Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Od 2020 imaju brzo DC punjenje, to im je glavna fora. To ga čini daleko upotrebljivijim jer možeš krenuti na duži put, časkom se dopuniti i teraš dalje.

Sa druge strane kažu da su Conti motori koji su išli u starije izdrzljiviji, dok je u novijim Renault motor.

52 kWh je odličan kapacitet za Zoe i dan danas. Grande Panda ima 44 kWh i aerodinamičnost na nivou kombajna. Inster još vjedna kockica 42 kW

Nisam cuo da Zoe ima te probleme. Zoe ima tecno hladjenu bateriju sa aktivnim hladjenjem za razliku od Leaf-a koji ima samo pasivno vazdusno hladjenje. Zbog toga se Leaf-u baterija pregreva i tokom voznje, ne samo na punjacu. Moguce da oni prvi modeli Zoe sa 22kwh baterijom nemaju aktivno tecno hladjenje.
U svim generacijama Zoe je termalni menadžment rešen vazduhom, i to aktivno. Klima učestvuje u hlađenju jer u HVAC sistemu ima dva isparivača (posebno za kabinu i za bateriju). Dosta su to dobro uradili, ali da bi sistem mogao da ispuni zahteve mora da bude napunjen do kraja (1kg gasa).

Od 2020 imaju brzo DC punjenje, to im je glavna fora. To ga čini daleko upotrebljivijim jer možeš krenuti na duži put, časkom se dopuniti i teraš dalje.

Sa druge strane kažu da su Conti motori koji su išli u starije izdrzljiviji, dok je u novijim Renault motor.
Što se tiče dužeg puta, diskutabilno je. DC punjenje maksimalno povlači 46kW i ide negde do 50% SoC, i usporava. Naravno toliko će da vuče ako je baterija u idealnom temperaturnom opsegu(25-40 stepeni). Kada je hladnije(npr 10 stepeni ili manje) neće vući toliko, verovatno neće prebaciti ni 30kW. Govorim iz ličnog iskustva sa Zoe ZE50.

Gledam ih vec duže vremena (Zoe), sto vise gledam to na vise pomeram godinu proizvodnje, sto naravno podiže i cenu, pa mi je sve teže okinuti i uzeti jedan 😀

Inače danas vidim Stelvia Quadrifolio plavog a pored njega parkirana Guilia Quadrifolio, I razmišljam da je telu Guilie ima neki elektro motor to bi bila kupovina veka.... Mada i ovako bi jedna Gulia dobro došla.
Nazalost, ne, jer i u svetu EV dominiraju cross i SUV varijante, a sedan izlazi iz mode, jer ljudi vole trendove. Pa kad i4 sa superiornim dizajnom nije ostvario neki veliki uspeh, iako je bio takoreci bez konkurencije (pogledajte EV koji su izasli 2021, i spolja i unutra) - prodato je mozda 200.000 auta dosad, a u isto vreme estetski i funkcionalno kljakavi ID.4 i ID.5 prodati su u skoro milion primeraka. Giulia se ne bi proslavila pre svega jer Alfa na americkom trzistu nije konkurentna (a bitno su trziste za EV), dok je u Evropi EV borba jos nemilosrdnija, narocito danas sa invazijom Kineza.

U slučaju EV povišena karoserija je dobar kompromis zbog velike debele baterije ispod. Kod konvencionalnih kola nisam fan, ali u ovom slučaju je to bolji oblik karoserije.

Klirens i4 je 125mm, ID.4/5 je 155mm. Nije to neka razlika, a osecaj u voznji je neuporediv.

Klirens je jedno, ali krov im je visoko skoro kao krosover.

Ovaj naš tenk je džipić, a leži ne mnogo različito od w206 amg koga je zamenio, a jedno 700 kila teži. Manje je tu do forme, više do setapa. Ja nisam vozio ID nijedan pa nemam pojma, ali svi elektraći koje jesam su odlično ležali.

Još jedna stvar, baterija je osetljiva ako se zvizne. W206 je patio od toga, ali ispod nema ništa vitalno, ovde ima i veoma je skupo.

Poslednja izmena:
Baterija je dole, svaki mm moze biti presudan. Ne znam koliko je istina ali ima prica da tesla bash odbija garancije za tragove na bateriji.

Naravno da odbija, to je fizicko ostecenje kao i za svaki drugi proizvod.

Što se tiče dužeg puta, diskutabilno je. DC punjenje maksimalno povlači 46kW i ide negde do 50% SoC, i usporava. Naravno toliko će da vuče ako je baterija u idealnom temperaturnom opsegu(25-40 stepeni). Kada je hladnije(npr 10 stepeni ili manje) neće vući toliko, verovatno neće prebaciti ni 30kW. Govorim iz ličnog iskustva sa Zoe ZE50.
Svakako ne bih ni ocekivao da puni 50kW konstantno, pa ni telefoni ne pune max brzinom kako se priblizavaju kraju. Mislis da se ne isplati ici na 2020+ verziju samo zbog tog brzeg punjenja?
Pa kad i4 sa superiornim dizajnom nije ostvario neki veliki uspeh, iako je bio takoreci bez konkurencije (pogledajte EV koji su izasli 2021, i spolja i unutra) - prodato je mozda 200.000 auta dosad, a u isto vreme estetski i funkcionalno kljakavi ID.4 i ID.5 prodati su u skoro milion primeraka. Giulia se ne bi proslavila pre svega jer Alfa na americkom trzistu nije konkurentna (a bitno su trziste za EV), dok je u Evropi EV borba jos nemilosrdnija, narocito danas sa invazijom Kineza.
Verovatno si u pravu, meni se samo jako svideo , jos pored Stevia, pa su mi bili pojava i pomislih sto elektro ne naprave tako lepo 😀 Cena tu igra presudnu ulogu po meni, svi ti elektro su ruzni (manje-vise) pa verovatno ljudi nemaj taj emotivni trenutak i onda samo gledaju da prodju sto jeftinije.

Klirens i4 je 125mm, ID.4/5 je 155mm. Nije to neka razlika, a osecaj u voznji je neuporediv.
Razlika je primetna, s tim što i tih 155mm nije baš dovoljno za skroz opušteno parkiranje, prelazak visokih ivičnjaka i ostale prepreke u svakodnevnoj vožnji, ali i dalje je dosta bolje od 125mm.

U slučaju EV povišena karoserija je dobar kompromis zbog velike debele baterije ispod. Kod konvencionalnih kola nisam fan, ali u ovom slučaju je to bolji oblik karoserije.

Nekada su gotovi svi automobili imali 160-190mm klirensa, mnogo pre krosover hajpa. Pa su ih onda krajem 90-ih spustili ispod 140mm, zato su seoski putevi, prilazi planinama, izletištima i dalje prepuni polupane plastike i tragova od iscurelog ulja zbog razbijenih kartera. Da bi onda počeli da prave specijalne verzije raznih modela sa malo dirt road sminke i povišenim klirensom. To je jedan od razloga zašto su Stepway Dačije postale toliko tražene, čak i u bogatim alpskim državama. Posle toga su fensi SUV/krosoveri doživeli ekspanziju.

Nevezano za EV, osim nekog hot hatch/track day sekundarnog automobila, nikada više ne bih vozio auto sa niskim klirensom i bez metalne zaštite motora/menjača.

Evo nešto apropo prosečne brzine i potrošnje. Iskopah jučerašnje putovanje iz google maps i exportovao sam ga kao GPX fajl. Jedan lagan krug od 72km, mešovito autoput/grad, u povratku magistrala - potrošnja 14.3kWh/100km. Šta je zanimljivo i zbog čega sumnjam u prosečnu brzinu od 44 km/h koju je GPS pljucnuo od strane Pixel 9 Pro XL, jeste nekoliko tragova - prvo, prešao sam 71.3km kako kaže auto, GPS podaci kažu 67.44km, a drugo, grafik brzine mi ne deluje skroz tačan, jer znam kad sam se popeo na autoput, sigurno nisam išao 86km/h tih 10km na grafiku, to je sekcija ograničenja 130km/h, i znam da sam tu sekciju peglao 125+ kao što se vidi na jednom delu grafika brzine. Ova druga sekcija krive mislim da je blago tačnija jer je ograničenje kako se bližiš gradu 90, ali niko na tom delu ne vozi tu brzinu uključujući i mene, svi voze 100-110, ali opet, tu nisam vozio kako kaže 89km/h već stotku+, sve do isključenja sa autoputa, tako da ne znam o čemu je tu reč.

prosek_brzine.webp

Izuzetno je glupo što Tesla ne beleži podatak o prosečnoj brzini, već moram da se oslanjam na telefon, koji je netačan iz nekog razloga, tako da apel, obratite pažnju da smartfon nije baš tačan po pitanju ukupne GPS brzine, za trenutnu je izuzetno tačan - nemam nikakav battery saver ili slično, low accuracy mode, itd. Fotka sa malog ekrana o statistici o prosečnoj brzini se vuče iz Android Auto, a kilometraža iz auta, clusterfuck 🤷‍♂️ Zanimljivo je uopšteno kako prosečna brzina funkcioniše, nekad ne razmišljamo o tome, peglaš autoput i onda semafori u gradu ti na trenutke spuste brzinu na 0 km/h, pa kad sračunaš prosek on padne na 44 km/h, koji opet po mojoj nekoj osnovnoj logici treba da bude malo veći iz onog što vidim apropo netačne brzine. Potrošnja od 14.3 je sasvim dobra za ovu kombinovanu vožnju, obzirom da je 90% putovanja za većinu ljudi zapravo ovo - grad/magistrala/autoput, a ne samo autoput potrošnja koja se toliko forsira a sačinjava mnogi manji procenat naših putovanja...

PXL_20260904_074140956.webp

PXL_20260904_074156047.webp

Razlika je primetna, s tim što i tih 155mm nije baš dovoljno za skroz opušteno parkiranje, prelazak visokih ivičnjaka i ostale prepreke u svakodnevnoj vožnji, ali i dalje je dosta bolje od 125mm.
To je otprilike i moja poenta, prelazak sa limuzina, a naročito karavana na cross/gradski SUV nema puno smisla, i glavni razlog jesu trendovi, a ne funkcionalnost. Na stranu što su svi ti "lažni" terenci vrlo malo povišeni, pa im zato dodaju crne plastike na blatobrane i lajsne po dnu vrata da bi vizuelno izgledali viši.

Лакши су за паркирање и прегледнији ако су нешто краћи од еквивалентног каравана и то је то. Џомбасти и тешки, али трендови су такви какви су, ја сам у овој рунди прецртао караване заједно са бензин/дизел/хибрид опцијама. Компактни “женски” сув ми се све више свиђа, иако овде где живим нема проблема са простором и паркирањем, није неко цимање ни са највећим сув-овима.

Da umesto SUV-a imam limuzinu, ne bih mogao da parkiram na trećini parking mesta oko zgrade u kojoj živim. A živim u "ekskluzivnom" delu NBg 😉 (čuj, ekskluziva na Novom Beogradu 😂 ).
Na brdovitom Balkanu, svaki cm (klirensa) se računa.
Pozdrav

Interesantan naš Balkan - prioritet ide ovako otprilike: dobar auto>sat>telefon>nakit>skupocena odeća>kafići>stan(dobra lokacija obavezno)>parking. Živi se u unajmljenim ćumezima bez parking mesta, pa naravno da EV neće da zaživi uskoro u Beogradu. Kakav crni klirens, ja sa 12.5cm (klirensa 🙂) nemam nikakav problem jer se ne parkiram po trotoarima/ivičnjacima, jer sam prvo rešio kupovinu stana i parking mesta, pa onda kupio auto, ali ljudi uopšte i ne razmišljaju o najmu/kupovini parking mesta/garaže, jer što je džabe i bogu je drago 🙂 Eto razloga zašto je SUV toliko popularan na Balkanu, da se parkiraš tamo gde ne bi inače trebao 🙂

Опет ти са генерализацијама и предрасудама, јесте, због Београда пропадоше лимузине и каравани у целој Европи.

Иначе размишљао сам о практичности каравана версус сув, лимузине ми нису ни биле на уму, класична лимузина без петих врата није ни у назнакама разматрања што се мене тиче.

Људи живе у изнајмљеним ћумезима уместо да лепо купе стан и гаражу, коментар године, а можда и јаче, бураз мој електро-аристократски, право из јелисејске палате.

Poslednja izmena:
Svakako ne bih ni ocekivao da puni 50kW konstantno, pa ni telefoni ne pune max brzinom kako se priblizavaju kraju. Mislis da se ne isplati ici na 2020+ verziju samo zbog tog brzeg punjenja?
Samo zbog tog bržeg punjenja, ne. Ali ako se nevaram nemaju svi CCS punjenje, to je bila doplata na Zoe ZE50. Inače isplati se uzeti ZE50 ako ti treba veći domet jer je kapacitet baterije 52kWh u odnosu na prethodnu generaciju 41kWh, ako želiš moderniji izgled enterijera i virtualne instrument table, moderniji infotainment, ako želiš full led farove/stop svetla, disk kočnice na svim točkovima, B-mode za one pedal driving, itd...

44.56km/h. Šta će ti GPS na telefonu za to?

Hehe, totalno sam smetnuo sa uma da mogu da uradim prostu matematiku. Znači ne laže prosečna brzina Android auta, laže samo kriva brzine GPS tačaka i tačke koje ne snepuju liniju kretanja na sam put kojim si zapravo išao, nego ispada da sam vozio poljima van autoputa u pravoj liniji 🤣 Zašto pobogu onda nisu to ubacili kao statistiku pored svega ovoga, da ne vadim kalkulator ili pitam AI da mi računa, ovo je easy feature.

Drugo, ne želim da kopam po telefonu da bih video kuda sam išao, auto već ima GPS u sebi, ima i mape, hoću da imam Last Trip ili bolje Last Trip(s) gde mogu da stisnem dugme i on mi kaže taj trip je trajao X minuta, prešao si X kilometra i potrošio si X baterije i prosečna brzina ti je bila X . Bukvalno, želim da mi u interfejsu auta prikaže ovo što mi prikaže ovaj gpx.studio na kompu (samo zapravo sa tačnom krivom brzine) i šta bi bilo kul, jeste da mi oboji tu liniju kuda sam išao u tipa heat map, plavo, zeleno, naranžasto, crveno, iseckano u deonicama, i iznad toga da stoji cifra prosečna brzine te deonice i veća cifra negde pored - ukupna prosečna brzina.

Ima ljudi koje zanimaju ovakve stvari, i sva ova pojedinačna statistika puta na Tesli, ako je ne fotkam telefonom, otišla je u zaborav čim parkiram auto i ponovo ubacim u Drive, što je mega glupo. Želim da imam bolju evidenciju. Znam da postoji TeslaMate za Docker (ili Home Assistant kao što ja imam), i bio sam ga instalirao i podesio sve, ali iz nekog razloga nije beležio informacije puta iako sam proverio sve triput, pa sam odustao, ali svejedno želim da mi auto ovo radi nativno, ne da se oslanjam na third party rešenje...

Crossover ili SUV je zanimljiv i zbog smeštanja dupeta na sedište prilikom ulaska, i obratno prilikom izlaska iz vozila.

Nazad
Vrh Dno