Šta je novo?

Industrija igara

1000052949.webp

Niko ko je dao 400 i 500e na konzolu, nece razmatrati ps5pro od 1000+ eura i ps6 sa 1500 i 2000e.
Po mom misljenju, pukli su ako toliko bude kostalo, ali jedini koji bi mozda i platili preko 1000e, jesu korisnici ps5pro, kojih je mizerno malo.
ja sam npr dao 400-450 za PS4 pro, 800 od scalpera za PS5 na launch, i 800-850 ili koliko je vec bio PS5 pro na launch
to su sve bile dobre kupovine u odnosu na PC ekvivalent za igranje
sa danasnjim cenama komponenti i 1000-1200 za PS6 je verovatno ok, kad se uporedi sa PC ekvivalent....preko toga verovatno nije

razumem da ce odredjeni broj ljudi, pre svega oni koji su konzole kupovali kao jeftiniju zabavu za decu reci terajte se na cenu od 1000+
ali oni koji jednostavno zele da igraju novije igre i porede kupovinu nove konzole sa PC ekvivalent...ce uglavnom imati ovu racunicu kao ja
ako sve nastavi da raste ovako kako to sada ide, alternativa u buducnosti ce biti GFnow ili clican GaaS
ili neki retro gaming...mada je to opet niche grupa

Da nije ovaj haos oko cijene rama za pc, pc bi krenuo da bude sve popularniji...
da nije ovaj haos oko cena komponenti ne bi se ni pricalo o konzolama od 1000e+

pa nije niche jer su nove igre sve gluplje i gluplje. mada zavisi i sta se gleda kao retro gaming.

Progutace ljudi konzole od 1000+ jer ce pc istih performanski biti 1500+

Evo sta uradise sa steam machine koji sam tako zeljno iscekivao, bukvalno ispade sales point za ps5 i ps5pro jer ima performanse malo jace od ps5, slabije od pro a kosta 1500 eura sa kontrolerom

U toj postavci ps5pro za 900 eura postaje super kupovina.

Ja sam batalio to sve, uzeo switch 2 prosle godine i ps4pro za 100 eura neki dan( 😀 ) i uz stem deck zaista imam sta da igram i uzivam. BOli me uvo i za GaaS, i nvidia online i sve te nebuloze. Da ljudi prestanu da placaju papreno hardwer da odigraju jednu dobru na 100 idiotskih igara, bilo bi bolje, ali...

Cekaj bre, sta je ovo? Pogledao sam samo pocetak, ali da li sam ja to dobro razumeo da ce da ultimate pretplata daje 15 sati gaminga mesecno, a ostalo mora da se dokupi (da ne spominjem nize nivoe)? 😂

Majke mi, citam ovo i gledam u address bar da nije neki sprdnja sajt kao fazon njuz net.

Cekaj bre, sta je ovo? Pogledao sam samo pocetak, ali da li sam ja to dobro razumeo da ce da ultimate pretplata daje 15 sati gaminga mesecno, a ostalo mora da se dokupi (da ne spominjem nize nivoe)? 😂

Majke mi, citam ovo i gledam u address bar da nije neki sprdnja sajt kao fazon njuz net.
Isto sam i ja tako. 🤣 🤣 Da je 1. april, 31. mart, pa kao haha šala mala, ali jok, bukvalno je istina.
Jeste da ne volim i ne čitam IGN, al u ovom slučaju su oni samo glasnici, ima i zvanična objava, bez trunke srama:

Da, ali koliko razumem za streaming.
Normalno igranje (skines i instaliras) nema ogranicenja, ili gresim ?

Kako je krenulo postace PC najisplativija gejming investicija. Pricam nesto sa prijateljem pre neki dan koji je kupio 4090 kad se pojvila pre 4 god negde u ovo vreme pocetak jeseni, platio je tada celu masinu oko 4000e a od tada nista nije dodatno invesitro. Najludje u celoj prici je sto tu masinu zato sto ima 64gb memorije i karticu koja je jos uvek aktuelna za sve namene moze da proda za nesto vise para nego sto je tada platio, a jos ludje sto sigrno jos 2god nece morati nista da cacka da bi se igrao na istom max nivou. To nikad nije bilo da jedna masina tako dugo traje na tom nivou upotrebljivosti.

ja citam da je to samo za cloud gaming, tj striming igara, GaaS ili kako vec ko zove

Kako je krenulo postace PC najisplativija gejming investicija. Pricam nesto sa prijateljem pre neki dan koji je kupio 4090 kad se pojvila pre 4 god negde u ovo vreme pocetak jeseni, platio je tada celu masinu oko 4000e a od tada nista nije dodatno invesitro. Najludje u celoj prici je sto tu masinu zato sto ima 64gb memorije i karticu koja je jos uvek aktuelna za sve namene moze da proda za nesto vise para nego sto je tada platio, a jos ludje sto sigrno jos 2god nece morati nista da cacka da bi se igrao na istom max nivou. To nikad nije bilo da jedna masina tako dugo traje na tom nivou upotrebljivosti.
najbolje da je 4k isplativo za igranje
i naravno da je bilo da toliko traje, samo nije kostalo 4k u startu
a to sto nesto sada vredi vise nego pre 4god je trenutna anomalija u kojoj zivimo, zato se i ne moze uzimati kao neka zakonitost

i naravno da je bilo da toliko traje
Kad je bilo ? Bilo je da ni aktulena generacija GPU-a najbrzi modeli nisi mogli kako treba da teraju najzahtevnije igre kako treba, tipa sa 3080/3090 nije moglo da se igra CP2070 sve na max, ranije je bilo drasticnijih primer jer su se brze uvodila neka poboljsanja i igre su postajale sve lepse i lepse samim tim i zahtevnije. Pomenuta 4090 i tada i sada jednako dobro vari sve sto joj se da od igara jer se po pitanju zahtevnosti igara nista spektakularno nije desilo od CP2070 sem ako igra nije dobro optimizovana u startu kao recimo stalker 2 koji sada rad sa lepsom grafikom daleko bolje nego na startu. Aj sto nem nekih zahtevnih igara, nego ne vidim ni medju igrama koje dolaze da ce se skoro pojaviti nesto zahtevnije od trenutno najzahtevnijih igara. 4K ne racunam, ta prica nece skoro zaiziveti kao neki standarad.

Kad je bilo ? Bilo je da ni aktulena generacija GPU-a najbrzi modeli nisi mogli kako treba da teraju najzahtevnije igre kako treba, tipa sa 3080/3090 nije moglo da se igra CP2070 sve na max, ranije je bilo drasticnijih primer jer su se brze uvodila neka poboljsanja i igre su postajale sve lepse i lepse samim tim i zahtevnije. Pomenuta 4090 i tada i sada jednako dobro vari sve sto joj se da od igara jer se po pitanju zahtevnosti igara nista spektakularno nije desilo od CP2070 sem ako igra nije dobro optimizovana u startu kao recimo stalker 2 koji sada rad sa lepsom grafikom daleko bolje nego na startu. Aj sto nem nekih zahtevnih igara, nego ne vidim ni medju igrama koje dolaze da ce se skoro pojaviti nesto zahtevnije od trenutno najzahtevnijih igara. 4K ne racunam, ta prica nece skoro zaiziveti kao neki standarad.
koliko dugo je trajala npr 1080?
odokativno 8god(2016-2024)...ti verzija jos duze
i danas sa njom mozes da igras vecinu naslova na medium u 1080p
4090 je isto dobra grafika koja ce trajati jos godina, ali je u startu bila 1600e ili koliko vec
u to vreme kupis 3 konzole za te pare npr
otisle su cene grafika a i rama u k i nema sanse da je nekoj siroj populaciji ok dati 4-5k evra za igranje

Da, ali koliko razumem za streaming.
Normalno igranje (skines i instaliras) nema ogranicenja, ili gresim ?
I ja sam pomislio prvo da je mozda streaming, ali sam onda pročitao "Game Pass subscribers can stream without these monthly hour limits".

Znaci tice se cloud gaminga i kao ovo ce pogoditi samo 4% korisnika. Pa sta se cimate za 4% ljudi, osim ako oni ne stuku vise sati od ostalih 96%.

Uglavnom, ne znam koje sve opcije nude, pa mozda cloud zaista malo ljudi koristi, ali opet sta je 15 sati mesečno? Medjutim, ne bi me cudilo da su unapred izmislili nesto I da je ovo samo prvi korak ili ka navlačenju korisnika na cloud ili da krenu uvođenje nekih limita i u ostale "načine" gaminga.

koliko dugo je trajala npr 1080?
odokativno 8god(2016-2024)...ti verzija jos duze
i danas sa njom mozes da igras vecinu naslova na medium u 1080p
4090 je isto dobra grafika koja ce trajati jos godina, ali je u startu bila 1600e ili koliko vec
u to vreme kupis 3 konzole za te pare npr
otisle su cene grafika a i rama u k i nema sanse da je nekoj siroj populaciji ok dati 4-5k evra za igranje
1080 traje i dan danas verujem da je najzastupljenija rezolucija. Iznad 1440p ne vidim da je potrebno za desktop gejming. Imao sam 32' 4k neko vreme i prodao pre svega jer mi treba vise prostora na stolu da odmaknem taj ekran od sebe a kada ga odmaknem ne vidim sta sam time dobio sem da mi je trebao dosta jaci hadver da bi se igrao u nativnoj rezoluciji. Sa 1080p mozda mora malo previse da se prblizim ekranu ali tu vidim manji problem nego sa 4k. Sada sam na 1440p i to mi je idelana mera, nekako mozda zbog toga mislim da 4k nece skoro zaziveti ka primarna desktop rezolucija.
Imao sam 1080ti od starta 2017 nisam morao da je menjam do 3080 2020god to je nekih 2.5god i ako je bilo igara sa kojima sam mora da pravim kompromis sa 1080ti, dok zivotni vek 4090 bez kompromisa u 1440p kako mi se cini potrajace 6god verujem i duze ako se ove okolnosti nastave.

Sarkasticno sam prokomentarisao da ce PC postati jos i najisplativji zbog ovih vesti iz MS. Mada kada se jednom kupi dobra masin kasnije se samo ili proda pa kupi nova ili nadogradjuje dok moze tako da mozda nije najtacnije pordjenje 4000e vs 1000e, cak ni sam PC hardver koji pravi kvalitet prikaza isti kao na konzolama ne kosta tako puna mozda najvise duplo vise nego cena konzole. Samo tu ulazimo u drugu problematiko, PC nije ni blizu tako jednostavano koristi kao konzole i ako ka platnforma nudi daleko vise, prakticno sve sem konzolnih ekskluziva koje su i tako najcesce bezvezne za nekog ozbiljnog igraca.

meni je 1500-2500-3500e samo za grafiku suludo
nemam nacin da opravdam te pare
niti 4-5k za celu masinu samo za gaming
takve rigove ima okvirno 1-2% celokupne PC gaming populacije
ne vidim nacin da to postane bilo kakav mejnstrim gaming
pitanje ce biti koliko ce konzola da kosta u odnosu na ekvivalent PC, i mislim da ce taj odnos ostati negde u 1:3 ili 1:2

Ne kazem da je to opravdana kupovina i da je to nesto sto je praksa, nije to poenta nego u kom pravcu ide sve ovo ludilo i do koje tacke se gura izvlacenje pare iz gejminga. Kad je vec pomenuto cisto sam prokomentarisao da nije to tako velika razlika PC ili konzola u incijanom trosku, mislim PC koji parira konzoli, ne PC od 4000e

На PC - у који парира конзоли ценовно врло вероватно не можеш да играш доста тога што можеш на конзоли. Јер свака новија игра која изађе за конзолу,наравно може да се тера у коректној графици, док за неки буџет potato PC не може гарантовати да ће терати најновије наслове. Ту и лежи срж дискусије конзола против компа.

Na žalost tako je ali ipak na PC može da se igra tona igara iz orethodnih generacija. Meni na PC i svim lapatopovima i na Rpi su arkade. Uvek se slatko izlemamo sa SF2 i MK.

ja nisam mislio cenovno, vec po performansama
plus konzole su zakljucan sistem i mnogo je lakse developerima da optimizuju(ako to bilo ko uopste vise radi danas🙂)
tako da bih rekao da za performance ekvivalent PC, treba gledati sirovu snagu npr PS5 pro, pa 20-30% preko toga....i onda koliko to kosta u odnosu na PS
ja bih rekao da je sada to i dalje bar 1:2
kako ce biti sa narednom generacijom mislim da niko ne zna
one najave iz sony-a i MS da nece vise da subvencionisu konzole mozda znaci da ce taj odnos da se smanji...ali nisam sigurno koliko je to sony-u i MS pametno

mislim da ce sony cekati sa odlukom sta da radi sa sledecom generacijom i kada da je pusti
dok MS mozda bude nesto agresivniji, jer su se samoubili poslednje 2 generacije i nesto moraju da menjaju

На PC - у који парира конзоли ценовно врло вероватно не можеш да играш доста тога што можеш на конзоли. Јер свака новија игра која изађе за конзолу,наравно може да се тера у коректној графици, док за неки буџет potato PC не може гарантовати да ће терати најновије наслове. Ту и лежи срж дискусије конзола против компа.
Na PC koji parira cenovno konzoli ne mozes da se igra mnogo toga. Ne znam ko je reko da moze. PC koji po performansama prati konzolu trebalo da je negde do 2x skuplji od konzole. E sad ima tu jedna caka, to je sada tako, kada se pojave nove konzole mislim da ce PC koji ce moci to da isprati da da isti kvalitet kostati 3~4x vise nego konzola, tako da su kupci konzole kad se pojavi u velikoj prednosti jer za male pare dobijaju veoma mocan hardver.
Kada pojavi PS5 2020 to je bilo veoma mocno parce hardvera, PC koji je moga da isporuci taj kvalitet kosta je preko 2000e, tako ce da bude i sad sa PS6 kada se pojavi, verujem da ce imati mogucnost da izgura grafiku na nivou 5080 grafickih karti. Ako cena bude ispd 1000e to je odlicna kupovina.
Ne vezano za sve ovo, mislim da ce ova generacija konzola biti u poslednja, a da ce trajati preko 10god jer ne vidim da ima potrebe da igre budu grafcki naprednije nego sto su danas najnapredniji naslovi. Doslo se do nekog maksimuma kada sve iznad ovoga prelazi u foto realizam koji je na PC vec stigao sa DLSS 5. Uvek moze bolje samo nekad nema potreba za bolje.

Ako sam dobro razumeo, nema vise microsoft game pass-a za jeftine pare sa onih sajtova?

Ono sto je bilo recimo 3 meseci za par hiljada?

Edit: oni kodovi za PC

Na PC koji parira cenovno konzoli ne mozes da se igra mnogo toga. Ne znam ko je reko da moze. PC koji po performansama prati konzolu trebalo da je negde do 2x skuplji od konzole. E sad ima tu jedna caka, to je sada tako, kada se pojave nove konzole mislim da ce PC koji ce moci to da isprati da da isti kvalitet kostati 3~4x vise nego konzola, tako da su kupci konzole kad se pojavi u velikoj prednosti jer za male pare dobijaju veoma mocan hardver.
Kada pojavi PS5 2020 to je bilo veoma mocno parce hardvera, PC koji je moga da isporuci taj kvalitet kosta je preko 2000e, tako ce da bude i sad sa PS6 kada se pojavi, verujem da ce imati mogucnost da izgura grafiku na nivou 5080 grafickih karti. Ako cena bude ispd 1000e to je odlicna kupovina.
Ne vezano za sve ovo, mislim da ce ova generacija konzola biti u poslednja, a da ce trajati preko 10god jer ne vidim da ima potrebe da igre budu grafcki naprednije nego sto su danas najnapredniji naslovi. Doslo se do nekog maksimuma kada sve iznad ovoga prelazi u foto realizam koji je na PC vec stigao sa DLSS 5. Uvek moze bolje samo nekad nema potreba za bolje.
1996 na promociji PS1 su ljudi padali na dupe i pricali wow kako izgleda realno 😆. Uvek kad vidim neku igru od pre 10, 20 god se zamislim kako mi je ovo izgledalo ultra dobro onda nema dalje... Far Cry, Crysis. Sve to izgleda super ali vremenom uvek može bolje. Isto mislim da je poslednja generacija konzola leventualno 2 generacije i onda ode u apkikacije koje će da strimuju. Prvo sam.mislio da je MS zbog toga i pokupovao studije ali više ni ne znam šta oni rade.

Ako odustanu od grafike, čime će AAA industrija da prodaje onoliko igara? Ni sad ih ne prodaju sjajnim pričama, bogatim inovativnim mehanikama, samo „vidite kako ovo lepo izgleda, sve pršti, više, jače, bolje nego ikada, dajte 70, 80, 100 dolara jer je ovakvu grafiku teško napraviti”. A ono neki grdni korpo komitetski dizajn, jad i beda kojoj ni vizuali ne pomažu ništa i koji se zaboravi za dva dana.

Odavno je to prestalo da me interesuje toliko, pre bih igrao starije stvari koje nisam stigao nego najnoviji izdanak ovakve industrije. Indi igre imaju svoje probleme i izazove ali bar žive i umiru na kreativnosti.

Realno, kada se izuzmu najnoviji UE5 kalupi, jak PC od pre par godina može da pogura sve živo nastalo u poslednjih dvadesetak godina za PC, što bi trebalo da je dovoljno svakom gejmeru koji ne prati trendove ili ga ne zanima da po svaku cenu bude u toku. Za koju godinu će nadam se i emulatore da ispeglaju, pa na PC platformu onda stiže još više igara iz prethodnih dvadesetak godina. Mislim da je takva konvergencija neminovna, ali naravno, to ni jednoj kapitalističkoj industriji ne odgovara.

Industriji čini mi se tek sleduje debela kontrakcija, ovo što smo dosad videli je vrh ledenog brega. Igre najviše igraju mladi, a ako finansijski pritisci krenu da istiskuju konzole/računare jer roditelji neće moći to da im kupe, klinci će se okrenuti uređajima koje imaju, znači tabletima i telefonima...

previse generalizujete stvari...plus romantizovani pogled na proslost

da, ima danas losih igara ili onih koje gadjaju samo na grafiku
ima i besmislene jurnjave za live service igrama i sl
ali ima i vrlo dobrih i odlicnih igara, koje imaju i grafiku u gameplay i pricu

sto se samog napretka igara tice, nije tu samo grafika u pitanju
ja npr nemam problem da igram igre i do recimo 10-12god unazad, moze to lepo da izgleda i da mi ne kvari oci(doduse na vecem OLED-u se vise vide nedostaci...ali recimo na 2k monitoru mi je ok)
ali ono sto mi nekad dodatno smeta je i sam gameplay...i to je u dobroj meri evaluiralo tokom godina...uglavnom na bolje

tako da ja npr zelim da igram moderne i lepe igre
ne mora RT nasviran na max, ne mora 8k rezolucija, ne mora ne znam kakva vrhunska tehnologija...ali nisam ni u fazonu igracu igre iz 2009-e i biti srecan
sa trenutnim stanjem na trzistu hardvera, recimo da sam ok da ostanem na PS5 nivou grafike i narednih nekoliko godina

i mislim da generalno precenjujete to retro gaming trziste
na temu emulatora ne bih ni da ulazim u neku dublju diskusiju...sem da ne mislim da je to buducnost

Ja sam zaista dugi niz godina bio PC entuzijasta.

Poslednju konfiguraciju sam sklopio krajem 2021, RTX 3070 Ti, Core i9-11900K, 32 GB DDR5.

Prvo je stojala u kutijama dobrih mesec i po dana, a po sklapanju se to malo zatezalo i klokovalo.. Potom na istoj do dana današnjeg dana nisam odigrao ni jednu jedinu igru.

PC služi supruzi za Photoshop, jer se profesionalno bavi fotografijom i da pustimo na TV neki film ili seriju koji nije na Netflixu ili HBO... Ja za isti nisam seo godinama, verovatno su i nvidia drajveri iz 2021, osim ako windows update nije povukao nešto novije...

Više je razloga, prvi je taj što su klasični PC žanrovi izumreli. Jedino su ostali live service MP naslovi, koji uglavnom rade i na tosteru, a za koje više nemam vremena.

Drugi je taj što se 99% multiplatform naslova gradi oko gamepada na umu. Dizajn nivoa, gejmplej, težina, sve se dizajnira tako da se igra na gejmpedu, a ne na m+t.. Tako da ako se već igra kako je "zamislio" developer, to je onda na gamepadu.

Doom Eternal je možda poslednji multiplatform naslov zamišljen oko m+t kombinacije, a mator je 6 godina.

Treća stvar je stand by mode, za sve nas koji ukrademo po sesiju od po 15-20 minuta. Za vreme koje je potrebno TV-u da se upali ti nastavljaš gde si stao i isto tako bacaš konzolu u stand by.

I četvrta stvar, najveća mana konzola je nestala od kada su uveli backwards compatibility sa prethodnim generacijama i uveli međugeneracije sa "Pro" varijantama. Pa sada imaš i šta da igraš na početku generacije, a na kraju generacije nisi zakucan na "jedva 30 fps" kao što je bio slučaj do PS4.

I na kraju cene PC komponenti koje su otišle u nebesa prvo sa rudarenjem, a sad i sa ovom AI papazanijom. Sa ovim cenama to je ostalo tržište bukvalno samo za hc entuzijaste.

takve rigove ima okvirno 1-2% celokupne PC gaming populacije
Pa sve vise ljudi i ne igra nego gleda "igrali smo <ime igre>" na YT, gde igra neko ko ima zverinu 😀 😀
I onda ko da su igrali u 4k na 120fps, i pisu po forumima kako bez 60 fps u 4k ne moze da se igra, a da je 120 fps optimum 😀

60fps moze narocito na TV, vecina se nece pozaliti na osnovu toga sto je nesto primetila jer nema vise od 60fps. Moze i 30fps al na sta to lici to ne moze da se ne primeti i ne oseti, ko kaze da mu je 30fps super jednostavno laze jer ako nista drugo veliki je sistem laga koji je inace veliki na konzolama i to ne moze da ne smeta i da se ne oseti u odzivu. To je na PC pre vise od 20god prevazidjena tema a danas glavna teme konzolnog igranja da li igra ima performnce mod da bi se igralo sa 60fps.

Nazad
Vrh Dno