Šta je novo?

Problem! HDD cakće.

Worf

Čuven
Učlanjen(a)
04.03.2004
Poena
619
Da li zvuk "cak, cak" se čuje iz harda kad rikne ili može i druga komponenta da ih pravi? Dok mi se pali kompjuter cakće ko ludo i tek uspe da se upali iz stotog puta. Kad se upali čuje se zvuk na svaki minut. Hard disk ili šta? Imam MAXTOR-a SATA 160GB.
Hvala

Napajanje sam novo kupio tako da nije ono.

Pošto imam 2 harda, jedan od 160BG i jedan od 200GB (kupljen pre 4 dana, isto kad i napajanje), oba maxtor, skinem ja PowerMax program za dijagnozu za maxtor hard diskove. I greškom mu stavim da mi skenra ovaj sekundarni od 200 (quick scan), kad ono, program mi preporuču full read scan. Skenram ja ovaj od 160 (opet quick scan), a program kaže da je sve u redu. Ako ovaj sekundarni ne valja, zašto nije hteo da upali Windows kako treba???? Ne znam šta da mislim.

Poslednja izmena:
Da ti kojim slucajem ovaj hdd sto cakce nije maxtor 6L200S0 200gb sa 16mb kesha ??? ja imam navedeni hdd i kada stigne u skeniranju do kraja cuje se cak cak i mora da se restartuje mashina inace bi to radio doveka... A da i prva 2 gb na hdd su bad sectori koji se nemogu popraviti.

Ne znam baš za 6L200S0 (ne mogu sada da pogledam) ali je hard Maxtor 200gb sa 16mb kesha!!! :S:
Ma, uvek kada sam kupio Maxtor-a crko je u garantnom roku (od 5 dana do 30 dana od kupovine), pa posle menjaže radi još sto godina cakum pakum :smoke:. Ali svaki put, nijedanput nije omanulo da crkne :zgran:. Dok mi ostali hardovi nisu crkavali uopšte :eyebrows:.
Nego sam se slogirao kad sam pomislio da mi je crko ovaj stari na kome mi je sistem, za njega mi je prošla garancija :wall:. Dok za ovog novog me baš briga, zameniće ga ,). Samo mi je žao 30GB download-ovanog materijala koji je bio na njemu :crash:, samo što sam ga stavio :bottle:.

Poslednja izmena:
Iskljuci jedan HDD, pusti powermax pa vidi sta kaze. Posle ukljuci onaj drugi (bez prvog) pa njega istestiraj. Koje si napajanje kupio? Uopste nije nemoguce da je i ono neispravno.

Neko Atrix-ovo, Extreme Power 400W. Ne bi reko da ono ne valja.

Sutra ću da nosim hard na reklamaciju. Ceodan mi komp radi bez premca odkak sam izvadio taj hard disk. Št bi onda bilo do napajanja?

Ako ovaj sekundarni ne valja, zašto nije hteo da upali Windows kako treba???? Ne znam šta da mislim.
Zato što ovaj novi kasni sa "prijavljivanjem", ploča ga ne prepoznaje, tripuje je...
Primer.

Sutra ću da nosim hard na reklamaciju. Ceodan mi komp radi bez premca odkak sam izvadio taj hard disk. Št bi onda bilo do napajanja?
zato sto dva diska vuku bar 2x vise struje nego 1 :d

probaj samo sa novim diskom, otkaci stari a novi stavi kao glavni i probaj, testiraj pa onda reklamiraj

zato sto dva diska vuku bar 2x vise struje nego 1 :d

probaj samo sa novim diskom, otkaci stari a novi stavi kao glavni i probaj, testiraj pa onda reklamiraj

nemoguce da je napajanje toliko lose da nemoze da
potera jos jedan hard.....
pogotovo sto je novo.....
mozda i ono treba na reklamaciju.....

Da ali ne može hard da ispušta takve zvuke ako je do napajanja! Da je do napajanja ne bi se ništa čulo jer ne bi ni imao struje da se čuje. To klapće nešto unutra najverovatnije!

Cakce glava HDD-a sto znaci da je riknula mehanika 95%

Odneo ga malo pre na servis, zamenjen na licu mesta, sada radi sve lepo! Samo za podatke mi je žao.

Samo još jedno pitanje. Zašto mi windows prijavljuje hard diskove kao 152.66GB i 189.92GB a skoro svi ostali programi kao 163.9GB i 203.9GB??? Kakva je ovo glupost??

Poslednja izmena:
Zato sto diskovi poseduju recimo od 160 gb 160.000.000.000 bajtova sto je oko 150 Gb realnih.... Neposteni proizvodjaci diskova ih zaokruze na celu vrednost a kad kupis disk vidis da imas 8-10 Gb manje prostora nego sto su ga numerisali.

Možda čovek nije čitao?

Ukratko, stvarni kapacitet HDD-a je oko 5 % manji od "trgovačkog". Objašnjenje je jako jednostavno: oni računaju 1 GB = 1000000000 B, a u stvari je 1 GB = 1024*1024*1024 = 1073741824 B. (gle, 7 % :) )

Poslednja izmena:
Ma idi begaj ..shto ne uzme neku Seagate Baracudu nego se pati sa tim...crkotinama..Meni je riknuo 80Gb maxtor...samo od shtreca struje...Sva sreca...uspeo sam da uradim backup..Znachi..otishao..onaj S.M.A.R.T...na njemu pijavljuje greshku....a izgleda da je navukao gro bad sectora.

@gismon: Ima li nade za njega da se opravi..ili bar utopi elektronika..stoji evo god dana..u kutiji...bezveze..Ja bih ga menjao za neki mali 2-3Gb.

Imam neke p1 mashine...pa bih da napravim..neki ruterchic za buduci wireless sa linux-om..ako moze..sa p1 mashinom..~200Mhz..bi trebalo da su. Trebace mi za 2 kompa..da radi mreza kad su upaljeni..Shteta shto sam skoro pobacao neke od 40MB-a.....a radili su...al nema veze..vukli se po podrumu..

Odoh u off..

Ma idi begaj ..shto ne uzme neku Seagate Baracudu nego se pati sa tim...crkotinama..Meni je riknuo 80Gb maxtor...samo od shtreca struje...Sva sreca...uspeo sam da uradim backup..Znachi..otishao..onaj S.M.A.R.T...na njemu pijavljuje greshku....a izgleda da je navukao gro bad sectora.

@gismon: Ima li nade za njega da se opravi..ili bar utopi elektronika..stoji evo god dana..u kutiji...bezveze..Ja bih ga menjao za neki mali 2-3Gb.

Imam neke p1 mashine...pa bih da napravim..neki ruterchic za buduci wireless sa linux-om..ako moze..sa p1 mashinom..~200Mhz..bi trebalo da su. Trebace mi za 2 kompa..da radi mreza kad su upaljeni..Shteta shto sam skoro pobacao neke od 40MB-a.....a radili su...al nema veze..vukli se po podrumu..

Odoh u off..

E moj Brale kad ti crkne ta barakuda ima da places.
A taj smart moze da se sredi.

ko zna zna a ko ne zna nek disejbluje smart ( dva puta krezubi )

...Meni je riknuo 80Gb maxtor...samo od shtreca struje...Sva sreca...uspeo sam da uradim backup..Znachi..otishao..onaj S.M.A.R.T...na njemu pijavljuje greshku....a izgleda da je navukao gro bad sectora.

@gismon: Ima li nade za njega da se opravi..ili bar utopi elektronika..

I mene interesuje slicna stvar za ovaj disk.

Cekaj, Worf, nista nisi ni probao da spases (ako sam dobro ispratio thread)?
Toliko post-ova o tome sta bi moglo hardu da bude - za hard u garanciji! To je gubljenje energije. Disk svakako menjas.

Trebalo je da povedes razgovor o tome sta bi sve mogao da uradis da spases podatke!

Vrh Dno