Šta je novo?

A1 optički internet

• Začetnik teme Začetnik teme bbK1ng
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ako vas ima koji ste na staroj Targo Telekom infrastrukturi (Novi Beograd, konkretno), molio bih za informaciju kakva su iskustva sa A1.
@RazbojNick, ti si kod njih?
Jes', vala. Šta znam... Početni problemi sa TV signalom i sopstvenom opremom nakačenom na nji'ov ruter, kao što sam pisao. Sad je to rešeno, ali eto, postojalo je.

Sad se dešava da neki sajtovi nisu dostupni. Proverim preko 5G - rade. "Pitam" Gugl, koji kaže da je sve kako treba. A sajt neće dva dana, pa proradi jedan dan... pa opet neće.
PIšem A1 - kod njih raspad: Zovu me, kaže tek danas je priavljen problem, a ja prijavio problem pre nedelju dana, piše datum u broju prijave. Proslediće kolegama pa će da provere... A šta je do sada radjeno?

Tako da nije kao po loju... "koliko šuške - toliko melodije".

TV slabo gledam. To 98,9% troše klinci na crtaćima

Jes', vala. Šta znam... Početni problemi sa TV signalom i sopstvenom opremom nakačenom na nji'ov ruter, kao što sam pisao. Sad je to rešeno, ali eto, postojalo je.

Sad se dešava da neki sajtovi nisu dostupni. Proverim preko 5G - rade. "Pitam" Gugl, koji kaže da je sve kako treba. A sajt neće dva dana, pa proradi jedan dan... pa opet neće.
PIšem A1 - kod njih raspad: Zovu me, kaže tek danas je priavljen problem, a ja prijavio problem pre nedelju dana, piše datum u broju prijave. Proslediće kolegama pa će da provere... A šta je do sada radjeno?

Tako da nije kao po loju... "koliko šuške - toliko melodije".

TV slabo gledam. To 98,9% troše klinci na crtaćima
99.9% je to samo do izbora DNS provajdera...

NJihov je DNS. Nema izbora, ako hoćeš da ti radi TV.
Ne ne mora! Pominjano je u temi relativno nedavno, i ja sam pisao.
Samo TV-u (na samom Boxu ili TV-u bukvalno) staviš njihov DNS ručno, sve ostalo na neki drugi (ja sam na cloudflare i quad9 i sve radi) u ruteru i to je to.

Pa, znači... nema izbora. Mora njihov DNS negde da bi Xplore aplikacija radila.
Ja sam stavio na nivou rutera, mreže, i sve treba da radi, a ne da neki sajtovi ne mogu da se otvore.

Pa, znači... nema izbora. Mora njihov DNS negde da bi Xplore aplikacija radila.
Ja sam stavio na novou rutera i sve treba da radi, a ne da neki sajtovi ne mogu da se otvore.
Pa na PC (ili LapTop-u) ne treba, osim ako gledaš TV na njima...? I svi sajtovi ima da rade.
A kao što sam rekao samo na TV-u ili Box-u staviš ručno njihov DNS, to je bar lako.

Razumemo li se da je njihov DNS u njihovom ruteru?
I da taj ruter je jedini u velikoj većini domova gde instalraju svoju opremu?
I da je posledica toga da neki sajtovi nekad ne rade?
I da potencijalno menjanje DNS na nivou mreže nije opravdanje za A1 što nešto raducka, kad se seti?

Razumemo li se da je njihov DNS u njihovom ruteru?
I da taj ruter je jedini u velikoj većini domova gde instalraju svoju opremu?
I da je posledica toga da neki sajtovi nekad ne rade?
I da potencijalno menjanje DNS na nivou mreže nije opravdanje za A1 što nešto raducka, kad se seti?
Ne znam šta nisi shvatio, ili insistiraš da ti baš njihov DNS radi svuda i uvek (zašto bi se bavio time?).
Da na (njihovom ili bilo kojem drugom) ruteru promeniš DNS na neki po želji, a samo na TV-u i/ili Box-u staviš njihov - 5 minuta posla i sve ima da radi.

Da se razumemo ja i pre prelaska na A1 najmanje 15 a možda i 20 godina ne koristim provajderov DNS; jer je kod gotovo svih domaćih provajdera od prosečan do loš...

Shvatio sam ja da mogu da promenim DNS na više mesta, što i dalje ama baš nikakvo opravdanje za A1 da na njihovoj infra nešto naizmenično radi/ne radi danima.

Shvatio sam ja da mogu da promenim DNS na više mesta, što i dalje ama baš nikakvo opravdanje za A1 da na njihovoj infra nešto naizmenično radi/ne radi danima.
Da tehnički si u pravu, ali tako je kod nas oduvek od kad imam internet koji god da je provajder bio...

Te takvim stvarima koje mogu lako sam da zaobiđem ni ne želim da se bavim, niti da uzaludno pokušavam njih da nateram da im i to radi kako bog zapoveda.

Tehnički "biti u pravu" je najbolje "biti u pravu" 🙂

Još jedna stvar koju je trebalo da napišem u originalnom postu o utiscima jeste da postoji primetan lag u otvaranju... sadržaja.
Najbolji primer je u Aliekspres alikacijii. Elementi trenutnog ekrana aplikacije se skroz upadljivo sporije učitavaju nego što to rade na Jetel kablu ili 4/5G, toliko da nekad treba 10+ sekundi da se renderuje celi prikaz.

Tehnički "biti u pravu" je najbolje "biti u pravu" 🙂

Još jedna stvar koju je trebalo da napišem u originalnom postu o utiscima jeste da postoji primetan lag u otvaranju... sadržaja.
Najbolji primer je u Aliekspres alikacijii. Elementi trenutnog ekrana aplikacije se skroz upadljivo sporije učitavaju nego što to rade na Jetel kablu ili 4/5G, toliko da nekad treba 10+ sekundi da se renderuje celi prikaz.
Slažem se ali u SRB baviti se uzaludnim teranjem je gubljenje vremena. Već mi je dovoljn o što ih teram da poprave/omoguće i ono osnovno što se ne može zaobići... 😎

Inače opet DNS, meni Ali-ekspres aplikacija leti! 😉

Osim DNS-a, pominjali smo da se slične stvari mogu rešiti gašenjem QUIC protokola na nivou pregledača, pa se može i sa tim probati, kome ne smeta.

Potencijalno glupo pitanje za statičku IP adresu kod A1... da li se uvek dobija ista IP adresa ili je moguće menjati je tako što se pusti da DHCP istekne pa se zatraži nova posle tog isteka? Ovo uglavnom funkcioniše kod drugih provajdera koji imaju dinamičnu eksternu IP adresu bez CGNATa ali u suštini je i ta dobijena IP adresa bila statička jer se uvek dobija ista sve dok se ne pusti da DHCP najam istekne.

U suštini pitanje je da li se može dobiti dinamička IP adresa bez CGNATa kod A1?

Potencijalno glupo pitanje za statičku IP adresu kod A1... da li se uvek dobija ista IP adresa ili je moguće menjati je tako što se pusti da DHCP istekne pa se zatraži nova posle tog isteka? Ovo uglavnom funkcioniše kod drugih provajdera koji imaju dinamičnu eksternu IP adresu bez CGNATa ali u suštini je i ta dobijena IP adresa bila statička jer se uvek dobija ista sve dok se ne pusti da DHCP najam istekne.

U suštini pitanje je da li se može dobiti dinamička IP adresa bez CGNATa kod A1?
Pitanje da li sam dobro shvatio tvoje pitanje, jer prvo pominješ Statičku a onda pominješ Dinamičku, ili su ti to dva pitanja...?

Kad se uzme Statička (uz doplatu), onda se ne menja, fiksna je i uvek ista, i nije iza CGNAT-a.
Dinamička iza CGNAT-a se menja, ali je uvek iza CGNAT-a.

ja bih statičku ali da mogu da je menjam po potrebi a ne da bude stalno ista, zbog privatnosti pre svega.
No nema veze probaću sa CGNATom kako ide zapravo ga nikad nisam ni imao do sada, sve su bile globalno rutabilne adrese preko DHCP-a (SBB koaksijalni, mts optika)

ja bih statičku ali da mogu da je menjam po potrebi a ne da bude stalno ista, zbog privatnosti pre svega.
No nema veze probaću sa CGNATom kako ide zapravo ga nikad nisam ni imao do sada, sve su bile globalno rutabilne adrese preko DHCP-a (SBB koaksijalni, mts optika)
Cela poenta statičke IP jeste da se ne menja! Kako bi spolja uvek imao fiksan i lagan pristup bez da treba npr. DDNS.
Privatnost nema nikakve veze sa tim, za to služi VPN i neki drugi alati...

Da li neko okvirno zna koliko koštaju A1 optički ruter ZTE ONS 2u1 i 5g ruter za kućni internet (nisam video koji model daju jer ga nisam nikada držao u ruci)? Neka kupujem prodajem cena? Hvala

Nazad
Vrh Dno