Npr. koliko bi trebao da ulozi u DSLR da bi dobio ono sto ima FZ30, znaci objektiv 12x (cini mi se 35-420), celom duzinom 2.8 sa dva moda IS !!!
Ajde da zanemarim ovo shto si "lupio" da FZ30 ima 2.8 celom duzinom, jer FZ serija je tu prednost odavno izgubila, i svaki novi aparat shto vishe detalja uspe da "napravi" to mu je objektiv "sporiji i sporiji". Ako bi direktno uporedili FZ30 sa nekim DSLRom, FZ30 bi izgoreo u najgorim mukama

Ti na DSLRu mozesh brutalno da kropujesh fotku i da dobijesh fotku ekvivalentnu kvalietu one sa FZ i 1000 milimetara, na to si zaboravio ?

Pored toga da ne pricham shto je dinamika na CMOSu iz obichnog 300D daleko i odmah primetno veca u odnosu na FZ. To su dva sveta koja se ne mogu porediti, i uopshte nije bitno shta ti treba, DSLR je uvek bolji sa bilo kojim objektivom, i jedini razlog zashto ne kupiti DSLR je tezina. Mozda je prosumer imao smisla kada je bio duplo jeftiniji od DSLRa, danas, nema smisla uopshte.
neko kaze spori su, pa koliko mu je brzina bitna za macro, naravno ne briljiraju ni u losim svetlosnim uslovima ali koliko je to bitno za macro gde svetla ionako nikad dosta i morace da se obezbedjuje sa strane
Nece chovek valjda da kupi aparat i nikad nijednu fotku ne opali osim macro, a sigurno nece dati 500e zbog toga. Moze da pravi odlichne macroe i za 250e uz malo budzenja, istog budzenja koje ce raditi i na bilo kom prosumeru.
Ne znam koji aparat koristish, ali probaj posle bilo kod DSLRa da uhvatish neki od najjachih prosumera, i bice ti jasno u chemu je razlika
Da bi pravio takve fotke sa DSLR trebalo bi dobro da se izuje za lovu
Na ovo sam vec dao odgovor. Ako cemo da idemo pixel na pixel, DSLR sa najgorim objektivom ce praviti bolje/iste fotke kao najbolji prosumer (ne rachunam R1), razlika u senzorima je ipak prevelika.
100 f2.8 je samo u nasim uslovima vrhunski, taj epitet bi pre trebalo da nose
EF 180mm f/3.5L Macro USM AF
MP-E 65mm f/2.8 1-5x MF
ali su njihove cene 2-3 puta vece
U chemu je problem sa vrhunskom 100 ? To staklo koriste profesionalci, a mi ovde prichamo o prosumerima koji su za babe

Bilo koji objektiv+closeup staklo dere bilo kog prosumera u macrou.
naravno da je 100 f2.8 odlican ali vrhunski je bar malo preteran epitet
Koji je problem sa njim ? 1:1, savrsheno oshtar, savrshene boje, brz, USM, 2.8,odlichan i za portrete, shta tu moze bolje da bude ?
i nek razmisli dobro koliko bi tek ustedeo kupovinom polovnog prosumera, posto se nigde ne pominje njegovo iskustvo u fotografiji
O polovnom prosumeru se ovde i pricha, fuji S9500 je 380e eno u oglasima, 300D kit sa nekom opremom se moze naci za 400e kad hocesh. 300D se isplati vishe, pa makar ne kupio nijedan objektiv za godinu dana, a uvek ce naci neke korishcene pristojne objektive, bolje od onog sa prosumera za 50-100e. i ta cela kombinacija nece kroz godinu dana koshtati 200e manje, a sve vreme ce mu chiniti zadovoljstvo i dati shiroke mogucnosti fotkanja, upgradea i nece se osecati ogranicheno kao sa prosumerom.