Šta je novo?

Yunet optika - mts

Prati i narednih dana ima nas jos koji merkamo promenu operatera ka yunet da vas ukanakimo skroz 🙂

Dugi niz godina sam korisnik mts-a. Nedavno je istekao poslednji ugovor i resio sam da predjem na neko "manje zlo".
29. septembar je danas, vec od 5. oktobra necu imati kucni internet, a izuzetno mi je bitan.
Telekom je prosao optikom kroz moju zgradu, medjutim ne daju nikome da se poveze na istu.
Koja je iskrena i drugarska preporuka, sta raditi? (naravno ne zelim da dajem 9000 din na internet mesecno kao sto sam do skoro)

Opcije koje sam razmatrao: Brznet, Yunet, A1, Yettel
1. Brznet - 2000 din paket od 500mpbs optika - deluje mi neozbiljno, kao da zavlace potencijalne korisnike. Rekli su da ne moze optika, ali bi mi dali 4g karticu i ruter...Iskreno sus. To je standardni lte i verovatno ne bi prelazio 100mbps.

2. Yunet - Citajuci ovaj thread rekao bih da nije najbolja ideja preci kod njih. Mada s njima nisam ni kontaktirao da vidim sta mogu da ponude...ali mi se na prvu loptu svidela ponuda jer nisu skupi, fleksibilne cene i opcije...dosta izbora

3. A1 - Ponudili su mi 5g uredjaj jer optiku nisu u mogucnosti da prikljuce naravno. Ispada malo skuplje ali deluje sigurnije od Brznet-a

4. Yettel - Deluje najskuplji od svih, a dosta ogranicava korisnika brzinom i odabirom paketa. Cak sam isao licno do njih, lik koji radi mi je uzeo podatke i broj i sve, da bi mi "javio". Nikad nista nije javio 🤔

U sustini 2000-4000 din mesecno mi je ok (4k mi je gornja granica da kazem ok ovo je malo skuplje). Optika bi bila idealna, ali posto telekom drzi sve u saci, bar neki 5g privremeni, sa zagarantovanom zamenom za optiku kad se stvori mogucnost, bilo bi idealno. Nadam se da ima neko resenje.

Hvala unapred

Edit 1: Nisam napomenuo da je brzina koju trenutno imam sa mtsom na papiru DO 100mbps. Ja izvlacim nekih 60-80 jer: "ne mogu da ti pojacam, u tom delu gde si ti ne moze jace imaces pucanje mreze". Nisam nesto posebno zahtevan korsnik pa mi je ta brzina ok. Naravno ne bih se bunio da postizem vecu brzinu, sto ce sa optikom ili 5g-om najverovatnije biti dosta vise.

Kod mene pad protoka.... naravno download-a sa uploadom nemam problema ping i paketi su OK

Edit: ima ispadanje paketa....

Kod mene ubi ali mozda zato sto sam zvao danas Bogoljuba pa me prebacio na poseban link.😂😂😂

Prilozi

• IMG_0001.webp
    IMG_0001.webp
    22.8 KB · Pregleda: 51
Interesuje me ako je neko skoro "ugasio" uslugu interneta kod Yunet - a a da nije isao licno u poslovnicu.
Da li se dobije neko obavestenje da je "ugasen" net to jest posto sam vratio opremu kako da znam da li i kada mi je obustavljena usluga,trebalo bi mi da znam kada da odem u Mts da ugasim i fixni telefon?
Nisam na njihovoj optici vec na xDSL - u?

Al interesantno od juče IrisTV na yunetu radi bez prekida a protok oko 20Mbita još i paketi ispadaju 🤔

Sad gledam sox traic šta je ovo od 20h ovo još nisam video
Gde nem je prijatelj iz SoX-a šta on kaže šta se dešava

Edit: raspad 10% lost paket..a.

Prilozi

• sox.webp
    sox.webp
    37 KB · Pregleda: 56
  • Screenshot_2026-09-29-20-59-45-630_com.android.chrome~2.webp
    Screenshot_2026-09-29-20-59-45-630_com.android.chrome~2.webp
    46.5 KB · Pregleda: 60
Poslednja izmena:
Kod mene skoro pa idealno.

Prilozi

• Screenshot 2026-09-29 at 21.18.22.webp
    Screenshot 2026-09-29 at 21.18.22.webp
    36 KB · Pregleda: 58
Sad gledam sox traic šta je ovo od 20h ovo još nisam video
Gde nem je prijatelj iz SoX-a šta on kaže šta se dešava

Edit: raspad 10% lost paket..a.
Ta dva grafika nisu povezana.

Levi pik saobraćaja se dešava kada ISP testiraju razne rute ili im se desi neka havarija, pa saobraćaj "nagrne".

Konkretno ovaj pik je META saobraćaj koji je "jurnuo" kroz SOX, umesto preko nekih drugih nadprovajdera...

SOX backbone linkovi su Nx100G

BGD-VIE 4x100G
BGD-SOX 6x100G
BGD-KG 3x100G
BGD-NBGD 10x100G

Pa zato nama par 100Gbps saobraćaja tamo-amo ne predstavlja problem i rado pomažemo partnerima u slučajevima havarije, kao i oni nama.

Dosta više o kapacitetima korisnika na SOX mreži se može videti u javno dostupnoj bazi na adresi https://www.peeringdb.com/ix/424.

Ovo desno zaista ne bi smelo da se događa u optičkim mrežama. Nama su svi linkovi non-stop na 0% gubitaka.

Kada vidimo makar i kratkotrajne skokove packet loss, mi mobilišemo sve snage da to rešimo. Evo ranije danas smo morali da oborimo vezu sa Tier-1 ISP Orange (https://bgp.tools/as/5511) kako bi smo promenili 100G lasere sa naše strane, ali pošto je link i dalje "flapovao", ostavili smo port down dok Orange ne proveri ispravnost sa svoje strane. Naravno ostalih 7 nadprovajdera su veselo preuzeli taj saobraćaj bez uticaja na saobraćaj krajnjih korisnika. To je princip rada backbone (po naški kičma iliti okosnica) ISP... Sve mora biti višestruko uduplano i stalno nadzirano. Nije oduvek bilo tako, ali smo za 17 godina poslovanja izgradili mrežu "kako treba"...

Evo ovde informacije za prvu pomoć... https://www.linkedin.com/posts/perk...-cee-summer-activity-7501715039003860992-aW9D

Pong, odgovorio...

Nazad
Vrh Dno