Šta je novo?

5G stigao u Srbiju! [nije tema za rezultate merenja brzine ni za Samsung]

• Začetnik teme Začetnik teme Echo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nije to mali deo zemlje, više od pola miliona stanovnika... Užice, Požega, Arilje, Prijepolje, Bajina Bašta, Čajetina, Priboj, Nova Varoš, Sjenica, Kosjerić Čačak, Gornji Milanovac, Ivanjica, Lučani, Kraljevo, Novi Pazar, Vrnjačka Banja, Raška, Tutin. Nadam se da nisam izostavio neki grad bez ijedne mts 5g bs trenutno.

Ne branim druge niti kažem da su bolji, samo je žalosno da mts kupuje šakom i kapom sve i svašta a dobar deo Srbije nema 5g.

Da dodamo i:
Kladovo, Negotin, Majdanpek, Bor, Zaječar, Knjaževac, Soko Banja, Pirot, Vlasotince, Leskovac, Lebane, Vranje, Bujanovac, Preševo, Medveđa, Vranje, Prokuplje, Kuršumlija, Blace.

mts na teritoriji 9 upravnih okruga u Srbiji nema ni jednu jedinu 5G aktivnu ćeliju.

Da ne bi pisali svaku pojedinačnu opštinu, evo spiska okruga u kojima mts nema 5G. Ne u ruralnom području, već na 100% teritorije ovih okruga:
Borski, Zaječarski, Pirotski, Jablanički, Pčinjski, Toplički, Raški, Moravički, Zlatiborski.

Evo na mapi, sve što je belo, nema ni jednu jedinu aktivnu 5G ćeliju na mts mreži. Ni grad ni selo, ni jedna.

mtsbez5g.webp

Razlog je to što mts na području ovih 9 upravnih okruga koristi Huawei opremu za bazne stanice. Te bazne stanice su izuzetno moderne. Podržavaju 4G CA, kao i 5G NSA i 5G SA, montirane su u periodu 2021. do 2023. imaju vrhunske performanse (za 4G).

Srbija se međutim međudržavnim sporazumom između Srbije i SAD potpisanim u septembru 2020. (Vašingtonski sporazum) obavezala da za 5G mrežu neče koristiti opremu "nepouzdanih dobavljača". Po tom sporazumu SAD pravi spisak pouzdanih dobavljača opreme i na njemu naravno nema kinseskih pa ni Huawei-ja.

Iako tehnički mts može samo da "klikne" i uključi 5G na bilo kojoj od ovih BS, u trenutku kad bi uključili prvu, došli bi na listu kompanija pod sankcijama OFAC-a. Tada bi sve operacije Telekoma Srbije van Srbije stale. Kreditori bi verovatno pokušali odmah da naplate dugovanja, postojao bi rizik sekundarnih sankcija za sve firme koje posluju sa Telekomom - makar plaćajući im mesečne račune. Međunarodni roaming u ogromnom delu država bi prestao da radi za mts korisnike.

Ukratko, dok ne zamene Huawei BS, oni ni u ludilu ne smeju da kliknu "enable" za 5G signal na tim BS. 4G mogu da puštaju kakav hoće, ali 5G nikako. Zabranjeno.

Kredit američke EXIM banke je trebalo da ubrza tu zamenu, ali se njima očigledno ne žuri, daj da iskoristimo Huawei koji smo već platili.

Da stvar bude još zanimljivija. U mom kraju (Pirot) - mts je stavio 3 nove BS u poslednjih 6 meseci i pogodite... Sve su Huawei! Nove greenfield BS su Huawei!

Kako znam?
eNb broj na mts-u mnogo govori... Ako vidite eNb 6xxx ili 7xxx budite 100% sigurni da je BS Huawei i da nemate 5G!

To izgleda ovako:
1789460341097.webp

Ma 5G je ionako precenjen 😅

Sad ozbiljno, neko bi trebalo da odgovara zbog grešaka u nabavci ili državni vrh zbog postizanja štetnog sporazuma sa SAD.

Ipak, ispaštaće korisnici i ispaštaju korisnici.
Telekomu treba promena iz korena u svakom smislu.

Evo u mom mestu u Vojvodini od dve mts bazne stanice jedna ima 5G 700 Mhz , toliko su jadne brzine i skace sa 4G na 5G i trosi bateriju da sam ugasio 5G i ne koristim ga... Iskreno vazniji mi je stabilan 4G...

Ma 5G je ionako precenjen 😅

Sad ozbiljno, neko bi trebalo da odgovara zbog grešaka u nabavci ili državni vrh zbog postizanja štetnog sporazuma sa SAD.

Ipak, ispaštaće korisnici i ispaštaju korisnici.
Telekomu treba promena iz korena u svakom smislu.
Slazem se da je precenjen zanemaricu ironicne komentare na video koji sam okaci,isti lik takodje nie moj bas "omiljen".Iz videa se vidi sta radi gde se MTS zaduzuje,jedino sto imam kod njih tj MTS-a je mSAT Plus koji i ne koristim...ali placam dok istekne UO,pa onda momentalni raskid.Dotle gledam Yettel Tv i sve druge usluge su mi u Yettelu,ni oni ovde nemaju 5G kod mene...ali im zato 4G radi samo brise (bazna stanica oko 50 metara,od kuce udaljena).Ne bi postojao ni taj mSAT ali kada su kupili Total Tv nisam znao da moze Yettel Tv preko kucnog neta,potpisah ugovor i sad sta mogu,cuti i placaj do isteka UO
Edit: Mislio sam Yettel-ova bazna stanica,podignuta pre oko 8godina.
🙁

Jel zna neko šta se dešava sa mts 5g internetom u Valjevu? Već par dana na kućnom 5g vidim da mi zakucava youtube a na globaltelu je tek katastrofa internet.

@ukLz polako s' taj mmW, jedva smo i ovo dočekali posle kolko godina?!

Da dodam da iako na ovoj mapi Svrljig stoji kao pokriven 5g mrežom, to nije baš tačno.
U pitanju su dve bazne stanice u selima Lalinac i Gojmanovac, gde to i nije potrebno. Sam Svrljig nema 5g, već 4g sa plafon 50-60mb protoka za veći deo varošice.
6808.webp

@Novatech ja sam obeležio belo opštine i okruge u kojima ne postoji ni jedna jedina 5G ćelija na mts mreži. Ni u gradu ni na selu. To je bio kriterijum.

Uprkos tome što su mm talasi veoma osetljivi na raznorazne prepreke (obzirom da imaju izuzetno malu talasnu dužinu), mene zanima, zašto RATEL nije dodelio baš ništa od high band (mmWave) spektra srpskim mobilnim operaterima, dok ostale okolne zemlje, poput Bugarske, Hrvatske i Mađarske, imaju?
nema mobilnih telefona koji podržavaju mmwave bandove , specifično eu verzije telefona , a čak i u državama gde operateri imaju licencu mmwave nije postavljan osim možda kao u stadionima ili sl.

Kod mene u selu pa i opstini Topola ne postoji jos uvek 5G niti optika,a kada ce to niko nezna...4G radi samo brise Yettel-ov a 5G niko i ne pominje.Jedino sto znam kroz grad Topolu prolazi (verovatno MTS) zakopan podzemni opticki kabl,sluzi kao veza Beograd-Kragujevac a ja sam negde 12km gledajuci kada se ide od Beograda ka Kragujevcu.E ja to jest selo je nekih 12km pre Topole,ali koga briga za obicne korisnike,cudi me da Yettel pre nekih 8 godina podize,u selu blizu moje kuce 4G baznu stanicu 🤔

ja sam obeležio belo opštine i okruge u kojima ne postoji ni jedna jedina 5G ćelija na mts mreži. Ni u gradu ni na selu. To je bio kriterijum.
Zapravo si obeležio cele okruge, da preciziramo. Postoji dosta razlika. Svrljig je siva zona, okej, ali ipak upada zbog navedena dva sela, a svakako je deo Nišavskog okruga, koji je u načelu pokriven. S druge strane, na teritoriji Knića nema MTS-ove 5G mreže, ali je opština obojena, budući da pripada Šumadijskom okrugu, koji je inače pokriven. To znam i iz ličnog iskustva, a gledam sad mape baznih stanica, ima još dosta nepokrivenih, a obojenih: Brus, Aleksandrovac (Rasinski), Ražanj, Doljevac (Nišavski), Golubac, Kučevo, Petrovac, Žagubica (Braničevski)...

Drugim rečima, situacija na terenu je lošija nego što se čini prema ovoj mapi, ali svakako su ispravno u belo obojeni okruzi koji u celosti nemaju nijednu MTS-ovu 5G baznu stanicu. Ako bi neko hteo da napravi precizniju mapu pokrivenosti po opštinama, mogao bi da pogleda ovu mapu člana @coavasic96, na kojoj se mogu i prikazati granice opština. S tim u vezi, možda bi se moglo dodati da i prikaz granica opština bude URL parametar, kako bi se odmah takva mapa mogla poslati kroz link, mada se i bez toga lako nađe prekidač za to.

Kod mene u selu pa i opstini Topola ne postoji jos uvek 5G niti optika,a kada ce to niko nezna...4G radi samo brise Yettel-ov a 5G niko i ne pominje.
Ako si stvarno iz Belosavaca, kako ti i piše na profilu, onda nešto nije u redu. Baš u tvom mestu postoje bazne stanice sva tri operatora, i to Yettelova od letos podržava 5G, doduše onaj slabiji, na 700 MHz, pa je pitanje koliko je upotrebljiv. Isto važi za samu Topolu, što se tiče Yettela, dok je MTS tu nedavno uveo i "pravi" 5G, na 3500 MHz. A1 jedino nema ništa.

Zapravo si obeležio cele okruge, da preciziramo. Postoji dosta razlika. Svrljig je siva zona, okej, ali ipak upada zbog navedena dva sela, a svakako je deo Nišavskog okruga, koji je u načelu pokriven. S druge strane, na teritoriji Knića nema MTS-ove 5G mreže, ali je opština obojena, budući da pripada Šumadijskom okrugu, koji je inače pokriven. To znam i iz ličnog iskustva, a gledam sad mape baznih stanica, ima još dosta nepokrivenih, a obojenih: Brus, Aleksandrovac (Rasinski), Ražanj, Doljevac (Nišavski), Golubac, Kučevo, Petrovac, Žagubica (Braničevski)...

Drugim rečima, situacija na terenu je lošija nego što se čini prema ovoj mapi, ali svakako su ispravno u belo obojeni okruzi koji u celosti nemaju nijednu MTS-ovu 5G baznu stanicu. Ako bi neko hteo da napravi precizniju mapu pokrivenosti po opštinama, mogao bi da pogleda ovu mapu člana @coavasic96, na kojoj se mogu i prikazati granice opština. S tim u vezi, možda bi se moglo dodati da i prikaz granica opština bude URL parametar, kako bi se odmah takva mapa mogla poslati kroz link, mada se i bez toga lako nađe prekidač za to.

Ako si stvarno iz Belosavaca, kako ti i piše na profilu, onda nešto nije u redu. Baš u tvom mestu postoje bazne stanice sva tri operatora, i to Yettelova od letos podržava 5G, doduše onaj slabiji, na 700 MHz, pa je pitanje koliko je upotrebljiv. Isto važi za samu Topolu, što se tiče Yettela, dok je MTS tu nedavno uveo i "pravi" 5G, na 3500 MHz. A1 jedino nema ništa.
Posteno da kazem neznam Yettel bazna stanica mi je oko 100 metara od kuce podignuta,a postoji i MTS bazna stanica bas isto u selu Belosavci (da tako se zove selo),e sada MTS je skroz na drugom kraju sela.A ova Yettel-ova pored moje kuce prakticno jednom sam razgovarao sa,nekim tipom iz Yettel CC i kazem mu za to...i dobijem odgovor "Jeste blizu ali toje 4G,ne 5G bazna stanica" tako tvrdi on,cak i po Yettel sajtu unesem selo i proverim 4G pokriveno 5G nista.Sad cu opet da proverim 🙂

Posteno da kazem neznam Yettel bazna stanica mi je oko 100 metara od kuce podignuta,a postoji i MTS bazna stanica bas isto u selu Belosavci (da tako se zove selo),e sada MTS je skroz na drugom kraju sela.
Pa da, to se uklapa sa mapom (ovde). Tu je MTS-ova bazna stanica na putu za groblje, dok je deljena Yettelova i A1 na drugoj strani.

A ova Yettel-ova pored moje kuce prakticno jednom sam razgovarao sa,nekim tipom iz Yettel CC i kazem mu za to...i dobijem odgovor "Jeste blizu ali toje 4G,ne 5G bazna stanica" tako tvrdi on
Pretpostavljam da je to bilo nekad pre jula, budući da su 5G sektori evidentirani 10. jula, što znači da su postavljeni malo pre toga.

cak i po Yettel sajtu unesem selo i proverim 4G pokriveno 5G nista.
Mapu na sajtu (ovu) iz nekog razloga odavno nisu ažurirali, pa i nije relevantna. Ovako je otprilike na proleće bilo, a na pragu smo jeseni.

Нема их много али није баш да нема ниједан https://www.gsmarena.com/results.php3?s5Gs=258
Ali treba obratiti pažnju na tržište, to imaju modeli (tj. konkretni uređaji) samo za tržište SAD, u tome je ključ.

У праву си али већина њих хвата и европске фреквенције.

У праву си али већина њих хвата и европске фреквенције.
ali modeli sa mmwave se uglavnom prodaju u us i uglavnom samo ako su uzeti preko provajdera , a i svi sa ove liste su flagship modeli te čak i da se prodaju kod nas (modeli sa podrškom sa mmwave) ekstremno mali broj ljudi bi mogao zapravo da koristi mmwave

Kod mene je np pušten mts 5G ali su brzine iste kao na 4G nekad u 99% vremena ili čak i sporije od konkurencije koja ima samo 4G
Dodje na 300/400 sa 80/90 od uveče pa negde do ujutru ostatak je 100-180 sa 50-60 svakako nije sjajno kako je bilo na početku ali eto, nisam imao mts karticu za 5G ali se sećam kad je tek bio pušten išlo je preko 1Gbps

mts na starim ne 5ica postpaid paketima limitira brzinu.

• Like
Reagovanja: G17
Zanimljivost, pojavila se 5G ikonica na jednom broju baznih stanica na A1 - 5-6 sam video do sad.

Nemaju NR carrier a piše 5G.

Ranije sam video samo na jednoj, sad na 5-6...

Ratel na sajtu konačno dodao pokrivenost sva tri operatera sa 5G ali tek 1 kvartal 2026 (do juče je bilo za 4 kvartal 2025)...A1 vrlo mršavo u odnosu na Yettel 😕
Puno se promenilo od tada. Na primer, ovde na severu Vojvodine, na 30–40 km udaljenosti od mene već skoro svuda ima 5G: Novi Bečej N78, Bačko Gradište N7, Kumane N7, Bačko Petrovo Selo N7, Senta N78, Novi Kneževac N78, a ovde u Adi i dalje nema 5G. U nekim mestima već postoji kompletna pokrivenost. Nema apsolutno nikakvog smisla objavljivati kartu pokrivenosti sa nekoliko meseci kašnjenja.

Rešena misterija oko A1 promene kod mene u kraju (Pirot i Niš jednako, isto se desilo) zanima me da li je i u ostatku Srbije?

Naime, situacija je sledeća... Od juče ujutru na ogromnom broju A1 baznih stanica u Pirotu i okolini, kao i u Nišu i okolini koje nemaju n78 5G radio module na njima, došlo je do sledećih promena:
  • Omogućen je Inter-site EN-DC, odnosno da telefon zakačen na jednu BS koristi NR sa neke druge.
  • Time je efektivna pokrivenost 5G mreže što se teritorije tiče - povećana oko 3 puta, jer ne mora telefon da koristi 4G sa neke od 5G baznih stanica, već možeš da budeš na 4G baznoj stanici a da 5G carrier koristiš sa susedne.

Ono što je čisto "marketing", to je da je A1 podesio GSMA config mode na: Config D, koji u praksi znači, pokaži korisniku 5G ikonicu ako postoji teoretska šansa da se poveže NR carrier, bez obzira da li je NR carrier dostupan na lokaciji. Ovo je urađeno na sledeći način:
  • Kada je telefon povezan na LTE baznu stanicu u nekoj okolini 5G baznih stanica (do čak 10km) BS dozvoljava Inter-site EN-DC, i osnovni carrier je: B28, B3, B1 ili B7, korisnik vidi 5G ikonicu bez obzira da li je 5G nakačen.
  • Kada je telefon povezan na LTE baznu stanicu u nekoj okolini 5G baznih stanica (do čak 10km) BS dozvoljava Inter-site EN-DC, i osnovni carrier je: B20, korisnik vidi 4G/LTE ikonicu. Ako je telefon na B20 kao osnovni carrier i telefon se zakači na NR sa susedne, onda se ikonica menja u 5G.

Da li ste primetili i u ostatku Srbije ovako nešto na A1?

Nazad
Vrh Dno