Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Moraš da animiraš forum, da dovedeš neke ljude koji pišu šta je zanimljivo drugima da dolaze to da čitaju, malo po malo pa se uključuju u diksusiju.

Veruj mi, član sam četiri grupe o električnim vozilima - na Telegramu, dve na Viberu, jedna od njih je moja grupa na WA, apelovao sam u više navrata u opuštenom tonu da vlasnici električnih automobila napišu svoja iskustva, skretao pažnju na forum na većim domaćim fejsbuk grupama vezanim za EV, pisao sam direktno EV Clinic-u da li su zainteresovani da neko piše na forumu o iskustvima popravki, da odgovara na pitanja - rekli su mi da je zanimljivo i da će se konsultovati sa centralom i javiti se, nisam dobio odgovor, par meseci kasnije su otvorili javnu grupu na fejsbuku pod imenom "Električna vozila" - ta grupa je prepuna hejtera, ne trošite vreme, trebala je da bude privatna. Pisao sam mejl liku koji poseduje Xiaomi SU7 Ultra, odgovorio mi je, rekao je da će da se učlani i podeli utiske - nikad to nije uradio. Pisao sam Vukašinu liku koji dovlači EV-ove iz Norveške da podeli svoje utiske, odgovorio mi je, bilo mu je zanimljivo da sam ga kontaktirao - nikad se nije registrovao na forum. Kontaktirao sam BalkanTech lika, rekao mi je da čeka kućni punjač pa će da dođe da napiše ukupne utiske - nikad nije došao na forum. Svoje sopstvene članove WA grupe barem pet puta cimao da odu da napišu nešto o kolima koje voze - nula odziva.

Svaki put u miksu profesionalno kežual tona - vozite EV, postoji taj forum, ako imate vremena napišite nešto - jok. Mogu za sebe reći da sam solidno druželjubiva osoba, volim da diskutujem o svemu i svačemu, i stvarno ako ja nisam odvojio vreme i napor da izguram priču domaćeg EV foruma - onda ne znam ko je. Jednostavno - za novi forum o ovakvoj malenoj grupici ljudi u Srbiji, u ovom momentu barem - nema interesovanja. Gde diskutujem i gde sam aktivan - na Telegramu u domaćoj DriveTesla grupi, ponekad u Srbija na struju Viber grupi (a Viber kad koristim želim da se upucam u nogu koliko je loš), ovde na ovoj temi s vremena na vreme i to je to. Ne želim da diskutujem sam sa sobom na sopstvenom forumu da bih animirao nekog, u nadi da će da dođu dve osobe da odgovore nešto jednom u mesec dana. Trebaju vlasnici da odluče da dođu, a očigledno ne žele, objasniće već neki pojedinac zašto sam ih ja oterao od ideje foruma 🙂

Poslednja izmena:
Ne zele jer su Youtuberi i imaju svoje kanale I tamo izlazu svoje znanje I iskustva pa s tim I dobija gledanost i zaradu. Takve neces navuci na forum I slicno da pisu jer im je to gubljenje vremena bez profita.. To je neko moje misljenje...

Razmišljao sam naravno o tome, možda i ima smisla, ali sa druge strane apsolutno se nigde nisam postavio u smislu - piši na mom forumu ali mora biti ekskluziva, ne smeš da postavljaš svoje YT klipove i da se "reklamiraš", itd, realno meni to ne bi bio nikakav problem, to bi samo njima bio potencijalni veći exposure jer bi se obraćali direktno ciljanoj grupi, ali verovatno je rezon - "forum sa ispod 100 članova, zašto trošiti vreme". Svaki od pomenutih već imaju svoju izgrađenu publiku i bez mene, nebitan sam u toj celoj njihovoj priči - njima ne bi značilo ništa što bi pisali na forumu, ali forumu kao celini bi značilo, postojala bi aktivna diskusija. Forum nije dovoljno popularan da bi bio interesantan ljudima da diskutuju, a ne može da bude aktivan dok ljudi ne počnu da se registruju i počnu da diskutuju - poznata "kvaka 22" 🙂

Dakle, želim da prenesem svoj entuzijazam, iskustva i informacije o EV-ovima, ali eto, ne ukazuje mi se prilika da se tako nešto prenese na veći broj ljudi, vidite i sami koliko je na ovoj temi priča interesantna i šarena, svašta tu može da se piše, ali ne na novom forumu već na ustaljenom forumu od preko 100k korisnika kao što je Benchmark, koji postoji već 26+ godina.

Forumi su izumrli. Benč i slično je velika retkost.

ID3 i druga manja kola sigurno mogu da troše koliko pišete. Ja sam sad okrenuo dužu turu, sa visinskom razlikom, ali ne znam tačno koliko puta je bilo gore dole, tako da je možda i 500m ukupno. Kao neka gradska vožnja po NBGD na primer, oko 30%, od čega je 15 minuta bio kolaps (ali testirao sam potpuni assist drive), 70% autoput, do 140kmh, tu su uzbrdice dugačke predugačke zatim nizbrdice. Niža je recimo 200m gore dole, sledeća 300m.

Ukupno 59km, 1h 9min, klima naravno, napolju 31C kod mene, u centru 36C, podešena na maksimalan komfor, sve moguće Eco sam pogasio, auto je uzet sa svrhom uživanja.

Potrošnja prosek 15,9kWh do tamo i nazad istim putem.

Reč o autonomnoj vožnji, skontao sam da <20km/h ne traži ruke na volanu, tako da praktično ne radiš ništa. Staje na manje od 2m od auta ispred, maltene kao što bi ga bilo koji solidan vozač vozio. Zaključa se na auto ispred, to prikaže na ekranu i HUD, i ne ispušta ga sa nišana. Snima sve unaokolo, verovatno to rade sve 360 kamere, moguće je to prikazati na ekanu i možeš da pratiš saobraćaj perifernim vidom i na centralnom displeju, svuda oko sebe u bilo kom trenutku.

Одлична ти је потрошња за толики ауто.
И ја сам данас имао краћу туру у идеалним условима, отворен пут, брзина 60-80, осим краћег проласка кроз центар, 15-ак степени, сунчано, клима лагано радила и са благим успонима и спуштањима. Ово је отприлике најбоље што могу да очекујем што се тиче потрошње, еквивалент 5,5-6 литара дизела на 100 км.
IMG_7208.webp

Bolje da su dodali 10km dometa umesto svega ovoga.

Verzija za kinu je znatno više izmenjena u odnosu na evropsku, mi smo dobili isključivo kozmetičke izmene.

Potrošnja prosek 15,9kWh do tamo i nazad istim putem.

Bukvalno to je ta potrošnja i kod mene, nekad malo više u zavisnosti od doba dana i temperature napolju. Možda i manje nego na fotki još jer je narandžasti pik na kraju "Trajet actuel" klima koja srče dok stojiš u mestu ne vozeći i tako ti diže prosek, tih par minuta dok sam natukao suncobran, blejao i napravio fotku. Zanimljivo je da sam sa 18.4 proseka na 10k km skočio na 19 na 20k. Teža noga na gasu ili više autoput vožnje u tih 10k razlike, ili toplije leto ove godine? Mislim da je kombinacija sva tri 🙂

PXL_20260902_051009755.webp

Једна од ствари која ми се свиђа код Волва је што нема никаквог шарениша, непотребних опција и сл. Систем је најпростији могући, нема подешавања лед диода у бојама, модова вожње и сл. Све опције сам прегледао за мање од сат времена. Возиш и уживаш.

Razmišljao sam naravno o tome, možda i ima smisla, ali sa druge strane apsolutno se nigde nisam postavio u smislu - piši na mom forumu ali mora biti ekskluziva, ne smeš da postavljaš svoje YT klipove i da se "reklamiraš", itd, realno meni to ne bi bio nikakav problem, to bi samo njima bio potencijalni veći exposure jer bi se obraćali direktno ciljanoj grupi, ali verovatno je rezon - "forum sa ispod 100 članova, zašto trošiti vreme". Svaki od pomenutih već imaju svoju izgrađenu publiku i bez mene, nebitan sam u toj celoj njihovoj priči - njima ne bi značilo ništa što bi pisali na forumu, ali forumu kao celini bi značilo, postojala bi aktivna diskusija. Forum nije dovoljno popularan da bi bio interesantan ljudima da diskutuju, a ne može da bude aktivan dok ljudi ne počnu da se registruju i počnu da diskutuju - poznata "kvaka 22" 🙂

Dakle, želim da prenesem svoj entuzijazam, iskustva i informacije o EV-ovima, ali eto, ne ukazuje mi se prilika da se tako nešto prenese na veći broj ljudi, vidite i sami koliko je na ovoj temi priča interesantna i šarena, svašta tu može da se piše, ali ne na novom forumu već na ustaljenom forumu od preko 100k korisnika kao što je Benchmark, koji postoji već 26+ godina.
Dakle FB strana "EV Srbija".. Ili nešto slično na svinjstagramu..

EDIT:
Da dodam da kada ljudi imenom i prezimenom i slikom stoje iza komentara - ređe su toksični 🙂.

Drugo, uvek džoinujem te neke FB grupe, bilo za fanove Amiga računara, motora koji vozim, itd.. Uvek ima korisnih stvari.

EDIT2:
Ime sam dao kaao primer, smisli svoje..

Poslednja izmena:
Da li koristite ABRP i koliko su vam precizne procene kada izaberete konkretan model EV-a?

Nemam još EV, ali ozbiljno razmatram za sledeći auto. Oko 90% vožnje su mi relacije 700+ km, uglavnom noću, pa mi je bitno da pauze za punjenje budu što kraće. Koliko je ABRP realan sa procenom potrošnje i SoC-a na dolasku, posebno na autoputu i pri većim brzinama?
Koristim ABRP godinama i odlično se pokazao, dosta precizno, samo ako zna kako se rukuje njime. Ume da pogreši za nekoliko %, što je meni dovoljno precizno. Najvažnije dve stavke su temperatura i brzina. ABRP će podrazumevano da koristi ograničenja puteva za maksimalnu brzinu, ali je korisno uključiti opciju da se dozvoli smanjenje brzine prilikom planiranja umesto stajanja na punjač, tako da će da izračuna recimo da je efikasnije voziti 120 umesto 130 km/h, a da se preskoči jedno punjenje. Takođe može ručno da se unese ograničenje brzine da bude niže od ograničenja puta.

Što se temperature tiče, podrazumevano je namešteno da koristi sezonsku temperaturu, a to su istorijske vrednosti na današnji dan u toj regiji. Uz plaćeni ABRP može i realna trenutna temperatura. Međutim, odlična stvar je što i u besplatnoj verziji može da se izabere da se ručno upiše temperatura po želji, što je odlična stvar za dugoročno planiranje putovanja ili planiranje koji auto kupiti. Ja sam tako koristio ABRP i pre nego što sam posedovao električni auto da bih video koji mi odgovara za relacije koje vozim, a i sada ga koristim ne samo za planiranje aktuelnih putovanja, nego i za to koji ću sledeći EV da kupim. 🙂

Još par saveta: podesiti degradaciju baterije na nekih 5%, iako će novi auto da ima 0%, bolje je dugoročno računati da ima 5% manji kapacitet, jer ionako se brzo degradira tih nekoliko posto ispod 100%. Dalje, charger arrival SoC i destination arrival SoC su procenti napunjenosti baterije prilikom dolaska na punjač ili na finalnu destinaciju. Dobro razmisliti šta staviti tu, jer to najviše utiče na svako planiranje rute. Ja tu držim 5% na oba jer nemam anksioznost oko dometa i punjenja, ali realno zavisi od okolnosti - ako ima samo jedan punjač u blizini, za charger arrival SoC treba staviti veći procenat za slučaj da punjač ne radi i treba da se ide do drugog punjača. Ali za destination arrival SoC uglavnom ne vidim potrebu da se ikad stavlja neki veći procenat pošto se podrazumeva da će auto da se puni na destinaciji, osim ako nema punjača na destinaciji, pa treba da ima dovoljno za vraćanje. Ako se destination arrival SoC stavi na npr. 30% bez razloga, recimo za rutu povratka kući, putovanje će biti značajno duže sa bespotrebnim stajanjima na punjačima ili mnogo dužeg punjenja pri sporijim brzinama (npr. preko 80%), samo da bi baterija bila na više od 30% kad stigneš kući.

Primer Beograd - Niš. Vozio sam auto sa 64 kWh baterijom i zimi sam stigao sa 5%, deluje strašno nekome ko nije navikao, ali sve je proračunato i tih 5% je čak dovoljno za vožnju još ~20 km po gradu, što i jesam radio, nisam odmah žurio na punjač, nego tek pre polaska nazad (vozio sam po gradu do 2% 🙂). Takođe, pošto je značajna razlika u potrošnji između 130 i 120 km/h, ako se zabrineš da nećeš imati dovoljno da stigneš, sve što treba da uradiš je da malo smanjiš brzinu i ubrzo vidiš bord kompjuter kako poveća domet.
Lose sam formulisao. MENI je ovo gradski auto. Zasto? Ako ne mogu komotno da se odvezem od Nisa do Beograda 130km/h i da imam rezerve za neki detour/krkljanac i sl... meni je to onda gradski auto. Kad predjem na EV (nadam se za 4 godine), uslov ce mi biti da sve najcesce relacije mogu da zavrsim sa 25% baterije.
Pa za NI-BG bi i trebalo da ostane oko 20-25% baterije u Lynk&Co 02 na proleće, leto i jesen. Jedino ako je temperatura ispod nule, onda bi došao sa nekih 5%. U tom slučaju neki veći krkljanac/detour bi mogao da bude zeznut. Znači u tvojoj situaciji mogao bi za svaki slučaj (zima) da gledaš baterije od preko 65 kWh, a za te 4 godine će svakako biti dosta izbora u tom segmentu za još bolje cene.

Da dodam da kada ljudi imenom i prezimenom i slikom stoje iza komentara - ređe su toksični 🙂

Koliko si siguran u to? 🙂 Izgleda da si nabasao na dobre grupe i normalne ljude, ali ne mogu ni da počnem da ti objasnim koliko je to netačna tvrdnja kad je FB u pitanju i kad se piše/snima bilo šta vezano za električne automobile. Fejs je jednostavno pogrešna publika, želim da diskutujem sa normalnim/realnim/obrazovanim ljudima. Štaviše, baš me je zanimalo do koje mere to zapravo ide i šta bih mogao iz toga da zaključim - radio sam nedavno jedan "društveni eksperiment" kao potpuni amater za društvene mreže - šta sam sve imao prilike da pročitam - ne bih smeo ni da ti okačim neke od komentara - i uveren sam da je za područje Balkana (i dijaspore), EV jedna od najtoksičnijih i najomraženijih tema za diskusiju trenutno na društvenim mrežama - ime i prezime je totalno nebitno. Stranicu imam još od kako sam podigao forum, i ništa posebno se nije desilo sa istom, niti sam išta kačio tamo, i da jesam, jednostavno te niko nikad neće otkriti bez teškog spamovanja na raznim mestima i nećeš dopreti ni do koga eto tako prirodno, ne funkcionišu stvari tako u praksi. Mada - šta je sa drugom svežom "kontraverznijom" stranicom o EV istinama i mitovima - ovde na forumu diskutujemo, civilizovano, na FB-u kako ljudi reaguju na EV content, pa ovako, prostaklucima i prozivkama, pazi ti to kad uleti takav sadržaj u algoritam - uzmi u obzir da je ovo sve nečural rič 😂

fb.webp

Psuju, kunu, vređaju, teorišu, neretko i lažu šta su čuli/videli, prosto fascinantno koji je to nivo Daning-Krugerovog sindroma po FB-u, totalno je pogrešna grupa ljudi tamo, i nema smisla ništa ozbiljno tamo pokretati, kakva crna stranica FB/instagram. Forum je za to pesma, ovde ćeš da nađeš obrazovanu masu, koja opet ima svoje preferencije, ali su uglavnom obrazovani/upućeni zar ne, mislim baci pogled čisto na bilo koje od tih EV grupa i diskusija tamo, videćeš o čemu pričam. Ja sam bio u fazonu kao ti pre nego što sam se dublje uputio u FB i čitanje tamo, pre sam verovao da je nemoguće neko da imenom i prezimenom tako nešto piše, ali... Eto zašto sam hteo da preskočim tu sortu ljudi i da poguram forum još pre godinu dana, jednostavno bi služio kao filter za osobe sa društvenih mreža i zbog čega bi bio ozbiljna priča, da deseti deo diskutuje kvalitetno na takvom forumu kao što piše na fejsbuku, gde bi nam kraj bio... 🙂 ali eto, koliko već imamo vlasnika EV na ovoj temi, nekom sve to ima smisla, i to dosta.

Probaj i ti ovde da se držiš teme, a tema nije socijalno profilisanje (ne)korisnika EV. Dakle električna vozila i tehnologije.

@Gizmo
ne radiš ništa pogrešno, jednostavno, kao što neko reče, forumi su prevaziđeni.
Baci pogled na neke auto forume koji imaju i istoriju i članstvo, postoje 20g i imaju više desetina hiljada članova pa se desi danima da nemaju ni jedan post, npr Škoda, Renault forumi. Garaža kao jedini preživeli "opšti" auto forum, poput Bencha ima i testove, vesti, trude se da kreiraju sadržaj, pa opet forum baš i ne cveta...

A svi su redom ubacili i offtopic teme, tipa oglasi, turizam, vicevi...

Гаража живи од екипе која тамо дискутује о свему, а најмање о аутомобилима, добро је и тако јер кад се појаве поруке о аутомобилима има ко и да коментарише. Покушао сам да се укључим мало, али није ми се дало, аутомобили су далеко од центра интресеровања, не рачунајући поједине моменте, као сад кад сам морао да гледам куповину.
Што се других канала тиче, због скорашњих претрага сам постао мета за сервирање ауто-мото садржаја на јутјуб и друштвеним мрежама, врло занимљив комбо који ми се препоручује - страни тестови нових, углавном електичних возила и припадајуће хај-тек приче, и домаћи подкаст свирачи к*** и хајлајтови/шортови дискусија бензин-дизел универзума где се баве проблемима и кваровима који долазе после 200+ пређених хиљада спрам циљне публике, али су једногласни да су електро-аутомобили велики тротинети. Пакао...

Poslednja izmena:
Nove generacije ne zanimaju forumi, traže se odgovori od AI koji je već iščitao sve forume. Eventualno se gleda shorts ili tiktok sralja.

A conto potrošnje, Zoe za 2 godine i 48950km, ukupan prosek 14.05kwh/100km. Uglavnom po 50/80 ograničenju.

Edit: čujem danas za Zoe-a sa 400k+ kilometara i 75% SOH baterije, ne znam koja tačno generacija. Navodno "bez ikakvih problema". Lokalni neki...

Poslednja izmena:
A conto potrošnje, Zoe za 2 godine i 48950km, ukupan prosek 14.05kwh/100km. Uglavnom po 50/80 ograničenju.

Edit: čujem danas za Zoe-a sa 400k+ kilometara i 75% SOH baterije, ne znam koja tačno generacija. Navodno "bez ikakvih problema". Lokalni neki...
Kako sam skapirao i Leaf i Zoe najviše degradiraju zbog pregrevanja baterije pri punjenju. Što manja struja punjenja i eto meraka..

BYD Surf potencijalni kandidat za slične probleme.

Nisam cuo da Zoe ima te probleme. Zoe ima tecno hladjenu bateriju sa aktivnim hladjenjem za razliku od Leaf-a koji ima samo pasivno vazdusno hladjenje. Zbog toga se Leaf-u baterija pregreva i tokom voznje, ne samo na punjacu. Moguce da oni prvi modeli Zoe sa 22kwh baterijom nemaju aktivno tecno hladjenje.

Ti stariji imaju samo AC punjenje. Ne verujem da tih 22kw mogu da naprave neki problem, taman i da se pune stalno na toj snazi. Kod ovih "novijih" sa DC punjenjem ne znam kako je rešeno

Moja greška, praštajte, poluinformacija.

Pitao sam drugara šta mu je bilo sa baterijom, kakvo pregrevanje, on kaže da mu je iscureo gas iz klime a da njegov 40kwh Zoe bateriju hladi istom klimom kao i kabinu.

Puni ga stalno na poslu na DC punjačima i SOH brzo prop'o.

Gledam ih vec duže vremena (Zoe), sto vise gledam to na vise pomeram godinu proizvodnje, sto naravno podiže i cenu, pa mi je sve teže okinuti i uzeti jedan 😀

Inače danas vidim Stelvia Quadrifolio plavog a pored njega parkirana Guilia Quadrifolio, I razmišljam da je telu Guilie ima neki elektro motor to bi bila kupovina veka.... Mada i ovako bi jedna Gulia dobro došla.

Гаража живи од екипе која тамо дискутује о свему, а најмање о аутомобилима, добро је и тако јер кад се појаве поруке о аутомобилима има ко и да коментарише.
Ali korisne teme za nas ovde. Tamo sam video prvi put za kamere neke nove i snimanje još prošle godine, a sad se ljudi čude što im stižu kazne na mostu preko Ade, tamo je neki član bio postavio davno čim su postavljane sliku tih kamera, od tog momenta sam tu vodio računa. Kupio domaći tag kada je bila akcija skoro džabe, ili Grčki tag kako sam dobio na adresu u Srb pre mora i nigde nisam čekao po Grčkoj prošle godine, prolazio ko car izbegavajući sate čekanja po Grčkoj, jako korisna info kada je neko postavio da ne radi most Đurđevića itd. itd. Ima stvarno dobrih stvari i gluposti, isto kao i ovde na Beču treba filtirati, ne otvaram ni ovde teme koje me ne zanimaju, preskačem određene komentare članova...
Tačno je kako kaže @Heinz, nove generacije ne zanmaju forumi, pitaju AI, nisam među novim generacijama i sve više koristim AI da pitam, što bi gubio vreme na guglanje i čitanje desetine strana nekog foruma ili fejsa itd.

Gledam ih vec duže vremena (Zoe), sto vise gledam to na vise pomeram godinu proizvodnje, sto naravno podiže i cenu, pa mi je sve teže okinuti i uzeti jedan 😀

Inače danas vidim Stelvia Quadrifolio plavog a pored njega parkirana Guilia Quadrifolio, I razmišljam da je telu Guilie ima neki elektro motor to bi bila kupovina veka.... Mada i ovako bi jedna Gulia dobro došla.
I ja uzeo malo da istražujem Zoe i vidim da su 2019. došli do baterije od 52kWh i ona je ista i danas. Nije bilo nikakvih unapređenja 7 godina. 🙁

Nazad
Vrh Dno