Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

• Začetnik teme Začetnik teme maxy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
U tom slučaju snose ozbiljne posljedice,ako prodaju nesto zasta tvrde da ima,a nema.
Obmanjuju potrošače.
Ja sam kupio Midea Solstice 18 isključivo za grejanje. Zato mi je bilo bitno dan ima grejače, kad ono ipak nema.

Pukao sam 2000din za dostavu i sad moram još toliko da bih je vratio nazad.

Čitah i čitah, ali bolje da pitam...želeo bih malo da pojačam grejanje, u pitanju je par spojenih prostorija od 40ak kvadrata u kojima se stalno boravi, trenutno se tu nalazi Fujitsu 12 LLCE koja fino greje, ali bih nju prebacio u drugu prostoriju, a ovde zamenio sa nekom 18-kom koja bi ipak, možda, to sve lakše grejala, ne bi bilo potrebe da se stavlja da duva na najjače kada je izuetno niska temperatura spolja, a i manje išla u defroste. Gledao sam u pravcu Mitsubishi, Daikin ili Fujitsu, naravno otvoren i za druge predloge, budžet nebitan ako će raditi za sve pare 🙂 ,pa bih bio zahvalan na pomoći (i LLCE, tačnije dve kupljene po preporukama i iskustvima odavde).

Tadiran ima moj kum , hladi stan od 100m2 tu kod faksa u NS. A ima je i drugar na Limanu vec dugo za hladjenje. To su ogromna teska cudovista za sve ovo novo ali je kostalo u markama. Evri nisu ni postojali. Cale mu bio direktor NIS-a jedno vreme. Itekako sam cuo za Tadiran🙂
imam ja godina....
Koštale bi i sad da Kinezi nisu mnoge proizvode učinili globalnim i pristupačnim, pri čemu su prinudili tradicionalne proizvođače da preispitaju cene. Ali nije uzrok samo ni to, već zakon velikih brojeva čime cena sama po sebi pada.

Obmanjuju potrošače.
Ja sam kupio Midea Solstice 18 isključivo za grejanje. Zato mi je bilo bitno dan ima grejače, kad ono ipak nema.

A još kad bi znao da neke klime nemaju grejače, a rade odlično...

Tadiran ima moj kum , hladi stan od 100m2 tu kod faksa u NS. A ima je i drugar na Limanu vec dugo za hladjenje. To su ogromna teska cudovista za sve ovo novo ali je kostalo u markama. Evri nisu ni postojali. Cale mu bio direktor NIS-a jedno vreme. Itekako sam cuo za Tadiran🙂
imam ja godina....
On u markama ja u evrima Cini mi se 2007 koristim je za grejanje.

I ja sam bio u istoj dilemi, mislim da nisam pogrešio što nisam otišao na tu 12icu. 14kmcc može vrlo nisko da radi, uhvatio sam je i na 170w ako je verovati prosto utičnici. Ista potrošnja za malo manje para a veća rezerva snage... Još jedna 9ka u spavaću će ići i kod mene isto.
Vrv moze da ide jos nize kada se ukljuci economy mode, preko wifi ima ta opcija, ne znam da li ima na dlajinskom

Obmanjuju potrošače.

Ne znaci ti nista grejac

Grejac tacne ne znaci nista, nisi trebao vracati. Nema tu sta, za 75 hiljada nema bolje po meni. Za 90 hiljada ima bolje a i to treba akcije gledati. Ako nemas izolacije onda je zeznuto.

@maxy "A još kad bi znao da neke klime nemaju grejače, a rade odlično..."

Ko kaže da ja to ne znam? Pitanje je samo ko mi garantuje da je Solstice 18 jedna od tih koja radi odlično bez grejača... Ne isplati mi se da rizikujem.

Ne treba ti adaptivni tempomat pa je bolje i lakše voziti sa njim,pusti te price ne treba ti grejac.

Evo možda nekome ideja za famozni grijač tacne...
Mi smo kod kolege na vikendici ubacili neku Gree nordijsku verziju sa grijačem tacne, ali je imala isti fazon kao što sam ja imao grijač se pali čim temperatura padne na -1 °C i ostaje upaljen sve dok vanjska temperatura ne ode u plus.
Posto se radi o vikendici koja je na nekih 1.200 m nadmorske visine, uradili smo malu izmjenu.
Skinuli smo originalni grijač i postavili novi, i to ne samo na dnu tacne, već pomalo i sa strane. Postavili smo ZigBee senzor za curenje vode malo ispod visine propelera ventilatora, a ujedno smo proširili i rupe za odvod na tacni.
Sada se grijač pali ukoliko se dolje nakupi snijeg. Kada se snijeg otopi, podešeno je da grijač radi još 20 minuta.
S druge strane, pošto su tamo uslovi takvi kakvi jesu, grijač se može preko telefona uključiti prije paljenja klime tako da nemas brige ima li leda ili snjega na njoj.
Sitne pare, a jako dobro radi.
Samo da napomenem: ZigBee senzor je onaj sa kablom, pa je dio u kojem se nalazi baterija ubačen unutra kako bi baterija duže trajala.

Moze li neko da objasni sta radi taj grejac tacne ako ga toliko pominjete kao da je nesto must have ??

Moze li neko da objasni sta radi taj grejac tacne ako ga toliko pominjete kao da je nesto must have ??
Kad je vani hladno, temp u minusu i klima ti uradi df, snjeg, led se otopi i treba da prodje kroz tacnu. Ako nemas grijac ta voda se smrzne i sakuplja sto moze prouzrokovati da ti ventilator od klime zapinje ili prouzrokuje vecu stetu. E sad u zavisnosti od klime tako i taj grijac radi nekom njihovom logikom. U svakom slucaju ako su zime jake i snjezne po mom misljenju nije dobro ako nema grijac tacne.

Što se grejača tacne tiče definitivno nije neka bzvz stvar. Da nije bitna stavka, zašto bi ga ozbiljne klime za grejanje imale kao što je Gree Amber Ultra? Ista stvar i za grejač kompresora jer Solstice 18 nema ni njega.

Drugar se u januaru penjao na merdevine da zaliva klimu vrućom vodom, kasnije zvao majstora da ugradi grejač i više nije bilo problema sa radom klime.

Ja sam se ovde na forum javio sa namerom da skrenem pažnju ljudima da uvoznici i trgovci obmanjuju potrošače. Dobro proverite sve bitne stavke pre nego što kupite klimu. Pisao sam već da na električnoj šemi za Solstice 18 piše i da je EEV "optional" tako da je pitanje da li i njega ima. Poslaću i za to mejl uvozniku baš da proverim.

Vrv moze da ide jos nize kada se ukljuci economy mode, preko wifi ima ta opcija, ne znam da li ima na dlajinskom
Ima na daljinskom ali nisam video neku razliku, osim da je hladnije. Čini mi se da je bio u pravu član koji je napisao da taj economy mode samo spusti ciljanu temp za stepen ili dva u odnosu na postavljenu i to je to.

Što se grejača tacne tiče definitivno nije neka bzvz stvar. Da nije bitna stavka, zašto bi ga ozbiljne klime za grejanje imale kao što je Gree Amber Ultra? Ista stvar i za grejač kompresora jer Solstice 18 nema ni njega.

Drugar se u januaru penjao na merdevine da zaliva klimu vrućom vodom, kasnije zvao majstora da ugradi grejač i više nije bilo problema sa radom klime.

Ja sam se ovde na forum javio sa namerom da skrenem pažnju ljudima da uvoznici i trgovci obmanjuju potrošače. Dobro proverite sve bitne stavke pre nego što kupite klimu. Pisao sam već da na električnoj šemi za Solstice 18 piše i da je EEV "optional" tako da je pitanje da li i njega ima. Poslaću i za to mejl uvozniku baš da proverim.
Sta si uzeo u zamenu?

Bio do drugara , on je uzeo 18ku Extreme , slicna prica kao Solstice ali Solstice bolje izgleda, vece. Kod Extreme nisam video da mala krilca mogu levo desno a veliko krilo moze gore dole po jedan korak ALI ne moze recimo direkt dole da duva nego je losije podesavanje ugla. Kod Solstice je bolje odradjena ta glavna klapna ventilatora.

Kod Extreme nisam video da mala krilca mogu levo desno a veliko krilo moze gore dole po jedan korak ALI ne moze recimo direkt dole da duva nego je losije podesavanje ugla. Kod Solstice je bolje odradjena ta glavna klapna ventilatora.
Mogu ali samo ručno, tj. nema motor 🙂

Kad klima radi defrost ima dovoljno vremena da voda iscuri iznutra, ali eto neke klime imaju grejac kako bi se sanse povecale da ce voda ode iz klime. Posebno ako se klima koristi negde gde su zime hladne, primer u Laponiji 🙂

Vecina od klime sa grejac na tacne su kineske brendove.
Kod ove klime nema nikakav software koji bi kontrolirao kad se grejac pali a kad se gasi. Najverojatno neki termo prekidac kad temperatura padne ispod 0°C on zatvori i grejac radi. To je to, dali klima radi nije uopce bitno, grejac radi. Samo da je klima ustekana u uticnici.

Ali vise je bitno da se skine lula i odvod crevo nego to dali klima ima ili nema grejac. Tu se voda moze da zaledi i onda voda ne moze vani pa postepeno se zaledzuje unutra klime sve dok ventilator ne pocne da udara u led i se ne osteti.
Voda treba da moze slobodno i sta brze da iscuri is klime.

Eto primer da uzmemo Daikin Perfera RXM35A9 sta je Velja kupio

Evo i ja da se pohvalim, zamenio sam stari mitsubishi kirigamine. Neko je pisao ako sam dobro ispratio da je spoljna jedinica kod perfere 12-ke 32kg neto al nije tezina je 36kg...

To je model namenjen da grije do -20°C i to nije samo na papiru nego je i Eurovent testirao i potvrdio da klima radi na -20
Cudna stvar klima nema nikakav grejac 😉

Screenshot_20261003_162420_Chrome.webp

To je taj TOL Temperature Limit gde je klima testirana i radi. Svi ovih kineza imaju TOL -10

Eto nadzite jedan kineski model, nije vazno brend, al da ima Eurovent test gde je TOL ispod -10

Inace evo kako izgleda tacna na ta Perfera

Screenshot_20261003_161643_Chrome.webp

C- to je glavni otvor gde se montira lula i odvod crevo.
A i B su dodatne otvore za koje ima cepove da bi se zatvorile.
Ali tamo najgore pise da ako se klima kiristi negde gde su zime hladne onda ne treba da se stavlja lula, crevo i ove rupe da se ostave otvorene.
Kako sto sam reko voda treba da moze sto brze da iscuri.
Ja bih preporucio da se stavi dodatna tacna ispod klime, tako sam ja uradio.

Inace moja stara Perfera nordic radi do -25 bez grejac i ima otvoreno dno ispod izmenjivaca. Voda odmah iscuri.

received_1308365326454201.webp

A nova Perfera Nepura -30 ona ima grejac tacne i ja sam stavio dodatni grejac za odvod crevo DHH25A.
Oba dva grejaca pale se kad klima radi defrost.
Taj Drain Hose Heater DHH je bio skoro 200€ i evo kako izgleda i kako se priklucuje direkno na spoljne jedinice.
Jednostavno, dve su zice sa osigurace, kafeava na 1 plava na 2 i uzemljenje 😉
A to tamo desno 123 tamo se povezuje unutarnja i struja.

Screenshot_20251216_053516_Chrome.webp
48_95ec1953-f0f7-4ec5-b862-0a8fb7708384(1).webp

Kad klima radi defrost ima dovoljno vremena da voda iscuri iznutra, ali eto neke klime imaju grejac kako bi se sanse povecale da ce voda ode iz klime. Posebno ako se klima koristi negde gde su zime hladne, primer u Laponiji 🙂

Vecina od klime sa grejac na tacne su kineske brendove.
Kod ove klime nema nikakav software koji bi kontrolirao kad se grejac pali a kad se gasi. Najverojatno neki termo prekidac kad temperatura padne ispod 0°C on zatvori i grejac radi. To je to, dali klima radi nije uopce bitno, grejac radi. Samo da je klima ustekana u uticnici.

Ali vise je bitno da se skine lula i odvod crevo nego to dali klima ima ili nema grejac. Tu se voda moze da zaledi i onda voda ne moze vani pa postepeno se zaledzuje unutra klime sve dok ventilator ne pocne da udara u led i se ne osteti.
Voda treba da moze slobodno i sta brze da iscuri is klime.

Eto primer da uzmemo Daikin Perfera RXM35A9 sta je Velja kupio

To je model namenjen da grije do -20°C i to nije samo na papiru nego je i Eurovent testirao i potvrdio da klima radi na -20
Cudna stvar klima nema nikakav grejac 😉

Pogledajte prilog 555693

To je taj TOL Temperature Limit gde je klima testirana i radi. Svi ovih kineza imaju TOL -10

Eto nadzite jedan kineski model, nije vazno brend, al da ima Eurovent test gde je TOL ispod -10

Inace evo kako izgleda tacna na ta Perfera

Pogledajte prilog 555694

C- to je glavni otvor gde se montira lula i odvod crevo.
A i B su dodatne otvore za koje ima cepove da bi se zatvorile.
Ali tamo najgore pise da ako se klima kiristi negde gde su zime hladne onda ne treba da se stavlja lula, crevo i ove rupe da se ostave otvorene.
Kako sto sam reko voda treba da moze sto brze da iscuri.
Ja bih preporucio da se stavi dodatna tacna ispod klime, tako sam ja uradio.

Inace moja stara Perfera nordic radi do -25 bez grejac i ima otvoreno dno ispod izmenjivaca. Voda odmah iscuri.

Pogledajte prilog 555695

A nova Perfera Nepura -30 ona ima grejac tacne i ja sam stavio dodatni grejac za odvod crevo DHH25A.
Oba dva grejaca pale se kad klima radi defrost.
Taj Drain Hose Heater DHH je bio skoro 200€ i evo kako izgleda i kako se priklucuje direkno na spoljne jedinice.
Jednostavno, dve su zice sa osigurace, kafeava na 1 plava na 2 i uzemljenje 😉
A to tamo desno 123 tamo se povezuje unutarnja i struja.

Pogledajte prilog 555696
Pogledajte prilog 555697
Po ovim parametrima airy uopste nije losa,cak nema sta da se budzi ima fabricki grejac tacne.

Prilozi

• Screenshot_2026-10-04-04-42-45-128_com.miui.mediaeditor.webp
    Screenshot_2026-10-04-04-42-45-128_com.miui.mediaeditor.webp
    44.6 KB · Pregleda: 27
Po ovim parametrima airy uopste nije losa,cak nema sta da se budzi ima fabricki grejac tacne.
Al katastrofan algoritam rada. Kako god okrenes ova gore
FTXM35A2V1B / RXM35A5V1B9
Je dobra klima a nije u nekom rangu sto se tice cjene extrem skupa. Mozemo reci neka zlatna sredina a sigurno ima kulturan rad.

Nazad
Vrh Dno