam one iz shantave serije🙂

Prvo čovek nije rekao limit za cenu, a ima i za 80EUR.

Pogledajte malo testove po netu, i videćete da li je ili ne DiNovo ergonomska, baš zbog tog numeričkog dela. Ne mora da bude svaka tastatura da bude kriva a da je ergonomska... Ja sam imao pre 12 godina PS/2 laptop sa toliko dobrom tastaturom da nisam do sada sreo takvu.

U vezi komentara da pišem samo svoje želje a da kucam na tastaturi od 300din... samo ću se glasno nasmejati :d jadnosti nekih ovde :d :d :d

Bilo bi idealno da postoji nesto kao MS 4000 bez numerickog dela ili recimo DiNovo sa odvojenom levom i desnom stranom.
Posto takvo nesto nisam video ostaje da cekam da se neko seti 😉

Da se slozimo, ergonomija nije samo udobna tastatura i anatomski mis.

Poslednja izmena:
Na kraju je DiNovo postao ergonomska tastatura :lupko: samo malo (oko 160%) skuplja od najskuplje Microsoftove (bez obzira što čovek nije naveo cenu) :lupko: I to ne ovde, već naravno napolju :trust: Za averovati™. Naročito oduševljava što se ergonomija ogleda u tankoći i mogućnosti odvajanja numeričkog dela. Genijalno :lupko: Ispada da ergonomska tastatura treba da bude što plića, što manja, što uža, i da zauzima što manje prostora. Idealno bi bilo kada bi bila površine mobilnog telefona. Imate Dell tastaturice na rasklapanje koje su zaista minijaturne, ako ste ljubitelji tako nečega.

Ako je čovek pitao za ergonomsku tastaturu pretpostavljam da je govorio o krivoj tastaturi. Takvih ima 3-4 komada, najbolja je Microsoft Natural 4000, odmah iza Natural Elite stariji model. Prva je oko 3400, druga oko 1700. Apsolutno ne vidim čemu ubacivanje DiNovoa u celu priču.

Poslednja izmena:
Zato što je najkvalitetnija od svih gore navedenih. Kada bi kucao malo duže na obe tastature uvideo bi razliku. Ergonomija ne znači samo da je kriva tastatura, već više udobnost u kucanju.

I nemoj više da se šljepaš po čelu, boleće te glava 😛

Isuse.

Konkretno da li postoji neka ergonomska tastarura koja nije iskrivljena?

Mogu li korisnici Microsoftove natural tastature da iznesu svoje komentare, da li su zadovoljni njome, vreme koliko im je trebalo da se naviknu i ostalo.

Neki dobar mis bio bi potreban samo da nije bezicni. Sto se tice cena, dao bi i vise para jer ipak dosta vremena provodim za racunarom tako da mi je ipak konfor najbitniji.

pozdrav

Poslednja izmena:
ja vec pet puta rekao da mi je ovo 4. takva tastarura, da kucam samo na takvim tastaturama i da placem kad sednem za obicnu... navikavanje, pa jedno nedelju dana... ali ces posle toga kucati sa svih 10 prstiju na slepo. Ako vec znas da kucas sa 10 prstiju, onda ces se navikavati pola sata i pitati kako si ikad ziveo sa normalnom tastaturom...
za pricu o skriputavoj plastici mogu da kazem samo |_)))))))))
ms 4000 cak ni ne skripi... a prethodne cak i tako skripave su izdrzljivije i dugotrajnije od svega ostalog...
a da
da jos razjasnim, prva kupljena pre par godina je ispravna (ona druga serija ms natural) i sad je kod kolege
druga kupljena pre 2 godine je i dalje kod mene, na poslu
3. nije bila ms, i prodao sam je
4. ms natural stoji kuci i stojace jos dugo...

i jos nesto: ako je ergonomska onda je ISKRIVLJENA, ako ti treba nesto drugo, onda ti ne treba ergonomska...
za misa sam dao preporuku... licno imam mx510 kuci i zadovoljan sam njime vrlo, jedino mislim da bi mi mx400 bolje lezao u ruci... podloga sa gel jastucetom je takodje dobra ideja, a prilicno jeftina (300-400din)

prica o numerickom delu je glupost... ako je nekom ruka toliko na misu da mu smeta ramenu, onda njemu ni ne treba tastatura... ove tastature su pravljene za kucanje sa 10 prstiju...

prica o numerickom delu je glupost... ako je nekom ruka toliko na misu da mu smeta ramenu, onda njemu ni ne treba tastatura... ove tastature su pravljene za kucanje sa 10 prstiju...

Sto se ramena tice rec je o tvojoj neinformisanosti!
Ja sam rekao nesto sto sam licno primetio a sto ces naci ako se malo pozabavis RSI sindromom.

Ovo je glupost... "ove tastature su pravljene za kucanje sa 10 prstiju".
EEEE to je za potpis.

Nagradno pitanje je koliki procenat grafickih programa ne koristi mish?

Poslednja izmena:
za graficki program ti ne treba ergo tastatura...
ajd necemo vise u krug... ja sam neko ko provodi za tom tastaturom 12-14sati dnevno i znam da je najbitnije za rsi da imas oslonce za lakat i zglob sake... a to sam napisao gore, sto, stolica i podloga za misa...

a zivo me zanima kako bi kuca na natural tastaturi jednom rukom!?!

Poslednja izmena:
za graficki program ti ne treba ergo tastatura...
ajd necemo vise u krug... ja sam neko ko provodi za tom tastaturom 12-14sati dnevno i znam da je najbitnije za rsi da imas oslonce za lakat i zglob sake... a to sam napisao gore, sto, stolica i podloga za misa...

a zivo me zanima kako bi kuca na natural tastaturi jednom rukom!?!
Pa ne može, zato i nije ergonomska. DiNovo je ergonomska jer se po njoj kuca jednom rukom, a druga drži na mišu 😀

Da ne dužim bez preterane potrebe, ja takođe poput Danijele provodim mnogo sati dnevno za kompom i mnogo kucam - u krajnjoj liniji, vestopisac sam na benchmark i bench-market sajtovima. Priznajem samo i isključivo natural modele Microsofta, na svemu ostalom veoma brzo kreće zamor. Kome treba tastatura za puno kucanja - Microsoft, pa sad, ako hoće malko pliće tastere onda Ergonomic 4000, ako hoće zadrigle i duboke tastere onda Natural Elite stariji model.

Pored toga preproručujem ovaj link: http://www.benchmark.co.yu/vidito.php?sid=11029
To je test na Benchu gde je baš reč o Microsoft Natural Ergonomic 4000 tastaturi, koja je delimično poređena sa Natural Elite modelom. Dovoljno je reći da se u svemu slažem sa autorom teksta, za koga mislim da je sjajan tip 🙂
I svima ubuduće savetujem da pogledaju malo po Benchmark(et)u, mogu se tu naći mnogi korisni tekstovi 🙂

Ne kažem da sam sveznajući genije za periferije koji je Guru za sve, ali sve ergonomske tastature sam imao (sem one matore prve za Win95 :d ), mnoge druge probao, uključujući i DiNovo. Držim Natural Ergonomic 4000, ne zbog para (nije mi nikakav problem da dam dosta za periferiju sa kojom se svakodnevno drndam), već zbog kvaliteta.

cont-above-hands-met240x143.jpg

Zakon. :lupko:

Nazad
Vrh Dno