Šta je novo?

5G stigao u Srbiju! [nije tema za rezultate merenja brzine ni za Samsung]

• Začetnik teme Začetnik teme Echo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Tacno kaze Gemini kad potrazim pokrivenost 5G mrezom,za opstinu Topolu (jer zivim u jednom selu,koje pripada postini Topola)...inace Gemini navodi Yettel kao izvor informacija citirano "Kompanija Yettel u opštini Topola trenutno nema razvijenu 5G mrežu, pošto je u prvoj fazi širenja signal primarno usmeren na veće gradove, ključne saobraćajnice i turističke destinacije u Srbiji." "Na teritoriji opštine Topola, Yettel obezbeđuje stabilnu i razvijenu 4G i 4G+ mrežu, dok se širenje 5G signala na manje gradove i opštine očekuje postepeno u narednom periodu." 🙁

Covece batali sa ai slopom, primetices kad postave a i iskreno nije nista wau 5g meni je odgovarao stabilan 4.5g sa 150/90 nego nestabilan 300/10 100/8 itd, ovo je non standalone mreza kad bude standalone e tad ce biti pravi 5g

Kakav je brzina? Od kad ima 5G tamo? Vidim da je ovaj grad veličine kao moj, a kod nas još nema 5G-a, možda i mi dobijemo samo n7.
Ja tamo gde sam merio brzinu bio je oko 500 mbps, blizinu bazne stanice.
A1 oko 460 mb yettel stabilnih 4g 250, gledam antene na aquaparku, nigde ne vidim malu kockastu za 5g,vidim 2 od dva operatera one dugacke debele noveeee skoro menjane, trecu starnu iza bazena nmg da vidim, mada ne logicno da 2600 mhu dolazi negde dalje... U Covdinu ima jedna nova bazna stanica ali ne znam cija je crveno bela mts obicno tako farba e sad... Vidim da istok Srbije nesto rade kod nas na jugozapadu izgleda nista.... Jedno je sigurno stanje je bolje malo nego na svim mapama....

A1 oko 460 mb yettel stabilnih 4g 250, gledam antene na aquaparku, nigde ne vidim malu kockastu za 5g,vidim 2 od dva operatera one dugacke debele noveeee skoro menjane, trecu starnu iza bazena nmg da vidim, mada ne logicno da 2600 mhu dolazi negde dalje... U Covdinu ima jedna nova bazna stanica ali ne znam cija je crveno bela mts obicno tako farba e sad... Vidim da istok Srbije nesto rade kod nas na jugozapadu izgleda nista.... Jedno je sigurno stanje je bolje malo nego na svim mapama....
A1 pusti N7 preko običan RRU, tipa Nokia AHEGHA, zaista pustaju B7 iz ovog RRU. A ne mora ni na N78 da ima. Ne mora ni n78 da ima Massive MIMO, pisao sam već o tome na forumu ne tako davno

Tacno kaze Gemini kad potrazim pokrivenost 5G mrezom,za opstinu Topolu (jer zivim u jednom selu,koje pripada postini Topola)...inace Gemini navodi Yettel kao izvor informacija citirano "Kompanija Yettel u opštini Topola trenutno nema razvijenu 5G mrežu, pošto je u prvoj fazi širenja signal primarno usmeren na veće gradove, ključne saobraćajnice i turističke destinacije u Srbiji." "Na teritoriji opštine Topola, Yettel obezbeđuje stabilnu i razvijenu 4G i 4G+ mrežu, dok se širenje 5G signala na manje gradove i opštine očekuje postepeno u narednom periodu." 🙁
Druže mislim da mnogo grešiš.Kod mene u Braničevskom regionu svaka bazna stanica Yetel ima 5G signal B28 , koliko vidim i oko Topole većina baznih stanica nosi B28 signal...

Tvrdjava golubac a1 i yettel i dalje 4g+ brzine slicne i stabilne od 30 do 70 mb
Golubac i okolina već duže vreme ima 5g B28

Jel se zna koj operator je postavio? Pretpostavljam mts tj telekom
I duguljaste nose 5g signal na 700 800 i 1800 male četvrtaste nose 3500

Cela okolina Topole ima Yetel 5g

Prijatelj mi je poslao sliku iz Nisa, pa pita da li je ovo u pitanju sve za 5G ili su druge antene? U pitanju je centar grada i kaze da su ogromne.Nadam se da se neko razume

Pogledajte prilog 555453
Bio sam pre par dana u Nišu primetio sam ove antene svi ovi paneli nose i 4 i 5G ali nije mi jasno ove mimo antene su mnogo veće nego u drugim mestima gde sam bio i video mimo antene većinom za sada nose 3500

A1 danas pustio 5G u Velikom Gradištu, Yetel i Mts ima već duže vreme

Druže mislim da mnogo grešiš.Kod mene u Braničevskom regionu svaka bazna stanica Yetel ima 5G signal B28 , koliko vidim i oko Topole većina baznih stanica nosi B28 signal...

Golubac i okolina već duže vreme ima 5g B28

I duguljaste nose 5g signal na 700 800 i 1800 male četvrtaste nose 3500
Druze, ja sam imao 2 kartice i da bi testirao mreze obe menjao sam sa jedne na drugu, gasio i palio avio rezim da vidim da nije pobrljavilo posto nekad zakuca na 4g iako ima 5g, novi je tel honor 400, i ni jednog trenutka ni na tvrdjavi ni u dvoristu tvrdjave setalistu okolo, dakle napolju ne uhvati 5g kod oba operatera, e sada mozda tamo centar golupca gde je setaliste restorani itd tamo nisam gledao, ja govorim za samu tvrdjavu i to je provereno posto rekoh sta sam radio da bi izmerio brzinu i proverio, ako ne uhvati kod jednog ne moze kod oba da bude greska...

Cela okolina Topole ima Yetel 5g
@Mališa 74 moguce je ja nisam napisao to kao 100% siguran,jer jednostavno hardver koji imam izgleda ne podrzava 5G.Naime od uredjaja imam telefon Motorola Moto G32 (stara oko 4 godine),i Laptop Lenovo B50-45 (star oko 7 godina),oni sami po sebi nisu predvidjeni za 5G (na 4G rade,samo brise).Mozda zato kada pogledam podrzanost 5G mreze,oni pokazuju da je nema ...iako je ima jer su u sustini,zastarele obe masine.Voleo bih da gresim ali kada svi kazu ima oni pokazuju nema,treceg resenja nema zastareo hardverd.Ako neko zna malo bolje tu tematiku neka napise jeli tako ili ne,ali prosto ce biti da jeste 🤔

Gemini je video zastarelu objavu sa Yettelovog sajta, gde stvarno piše da su pokriveni samo veći gradovi i turističke destinacije. Čak je i ova mapa sa sajta neažurna, otprilike je stanje na njoj od proleća. Ipak, već tu je Topola pokrivena, pri čemu signal dobacuje čak do Krćevca. To se i uklapa sa RATEL-ovim izveštajima, prema kojima je Topola pokrivena još početkom godine. Letos je dodat 5G i na baznu stanicu u Belosavcima, za koju si svojevremeno napisao da ti je sto metara od kuće. Samo ti, dakle, treba 5G uređaj i imaćeš signal. Za ažurne podatke pritom treba gledati ovu mapu, to smo dosad apsolvirali. Može se, naravno, desiti da ima dodatnih lokacija van mape ili da je neka zabeležena, a da privremeno ne radi. Takođe, jedna napomena je da Yettel trenutno u Topoli ima samo opseg 700 MHz, koji ne znači previše. Za "pravi" 5G NSA na 3500 MHz morao bi otići do Mladenovca ili Aranđelovca.

Gemini je video zastarelu objavu sa Yettelovog sajta, gde stvarno piše da su pokriveni samo veći gradovi i turističke destinacije. Čak je i ova mapa sa sajta neažurna, otprilike je stanje na njoj od proleća. Ipak, već tu je Topola pokrivena, pri čemu signal dobacuje čak do Krćevca. To se i uklapa sa RATEL-ovim izveštajima, prema kojima je Topola pokrivena još početkom godine. Letos je dodat 5G i na baznu stanicu u Belosavcima, za koju si svojevremeno napisao da ti je sto metara od kuće. Samo ti, dakle, treba 5G uređaj i imaćeš signal. Za ažurne podatke pritom treba gledati ovu mapu, to smo dosad apsolvirali. Može se, naravno, desiti da ima dodatnih lokacija van mape ili da je neka zabeležena, a da privremeno ne radi. Takođe, jedna napomena je da Yettel trenutno u Topoli ima samo opseg 700 MHz, koji ne znači previše. Za "pravi" 5G NSA na 3500 MHz morao bi otići do Mladenovca ili Aranđelovca.
@rovello to u sustini znaci prema onoj drugoj mapi u postu pise lepo onim ljubicasto (tako nekako) 5G,iskreno vrdao sam ove 4 godine jurio 50% ili 12 meseci po 1d pa 12 meseci 50%.E sada UO istice u Martu 2027g. pa ce opet da bude 2g. otplata preko Yettel Banke za telefon,a da daju obnovu tarifnog paketa tada uz popust to nema sanse...koliko videh Yettel 40 je 2600 ili 2700 dinara.Ja licno begam u Yettel sta potpises to se ispostuje maksimalno racuni uvek 03ceg u mesecu,uplatim pre podne do 14h vec proknjizeno.Sa te strane gledano kapa dole,ali brate mili skupi su kao vatra...🙁

U mojoj opštini, u selu Mol, A1 stub je dobio Pandion AHEGHA RRU za B7/N7. Zadnji put sam gledao 12. septembra i tada ga još nije bilo. Nema drugih promena na stubu ako sam dobro primetio, ali treba još da uporedim slike. Videćemo šta će biti na kraju, kod mene još nema ništa, ja očekujem da puste N7 u Molu
1791392565218.webp

Твоја моторола не хвата 5г https://www.gsmarena.com/motorola_moto_g32-11733.php а за лаптоп први пут чујем да може да хвата мобилни интернет.
Za Motorolu znam i sam ili da guram 4G i dalje,ili kod Yettela da uzmem neki telefon koji hvata 5G.Mada oni jos uvek imaju modele u prodaji,koji su samo 4G...videcu vec sta resim trenutno mi 5G i ne zapinje bas toliko "ocajno" 🙂 sto se tice Laptopa zasto ne bi radio na Mobilnom Internetu.Prosto obnovio sam kod Yettela vec 3ci ugovor za Kucni Internet uzeo ruter HUAWEI B530-336 upalio,vamo na Laptopu kliknem na mreze a sa rutera vec zapisao SSID i lozinku.Tapnuo na pomenuti SSID odmah trazi lozinku uneo istu,i to radi bez problema.Nije to Mobilni Internet da pravim HotSpot vec klasican Kucni Internet uz ruter ide i SIM kartica,i toje cela pamet ovog sveta.Uzeo Najveci paket dobijam 4TB mesecno po punoj 4G brzini koja normalno zavisi od lokacije,a 4G bazna stanica Yettel-ova mi 100 metara od kuce...sumarno to sve radi samo brise 👍

Mislio je na direktan prijem signala. Laptop se ne povezuje na mobilnu mrežu. Bilo kako bilo, nema potrebe da menjaš trenutku postavku. Razlike sa 5G na 700 MHz ne bi bilo.

Laptopovi sa ugradjenim WWAN modemima postoje godinama. Neki HP business laptopovi dolaze sa fabrički ubačenim e-SIM karticama, pojedini modeli su dual SIM. Oni se na mobilne mreže kače direktno, bez potrebe za dodatnim modemima.
Pozdrav

Znamo valjda, hahah, makar je moja izjava bila u kontekstu. Matrix je u jednoj od prethodnih poruka napisao da ima Lenovo B50-45 koji radi na 4G mreži. Ali taj nema svoj modem.

Danas sam se definitivno uverio,MTS radi za televiziju i politički marketing: Oni puknu milione na preskupe Massive MIMO n78 panele po selima, puste 100 MHz širine kanala , a ostave ih da "glodaju" stari, rđavi seoski link . Rezultat? Staneš na 50 metara od stuba u Radljevu selu u opstini Ub sa najmoćnijim Samsungom S25 Ultra i dobiješ jadnih 250/60 Mbps . To je mrežna sramota i čisto zamajavanje naroda koji ne razume tehniku.

S26 ultra je najmocniji🤣

Која је разлика у брзини кад на 700 мегахерца имаш само 4г и кад имаш и 4 и 5г пошто користе истих 10 мегахерца ширине?

prakticno a verovatno i u teoriji - ne postoji. Ono sto ja primecujem na yettel-u kao razliku izmedju 4G (npr 700/800+1800+2600) i 5G (700+1800+2600) je iz nekog razloga upload. Na 4G mi obicno bude 50-60 mbps, dok n 5G ide do 80-90 maksimalno. Nisam siguran do cega je tacno to. Cini mi se da 5G agregira uplaod i da nije vezano konkretno za 700 mhz.
1791538404889.webp

Evo sad su kod mene prvo ubacili lte 2100 i 2600 i nakon nekoliko dana 5G 700. Recimo da je samo sa pojacanim 4g frekvencijama islo oko 110-120mb, sa 5g 700mhz sam izvukao 180 mb.

MTS danas u NS u sred njiva i par fabrika u okolini montirao novu opremu na stub A1 5G N78 i nove panele za nize frekvencije. Niti mi je A1 jasan ajde kod njih je oprema na vrhu stuba ali sta mts modernizuje na polovini stuba... Sad ce moci kombajne da voze na 5G...

Nazad
Vrh Dno