Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da, Gazprom-ove u stvari. Ima sa obe strane AP.
Taj u Boljkovcu (smer ka Čačku) je besplatan, mislim da nema Type2. U suprotnom smeru odmorište (Lalinci), takođe besplatan, ima i Type2
Nešto sam zapamtio da vozi Zoe, Ako ima CCS, onda ima veći izbor.

• Like
Reagovanja: mnt
Mi smo kamperi (ali evo prva godina od 2017. Da nismo kampovali, osim godine kada se žena porodila - usred leta), pa nam ne igra avion. Planirali smo i da kupimo kamp kućicu, a tek to je problem za sebe (vući teret sa EV). Ja na primer praktično ni ne vozim po gradu, imam mali gradski auto koji od registracije do registracije pređe 1000-2000km. A ovaj za duža putovanja oko 25k godišnje. Van Srbije putujemo 4-5 puta godišnje, desi se nekad i češće. Najčešće destinacije su Hr i Gr, išli smo i na jug Italije.

Kad neko kaže, gledao sam punjače, sve je zauzeto, napišite i gde i kada, neki konkretan primer. Ja u poslednjih par meseci stalno gledam kad negde krenem odnosno kad ugledam punjač, da steknem neki osećaj. Moje iskustvo je da su besplatni punjači kod nas mahom zauzeti, najčešće na njima viđam taksiste. Punjači koji se plaćaju uglavnom budu slobodni. Evo i konkretni primeri. Petrol Maribor, na autoputu, vreme oko 14h - taman za ručak, 6 punjača (za max 12 vozila), jedan auto se punio kada smo stigli na pumpu. Ostali smo oko 45min da ručamo i protegnemo noge, kada smo krenuli nazad nije bilo nikoga na punjačima. INA negde na AP Zg - BG, 4 punjača, nije bilo nikoga. Ostali smo oko 20min.

U hotelu gde smo bili je bilo možda 30-40 punjača, ceo nivo na parkingu za njih, bilo možda 10-ak slobodnih mesta. Jeste da je sada bilo sredinom septembra, nisam obratio pažnju kako je bilo u julu i avgustu.

Pisao sam iznad šta sam video u Bg, Hilton Slavija, 4 mesta, jedno zauzeto, i jedno ne radi (zapravo na jednom punjaču samo jedan izlaz radi), efektivno 1/3 zauzeto. Punjači 22kW sa dva priključka, verujem da ako se priključe 2 auta, mače je 11kW po mestu. Kona svakako može 11kW max. Merkator zauzeta 2/2. Nedelja, Hilton oko 11, Merkator oko 18.

Mislim da se na ovoj temi mešaju dve stvari: da li EV može normalno na duži put i da li je jednako bezbrižan kao SUS na dužem putu. Može apsolutno, ali ovo drugo kod nas još nije slučaj.
Meni je posle prelaska na EV najveća promena što sam prestao da razmišljam o pumpama 95% vremena, jer auto punim kada nisam na putu, ali za tih preostalih 5%, odnosno duži put, razmišljam više nego ranije – gde punim, da li radi, imam li rezervu. To je trenutno realnost infrastrukture, a ne mana samog pogona. Da imamo punjača koliko i oumpi ne bismo vodili ovu diskusiju 🙂

I zanimljivo je koliko se priča o dometu, a mnogo manje o tome koliko je EV prijatniji u svakodnevnoj gradskoj vožnji, gde većina nas napravi najveći broj vožnji.
Tako da moj dizel dobija bitku sa 1.000 km u cugu, ali moj EV dobija ostalih 350 dana u godini. 😁 Ko šta više ceni, to mu je bolji auto.

Da se razumemo, EV sam uzeo pre svega za grad, ali ce i drugi veći auto u kući u narednih godinu dve sigurno da zameni takodje komotniji EV.

Kod mog Dolphin Surf Comforta je i dobar primer koliko „domet“ sam za sebe malo govori: zvanično je 310 km WLTP kombinovano / 460 km gradski, uz 43,2 kWh bateriju, ali ja po gradu nema šanse da dobijem više od 310-320km.

A šta je prjatnije u gradu od nekog torque converter automatika? I to da baba ima m bila bi deda nije argument.

A šta je prjatnije u gradu od nekog torque converter automatika? I to da baba ima m bila bi deda nije argument.
Pa recimo instant odziv na gas, bez menjanja brzina, bez ikakvih vibracija, nema nikakve promene prenosa, tišina i rekuperacija zbog koje po gradu dobar deo vremena voziš jednom pedalom. 🙂 Torque converter automatik može biti odličan, ali nije baš isto iskustvo.
A ovo za infrastrukturu nije „da baba ima bila vi deda...“ infrastruktura se gradi, nije hipotetička osobina automobila. 😁

Ne može ni jedan sus menjač da se poredi sa EV. Voleo bih da probam taj sus koji je tih i bez cimanja kao EV. To je nešto u šta se svako zaljubi kad sedne u EV.
Žena kad je sela da proba, vozila je 35km po gradu koliko joj se svidelo...

Ima EV dosta prednosti u voznji u odnosu na SUS auto, ali po meni to su individualne stvari, nisu tolike bitne.
Najvaznije su one drustveno korisne stvari koje dolaze sa masovnom upotrebom elektrovozila:
1. Smanjenje energetske zavisnosti od drzava koje proizvode naftu
2. Smanjenje lokalnog zagadjenja u gradovima, odnosno tamo gde je najveca koncetracija ljudi.
Ovo pod brojem dva je po meni i najvazniji benefit EV. Jeza me hvata kad vidim ujutru na semaforu krseve koji emituju gomilu otrova, a ljudima koji su iza njih sve to ulazi u kabinu, a u kabini nekima sede i deca... I zato mi je zao kad vidim da ljudi umesto da gledaju opsti drustveni benefit, gledaju neke svoje sitne licne interese (tipa EV prelazi samo 300km na autoputu, a moj dizel 1000km).

Ne može ni jedan sus menjač da se poredi sa EV. Voleo bih da probam taj sus koji je tih i bez cimanja kao EV. To je nešto u šta se svako zaljubi kad sedne u EV.
Žena kad je sela da proba, vozila je 35km po gradu koliko joj se svidelo...
Naravno da moze. Dizel 3.0 i zf8 brzina i da vidiš instant torque I saltanje bez cimanja. Ako ste pre auta vozili slabija kola male kubikaze, naravno da ce vas EV vozila oduševiti.

Ima EV dosta prednosti u voznji u odnosu na SUS auto, ali po meni to su individualne stvari, nisu tolike bitne.
Najvaznije su one drustveno korisne stvari koje dolaze sa masovnom upotrebom elektrovozila:
1. Smanjenje energetske zavisnosti od drzava koje proizvode naftu
2. Smanjenje lokalnog zagadjenja u gradovima, odnosno tamo gde je najveca koncetracija ljudi.
Ovo pod brojem dva je po meni i najvazniji benefit EV. Jeza me hvata kad vidim ujutru na semaforu krseve koji emituju gomilu otrova, a ljudima koji su iza njih sve to ulazi u kabinu, a u kabini nekima sede i deca... I zato mi je zao kad vidim da ljudi umesto da gledaju opsti drustveni benefit, gledaju neke svoje sitne licne interese (tipa EV prelazi samo 300km na autoputu, a moj dizel 1000km).
Ti ljudi sto voze stara kola ih sigurno ne voze što vole, vev zato što nemaju drugi izbor. Tako da malo empatije za siromašnije građane ne bi bilo loše. Opšte je poznato da se EV vozi zbog ekologije. Pre toga su takvi ljudi išli peške svuda da ne zagađuju životnu sredinu.

Naravno da moze. Dizel 3.0 i zf8 brzina i da vidiš instant torque I saltanje bez cimanja. Ako ste pre auta vozili slabija kola male kubikaze, naravno da ce vas EV vozila oduševiti.
Ne znam što uopšte ulažem napor da odgovorim na nešto što je toliko očigledno netačno ali evo AI odgovor:

Iako je ZF 8HP najbolji automatski menjač na svetu, EV uvek pobeđuje kada je u pitanju brzina i linearnost odziva na gas.
Evo direktnog poređenja kako ova dva sistema isporučuju snagu:

KarakteristikaZF 8-stepeni automatik (Dizel)Električno vozilo (EV)
Kašnjenje (Lag)0.2 do 0.5 sekundi (dok se ne desi kickdown i turbo ne stvori pritisak)Trenutno (0 sekundi)
Isporuka obrtnog momentaRaste sa obrtajima, pik je u srednjem vasionu radaMaksimalan od 0 RPM (dostupan odmah)
LinearnostPrekidano promenama brzina (iako su ekstremno brze)Potpuno tečna, bez prekida (uglavnom jedna brzina)
PredvidivostZavisi od trenutnog stepena prenosa i režima vožnjeUvek identična na pritisak pedale

Zašto je EV odoziv na gas superioran?
    • Nema menjača: EV motor je direktno povezan sa točkovima preko jednostepenog reduktora. Kada pritisnete gas, struja momentalno potera magnete u motoru. Nema čekanja da kompjuter odluči u koju brzinu da prebaci.
    • Instant obrtni moment: Elektromotori daju 100% svog obrtnog momenta istog stotog dela sekunde kada dotaknete pedalu. Dizel motor, čak i sa najboljim ZF menjačem, mora da sačeka da izduvni gasovi pokrenu turbo-punjač (turbo lag) i da obrtaji porastu do optimalne zone.

Ti ljudi sto voze stara kola ih sigurno ne voze što vole, vev zato što nemaju drugi izbor. Tako da malo empatije za siromašnije građane ne bi bilo loše. Opšte je poznato da se EV vozi zbog ekologije. Pre toga su takvi ljudi išli peške svuda da ne zagađuju životnu sredinu.
Kakva crna empatija prema onima koji nas truju? Jos u isto vreme postoji besplatan javni prevoz.. A i nisu samo najsiromasniji oni koji truju. Koliko ljudi samo kupi premijum dizel auto star 5-6 godina, da 20-30 hiljada eura za njega, pa onda elektronski gasi ad blue sistem jer popravka kosta 2000 eura...
I nije bitno ko iz kog razloga vozi EV, sve dok ga vozi.

@deksi10 Iako se slažem sa benefitima koje su naveo, široko prihvatanje neke tehnologije (po meni) počinje kada ljudi vide korist u svom novčaniku. Nažalost, ekonomija je najčešće prva koja diktira odluke (ne samo kod nas). To je razlog zašto vozim dizlo umesto benzina, evo na primer i @SretenBG bi radije vozio M3 umesto na naftu, ali pare kvare sreću. Kada se dođe do toga da je vožnja na struju toliko jeftinija nego na benzin/naftu, onda se odmeravaju nedostaci koje nose sa sobom, i prave kompromisi.

Meni lično je kompromis što moram da pravim plan gde ću da stanem da se punim i koliko će minuta to da traje pre nego što nastavim put dalje, šta da radim ako punjač ne radi ili je zauzet. Sa SUS staneš na neku pumpu, sipaš, i nastaviš dalje. S druge strane, češem se po glavi kad sipam gorivo na pumpi, neću da lažem da ne boli. Prošle nedelje je supruga morala da se vozi maltene svaki dan 100km od Bg i nazad, sipala pun rezervoar, sutra verovatno sipam opet. Ko ne mora da razmišlja o novcu, super, blago vama, meni je to ipak značajan trošak i biram da tražim alternativu. Išao sam povremeno i u BiH da sipam gorivo, kada sam štedeo 50-60din/l, ionako mi je vikendica relativno blizu granice.

A po gradu vozim dizela starog okruglo 23 godine, više ne menjam ulje, osećam da lamela popušta, taj se auto neće popravljati. Prvi dan kad ne bude hteo da krene ili kada bude ostao na putu, ide na otpad. Zato ja napravim 5x više km na bicikli nego tim autom, ali moraš da ga imaš ako nećeš da uništavaš auto za putovanja. Odvedem klinca iz vrtića do bazena, kad idemo negde na rođendan ili neku posetu (ako je vikend, pre podne, nekad se desi da idemo i "novim" autom).

Ne znam što uopšte ulažem napor da odgovorim na nešto što je toliko očigledno netačno ali evo AI odgovor:

Iako je ZF 8HP najbolji automatski menjač na svetu, EV uvek pobeđuje kada je u pitanju brzina i linearnost odziva na gas.
Evo direktnog poređenja kako ova dva sistema isporučuju snagu:

KarakteristikaZF 8-stepeni automatik (Dizel)Električno vozilo (EV)
Kašnjenje (Lag)0.2 do 0.5 sekundi (dok se ne desi kickdown i turbo ne stvori pritisak)Trenutno (0 sekundi)
Isporuka obrtnog momentaRaste sa obrtajima, pik je u srednjem vasionu radaMaksimalan od 0 RPM (dostupan odmah)
LinearnostPrekidano promenama brzina (iako su ekstremno brze)Potpuno tečna, bez prekida (uglavnom jedna brzina)
PredvidivostZavisi od trenutnog stepena prenosa i režima vožnjeUvek identična na pritisak pedale

Zašto je EV odoziv na gas superioran?
    • Nema menjača: EV motor je direktno povezan sa točkovima preko jednostepenog reduktora. Kada pritisnete gas, struja momentalno potera magnete u motoru. Nema čekanja da kompjuter odluči u koju brzinu da prebaci.
    • Instant obrtni moment: Elektromotori daju 100% svog obrtnog momenta istog stotog dela sekunde kada dotaknete pedalu. Dizel motor, čak i sa najboljim ZF menjačem, mora da sačeka da izduvni gasovi pokrenu turbo-punjač (turbo lag) i da obrtaji porastu do optimalne zone.
Problem je što ti svoje zaključke baziras na izveštaju veštačke inteligencije, a nisi vozio oba da možeš da uporedis u realnom životu. Torque konverter uvećava obrtni moment 2-3 puta u odnosu na obrtni moment motora. 3.0 dizel ima 300nm na ler gasu, kad krecem iz mesta imam 900Nm. Nakon toga od 1500 obrtaja imam 700Nm na raspolaganju stalno. Ja ne znam sta ste vi vozili pre EV kola pa se toliko oduševljavate.

@deksi10 Iako se slažem sa benefitima koje su naveo, široko prihvatanje neke tehnologije (po meni) počinje kada ljudi vide korist u svom novčaniku. Nažalost, ekonomija je najčešće prva koja diktira odluke (ne samo kod nas). To je razlog zašto vozim dizlo umesto benzina, evo na primer i @SretenBG bi radije vozio M3 umesto na naftu, ali pare kvare sreću. Kada se dođe do toga da je vožnja na struju toliko jeftinija nego na benzin/naftu, onda se odmeravaju nedostaci koje nose sa sobom, i prave kompromisi.

Meni lično je kompromis što moram da pravim plan gde ću da stanem da se punim i koliko će minuta to da traje pre nego što nastavim put dalje, šta da radim ako punjač ne radi ili je zauzet. Sa SUS staneš na neku pumpu, sipaš, i nastaviš dalje. S druge strane, češem se po glavi kad sipam gorivo na pumpi, neću da lažem da ne boli. Prošle nedelje je supruga morala da se vozi maltene svaki dan 100km od Bg i nazad, sipala pun rezervoar, sutra verovatno sipam opet. Ko ne mora da razmišlja o novcu, super, blago vama, meni je to ipak značajan trošak i biram da tražim alternativu. Išao sam povremeno i u BiH da sipam gorivo, kada sam štedeo 50-60din/l, ionako mi je vikendica relativno blizu granice.

A po gradu vozim dizela starog okruglo 23 godine, više ne menjam ulje, osećam da lamela popušta, taj se auto neće popravljati. Prvi dan kad ne bude hteo da krene ili kada bude ostao na putu, ide na otpad. Zato ja napravim 5x više km na bicikli nego tim autom, ali moraš da ga imaš ako nećeš da uništavaš auto za putovanja. Odvedem klinca iz vrtića do bazena, kad idemo negde na rođendan ili neku posetu (ako je vikend, pre podne, nekad se desi da idemo i "novim" autom).
Meni lično nije problem gorivo, ja gledam EV da uzmem ženi da vozi decu po gradu, da može da leti da ohladi kola a zimi da ugreje pre nego što udju deca, i tu je prednost EV vozila. Uopšte mi finansijski aspekt i ekologija nisu u glavi.

Problem je što ti svoje zaključke baziras na izveštaju veštačke inteligencije, a nisi vozio oba da možeš da uporedis u realnom životu. Torque konverter uvećava obrtni moment 2-3 puta u odnosu na obrtni moment motora. 3.0 dizel ima 300nm na ler gasu, kad krecem iz mesta imam 900Nm. Nakon toga od 1500 obrtaja imam 700Nm na raspolaganju stalno. Ja ne znam sta ste vi vozili pre EV kola pa se toliko oduševljavate.

Meni lično nije problem gorivo, ja gledam EV da uzmem ženi da vozi decu po gradu, da može da leti da ohladi kola a zimi da ugreje pre nego što udju deca, i tu je prednost EV vozila. Uopšte mi finansijski aspekt i ekologija nisu u glavi.
E upravo to. 🙂 Meni su te stvari mnogo zanimljivije od večitog EV vs dizel merenja dometa. Preconditioning, tišina, instant odziv, gradska vožnja, puniš dok auto svakako stoji… To su stvari zbog kojih EV počneš da ceniš tek kad ga koristiš svakodnevno.

Kod nas je baš takav scenario – mali EV za grad, posao, i svakodnevne porodične obaveze. I tu mu je, po meni, trenutno prirodno stanište.

Ne baziram uopšte zaključke na AI izveštaju ali mi se nije pisao odgovor na nešto što je činjenično netačno pa sam iskoristio AI da sumira pošto je barem za tako očigledne stvari upotrebljiv.

Konkretno si sam započeo priču o instant torque i brzini menjača da može da se meri sa EV što je netačno jer i menjač koji menja brzine najbrže na svetu ne može da bude brži/linearniji od onog kome brzine nisu potrebne. Nije se pričalo o snazi konkretnog motora niti je neko osporavao da se taj 3.0 8 brzina super vozi već o prirodi same tehnologije da ćeš kod SUS uvek imati neki lag, koji će kod naprednijih pogonskih sistema biti znatno manji, verovatno i neprimetan ali neće nikada biti nula kao ko EV.

Tako se to radi, a ne mi sto vagamo mesecima i nista ne kupimo 😀
Svaka cast i cestitam.
Koliko se ceka na isporuku? Koju si opremu uzeo?

Upravo sam poručio klincu Twingo, rekao je da mu se on najviše sviđa od ponuđenih EV opcija ispod 109ks.. Vodio ga da sedne, vidi, proba.

Naravno da je samo za po gradu.

Uzeo bih mu R5 od 95ks ali se kod nas ne uvozi.
Koliko je srebrnjaka cena ?
Jesi iskoristio subvenciju? Ako se ne varam produženo je do kraja godine?

Simpa su mi i dalje ove poredbe sa dizelom 🙂 Apsolutno nisu svi EV napravljeni isto, niti je imalo isti utisak vožnje slabašnom u entry level minijaturnom strujašu, SUV-u srednje klase ili premium EV limuzini, tako da to mora pre svega da se razreši kad poredite nešto. Eh, kad bih mogao kratko da vas provozam u svojoj mašinici, čisto da steknete utisak šta je spušten/aerodinamičan EV visokih performansi, džaba ovo sve što pišem, ne može nikakav tekst da prenese pravi utisak.

Koliko to lebdi i vraća te u željenu brzinu bez muke, potpuno su nebitne te tri sekunde iz stajanja i 550hp, to je za loženje na papiru, više je fun koliko se iz niskih brzina instant vraćaš na umereno velike, kad se iz dragih nam brojnih francuskih kružnih tokova ispaljujem nazad na cestu, ta reaktivnost, to držanje krivina, ta stabilnost u koju ne sumnjaš, bilo da je mokro/suvo, u ove široke Pirelli gume i generalno u auto nikad sumnjao nisam niti jedan momenat. Što ga više vozim to mi je zabavniji. Hejtovaće me SUS-ovci da ne znam šta je prava vožnja, ali eto, kad budem bio dovoljno bogat da sebi priuštim takav auto u benzin izvedbi u sličnoj kategoriji a da ne gubim ništa od ovih performansi, to ću i uraditi. Vidim da ima novih učesnika u temi, pa ove sa svežim ulaznicama, pričam o:

tesla_model_3_performance_highland_2025_gizmo_benchmark.png

Kaže mi kolega pre neki dan - brate mogao si polovan Audi R8 za te pare da uzmeš 😄 Druže, količina novca da održavaš to i napojiš ga gorivom, plus to je vikend auto, uz njega ti treba još jedan, ovo je meni daily četvorotočkaš, frakciju tog novca plaćam da ga vozim svaki dan, jedno osiguranje, itd, itd. Voleo bih da imam dva auta stvarno u nekom momentu, ali meni ovo barem sada i više nego rešava posao i nudi zabavnu vožnju uz to.

Nemam nikakve folije/zaštite, skoro sve je klot na njemu. Verovatno na direktnom suncu tako boja dođe do izražaja. Ne čuvam ga mazim/pazim za sledećeg vlasnika, to su uložene pare koje niko neće da ti računa u pregovorima u svakom slučaju 😂

Urbana je bajka da ev ne zagadjuje okolinu. Jedino može da se priča da li je to manje ili više od sus kada sec sve uzme u obzir. A što se empatije tiče ljudi imaju empatiju sada samo za kućne ljubimce za druge ljude jok.
Ali ev ne smrdi ispred mene na semaforu ili gužvi... Nema dana da ne otvaram prozor, gasim ventilaciju ili menjam ustaljenu rutu zbog auta ispred mene iz koga izbija dimna zavesa. Najgore je kada sam zaglavljem u gužvi na kreni stani gde je svako njegovo kreni, meni puna kabina auta dima

Koliko je srebrnjaka cena ?
Jesi iskoristio subvenciju? Ako se ne varam produženo je do kraja godine?

Biće nešto preko 19 sa subvencijom,. Oprema tehno, oba dodatna paketa (sigurnost i punjenje), 18" alu felne i zelena doplatna boja.

Kažu 100-120 dana do isporuke. Računam da izgura do 21. godine a onda ćerka nastupa. Punjače imaju i na selu i u gradu, ne moraju da se bakću sa pumpama.

eDrive stanice za punjenje sa naplatom punjena po kWh (jedini kod nas?!) rade pravu stvar i verujem da će napraviti razliku. Drago mi je da šire infrastrukturu. Da li je konstantan napon, da li je neko koristio, kakvi su utisci?

Ja sam jedan punjač našao na plugshare u Čačku, i tu piše da naplaćuje vremenski takođe kao i većina ostalih kod nas.

Gde su ostali ako znaš?

Nazad
Vrh Dno