Šta je novo?

TFT ili obican crt

• Začetnik teme Začetnik teme burca
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

burca

Čuven
Učlanjen(a)
24.12.2001
Poena
630
Devojka resila da uzima komp pa reko da joj pomognem.Gledala je cene tft 17-ica pa se zalepila za njih.Meni je to nesto cudno posto su svi do 200e max sa pdv-om.U cemu je caka?

Philips 170v7
Lg l1752s-sf
Belinea 1705s1

Da li uzeti to ili ostati veran "klasici" zvanoj Samsung 793DF....

Caka je u tome da je pala dosta cena TFT-ova. Ta činjenica, uz to da je kvalitet CRT-ova osetno opao dovodi do zaključka da obavezno treba da uzme TFT 🙂

Moja racunica je sledeca

17 LCD > 17 CRT flat
19 CRT flat > 17 LCD
19 LCD > 19 CRT flat

BTW ne nasedaj na provokacije o dioptriji, los vid ima mnogo vise nasledni faktor nego steceni. Narocite ne preko monitora.

Obavezno TFT, narocito kad mu je konkurencija 793DF 😀

Devojka resila da uzima komp pa reko da joj pomognem.Gledala je cene tft 17-ica pa se zalepila za njih.Meni je to nesto cudno posto su svi do 200e max sa pdv-om.U cemu je caka?

Nema cake cene TFT-a kako i prilici padaju a monitori od 200E su monitori srednje klase koji su znatno bolji od 793DF (ako vec hocete CRT bolje uzeti Samsung 997MB) 🙂

BTW ne nasedaj na provokacije o dioptriji, los vid ima mnogo vise nasledni faktor nego steceni. Narocite ne preko monitora.

Hoces da kazes da je podjednako udobno gledati u CRT i TFT? Ne budi smesan... Oni koji su godinama sedeli pred CRT monitorima (banke na primer) sada, kad su presli na TFT, piju daleko manje aspirina.

Hoces da kazes da je podjednako udobno gledati u CRT i TFT? Ne budi smesan... Oni koji su godinama sedeli pred CRT monitorima (banke na primer) sada, kad su presli na TFT, piju daleko manje aspirina.

I kakve ovo ima veze sa dioptrijom? Uostalom udobnost je individualna i stvar navike.

Na LCD-u je udobnije gledati samo staticni tekst i to SAMO u native rezoluciji.

Oni koji su godinama sedeli pred CRT monitorima (banke na primer) sada, kad su presli na TFT, piju daleko manje aspirina.
TFT može da bude izuzetno zamoran ako je izraženo neravnomerno osvetljenje ekrana i ako je ugao gledanja mali (uz šta često ide i neprijatan metalni odsjaj). Tada čovek instinktivno stalno namešta položaj tela i glave da bi što bolje video i radi u potpuno ukočenom i neprirodnom položaju. To je zamornije od svakog CRT-a.

Takvi TFT monitori, o kojim vi govorite, su stvar proslosti i to poodavno... Cak i Mao modeli sada rade kao zmajevi.

Prvi ja kao fotograf volim CRT i imam oba u kuci i znam o cemu pricam. TFT mogu da koristim i za citanje e-knjiga, na CRT-u to nikada nisam mogao.

Philips 170v7
Lg l1752s-sf
Belinea 1705s1

Licno mislim da ako lova nije problem nema sta da razmisljas-TFT i gotova prica.Ako razmisljas o kupovini CRT-a moj savet(zasnovan na licnom iskustvu) ti je da se manes Samsung 793DF-a(ima los trafo,a i elektroliti zezaju sto prouzrokuje "pucanje" slike-pisalo se dosta o tome ovde) i nadjes nesto bolje ali se u tom slucaju postavlja pitanje koliko se to isplati.
Krajnji zakljucak TFT.:wave:

Moja skromna preporuka ti je da ne kupujete tft bez dvi ulaza,razlika je na velikoj većini modela radikalna.. Isplati se dodati još 20-ak eur kada je u pitanju dugoročnija investicija kao što je dobar tft..

Moja racunica je sledeca

17 LCD > 17 CRT flat
19 CRT flat > 17 LCD
19 LCD > 19 CRT flat

kakav ti je ovo sumanut rachun, mislim, sta je ovde kriterijum?
a svi znamo da je 17" i 19" TFT ista stvar samo je 19" veci za 2" a ista rezolucija i efektivni prostor pri radu - (mozda bolje za udaljenost vecu od npr. ispruzene ruke da pipnu obod monitora i one koji vole krupnije 🙂)
Za prosecnog PC korisnika, CRT je preglomazan, neergo(eko)nomican, zraci, smara, treperi i nadasve je mutna slika - u odnosu na TFT. Kad stavis jedan vrhunski CRT od 21" pored skrljavog TFT-a na prepotopskom t21 laptopu videces o cemu pricam (mislim na poslednje 4 stavke).
preporucivati prosecnom korisniku CRT iako ima kesh za TFT (a i ako nema, bolje onda ni da ne kupuje komp dok ne nabavi za to) je prosto recheno, notorna glupost i mlacenje prazne slame 🙂

kakav ti je ovo sumanut rachun, mislim, sta je ovde kriterijum?
a svi znamo da je 17" i 19" TFT ista stvar samo je 19" veci za 2" a ista rezolucija i efektivni prostor pri radu - (mozda bolje za udaljenost vecu od npr. ispruzene ruke da pipnu obod monitora i one koji vole krupnije 🙂)
Za prosecnog PC korisnika, CRT je preglomazan, neergo(eko)nomican, zraci, smara, treperi i nadasve je mutna slika - u odnosu na TFT. Kad stavis jedan vrhunski CRT od 21" pored skrljavog TFT-a na prepotopskom t21 laptopu videces o cemu pricam (mislim na poslednje 4 stavke).
preporucivati prosecnom korisniku CRT iako ima kesh za TFT (a i ako nema, bolje onda ni da ne kupuje komp dok ne nabavi za to) je prosto recheno, notorna glupost i mlacenje prazne slame 🙂

Nisam znao da postoji kategorija "smaranje" kod monitora.

Sto se tice kriterijuma tj. moje "racunice" ona se odnosi na opstu satisfakciju koriscenja monitora.

Po mom misljenu 19 CRT je bolje kupiti nego 17 LCD zbog vece slike , ostrine u ne native rezolucijama i zbog toga sto je native u 17 LCD toliko sitan da ti je to u stvari kontra produktivno u odnosu na ostrinu i po mom misljenju vise zamara oci nego 1024 rezolucija na 19 CRT na 100Hz.

Nemoj da mislis da ja nisam u kontaktu sa LCD ekranima , svakodnevno naizmenicno koristim laptop IBM T40 , 15'' LCD , 19 CRT Belinea, Samsung 19 CRT 957P, Samsung 930B LCD, LCD 710N...

Jednostavno nikada ne bi menjao 19 CRT za 17 LCD (i ovde ne pricam o ceni vec opstem utisku koriscenja) jer je native rezolucija za 17 LCD jednostavno prevelika za tu diagonalu i presitna je tacka. A sve ostale rezolucije su mutnije od CRT-a.

Poslednja izmena:
vece slike? 🙂
koliko " ima taj 19" CRT, efektivno, dijagonale, uzmi molim te lenjir i premeri? 🙂
koju rezoluciju drzis na njemu, 1024x768?
ma, mislim, sta se sad ubedjujemo, ovo je davno resena dilema a ti imas svoj (dobar samo tebi i prilicno redak) stav, pa samo molim te, nemoj da ga prodajes dalje, totalno je subjektivan - sitna ti tacka na 17", navikao si da gledas tacke na CRTu 🙂

Poslednja izmena:
...

Po mom misljenu 19 CRT je bolje kupiti nego 17 LCD zbog vece slike , ostrine u ne native rezolucijama i zbog toga sto je native u 17 LCD toliko sitan da ti je to u stvari kontra produktivno u odnosu na ostrinu i po mom misljenju vise zamara oci nego 1024 rezolucija na 19 CRT na 100Hz.
...

Prvo, zbog cega se stalno insistira na ogromnom ozvezavanju na CRT monitorima kao parametru za meru zamaranja na CRT monitorima? Mogu navesti X primera koji ukazuju na to da na najvisim rezolucijama na CRT monitorima pri nizem osvezavanju od maksimalnog moguceg (90Hz umesto 100Hz, ili 80 umesto 90) monitor daje ostriju i jasniju sliku, koja manje umara.
Drugo, TFT je predvidjen da se koristi u native rezoluciji, i tako ga treba posmatrati.
Trece "native u 17 LCD toliko sitan" (valjda si hteo reci da je piksel sitan u native rezoluciji): Recimo da je meni sve preko 1280x1024 presitno na 19' CRTu, al sam lepo radio na laptopu 15' sa 1400x1050, tako da cenim da je ovo prilicno subjektivan parametar, te bi bilo zgodno da se svako ponaosob uveri (necu spominjati da sasvim lepo mogu da radim i na 12' wide ekranu u 1280x800).
Cetvrto, ako se ne varam u native rezoluciji 17' TFTu tera 1280x1024. Pretpostavljam da tu rezoluciju drzis i na 19' CRTu (to bi bio moj izbor, prva sledeca od 1600x1200 mi je preterana). Zaista, uzmi lenjir i izmeri dijagonalu 17' TFTa i isto uradi sa 19' CRTom. Mozda je ipak to samo subjektivan osecaj.
Eto, rekoh. :d

Cega se sve covek nece nacitati u ovom threadu. Pojedinci me podsecaju na reklamu za Banka Intesa 😀

Jos bih i razumeo ove sto tvrde da treba uzeti CRT, da postoji da se kupi normalan CRT! Na zalost (ili na srecu🙂 ) toga vise NEMA!!!!!
Na danasnjim TFT-ima, pricati o neravnomernom osvetljenju i uglovima gledanja, je neozbiljno. O tome moze da prica samo onaj koji misli da postoje samo SAMSUNG TFT-i:d :d

vece slike? 🙂
koliko " ima taj 19" CRT, efektivno, dijagonale, uzmi molim te lenjir i premeri? 🙂
koju rezoluciju drzis na njemu, 1024x768?
ma, mislim, sta se sad ubedjujemo, ovo je davno resena dilema a ti imas svoj (dobar samo tebi i prilicno redak) stav, pa samo molim te, nemoj da ga prodajes dalje, totalno je subjektivan - sitna ti tacka na 17", navikao si da gledas tacke na CRTu 🙂

19''CRT ima 45,5 CM 17'' LCD 43CM. Bolje vi uzmite lenjire u ruke umesto da pricate napamet.

Ponovo ti kazem da simultano koristim vise monitora. I 1024 na 19CRT-u mnogo manje zamara nego 1280 na 17'' LCDu.

Prvo, zbog cega se stalno insistira na ogromnom ozvezavanju na CRT monitorima kao parametru za meru zamaranja na CRT monitorima? Mogu navesti X primera koji ukazuju na to da na najvisim rezolucijama na CRT monitorima pri nizem osvezavanju od maksimalnog moguceg (90Hz umesto 100Hz, ili 80 umesto 90) monitor daje ostriju i jasniju sliku, koja manje umara.
Drugo, TFT je predvidjen da se koristi u native rezoluciji, i tako ga treba posmatrati.
Trece "native u 17 LCD toliko sitan" (valjda si hteo reci da je piksel sitan u native rezoluciji): Recimo da je meni sve preko 1280x1024 presitno na 19' CRTu, al sam lepo radio na laptopu 15' sa 1400x1050, tako da cenim da je ovo prilicno subjektivan parametar, te bi bilo zgodno da se svako ponaosob uveri (necu spominjati da sasvim lepo mogu da radim i na 12' wide ekranu u 1280x800).
Cetvrto, ako se ne varam u native rezoluciji 17' TFTu tera 1280x1024. Pretpostavljam da tu rezoluciju drzis i na 19' CRTu (to bi bio moj izbor, prva sledeca od 1600x1200 mi je preterana). Zaista, uzmi lenjir i izmeri dijagonalu 17' TFTa i isto uradi sa 19' CRTom. Mozda je ipak to samo subjektivan osecaj.
Eto, rekoh. :d

Covek ce pre biti zamoren gledanjem u sitna slova i menije u Native 17'' lcd Rezoluciji nego gledanjem u 1024 na CRT-u. Ja na 19''CRT drzim 1024 jer su tada slova jasna i njihova velicina prija oku. 1280 je presitno za 19'' CRT.

I dalje tvrdim da je 19 CRT bolji od 17 LCD . Jedino zasta treba menjati 19CRt je 19 LCD za 17'' LCD nikako.

Poslednja izmena:
Pravo

19''CRT ima 45,5 CM 17'' LCD 43CM. Bolje vi uzmite lenjire u ruke umesto da pricate napamet.

Ponovo ti kazem da simultano koristim vise monitora. I 1024 na 19CRT-u mnogo manje zamara nego 1280 na 17'' LCDu.

Covek ce pre biti zamoren gledanjem u sitna slova i menije u Native 17'' lcd Rezoluciji nego gledanjem u 1024 na CRT-u. Ja na 19''CRT drzim 1024 jer su tada slova jasna i njihova velicina prija oku. 1280 je presitno za 19'' CRT.

I dalje tvrdim da je 19 CRT bolji od 17 LCD . Jedino zasta treba menjati 19CRt je 19 LCD za 17'' LCD nikako.

I po mom skromnom misljenju kao END USER-a i laika covek je u pravu ... Trenutno imam Samsung 931 BF i pored svog ukupnog pozitivnog utiska CRT ima kvalitetniju sliku ...

Nikad ne bih uzeo 17 LCD umesto 19 CRT ... ali NIKAD :cigar: Mozda su ove " nove " 17 kvalitetnije ali sad ih 19 i 20 prelaze i kvalitetom i cenom pa bih uvek za 50 Eura vise uzeo 19" ... 17 LCD nikad ne bih kupio ... mozda da mi daju za DZ 😉 Ali opet ... nisam strucan , govorim kao puki korisnik i posmatrac

Poenta je za 200e vecj ima osnovne 19" koje SU ZLO za vecjinu tih 19" crt shto vi imate u potpisima. Da li je neko od vas video skoro neki noviji tft ? bilo kakav ? pogledajte uglove, boje, a priche o duhovima su nechiji tripovi....stvarno ne vidim shto bi neko uzeo sada recimo CRT 19" za 170e, kada vecj za 200 ima TFT 19" <koja je vecja za 1"> .....Nebitno..

moja preporuka pokretachu topica uzmi LG 1919s-sf = 205-210e ...istegni se za tih 5-10e necjesh se pokajati sigurno... 19" je 19" i tft je tft 🙂

Poenta je za 200e vecj ima osnovne 19" koje SU ZLO za vecjinu tih 19" crt shto vi imate u potpisima. Da li je neko od vas video skoro neki noviji tft ? bilo kakav ? pogledajte uglove, boje, a priche o duhovima su nechiji tripovi....stvarno ne vidim shto bi neko uzeo sada recimo CRT 19" za 170e, kada vecj za 200 ima TFT 19" <koja je vecja za 1"> .....Nebitno..

moja preporuka pokretachu topica uzmi LG 1919s-sf = 205-210e ...istegni se za tih 5-10e necjesh se pokajati sigurno... 19" je 19" i tft je tft 🙂

Pa dobro sta sam ja rekao: 19 LCD > 19 CRT. O tome ja i ne pricam. Native 1280 na 19 LCD-u je vec mnogo jasniji i manje zamara jer pokriva vecu povrsinu za 5 CM od 17 LCD-a.

Debata je o 19 CRT > 17 LCD.

A ti malo detaljnije procitaj sve postove od gore, i videces koje monitore ja koristim.

A gore pomenute boje i uglovi su naravno na strani CRT-a. LCD ima Prednost u ostrini i kontrastu, ostalo je jos uvek na strani CRT-a. Boje, Ugao, Reaktivnost slike (Da ne kazem Refresh rate) BTW tih 2-4 Ms i su samo optimale vrednosti na LCD-u . Totalna transformacija izmedju npr. Crne u Belu ide i do 20 Ms. Nije isti response kada pixel prelazi iz razlicitih nijansi u neku drugu. I uvek ima krivulju koja ide i preko 20 Ms.

Poslednja izmena:
Moja iskustva na ovu temu

Ja sam sa Samsunga 959NF presao na 710N i ni u jednom trenutku se nisam pokajao. Jedno vreme sam ih drzao oba na stolu (dok nisam prodao 959) i uporedjivao tako da sam dobro mogao da vidim koje su prednosti i mane oba monitora. Na 959N sam koristio rezoluciju 1280x960 i ostrina i citljivost pri takvoj rezoluciji je bila prilicno losija nego 1280x1024 na 710N. Takodje onih 1" manje slike (2.5cm) mi nikada nije nedostajalo jer sam bukvalno progledao prelaskom na TFT a pritom oslobodio veci deo radnog stola, sto meni nije bila cinjenica za zanemarivanje.
Jedina prava mana 710N (i svih sa TN panelom) u odnosu na 959NF i bilo koji drugi CRT je u reprodukciji video zapisa, na CRT-u je daleko, daleko lepsa slika, mada u mom slucaju to nije bio nedostatak jer za gledanje filmova oduvek koristim TV-out i TV. Em je veca slika, em se udobnije smestim ispred televizora nego sto to mogu ispred radnog stola.
Kasnije sam presao na 19" TFT i eliminisao i onaj "problem" sa, kako neki vole da istaknu, prevelikom rezolucijom i sitnim detaljima na 17".

Ja sam sa Samsunga 959NF presao na 710N i ni u jednom trenutku se nisam pokajao. Jedno vreme sam ih drzao oba na stolu (dok nisam prodao 959) i uporedjivao tako da sam dobro mogao da vidim koje su prednosti i mane oba monitora. Na 959N sam koristio rezoluciju 1280x960 i ostrina i citljivost pri takvoj rezoluciji je bila prilicno losija nego 1280x1024 na 710N. Takodje onih 1" manje slike (2.5cm) mi nikada nije nedostajalo jer sam bukvalno progledao prelaskom na TFT a pritom oslobodio veci deo radnog stola, sto meni nije bila cinjenica za zanemarivanje.
Jedina prava mana 710N (i svih sa TN panelom) u odnosu na 959NF i bilo koji drugi CRT je u reprodukciji video zapisa, na CRT-u je daleko, daleko lepsa slika, mada u mom slucaju to nije bio nedostatak jer za gledanje filmova oduvek koristim TV-out i TV. Em je veca slika, em se udobnije smestim ispred televizora nego sto to mogu ispred radnog stola.
Kasnije sam presao na 19" TFT i eliminisao i onaj "problem" sa, kako neki vole da istaknu, prevelikom rezolucijom i sitnim detaljima na 17".

Ok ali kad smo kod citljivosti. Evo ja sad ovaj tekst citam na 19 CRT nagnut sa strane dok pregledam gomilu cd-a pored mene . Na LCD 17 slika u istoj poziciji je izgubila 50% osvetljenja i kontrasta.

Ovo je vec napomenuo neko u postu gore. Jer telo i polozaj glave kada se gleda LCD uvek tezi istoj pozi. Sto znatno smanjuje "ugodnost" kompletnog iskustva rada na datom monitoru .

I to ne treba zanemariti. A filmovi na LCD su uzas naspram CRT-a. O tome sam pre mesec dana i otvorio ceo thread.

Poslednja izmena:

TEBI je bolji, ti nisi prosecan korisnik, tj. objektivan primerak 😉 ako je prosecnom korisniku sitno 1280x1024 na 17"TFT ozbiljno treba da proradi na svom radnom prostoru, ili u najgorem slucaju, da konsultuje oftalmologa (jer ne vidi dobro slova koja nisu sitna)
a ti drzis 1024 na 19"CRT-u - znachi, definitivno nisi prosecan korisnik 🙂
i znam jako dobro da je 19" CRT = 18" radne povrsine, sva te silna 'opravdanja' oko toga da li je 19" CRT bolji od 17" TFT-a mene nisu odgovorila ni pre 3 godine od kupovine 17" TFT-a jos kad je bio i preko 400€ - sto je nevazno, bitno je da je sada mnooogo pristupachniji po ceni (a i 19" TFT-ovi) i da je prosecnom korisniku isplativije po zdravlje, ergonomiju/estetiku radnog prostora da na stolu drzi tft nego crt 🙂
I pobogu, ne ubedjujem te da ti je subjektivna ocena losa nego da nisi objektivan i da je stvarno zalosno da ako kupac iz naslovnog posta iz lose informisanosti misli da je 19" CRT bolji od 17"TFT-a 🙂 Nek stavi jedan pored drugog, video bi kako ce da se sablajzne kad pogleda kutijetinu od CRT-a naspram TFT-a 😉

I sta ti znachi da 'simultano' koristis 19" CRT (u 1024) i 17" TFT? Drzis jedan pored drugog ili cas na jednom kompu sa CRT-om cas na drugom s TFT-om?

=Ivan= je napisao(la):
Jer telo i polozaj glave kada se gleda LCD uvek tezi istoj pozi. Sto znatno smanjuje "ugodnost" kompletnog iskustva rada na datom monitoru .

mozda ako promena poze znachi sesti na fotelju pored 🙂
gledaj to s druge strane (ako vec mislis da se slika toliko menja u odnosu na male promene ugla gledanja) - korisnik kompa je bar 'nateran' da sedi pravilo dok gleda u monitor :d

=Ivan= je napisao(la):
A filmovi na LCD su uzas naspram CRT-a. O tome sam pre mesec dana i otvorio ceo thread.
da, ovaj argument bi trebalo da ide u paketu uz 'pripremu za stampu je nemoguce raditi na TFT-u' :d

Filmovi su losi, mozda, kako kome, kad se poredjaju + i - za TFT, TFT ftw 🙂

Poslednja izmena:
TEBI je bolji, ti nisi prosecan korisnik, tj. objektivan primerak 😉 ako je prosecnom korisniku sitno 1280x1024 na 17"TFT ozbiljno treba da proradi na svom radnom prostoru, ili u najgorem slucaju, da konsultuje oftalmologa (jer ne vidi dobro slova koja nisu sitna)
a ti drzis 1024 na 19"CRT-u - znachi, definitivno nisi prosecan korisnik 🙂
i znam jako dobro da je 19" CRT = 18" radne povrsine, sva te silna 'opravdanja' oko toga da li je 19" CRT bolji od 17" TFT-a mene nisu odgovorila ni pre 3 godine od kupovine 17" TFT-a jos kad je bio i preko 400€ - sto je nevazno, bitno je da je sada mnooogo pristupachniji po ceni (a i 19" TFT-ovi) i da je prosecnom korisniku isplativije po zdravlje, ergonomiju/estetiku radnog prostora da na stolu drzi tft nego crt 🙂
I pobogu, ne ubedjujem te da ti je subjektivna ocena losa nego da nisi objektivan i da je stvarno zalosno da ako kupac iz naslovnog posta iz lose informisanosti misli da je 19" CRT bolji od 17"TFT-a 🙂 Nek stavi jedan pored drugog, video bi kako ce da se sablajzne kad pogleda kutijetinu od CRT-a naspram TFT-a 😉

I sta ti znachi da 'simultano' koristis 19" CRT (u 1024) i 17" TFT? Drzis jedan pored drugog ili cas na jednom kompu sa CRT-om cas na drugom s TFT-om?

Ako cemo o objektivnosti , niko nije objektivan kad je u pitanju udobnost rada na nekom monitor-u. Ali to ne znaci da osoba koja nesto misli ne treba da taj stav i kaze samo zato sto je mozda vecinsko "objektivno" misljenje drugacije. Ja mislim da sam svoj stav obrazlozio , a ko je u nedoumici neka sam razmisli sta mu je vaznije.

Uostalom, pa ni ti nisi objektivan jer si pre tri godine sunuo preko 400 eur za 17 TFT. U najmanju ruku tvoja podsvest ti sigurno neda da to zaboravis. I Vuce te na stranu da je 17 LCD bolji od 19 CRT sto apsolutno nije tacno. Jer svaki ima karakteristike u kojima je bolji od ovog drugog.

Moj setup na poslu je dual desktop 19 CRT Belinea+ 15 IBM LCD (nisam siguran koji je model) a Kuci Dual Desktop 19'' LCD Samsung 930B + 19 Samsung CRT 957p.

Kod kolege na Stolu pored mene je 710N a kod drugog opet IBM 17 LCD .

Evo konkretno liste stvari na koju bi ja obratio paznju pri izboru 19 CRT ili 17 TFT

Vernost Prikaza Boja (TFT) - Utice na Filmove, pripremu za stampu
CRT

Ostrina (LCD Native rezolucija)
LCD

Ostrina (LCD Ne native rezolucija)
CRT

Reaktivnost slike - refresh rate
CRT

Velicina
LCD

Potrosnja Struje
LCD

Ugao vidljivosti
CRT

Velicina Ekrana
CRT

Kontrast
LCD (uz napomenu da se boje 50-70 % Degradiraju pri ektremnim vrednostima ~ 100)

Poslednja izmena:
objektivno je kad ti 29 od 30 ljudi kaze 'yebote, sto nisam ovo pre kupio' 🙂 (onaj jedan radi pripremu 😀)
ti si svoj stav svakako obrazlozio, samo, problem je sto taj stav nema trunke uporista u (vise nego) prosecnom koriscenju kompa od strane prosecnog korisnika 🙂
a to sto sam ja 'sunuo' preko 400e za monitor nije nesto sto doprinosi neobjektivnosti, radio sam i na dva 19" CRT-a, vidjao ih masu, sto na poslu sto po biroima, sto kod ortaka (znaci, vidjao sam i vece i kvalitetnije nego ovih na kojima sam radio). Jedino sto me odvlachi od kupovine veceg TFT-a trenutno jeste sto mi realno ne treba, dovoljno sam 95% rada na kompu efektivan i sa 1280x1024 rezolucijom pa nema potrebe (za sada) da uzimam veci (a sigurno se ne bih vratio na zastarelu tehnologiju). Svako ko radi DCC zna koliko je radna povrsina bitna, kao i ugodnost iste (sto samog monitora, sto radnog okruzenja i ergonomije) i samo onima koji stvarno nisu mogli da budu zadovoljeni 1280x1024 rezolucijom, uzimali su vece CRT-ove i zalili se na flekchine od prasine na zidu iza monitora 🙂
Nek ti poslednji argument za to budu npr. svi postovi sem tvojih u ovom thread-u 🙂 Brani ti slobodno svoj stav, rekoh ti vec, nemam nista protiv toga, a imam mnogo protiv da se tvoj stav 'zavede' kao objektivan 🙂

Poslednja izmena:
U trenutku kada sam ja uzimao svoj prvi 15" tft mogao sam da za te pare uzmem solidan ctr 19" i da mi ostane love. Nijednog trenutka se nisam pokajao sto sam uzeo taj tft iako je i slika na njemu bila losija, a o manjoj dijagonali da ne govorim. Meni je gledanje u bilo koji crt pa makar on bio i vrhunski izazivalo daleko veci zamor i nije nikako prijalo. Kad gledam u tft javi se zamor, ali isti onaj koji se javi kod citanja knjiga ili novina i on mnogo brze prodje. Uzimati danas crt je potpuno besmisleno, i dilema koja je ovde iznesena po meni je bila vec razresena pre par godina u korist tft-a sem u nekim usko profesionalnim oblastima primene.

Nazad
Vrh Dno