Šta je novo?

S9500 ili FZ30????

RingeRaja

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
18.03.2005
Poena
1,185
Dakle, dvoumim se između ova dva Ultra Zoom-a.
Čitao sam milion review-a po raznim sajtovima, ali još ne mogu da se odlučim.
Dakle, koliko je prednost stabilizacije na strani Lumix-a realna prednost, a koliko je navodno bolji objektiv Fuji-a prednost, i da li su to uopšte prednosti ovih aparata.
Najbolje bi bilo da se jave ljudi koji su koristili oba aparata i iznesu svoje utiske, pošto specifikacije znam.

Na sajtu axelphoto, jel tako.
Čitao sam, ali ni posle njega ne mogu da se odlučim. Lumix mi deluje kao bolje rešenje, ali kao što reče Nebojša nijedan od ova dva digitalca nije savršen, pa zato...
Da ne dužim, da li si koristio ova dva aparata?
Opet ponavljam, oba se čine kao odlična kupovina u tom cenovnom rangu, ali bih voleo da mi još neko sa foruma iznese svoje mišljenje o njima.
Gledajući slike koje su okačene po sajtovima, čini mi se da su kod Lumix-a boje nešto vernije i toplije nego kod Fuji-a, a sad opet, Fuji ima moćniji objektiv...
Ne znam, još uvek se dvoumim.
Ajd nek mi neko pomogne da prelomim, važi?

pa po meni se dilema svodi na wide ili tele.

Fuji krece od 28 sto jako znaci, a opet, Pana ide do 420mm.

probao sam i jedan i drugi aparat, meni se vise dopada FZ30, mada ces njega jako tesko naci.

preskupi su i jedan i drugi, pre bih uzeo polovan dSLR i neki jeftiniji teleobjektiv [tipa sigma 70-300 APO] sto izadje oko 450 eur plus 210 eur.

nov s9500 je 450 a FZ50 [naslednik FZ30] je 540

previse za puzeve kakvi su svi obicni digitalci u poredjenju i sa najjeftinijim dSLR modelom.

OK, hvala na odgovorima, znam da mi je u principu što se kvaliteta tiče bolja opcija dslr, međutim jednom sam se opekao kupovinom polovne optike (objektiv) i iskreno, malo mi je frka da kupujem polovnjaka.
Ajd, sad, pošto od dslr-a merkam Nikon D50, recite mi na šta da obratim pažnju prilikom kupovine istog, tj. gde je slab (zavesice?) i kolika bi bila korektna cena za polovno telo, bez objektiva.

Poslednja izmena:
Nikoni u toj klasi generalno imaju izdrzljive zavesice a zgodno je i to sto iz EXIF-a mozes procitati koliko je snimaka okinuo doticni aparat.

polovna d70 tela se krecu oko 450e.

ortak prodaje Olympus E-300 sa ZUIKO Digital EZ 14 - 45 mm F3.5 - F5.6 objektivom i karticom od 1 Gb za 400 eur sto takodje nije losa varijanta. aparat izuzetno ocuvan, okinuo manje od 10 hiljada fotki itd...

rajo, sigma 70-300 APO kosta 210 nova.

Poslednja izmena:
Hvala na odgovorima, videću još šta ću.
A, da, hvala na ponudi za Olympusa-a, ali mislim da ću se ipak okrenuti ka nekim drugim dslr-ima.;)

Dakle, dvoumim se između ova dva Ultra Zoom-a.
Čitao sam milion review-a po raznim sajtovima, ali još ne mogu da se odlučim.
Dakle, koliko je prednost stabilizacije na strani Lumix-a realna prednost, a koliko je navodno bolji objektiv Fuji-a prednost, i da li su to uopšte prednosti ovih aparata.
Najbolje bi bilo da se jave ljudi koji su koristili oba aparata i iznesu svoje utiske, pošto specifikacije znam.

Jednom sam ja napravio slicnu glupost i postavio isto pitanje pa se rasprava otegla u trakvicu pravu, a da sam na kraju ostao ispranog mozga (thanx driver ;) ) sa zeljom da kupim nesto sto mi realno ne treba (citaj dslr), a isusuje dzep kao Sahara....

Vidim da su te vec naveli na slican put kojim se redje ide :)

Poslednja izmena:
Pa čuj, ako će već da se istrese za 500 i više evra, zakucao je na vrata DSLR. Meni čim ambicije prerastu 300€, počeću da razmišljam u tom smeru - i zato se apsolutno slažem sa iskusnom gospodom. Jednostavno su razlike u celokupnom doživljaju mnogo veće nego što je "gap" od 200tinjak € do nekog budžet friendly DSLRa. 500€ je već mnogo para, tako da čovek mora dobro da porazmisli šta dobija za njih.

Pa čuj, ako će već da se istrese za 500 i više evra, zakucao je na vrata DSLR. Meni čim ambicije prerastu 300€, počeću da razmišljam u tom smeru - i zato se apsolutno slažem sa iskusnom gospodom. Jednostavno su razlike u celokupnom doživljaju mnogo veće nego što je "gap" od 200tinjak € do nekog budžet friendly DSLRa. 500€ je već mnogo para, tako da čovek mora dobro da porazmisli šta dobija za njih.

Pa i ja se slazem sa svime time...ali meni realno DSLR ne treba...a ipak "ja bih nju tako posedovao"... :D

Upravo tako. Odavno sam rekao da se digitalci preko 300€ jednostavno ne isplate, jer oni nishta sushtinshki nisu razlichiti od onih od 250 ili 300 i cene im vrtoglavo padaju, a za 500e je daleko bolja kombinacija 300D sa kitom i prvom prilikom na berzi za 100e neki telac. To je od bilo kog prosumera bolje u svakom smislu (osim ako nisi turista pa ti je pokretni ekran bitniji od svih prednosti DSLRa :)).

Hvala svima na odgovorima, ubedili ste me.
Ali ajd nek neko preporuči još neki aparat osim ovog Canona. Može li neki Nikon za 500 evrića da bude bolja kupovina?

d50 kit ili samo telo?
d70 pretpostavljam samo kit, jel tako?
Šta da gledam kad kupujem, ili je dovoljan broj šotova i spoljašnjost?

Pošto vidim da što se tiče prosumer-a i dslr-a ima i za i protiv malo ću da odmorim (***, istrošio sam se za novi hdd:D ), pa ćemo da vidimo ujesen.
Hvala svima na korisnim savetima, verujte, vredelo je.

jos dok si drajveru piskio u gase , radio sam sa SLR aparatima, a DSLR koristim duze nego sto ti imas digitalca uopste...drajveru, losa strana foruma je sto mozes da pratis sta se desava kod drugih ljudi, alo do pre godinu-dve dana nisi znao sta je ekspozicija, pa si onda uzeo kao da ucis malo...eh zalosti, takvi kao ti ce daleko da nas odvedu...evo i tebi jedan :D cisto da mislis da ne mislim ozbiljno....ali je istinito i zalosno to sto pricam...***, zao mi je
p.s. ja sam tebi jednom rekao nesto sto se tice tih tvojih off-topik poruka, jel treba da angazujem vise instance ovog foruma? ili hoces na napravim PoLL glasanje za drivera?

jos dok si drajveru piskio u gase , radio sam sa SLR aparatima, a DSLR koristim duze nego sto ti imas digitalca uopste...drajveru, losa strana foruma je sto mozes da pratis sta se desava kod drugih ljudi, alo do pre godinu-dve dana nisi znao sta je ekspozicija, pa si onda uzeo kao da ucis malo...eh zalosti, takvi kao ti ce daleko da nas odvedu...evo i tebi jedan :D cisto da mislis da ne mislim ozbiljno....ali je istinito i zalosno to sto pricam...***, zao mi je
p.s. ja sam tebi jednom rekao nesto sto se tice tih tvojih off-topik poruka, jel treba da angazujem vise instance ovog foruma? ili hoces na napravim PoLL glasanje za drivera?

Majka ti je dao odgovor, a ja samo da dodam. Pored svega ti otvarash thread "slike sa vasheg mobilnog" i to drzish u potpisu. Neko ko koristi SLR dugo, takve stvari ne radi. A inache, ti si do skoro pishkio u gatje tako da ne znam kako si to pre mene video bilo shta :D

Neverovatno je da covek koji je koristio SLR dok je drajver piskio u gace :D preporucuje s9500.

Poslednja izmena:
FZ30 - 540E
S9500 - 450E

Iskreno govoreci, evo vec 3 nedelju se vucaram po oglasima da prodam
stari S9500 i moja ti je preporuka da za te pare definitivno ides na
(polovan sacuvan) dSLR sa kit objektivom i zaboravis na "dSLR like" izmisljotine.
Jednostavno ne vrede tih para.

P.S.
Ala sam si izreklamirao robu :D

Poslednja izmena:
majka, naravno da moze opet da krene prica zasto taj neko preporucuje 9500, ali to vi samo vodite takve rasprave:)
mada, nisam preporucio vec rekao samo da je mocan - sto i jeste, kada se uporedi sa 80% svih ostalih aparata do sada napravljenih, digitalnih, ne slr!. zasto niste pitali coveka koji ce format fotografija da radi, kad mu vec kao nesto predlazete?! mozda ce samo na monitoru da ih gleda??!
jel mislis na crno-bele, rucno kopirane? to pitaj tvog kolegu drajvera da li ih ima? a ako ti bas nije dovoljno, javni se na pm.

driveru, hoces da kazes da neko ko koristi slr dugo ne otvara tredove, onako, po difoltu?lolz....kazem ti, bolje ZA TEBE da malo vise cutis :p, a i za nas, da se ne lazemo

Niko nije rekao da je S9500 loš aparat, čak i možda najviše pruža od svih u klasi. Međutim, to je istovremeno i najnezahvalnija klasa za kupovinu - zašto? Za 200€ manje imaš aparate koji takođe pružaju dosta, a ako slikaš za potrebe gledanja na ekranu i štampanja manjih formata, razlika postaje još manja.

Sa druge strane, za 200€ više, imaš jednu potpuno drugu planetu. Zato odluka kupovine vrh prosumera dosta teška odluka. Nije da nema razloga za kupovinu, ali oni moraju biti mnogo preciznije određeni.

majka, naravno da moze opet da krene prica zasto taj neko preporucuje 9500, ali to vi samo vodite takve rasprave:)
mada, nisam preporucio vec rekao samo da je mocan - sto i jeste, kada se uporedi sa 80% svih ostalih aparata do sada napravljenih, digitalnih, ne slr!. zasto niste pitali coveka koji ce format fotografija da radi, kad mu vec kao nesto predlazete?! mozda ce samo na monitoru da ih gleda??!
jel mislis na crno-bele, rucno kopirane? to pitaj tvog kolegu drajvera da li ih ima? a ako ti bas nije dovoljno, javni se na pm.

Poenta priche je da je polovan 300D bolji od ova dva aparata i da se oni jednostavno ne isplate ako hocesh ozbiljnije da se bavish, jer cesh vrlo brzo videti (kada budesh probao DSLR kod ortaka :)) da se oni sa DSLRom jednostavno ne mogu porediti. A ti upadash sa postom "video sam 9500 kod ortaka, super je" :D

driveru, hoces da kazes da neko ko koristi slr dugo ne otvara tredove, onako, po difoltu?lolz....kazem ti, bolje ZA TEBE da malo vise cutis :p, a i za nas, da se ne lazemo

Da, mogu da potpishem da neko ko dugo koristi slr, sigurno ga ni mrvu ne interesuju fotke sa mobilnih telefona, a pogotovo ne ovako kao tebe da stavish link ka threadu u signu :D

Nazad
Vrh Dno