Šta je novo?

Periferni uređaji Monitor 24'' za ćerku od 9 godina

Miševi, tastature, štampači, skeneri i sl.

virke

Čuven
Učlanjen(a)
09.12.2004
Poena
795
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600 +Thermalright Assassin X 120 Refined SE ARGB
Matična ploča
MSI Tomahawk MAX B450
RAM
Kingston 2 x 8Gb @3200 XMP
GPU
Gigabyte RX 6600 Eagle 8 GB
Storage
Kingston A2000 250 GB, Seagate 1TB ST1000DM010, Iron Wolf 4TB
Zvuk
Microlab SOLO 5
PSU
Seasonic Focus GX 650w
Kućište
Lian Li 216 ARGB
Monitor
AOC 27G2U5/BK
Miš & tastatura
Red Dragon HARPE PRO K503A RGB+ A4 TECH T70 Terminator Bloody
Mobilni telefon
Samsung S24 FE
Pristup internetu
  1. Optički internet
Treba mi prepruka za 24'' monitor za cerku od 9 godina koja je pocela da nosi naocare. Uglavnom sad svi idu na 27'' i vise ali zbog blizine isao bih na 24". Treba mi mi monitor za zatitom za oci, da bude prijatan za gledanje sa 50cm.
Uglavnom kucka u wordu neki tekst, pomalo youtube i poneka igrici tipa roblox ili slicno.
Gledao sam razne i koliko vidim za 100e ima dosta modela. Po specifikacijama svi odgovoraju ali bih hteo savet od nekog ko je u materiji ako je moguce. Svi ce biti bolji od ovog koji sada koristi ali posto se to ne kupuje svaki dan bilo bi super kada bi neko predlozio neki bestbuy. Nije problem da se doda jos novca ako je potrebno.

Edit: bilo bi super da ima sto manje postolje posto ima mali sto. U principu ako bude trebalo mogu da kupim onu neku ruku za monitor ako zatreba, ima za 2-3k

Oftamolog je rekao da joj ne treba to na naocarima.

ASUS obicno u tom rangu ima dobre monitore koji ne smetaju ocima, trazis svakako Flicker Free, 0 PWM, low blue light i sl. varijante.

Tome dodas Night Light iz Windows-a svaki slucaj i trebalo bi da bude ok.

Asus, AOC, Philips, Lenovo, MSI, BenQ, Viewsonic.. skoro svi brendovi imaju veoma slične monitore u ovoj klasi, samo treba izabrati onaj u skladu sa brojem portova, ergonomijom i model koji je trenutno na najvećem sniženju, jer čak i u ovoj klasi razlike u ceni mogu da budu i po 4-5k din.

OK...izbegao bih takve nogice...zauzmu pola stola. U sustini ako nema nista bolje uzecu i ruku za monitor.
@hsv.stoned
zato sam i pitao ovde....svi su maltene isti na papiru. Zato sam trazio predlog nekog ko je u materiji ili eventulano kupovao tako nesto.
Integrisana grafika 5600G, na ploci asus b550 ima vga i hdmi.
U sustini ako moze tilt i podesvanje po visini uz neko malo postolje da izbegnem ruku....ako moze...ako ne...sta je tu je.

Ako već nosi naočale onda bolje da ima onaj premaz za plavo svetlo. Mislim na staklima od naočala. To ustvari smeta kod monitora.
Премаз се љушти. Сваки поштени оптичар ће ти то рећи. Није трајан.
Ја у Линуксу користим Redshift.
То је уграђено у већину монитора данас тако да не брини.
Оно што је разлика - минимално осветљење. Сви ти монитори светле стравично.
Кад бираш, потражи онај који има ниско минимално осветљење. Да не бљешти ноћу детету у лице. Лаптоп и мобилни могу да се подесе. Десктоп су углавном неки гејмерски монитори где није приоритет ниско осветљење.
Има разлике у односу на мобилни, тј. минимално осветљење на монитору може да буде и даље јако, посебно ноћу.

Poslednja izmena:
Премаз се љушти. Сваки поштени оптичар ће ти то рећи. Није трајан

Prvi put cujem za ovo.
Preko 5 godina nosim naocare, promenio par njih, stakla placena preko 200e svaka - nikad nisam video da se ljuste.
Mozda je do cene?

Niti sam ikada cuo ili video da se nekome ljuste naocare.

Edit:

Sad malo istrazujem, ipak je i cena ali i odrzavanje.
Da budem iskren, feri najbolje resava problem sa masnocom i prasinom i sama taktika kao perem cini da premaz traje sto duze.
  • prvo isprem toplom vodom (ovo skida mikro prasinu i razne gluposti veceg precnika)
  • par kapi ferija
  • pristima istrljam
  • isprem opet toplom vodom
  • obrisem toalet papirom iz linde (4 sloja ima), mekan je

Sve ovo tipa za 30 sekundi i naocare su kao nove

Poslednja izmena:
Prvi put cujem za ovo.
Preko 5 godina nosim naocare, promenio par njih, stakla placena preko 200e svaka - nikad nisam video da se ljuste.
Mozda je do cene?
Тако су мени рекли. Ја носим foto gray. Немам лично искуства са тим. Оптичар који ми је радио стакла ми је то рекао да код неког трају дуже а код неког краће.
У преводу - тај премаз није трајан. Е сад можда се то променило у међувремену па се извињавам ако сам погрешио.
У питању је дакле плави премаз за компјутер.

Ako smem da pitam, koji je razlog?
Pitali smo da li treba antireflex, bluelight itd....Rekla je samo da moze antireflex i to je to. Ostalo je nepotrebno. cak i opticarskoj radnji gde smo narucili naocare gde je prodavacica rekla da joj ne treba a izuzetno je bila raspolozena da uvali svasta nesto.

Тако су мени рекли. Ја носим foto gray. Немам лично искуства са тим. Оптичар који ми је радио стакла ми је то рекао да код неког трају дуже а код неког краће.
У преводу - тај премаз није трајан. Е сад можда се то променило у међувремену па се извињавам ако сам погрешио.
У питању је дакле плави премаз за компјутер.

Nisi pogresio, sad sam procitao da premaz krace traje dok se naocare brisu o neku grublju podlogu, tipa duks, majica ili one maramice za ciscenje posle loseg pranja..

Pitali smo da li treba antireflex, bluelight itd....Rekla je samo da moze antireflex i to je to. Ostalo je nepotrebno. cak i opticarskoj radnji gde smo narucili naocare gde je prodavacica rekla da joj ne treba a izuzetno je bila raspolozena da uvali svasta nesto.

Evo AI kaze da premaz za plavo svetlo lose utice na razvijanje oka kod dece jer blokira odredjen spektar svetlosti.
Napisao mi je jos par stvari.

1789855939036.webp

На жалост, право стакло се ретко налази. У наочаре се сада ставља пластика. Мало је тежа за одржавање (магична крпа и посебан раствор).
Никако мајице, пешкири било шта слично.
То ће упропастити наочари.
Посебна крпа која се не лиња, може нека јефтина магична крпа

Evo dodao sam gore u editu kako ja odrzavam naocare.
Pritom imam clip on naocare zbog astigmatizma.
Nasao sam da su mi bolje nego fotogray opcije.
Lako se skida prednji deo zbog magneta.
Uglavnom nosim kada vozim i kada pesacim negde pod suncem.

Ja isto imam astigmatizam. Nosim istu dioptriju od kad sam napravio prve naocale. Ima sam nekih 23 godine, a sada 50. Napravio sam ih u Zenevi. Ne treba mi posebne naocale za daleko, posebne za blizo, a nema ni onaj deo dole za blizo citanje. Koad nas sam pokusavao par puta da napravim naocale i nikad mi nisu odgovarale, kad hodam kao da imam rupu ispred sebe. Opet sam na osnovu istih tih prvih iz Zeneve napravio u Francuskoj i sve ok. Uvek kazem da mi stave taj zastitini sloj za gledanje u monitor. E sad meni su rekli da je najgora za naocare para od kuvanja i ona kad se otvori rerna pa para kad izlazi. Da to unistava sve premaze. Tako da uvek skidam naocare kad kuvam. Ne vidim da se skida premaz, jer uvek pod posebnim uglom vidim taj neki zuto ljubicasti premaz. Za sunce su mi isto napravili naocare sa staklima, bila je akcija kad se kupu naocare dobijes isto za sunce sa dioptrijom. Tako da jednim udarcem dve muve 😀

Taj zaštitni sloj od plavog svetla nije bitan, tj. uopste cela ta priča nije dokazana. Ja stavljam stakla koja to sve imaju, jedan par obavezno foto gray, posebno jer su nove generacije vrlo brze, ali ne bih insistirao na svim tim premazima.

Bolje što je plastika. Svako ko je nosio staklene naočare može samo da se saglasi. Tehnologija je tu veoma napredovala.

Okreni obrni meni deluju svi isto. Jedino sto se izdvaja onaJ TCL mini led. Sad, vredi li dati 19k pitanje je sad.

skrenuo bih pažnju da ovo uopšte nije tema o naočarima i premazima itd itd postoji podforum za zdravlje, koliko se sećam tamo već postoji odgovarajuća tema

@virke koliki je maksimalni budžet?
pošto je u pitanju uglavnom rad sa tekstom preporučujem IPS tip panela

Do 20k max ako bas mora. Bilo bi pozeljno jeftinije

Nazad
Vrh Dno