Šta je novo?

5G stigao u Srbiju! [nije tema za rezultate merenja brzine ni za Samsung]

• Začetnik teme Začetnik teme Echo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ispravio sam ali se idalje čudno ponaša

Na Huawei H158-381 vidi i poveže se samo na B1 B3 B20
Na A1 ruteru zameni B20 sa B7 i doda N78,N28

Medjutim brzine su u 99% iste ili slične

Na telefonu je non stop 5G ikonica ali često piše Disconnected pa se skloni pa opet tako

Pogledajte prilog 553013Pogledajte prilog 553010Pogledajte prilog 553011Pogledajte prilog 553012
Da li možda neko zna zašto mtel neće 5G preko ovog rutera a telefon hoće mislio sam da je do predajnika na drugoj sam lokaciji opet samo 4G na ruteru...nemam nigde A1 5G pokrivenost da testiram sa A1 karricom prodavac kaže da je ruter proveren i da radi..ali meni 5G neće...

Apn
mtelinternet
internet
067

5G: NSA izabrano ima SA I NSA+SA
Mreža: Auto

Samo se na B7 povezao i njega samo i vidi sada

Malo sam čačkao i šta je vrlo čudno jeste da se zakači samo na jedan band I neće da radi agregaciju što je najgore i ne vidi ostale band

Recimo zakači B7

Ja ručno podesimo da se zakači na B3 nema B7 nema ništa samo B3 i neighbour cells ima nekoliko B3

Tako isto za B1,B20

5G neće

Ugasim zaključivanje banda on opet uhvati jedan random i to je to samo taj band i u blizini slične sa istim B vidi

Edit: posle ručnog zaključavanja kad sam skinuo lock uradio je agregaciju ali 5G neće opet

Bio sam u susednoj naselje u moju opštinu koja je druga najveća naselja u opštinu, da pogledam tamo A1 stub. Da li je stigla RRU modernizacija kao na 2 BS u mom gradu sa Nokijom Pandion AHEGHA B7/N7? Ali nema nikakav promena. I kod mene dalje nema promema, prošlo je 2 meseca nakon montiranje nov RRU na 12181, i prošlo 1 nakon montiranje a 12140, i nema B7 ni N7.

Po ovome bih pre sumnjao na sam H158-381 nego na baznu ili m:tel karticu. Taj model hardverski podržava B7, n28, n78 i 5G NSA, tako da mu frekvencije koje koristi MTS nisu problem.

Najbitniji trag je što ista m:tel kartica u drugom ruteru dobije B1+B3+B7+n28+n78, dok Huawei ostane na B1+B3+B20. To dosta liči na ograničenje ili bug u firmveru, odnosno na način na koji H158-381 tretira 5G dok je SIM u romingu. Ako je primerak sa DNA firmverom/CUST-om, sumnja je još veća, jer postoji isti prijavljen slučaj: 5G NSA radi sa karticom u telefonu i drugom ruteru, ali H158-381 u romingu ostaje na LTE. To još nije potvrđen uzrok, ali se simptomi poklapaju.

NSA ostavi uključen, mrežu na Auto i proveri da je data roaming dozvoljen. APN mtelinternet očigledno daje podatke preko LTE, pa njega ne bih prvog krivio.

Najbolji test bi bio domaća MTS 5G kartica na istoj lokaciji. Ako Huawei sa njom odmah dobije n78/n28, a sa m:tel ostane na 4G, praktično si dokazao da je problem 5G roaming + firmver rutera. Ako ni sa MTS karticom neće na 5G, onda bih tražio drugi firmver ili problem u samom ruteru, a ne u mreži.

• Like
Reagovanja: G17
Po ovome bih pre sumnjao na sam H158-381 nego na baznu ili m:tel karticu. Taj model hardverski podržava B7, n28, n78 i 5G NSA, tako da mu frekvencije koje koristi MTS nisu problem.

Najbitniji trag je što ista m:tel kartica u drugom ruteru dobije B1+B3+B7+n28+n78, dok Huawei ostane na B1+B3+B20. To dosta liči na ograničenje ili bug u firmveru, odnosno na način na koji H158-381 tretira 5G dok je SIM u romingu. Ako je primerak sa DNA firmverom/CUST-om, sumnja je još veća, jer postoji isti prijavljen slučaj: 5G NSA radi sa karticom u telefonu i drugom ruteru, ali H158-381 u romingu ostaje na LTE. To još nije potvrđen uzrok, ali se simptomi poklapaju.

NSA ostavi uključen, mrežu na Auto i proveri da je data roaming dozvoljen. APN mtelinternet očigledno daje podatke preko LTE, pa njega ne bih prvog krivio.

Najbolji test bi bio domaća MTS 5G kartica na istoj lokaciji. Ako Huawei sa njom odmah dobije n78/n28, a sa m:tel ostane na 4G, praktično si dokazao da je problem 5G roaming + firmver rutera. Ako ni sa MTS karticom neće na 5G, onda bih tražio drugi firmver ili problem u samom ruteru, a ne u mreži.
Skontao sam šta je nisam siguran ali posle više čačkanja i pretrage na raznim forumima, ako se kartica koristi u romingu, internet ide preko rominga, ruter ili firmware zaključava na 4G i neće da pusti 5G. Već sam negde video neko se u Španiji žalio, uzeo O2 karticu ubacio u Španiji samo 4G.
Ne znam kako sad ovo da sredim, našao sam u developer opcijama Telnet na port 20249 i kada se uključi...pa ne uključi se samo izgleda na UI kao da je uključen koliko sam shvatio jer me odbija da se povežem

Probao sam MTS radi 5G
mtel preko MTS-a neće

Jeste DNA

Hardware version WL1H158M
Software version
4.0.0.5(H5568SP2C182)

Web UI version
WEBUI 4.0.0.5(W2SP5C182)
Configuration file version
H158-381-CUST 2.1.0.4(C182)

Problem je što ne znam gde drugo da nadjem firmware, i pitanje je od koga i da li bi ti radili na romingu, ne znam da li fabrički radi roming ili provajder ograničava u romingu pošto je od DNA

Evo gore iznad linka oko tog lika iz Šanije koliko sam skontao

Ali negde videh da im je praksa na Huawei ruterima da nije samo ovaj kao

Ovo sve više liči na ograničenje firmware-a na H158-381 nego na problem sa mts mrežom. Ista mtel kartica ti na telefonu i A1 ruteru ulazi u 5G NSA, dok H158 ostaje na LTE, a sam H158-381 hardverski podržava i n28 i n78 i NSA. Ako je tvoj primerak DNA/C182 verzija, pojavio se praktično identičan slučaj: roaming SIM u tom H158 neće na 5G NSA, dok u telefonu i drugom ruteru radi.

Jedino bih prvo ispravio APN podatke: m:tel CG zvanično navodi mtelinternet / internet / 068, ne 067. Pošto ti LTE već radi, sumnjam da je baš to uzrok što NR neće da se zakači, ali vredi eliminisati i tu grešku.

Ako ni sa 068 i podešenim "NSA only" ne proradi, ja bih tražio drugi, generički firmware ili vraćao ruter prodavcu. Po ovome što si već probao, signal, SIM i roaming 5G rade, a zajednički problem ostaje baš H158 odnosno njegov firmware/CUST.

Ovo sve više liči na ograničenje firmware-a na H158-381 nego na problem sa mts mrežom. Ista mtel kartica ti na telefonu i A1 ruteru ulazi u 5G NSA, dok H158 ostaje na LTE, a sam H158-381 hardverski podržava i n28 i n78 i NSA. Ako je tvoj primerak DNA/C182 verzija, pojavio se praktično identičan slučaj: roaming SIM u tom H158 neće na 5G NSA, dok u telefonu i drugom ruteru radi.

Jedino bih prvo ispravio APN podatke: m:tel CG zvanično navodi mtelinternet / internet / 068, ne 067. Pošto ti LTE već radi, sumnjam da je baš to uzrok što NR neće da se zakači, ali vredi eliminisati i tu grešku.

Ako ni sa 068 i podešenim "NSA only" ne proradi, ja bih tražio drugi, generički firmware ili vraćao ruter prodavcu. Po ovome što si već probao, signal, SIM i roaming 5G rade, a zajednički problem ostaje baš H158 odnosno njegov firmware/CUST.
Evo pisao sam iznad ove poruke možda nisi video editovao sam poruku

Taj O2 slučaj zapravo dosta liči na tvoj, ali ne dokazuje da svi Huawei ruteri namenski gase 5G u romingu. Tamo je ista O2 SIM u iPhone-u imala 5G, lokalna španska SIM je u ruteru imala 5G, a O2 SIM u istom ruteru samo 4G. I O2 moderator je na kraju posumnjao na sam ruter/firmware.

Kod tebe je još zanimljivije što MTS kartica u H158-381 normalno dobija 5G, a mtel preko iste MTS mreže ne. Znači radio, n78/NSA i sama MTS mreža očigledno rade. Ostaju praktično dve mogućnosti: mtel nema omogućen 5G roaming na toj kartici/profilu ili DNA C182 firmware u roaming statusu ne dozvoljava 5G.

Najčistiji test je da tu istu mtel karticu ubaciš u telefon ili drugi 5G ruter na istom mestu. Ako tamo preko MTS-a dobije 5G, onda si praktično izolovao problem na H158/DNA softver. Ako i tamo ostane na LTE, onda firmware verovatno nema veze s tim.

Ja za sada ne bih naslepo flešovao drugi firmware. H158 podržava operator customization, FOTA i daljinsko upravljanje parametrima, tako da CUST varijanta zaista može da menja ponašanje uređaja. Telnet prekidač koji se samo vizuelno uključi, a port i dalje odbija konekciju, takođe više liči na opciju koja je ostala u UI-ju, ali je servis blokiran u production firmware-u, nego na nešto što pogrešno podešavaš.

• Like
Najčistiji test je da tu istu mtel karticu ubaciš u telefon ili drugi 5G ruter na istom mestu
Pa to sam i posao iznad u telefonu i A1 ruteru radi sasvim normalano 5G na mtel-u, danas sam još probao na skroz drugoj lokaciji jel nisam znao šta je, sve isto.

Znači firmware je? Ne znam gde bih mogao naći a i da nadjem morao bih izbegavati operaterski firmware

Oni verovatno ovde to rade da neko ne bi u romingu potrošio puno interneta ili šta su već zamislili, e sad ako je i kod drugih provajderskih firmware-a onda je možda default ili na svim koji idu za provajdere ili na svim verzijama softvera nevezano od strane Huawei-a

Malo pre sam uzeo mts karticu probna 5G esim preko 9esim jer ona ima 5G pristup ( ona varijanta 5ica S dve nedelje ili kako već ), i baš se zakači na 5G a ova mtel ne

Da ne pretvaramo temu u individualnu tehničku podršku, od mene toliko na ovu temu. Napisao sam šta se iz dosadašnjih testova zna i koji bi sledeći koraci imali smisla, a dalje dijagnostikovanje konkretnog rutera, firmwarea i kombinacija kartica stvarno nemam vremena da vodim korak po korak.

Ako neko u međuvremenu utvrdi tačan uzrok ili rešenje, neka napiše - biće korisno i drugima.

• Like
1000002438.webpMislim da je mts - eNB 4802. Pokretna bazna stanica trenutno u Smederevu, pozicionirana na trgu zbog Smederevske jeseni i koncerata koji se održavaju. Može li neko potvrditi pošto mi je NetMonster prikazivao taj eNB, a na Cellmapper-u je nema?!

Целмапер није баш тачан нарочито 3г.

Video postavljen na YT 13.03.2026g. pre 3 sata 🙂

Prvoda počnemo sa svetim kravama, posle 5G.🤣

Pogledaj naslov, Telekom ce biti veliki igrac u Evropi.
Sto se tice 5Ga, nisu "veliki igrac" ni u Srbiji... 😀
(da, da, znam, Huawei oprema, zabrana, bla bla, ali cinjenica je cinjenica)
Bilo je 5 g u svim gradovima do kraja ove godine, a sada za godinu sto kaze ona pesma godina za godinom.. A za tri svugde... I kada se probudismo... Negde procitah da ih Ameri nisu uslovili ovim kreditom za 5g ciju ce opremu da koriste e sada.... Svakako sramota da cela jugozapadna Srbija i sire jos uvek niko ne pipa huawei....

Dobro je dok postoji izbor, pa ako oni nemaju para imaju drugi. Ionako smo okasnili zbog njih podosta.

Dobro je dok postoji izbor, pa ako oni nemaju para imaju drugi. Ionako smo okasnili zbog njih podosta.
Problem je sto je A1 poorilicno spor sa 5G, zajedno sa Yettelom nemaju ni 4G u manjim sredinama

Zapadna Srbija mts polako pokriva dosta lokacija

Cena i kvalitet usluge su nešto drugo ali najviše proširuju mrežu

A gde je pušten mts 5g u zapadnoj Srbiji?

Problem je sto je A1 poorilicno spor sa 5G, zajedno sa Yettelom nemaju ni 4G u manjim sredinama

Zapadna Srbija mts polako pokriva dosta lokacija

Cena i kvalitet usluge su nešto drugo ali najviše proširuju mrežu
Hm A1 se bar u zapadnoj Srbiji zadnji par sedmica dobro popravio. Loznica 4-5 bazni na 5G , Banja Koviljaca danas prebacena na 5G, Borina juce.... Idem autom svaki dan od Loznice do Malog Zvornika pa ispratim svaku promenu i sve su brzine 800-1200 Mb/s.

PrScr Banja Koviljaca

Cela Loznica koliko sam ispratio kod prijatelja koji koriste mts. Za dalje ne znam koristim A1.

Prilozi

• Screenshot_20260914_163909_NetMonster.webp
    Screenshot_20260914_163909_NetMonster.webp
    23.5 KB · Pregleda: 20
Od Loznice do Uba od Šapca do Valjeva po selima i putevima van grada isto, za druga mesta južnije ne znam
Hm A1 se bar u zapadnoj Srbiji zadnji par sedmica dobro popravio. Loznica 4-5 bazni na 5G , Banja Koviljaca danas prebacena na 5G, Borina juce.... Idem autom svaki dan od Loznice do Malog Zvornika pa ispratim svaku promenu i sve su brzine 800-1200 Mb/s.

PrScr Banja Koviljaca

Cela Loznica koliko sam ispratio kod prijatelja koji koriste mts. Za dalje ne znam koristim A1.
Manja mesta idu baš sporo na A1 gradovi i centar grada je ok

Nije to mali deo zemlje, više od pola miliona stanovnika... Užice, Požega, Arilje, Prijepolje, Bajina Bašta, Čajetina, Priboj, Nova Varoš, Sjenica, Kosjerić Čačak, Gornji Milanovac, Ivanjica, Lučani, Kraljevo, Novi Pazar, Vrnjačka Banja, Raška, Tutin. Nadam se da nisam izostavio neki grad bez ijedne mts 5g bs trenutno.

Ne branim druge niti kažem da su bolji, samo je žalosno da mts kupuje šakom i kapom sve i svašta a dobar deo Srbije nema 5g.

Nazad
Vrh Dno