Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Jasno, svi to rade, bitno je da postoji način, makar hard core (vadjenje kartice) da korisnik dobije neki oblik privatnosti ukoliko to zeli. Mada je upitno koliko i to pomaže ako auto prisluškuje, snima i beleži sve podatke pa ih pošalje naknadno kad se spoji na net, kao što LG televizori rade 😀
Svakako je super što korisnik može to sve da vidi, idealno bi bilo da samo korisnik i može al ajd da ne davim sa privatnoscu.

Kakvo je mišljenje o Hyundai Ionic, jel ga ima neko na forumu? Cenovno je tu kao Zoe samo što mi se čini mnogo kompletniji auto, kažu da ima najefikasnije motore, ali ga (po meni) kolje mala baterija.
Mislim da danas svi novi automobili (bez obzira na pogon) imaju esim.

Tast je menjao taj ležaj na Koni, u Šapcu je uradio, mislim da je 600e platio sve ukupno, 300e ležaj, 300e ruke. Dodatno na to je ulje. Ako nekome treba mogu da se raspitam kod koga je radio, mislim da ti ljudi rade automatske menjače, ali su prijatelji pa su njemu uradili.
Može, zlu ne trebalo. Je l' to primetio na nekom servisu ili? Takođe, da li vam se pojavljivala Refill Coolant greška nekad?

@Jericho Pa sad. Ako si kupio pre godinu dana novu Teslu 3 LR u Sloveniji za 29k, i plaćao km 10x manje biće drugačija računica. Kao i sve drugo možeš dobro i glupo da kupiš, od konkretnog slučaja do slučaja. U nenavedenoj zemlji je ovaj ix3 jeftiniji od x3, takva je politika poreza, i tu dobiješ mnogo više za mnogo manje.

Uvek možeš da nađeš slučaj koji ti odgovara da dokažeš da si u pravu.

@vidovdanac Da ne bude reklama, šaljem PM. Nije bilo te greške koliko znam, menjao je antifriz kad je uzeo auto, a on je čuo da neki ležaj cvili, pa je ispitivao šta može biti. Išao u ovlašćeni kod nas, rekli da ne rade EV, išao u Sarajevo i tamo mu rekli da je je verovatno taj ležaj, tražili mu 1500e za popravku. Bili neki u NS koji su to hteli da rade, tražili mu 3k. I nađe ovog prijatelja, on mu rekao da to ne zna da radi, nije ranije radio EV, tast ga ubedio, i prošlo sve kako treba.

Ma realno svaki serviser koji se bavi remontom elektromotora i reduktora za industrijske masine moze to isto da servisira i za EV, nije to nikakva svemirska tehnologija. Baterije su vec druga prica.

@Jericho Pa sad. Ako si kupio pre godinu dana novu Teslu 3 LR u Sloveniji za 29k, i plaćao km 10x manje biće drugačija računica. Kao i sve drugo možeš dobro i glupo da kupiš, od konkretnog slučaja do slučaja. U nenavedenoj zemlji je ovaj ix3 jeftiniji od x3, takva je politika poreza, i tu dobiješ mnogo više za mnogo manje.

Погрешног мода си таговао, то @Heinz прекопава и дели екселе са инстаграма. Овај је посебно неупотребљив јер се базира на неким имагинарним просечним ценама, а не конкретним моделима и начинима коришћења. Свако прави своју рачуницу према могућностима и потребама, мени је драго јер смо били у могућности да дигнемо буџет а самим тим и ниво класе и комфора за пар степеника. Могли смо да прођемо јефтиније, добро је да нисмо.

Znas li mozda, isplati li se uvoziti godinu-dve staru Teslu iz Slovenije u Srb?

@vidovdanac Da ne bude reklama, šaljem PM. Nije bilo te greške koliko znam, menjao je antifriz kad je uzeo auto, a on je čuo da neki ležaj cvili, pa je ispitivao šta može biti. Išao u ovlašćeni kod nas, rekli da ne rade EV, išao u Sarajevo i tamo mu rekli da je je verovatno taj ležaj, tražili mu 1500e za popravku. Bili neki u NS koji su to hteli da rade, tražili mu 3k. I nađe ovog prijatelja, on mu rekao da to ne zna da radi, nije ranije radio EV, tast ga ubedio, i prošlo sve kako treba.
Meni je ta greška i krenula da iskače nakon zamene antifriza, tačnije nakon njihove zvanične kampanje da se pređe na "bolji". Naravno da se od tad prave ludi, niti znaju da reše problem.

Погрешног мода си таговао, то @Heinz прекопава и дели екселе са инстаграма. Овај је посебно неупотребљив јер се базира на неким имагинарним просечним ценама, а не конкретним моделима и начинима коришћења. Свако прави своју рачуницу према могућностима и потребама, мени је драго јер смо били у могућности да дигнемо буџет а самим тим и ниво класе и комфора за пар степеника. Могли смо да прођемо јефтиније, добро је да нисмо.
Nije mi cilj da prekopavam, već da se vidi da se neko bavi i tim podacima, Quattroroute sigurno ima podatke neke, nisu napamet dali prosek (verujem da nisu).
Što se kupovine tiče, Tesla 3 u HR je oko 38k eur, a kod nas je toliko ID.3 (ne znam kako stoje tamo sa poticajima). U SLO je 35k eur najjeft.

Ma realno svaki serviser koji se bavi remontom elektromotora i reduktora za industrijske masine moze to isto da servisira i za EV, nije to nikakva svemirska tehnologija. Baterije su vec druga prica.
Pa plašili se ljudi da ne zeznu nešto oko elektronike, mora motor da se vadi valjda, i da se odvoji od baterije pa su bili u fazonu da nešto ne razvale. Ali na kraju je sve ok prošlo.

Bacio sam pogled, EVC ima kit za reparaciju(Kia eNiro / Hyundai Kona eDrive KIT), kosta 795 eura. Znaci ako se dodaju jos i ruke, mislim da nije ispod 1100 eura popravka, verovatno i vise.
Išao u ovlašćeni kod nas, rekli da ne rade EV, išao u Sarajevo i tamo mu rekli da je je verovatno taj ležaj, tražili mu 1500e za popravku. Bili neki u NS koji su to hteli da rade, tražili mu 3k.
Uh, fine cene... Moraće to dosta da pojeftiniji da bi se EV kod nas odomaćio. Ovo kratko što pratim, to svaka popravka bar 1000e ako ne i više. Kao famozni plivajući zamajac nekad 😀

EV moze da zameni 2 SUS-a samo ako imas i treci.
Ima mi smisla samo ako bi zamenio oba, trenutno imam dve registracije, dva održavanja, 16 guma + gorivo za oba, a realno 95% se vozi samo ovaj sto ga djiramo po gradu. Drugi stoji u garaži jer ga koristim samo za duža putovanja (AP) kojih je od kad imam decu sve manje, dal napravim sa njim mesečno 500km. Sa druge strane poklopi se mesec kao ovaj pa napravim 3k km a nije ni sredina meseca još, al to je realno izuzetak.

Nešto ću morati da menjam, oba SUS su starija iako odlično služe, pa sam krenuo da gledam EV iz tog razloga. Budzet sam podigao jer sam kontao oba da prodam i dodam za EV. Da kupim EV i noviji SUS nema 😀 al ajd to je moj problem 😀

Znas li mozda, isplati li se uvoziti godinu-dve staru Teslu iz Slovenije u Srb?
Naravno da se isplati.

Ako se ništa nepredviđeno ne desi nikad. Onda nemam pojma šta da radiš. Verovatno će držati cenu bolje od novog Kineza, uz bolje iskustvo.

Ja ne bih uzimao bez garancije, masa Zg nije predaleko, ali svakako neprijatnost. Bio bih u iskušenju za dobru ponudu.

Kinezi mi za sada nisu na radaru 🙂

mislim da je neko od clanova pricao da je bio u ovlascenom u Temisvaru, tako da je i to opcija, ako nesto ne daj Boze zagusti.

У Норвешкој годину-две старе Model 3 продају малтене по цени нових, често са озбиљном километражом, барем су оглашене тако, да ли, ко и зашто купује то не бих знао. Приметио сам још у старту кад сам кренуо да гледам е-аута да баш држе цену.

Zanimljivo na ovim kratkim rutama, koja je razlika u potrošnji kada treba da zagreješ kabinu i bateriju ujutru na 13 stepeni, i kada je auto već ugrejan i vraćaš se istom rutom nazad. Zato ovakve vožnje ispod 10km i ne treba uzimati za ozbiljno, potrošnja može da se meri po mom mišljenju tek na 20km+ vožnjama kad se lepo ispegla kriva potrošnja nakon početnog skoka.

trip_tamo.webp

trip_nazad.webp

Кад се раде мерења сви релевантни утицаји се узимају у обзир, у овом случају имаш и елевацију, као и ја, само мање изражену, ја се спуштам од 100-ак до неких 10-ак метара.

На посао низбрдо:
IMG_7254.webp

Са посла узбрдо:
IMG_7255.webp
Била би још већа разлика да јутрос није било хладно (8-9 степени), па је јутарња потрошња већа него иначе.

У Норвешкој годину-две старе Model 3 продају малтене по цени нових, често са озбиљном километражом, барем су оглашене тако, да ли, ко и зашто купује то не бих знао. Приметио сам још у старту кад сам кренуо да гледам е-аута да баш држе цену.
Cene polovnih EV su otisle u nebo u zadnjih 6 meseci, otkako je cena nafte skocila zbog sukoba u Iranu. Pogotovo su poskupeli moderni i pouzdani EV kao sto je Tesla, ID3 i slicni.

A s obzirom da je danas nafta brent 105$, tek ce da skace cena polovnjacima. Cela ova situacija ima da pogura prodaju EV u zapadnoj evropi mnogo vise nego sto se ocekivalo.

mitar1982 Koliko znam nasi uzimaju odande sa nekih aukcija-licitiranja...​

Не знам стварно, нисам у тим причама.

Temišvar odvratan i bez odlaska u servis 🙂
Cene polovnih EV su otisle u nebo u zadnjih 6 meseci, otkako je cena nafte skocila zbog sukoba u Iranu. Pogotovo su poskupeli moderni i pouzdani EV kao sto je Tesla, ID3 i slicni.

A s obzirom da je danas nafta brent 105$, tek ce da skace cena polovnjacima. Cela ova situacija ima da pogura prodaju EV u zapadnoj evropi mnogo vise nego sto se ocekivalo.

Ima pomaka i na drugim tržištima.
Sales of new passenger electric or plug-in hybrid cars, which are mainly produced in China, reached 26,543 units in ⁠June to August this year, up from 12,187 in the same period of 2025, the data provided to Reuters showed.

mitar1982 Koliko znam nasi uzimaju odande sa nekih aukcija-licitiranja...​

Ovo i mene zanima. Koliko sam video kao fizicko lice moze da se kupi na copart.de, pored vozila se placa i njihov fee (msm da se ne zna unapred koliki ce biti dok ne kupis). Nakon kupovine imas 5 dana da pokupis auto inace placas dodatno sto auto stoji kod njih na parkingu.
Oni nude opciju dostave u krugu od 1000km, Srbija nije na listi. Tako da treba imati spremno coveka da to dotera odma (u tih 5 dana preuzme). Sta treba od papirologije jos, ne bih znao, sinoc nasao site 😀 ako neko zna vise nek javi 🙂

Copart nije dobra platforma za kupovinu, a Nemacka narocito nije dobro trziste za nabavku polovnjaka - debelo su precenjeni.

Jasno, ali koja je bolja, i zemlja i platforma? Tek sam krenuo da istrazujem i sherovao sto sam nasao.

Sigurno neću promeniti mišljenje i glasati za koga ne treba zato što je produžen rok za subvencije.
Nije baš transparentno koliko je sada para u budžetu za EV i koliko vozila to pokriva. Ako je neko već planirao da kupuje, sigurno će iskoristiti ove "pare iz helikoptera" pred izbore. Mene više brine sledeća godina pošto ne verujem da ću ove stići da kupujem EV. Brinem se da ovakve stvari ne ostave rupu u sledećoj godini.

Ja sam ovde kupio 3 automobila.

Vracaju vam porez kada dostavite papir da je auto van Nemacke. Ja sam uzimao na firmu, ali drug je uzeo na fizicko lice i isto je proslo sve kako treba. Ima i solidan izbor elektricnih polovnjaka.

Nazad
Vrh Dno