Šta je novo?

Kurirske službe i paketomati

Većini legalnih prodavaca odlazak u Poštu nije opcija. To znači da bi neko od zaposlenih, u nekom trenutku, u radno vreme, trebalo da ode u neku Poštu, čeka u redu i pošalje pakete. Meni je skupo da nekoga plaćam da stoji u redu i čeka. Van radnog vremena nije opcije. Silom prilika sam ja nekoliko puta nosio PE pakete, jer se kurir ne pojavi. Ostajao sam i po preko sat vremena. Moji ljudi kada završe radno vreme, završili su, moja odluka je bila da nosim pakete u poštu, od njih to ne bih tražio. Nije da se nisu nudili, ali to ovde nije tema.

Pakete u poštu, u najvećem procentu, nose oni kojima je to slanje neki side hustle, pa su prepodne na poslu, a onda poslepodne odnesu paketa za slanje.

Porucio sam neku gabaritno vecu posiljku, na jednoj platformi je dostava 3700 din (skoro ista cena kao proizvod sto sam porucio), a na drugoj 500 dinara.
Da li moze neko od vas da mi objasni kako tako cena varira u dostavi?
U pitanju su neke police, do 2 metra visine.

S obzirom da je vrednost mala, bitno je koliko je kilograma. Neke kurirske službe ne nose pakete tih dimenzija, a neke imaju posebne doplate za dimenzije.
Ako je polica 4-5 hiljada, sumnjam da je preterano masivna (pre neki dan sam iz IKEA nosi neki cieplarnik od 10ak hiljada dinara, pa računam da to ne može biti mnogo kabastije).

Pretpostavljam da je zbog nekog podatka u profilu artikla zaglupeo kalkulator I računao ti je kao da si naručio komad bele tehnike sa isporukom u stan ili maks mogući poštarinu na tom portalu. Recimo, polica je u kutijama, da sam sklopiš, ali je neko popunio dimenzije sklopljenog proizovda, pa ispade da mora kombi sa dva čoveka da je isporučuje.

S druge strane, ova od 500 je opet, pa super niska cena, tako da je na tom portalu verovatno svaka isporuka 500 dinara, a za kupovine preko nekog iznosa možda i ne naplaćuju posebno isporuku.

Da li je cena proizvoda na oba mesta ista?

Nije, na sajtu sa skupom dostavom je 1000 din jeftinija.
E sad u pitanju je metalna polica koja se sklapa, za ostavu, radionice i tako te namene.
Iskreno 500 din mi je malo za tu dostavu, a sa druge strane skoro 4 hiljade je previse.
Takodje skuplja dostava nema opciju preuzimanja u nekom paket shop-u ili magacinu, dok za neke manje stvari imaju tu opciju.

Što znači da na drugom sajtu nije dostava 500, već 1500 dinara.

Pogledaj cenu istog proizvoda na mestima gde je moguće lično preuzimanje. Samo za poređenje.

Te dimenzije svakako ne idu u paketomat, a verujem da ne može paket shop, jer imaju veći broj objekata koji uopšte nemaju mogućnost da prime paket tih dimenzija, pa je za proizvode markirane kao oversized automatski onemogućeno bilo šta osim neposredne isporuke.

@PJ Ti ovo možda znaš. Koliko platforme poput Shoppster uzimaju prodavcima koji izlistaju proizvode na njihovoj platformi? Oni imaju dostavu od 99 dinara na paketomatu za svoje članove i hteo sam da predložim nekim prodavcima da tamo izlistaju proizvode koji inače bez problema staju u paketomat. Ali ne želim da ispadnem glup, pa da pitam tebe, da li si probao ili možda znaš.

Ananas trenutno ima besplatnu dostavu na paketomatu, ali to nije trajno.

Što znači da na drugom sajtu nije dostava 500, već 1500 dinara.

Pogledaj cenu istog proizvoda na mestima gde je moguće lično preuzimanje. Samo za poređenje.
Tako je, ali opet je onda vise od duplo jeftinije.

Nema na drugim mestima, bar nisam nasao te police tih dimenzija.

Slazem se da nije standarna posilja i mozda teza od drugih, ali cene dostava kod nas dosta variraju, a opet ima mnogo kurirskih sluzbi.
Mislim da kurirske sluzbe imaju konkurentne cene, i da nema velikih razlika, jer sto bi neko vozio za 500 din, a neko za skoro 4000 din, logicno je da ovi skuplji brze "propadnu".

Tako je, ali opet je onda vise od duplo jeftinije.

Nema na drugim mestima, bar nisam nasao te police tih dimenzija.

Slazem se da nije standarna posilja i mozda teza od drugih, ali cene dostava kod nas dosta variraju, a opet ima mnogo kurirskih sluzbi.
Mislim da kurirske sluzbe imaju konkurentne cene, i da nema velikih razlika, jer sto bi neko vozio za 500 din, a neko za skoro 4000 din, logicno je da ovi skuplji brze "propadnu".

To za 3.700 nije obračunato kao kurirska služba, već neko vozilo za razvoz kabastih stvari. Verovatno je i rok isporuke duži. Samo što će prilikom pakovanja da shvate da može da da ide na kurirske službe, pa će ga tako i poslati.

@PJ Ti ovo možda znaš. Koliko platforme poput Shoppster uzimaju prodavcima koji izlistaju proizvode na njihovoj platformi? Oni imaju dostavu od 99 dinara na paketomatu za svoje članove i hteo sam da predložim nekim prodavcima da tamo izlistaju proizvode koji inače bez problema staju u paketomat. Ali ne želim da ispadnem glup, pa da pitam tebe, da li si probao ili možda znaš.

Ananas trenutno ima besplatnu dostavu na paketomatu, ali to nije trajno.
Zaista ne znam za Shopster. Ananas ima dva formata, kroz Spark, gde im trgovac praktično prodaje robu i kao direktan prodavac. U Spark varijanti se dešava da stave toliki popust, da prodaju ispod nabavne cene. Slično se dešavalo i Intersportu, stave vikend popust 20-50%, automatski ga puste na sve artikle i onda se ispostavi da neke proizvode prodaju za manje pare, nego što koštaju uvoznika kada ih uveze, dakle pre uvoznikove marže i pre Intersport marže. Kupcima se svidi, ali sistem nije održiv.

Veća muka sa tim portalima je način unosa artikala. Mi imamo ERP, ali Ananas tog trenutka nije ponudio integraciju, default im je da ručno popunjavaš XLS tabelu. Tehnički, tabelu i da popunimo, ali da im ja aplodujem stanje, umesto da autimatizujemo, odustao sam. I opise popunjavaš u tabelu, na moje pitanje za formatiranje teksta, nisam dobio nikakav odogovor. Više puta su me kontaktirali, prvi put sam i bio kod njih, kad su tek počeli da rade, pa su dolazili, kad se ceo tim izmenjao, i svaki put hoće iz naše ponude artikle koje nije moguće slati i/ili poslati bez konsultacije I prilagođavanja kupcu.

Dakle, nije toliko ni trošak, koliko cimanje.

Taj proces bukvalno mogu da vibe code-uju. Šteta, oni su u dobroj poziciji da budu "most" u celoj ovoj priči.

Baš me zanima za Shoppster.

Ako misliš da imaš jednostavno i bezbedno rešenje koje će sve da pokrije, slobodno im ponudi. Sigurno imaju razloge za ta što tako rade.

Recimo KP, koji je "besplatno" oglašavanje, mene kroz obnavljač košta nekoliko hiljada mesečno. Sada naplaćuju za svaki artikl posebno, pa je hrpu artikala izgubilo smisao tamo uopšte I držati, ali na ceo paket, jedno pokriva drugo.

Većini legalnih prodavaca odlazak u Poštu nije opcija. To znači da bi neko od zaposlenih, u nekom trenutku, u radno vreme, trebalo da ode u neku Poštu, čeka u redu i pošalje pakete. Meni je skupo da nekoga plaćam da stoji u redu i čeka. Van radnog vremena nije opcije. Silom prilika sam ja nekoliko puta nosio PE pakete, jer se kurir ne pojavi. Ostajao sam i po preko sat vremena. Moji ljudi kada završe radno vreme, završili su, moja odluka je bila da nosim pakete u poštu, od njih to ne bih tražio. Nije da se nisu nudili, ali to ovde nije tema.

Pakete u poštu, u najvećem procentu, nose oni kojima je to slanje neki side hustle, pa su prepodne na poslu, a onda poslepodne odnesu paketa za slanje.
Bio sam prisutan u Posti, u mom mestu, kada su neke devojke koje rade prodaju sportske opreme donele pune dzkove neke sportske opreme za slanje i koliko sam skontao na svakom paketu su imali napisane podatke za slanje ili su imali ID brojeve iz aplikacije, samo su se javile zaposlenom na salteru i pitale da ostave, nisu cekale ni minut u redu.
Pretpostavljam da to nije prvi put da to rade i da su napravili dogovor sa zaposlenima da predaju tako djuture sve sta imaju, a po potvrde sa brojem paketa da dodju u toku dana.
Sve moze da se resi uz dogovor jedini je problem kolika je udaljenost od firme do Poste i da li ima u svakom trenutnu slobodno mesto za parking.

To možda može u manjim mestima ili gde neko baš lično poznaje radnika u pošti. Mi popunimo sve u WebExpress i bez obzira na broj paketa, zadržavanje na šalteru je do 1 minut, ali kada uđem u poštu, stanem u red, da smo civilizovani, rekao bih "Ultimo" (guglaj "cuba ultimo"), i čekam na slobodan šalter. Ne prolazim da dodam pakete, jer je samo minut.

Mi u radijusu od 3km, imamo najmanje četiri pošte i zaista zavisi od sreće da li nailaziš na praznu poštu ili kosovski boj i "samo da pitam" sindrom. Najlošija kvota je na praznu poštu. GPC nam je na 2km, ali svejedno GPC ne prima pakete, jedino da se ostavi u onoj maloj pošti ispred.

O parkingu na beogradskim ulicama nema potrebe da pričamo. Prafraziraću drugara:"Ja častim (bilo nas desetak), kolega danas kupio parking mesto za 50.000€, pa mi sad sve nešto jeftino."

Ne znam ko je izmislio ono da je kupac uvek upravu i da mora uvek da mu se izađe u susret. Negde mora da se povuče granica.

Isti slučaj za poštu. Išao nešto da predam za sestru da se šalje. Popuni ona kroz aplikaciju, daš na šalter i pročitaš broj da ubaci u sistem, i mislim da ne ide nikakva potvrda ali tek onda preuzme.
Nema teorije da to prođe osim ako imaju neki lični dodgovor ili se poznaju što se svodi na isto. Ja ih poznajem iz "viđenja" i pitao sam ih jednom prilikom za tu varijantu kada je gužva i naravno da ne može.
Traje možda 20 sekundi ali ovo što je iznad napisano stoji. Čekao sam nekih dvadeset minuta a ispred samo jedna osoba koja popunjava onaj papir pa radnica unosi u sistem pa dilema oko nečega što treba da se zaokruži, pa dok se prebroje pare... onda drugi paket, pa treći...
Meni je pošta iza zgrade pa umeju zato da mi uvale, ne treba parking i ostalo 🙂

Zeznuto jeste u vecim gradovima, veca je cirkulacija ljudi, penzioneri...zna da bude guzva katastrofa, muka sa parkingom posebna prica. U manjim mestima je druga prica, obicno svratim ujutru pre posla kada tek otvore i naravno nema nikog ili u povratku ali i tu bude cekanje do 10-ak minuta.

Da preuzmem paket iz ovog Xexpress paketomata kaze neispravan kod. 🤦🏻‍♀️ Prvi put da imam kontakt sa njima i odmah problem.

Nazad
Vrh Dno