Šta je novo?

Yunet optika - mts

Kako jedino ako si dobio sve besplatno od interneta i TV do mobilnog pa mi i tako u toj računici fali dosta do tih 116 evra. Jedino ako računaš u to i mobilne cele porodice.
Imao sam dve optike i dve tv pretplate, od kojih jedna kod sbb i sve sam to otkazao. Bili su racuni 140€, a sada su 24.

Svaka čast ako si uspeo da za dve UO plaćaš samo 24 evra. Sledeći put kada mi istekne UO kontaktiram tebe da pregovarš u moje ime, pošto ja očito negde greši. Evo sada pokušava da dobije bolje uslove za mobilnu tarifu, nešto se necimaju da zovu čak ni posle podnošenja zahteva za prelazak u drugu mrežu ni oni ni ovi gde sam podneo zahtev.

Svaka čast ako si uspeo da za dve UO plaćaš samo 24 evra.
Ne, vise mi nisu potrebne dve kablovske, jednostavno ponesem sim karticu i ubacim u drugi ruter u drugom ili trecem stanu koje redje koristim. Kablovske veze su vezane za jednu adresu, pa su mi trebale najmanje dve. Kada su podigli cene i sbb i mts, onda sam promenio ideju.

A uzeo si kućni net kod A1 još ako si imao mogućnost za 5g to je stvarno najbolja opcija, ko u toku godine koristi internet na više lokacija.

Da, 5g, imam odlican signal na sve 3 lokacije.
Ranije sam pokusavao i u yunet za neki pripejd, ali su mi bili komplikovani jer moras da im se najavljujes kada da te ukljuce a kada da te iskljuce i najmanje na po 3 meseca koliko se secam. A slicno je bilo i u sbb.

@Zoran_Perovic Мени као лаику ентузијасти би било интересантно да чујем да ли је могуће да се из Србије, са било које локације, "добаци" сигнал до најближих чворишта Orange-а (која су у Будимпешти и Софији, ако не лаже брза AI претрага преко Гугла), са било којом опремом са протоком од 100Gbps и њиховим SFP модулима? Рекло би се да, због географије, не постоји таква могућност, него да тај сигнал успут мора више пута да се појачава, па је онда интересантно да сазнамо гдје су физички ти појачивачи, чија су они одговорност и ко има обавезу да их контролише и управља њима, а све то не да бисмо откривали неке тајне пословања и партнерске уговоре, него просто, само да бисмо могли да замислимо најбржу могућу комуникацију два тима подршке, која производи брзу реакцију с једне и друге стране, када је извјесно да мора да постоји још неко између?! 🧐
Naš (SOX) CTO dr Nenad Krajnović autoritativno tvrdi da sve smetnje u telekomunikacijama potiču od struje ;-)

Realnost je skoro na njegovoj strani, pa tako i oprema po Data Centrima redovno radi sa 99.999% raspoloživosti, što je na godišnjem nivou oko 6 minuta otkaza!!!

Kažem skoro, jer dosta veliki broj smetnji dolazi od kidanja kablova i tu je prosečno trajanje smetnje 6 sati (dok ekipa stigne na mesto prekida, dok locira prekid, osmisli opravku i počne da kopa zemlju). Minimalno trajanje smetnje je oko 3 sata. Ako su kablovi na OPGW (zemljovodnom) užetu, oporavak se meri mesecima...

Zato se linkovi kupuju po razdvojenim kablovima od različitih operatera, po mogućnosti po različitim koridorima. Verovatnoća istovremenih prekida je jako mala, a kapaciteta uvek ima više nego dovoljno...

Elem...

Na mestu interkonekcije (tačke međupovezivanja) dve nezavisne mreže nalazi se SPOF.

Sa nekim operaterima (HE, TATA, ZET.NET) imamo 2*100G povezano u MLAG interkonekciju, a sa drugima imamo samo 1*100G (ORANGE), jer se redundansa ostvaruje na IP nivou potpuno automatski i neprimetno za krajnje korisnike...

Ukratko...

Verujem da sam neke čitaoce foruma smorio, ali šta je tu je...

Orion optika ako možeš da nađeš neko pravno lice da potpiše ugovor. Ne rade sa fizičkim licima...

Xnet.rs takođe kida. Mi koristimo njihov GPON na par lokacija "po kućama" i radi bez greške.

Ruku na srce na većini naših kućnih lokacija su MTS i Yettel (ex-SBB) sa najvećim paketima i tu nema greške... Zaboraviš da postoji provajder... VPN, kamere, EON, HBO, NETFLIX sve fercera, ali i košta takva usluga...

Nemaš jer to više ne postoji (od marta 2026.) jer Orion sad usluge prodaje samo pravnim licima. A zašto 6 meseci od kad su prodali Telekomu ugovore fizičkih lica i dalje nisu uradili update sajta i sklonili sa njega nepostojeće usluge to je pitanje za Orion.

Uglavnom, ja sam tu Orion prepaid optiku koristio 6 godina. Dok je postojao taj paket. Prodajom Telekomu i prebacivanjem korisnika na Supernova postpaid!! pakete su me primorali da uzmem Orion Biznis postpaid ugovor.

Hvala na odgovorima. Da, nisam znao za situaciju sa orionom, pokusao sam da ih dobijem danas medjutim receno mi je da je to sve sad mts zapravo i da ti paketi nisu aktuelni. Samo mi nije jasno zasto i dalje stoji to aktivno na sajtu ali ok.

Nakon toga pozvao sam Yunet, gde mi je ponudjeno 24 meseca UO, 2000 din, za opticki internet 500/250. Kazu da imaju mogucnost povezivanja na mojoj adresi. To je zapravo jako dobra cena ali sam malo skeptican zbog ove situacije koja se pominje ovde, da li se cesto desava ili ne.

E sad, da li je pametno ili ne? Da li je ovaj Xnet.rs bolji? Da li je pametnije mozda uci u A1 sa nekim 5g netom pa da ih posle jurim da menjaju za optiku kad se stvori mogucnost...

da ih posle jurim da menjaju za optiku kad se stvori mogucnost...
Nema "menjanja" ničega dok ti ne istekne UO za postojeći ugovor. A1 neće / ne dozvoljava korisnicima sa 4G paketima da 'pređu' na 5G paket a kamoli 'prelaz' na optičke pakete.

= šta uzmeš sad koristićeš narednih 2 godine bez obzira šta se bude promenilo oko dostupne infrastrukture.

Nema "menjanja" ničega dok ti ne istekne UO za postojeći ugovor. A1 neće / ne dozvoljava korisnicima sa 4G paketima da 'pređu' na 5G paket a kamoli 'prelaz' na optičke pakete.

= šta uzmeš sad koristićeš narednih 2 godine bez obzira šta se bude promenilo oko dostupne infrastrukture.
U A1 poslovnici mi je receno da sigurno moze, mozda su lagali. Ja sam pitao da li je to navedeno u ugovoru na bilo koji nacin, naravno nije....

Sacekaj jos neko vreme da vidimo sta ce biti sa YuNetom.
Bar ja to radim. 😀

EDIT: I XNet i YuNet idu preko MTS optike.

U A1 poslovnici mi je receno da sigurno moze, mozda su lagali. Ja sam pitao da li je to navedeno u ugovoru na bilo koji nacin, naravno nije....
4g paket kn radi na 5g mrezi ta brzina koja je potpisana tako ja koristim 100/10 paket u jednom mifi 5g ruteru

Hvala na odgovorima. Da, nisam znao za situaciju sa orionom, pokusao sam da ih dobijem danas medjutim receno mi je da je to sve sad mts zapravo i da ti paketi nisu aktuelni. Samo mi nije jasno zasto i dalje stoji to aktivno na sajtu ali ok.

Nakon toga pozvao sam Yunet, gde mi je ponudjeno 24 meseca UO, 2000 din, za opticki internet 500/250. Kazu da imaju mogucnost povezivanja na mojoj adresi. To je zapravo jako dobra cena ali sam malo skeptican zbog ove situacije koja se pominje ovde, da li se cesto desava ili ne.

E sad, da li je pametno ili ne? Da li je ovaj Xnet.rs bolji? Da li je pametnije mozda uci u A1 sa nekim 5g netom pa da ih posle jurim da menjaju za optiku kad se stvori mogucnost...
Yunet za malo veću cenu možeš i na 6 meseci gde isto ne bi plaćao instalaciju. Ili za još malo veću cenu i troškove instalacije može i bez UO.

Sacekaj jos neko vreme da vidimo sta ce biti sa YuNetom.
Bar ja to radim. 😀

EDIT: I XNet i YuNet idu preko MTS optike.

Ja bih najradije cekao ali ostajem bez interneta za koji dan, a neophodan mi je za rad...

To je već samo kod tebe verovatno, vidiš da niko od nas se ne žali više što znači da su za sada rešili globalni problem. Ja merio sinoć oko 22h i full brzina i prema SBBu i prema SOXu. Prijavi im.

Juce sam razgovarao sa podrskom Yunet-a, oko pola sata je trajao razgovor, receno mi je da su imali probleme sa linkom, da su problemi uklonjeni i da je sve sada stabilno

Jel nekome jos stigao umanjeni račun od Yuneta? 1299din umesto 2000 za 500/250. Lepo od njih ako su umanjili samoinicijativno zbog prigovora na kvalitet usluge.

Ja sam im platio unapred, tako da nema šta da mi umanjuju, a i ne moraju, što se mene tiče, samo neka ovako nastavi da radi i na dalje.

Ajde ljudi javljajte, kako je večeras stanje?

Nazad
Vrh Dno