Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne cveta cvetje ni u njihovo preduzetje

Лепа тарифа , 4 цента по км, 400 долара/евра на 10 хиљда км, ето додатног разлога да се аутомобили држе на традиционалних 150-170 хиљада пређених, само је битно да се не претера са враћањем, да се не иде испод претходног очитавања.

Чим се заврши обрачун са СУС, креће финансијски притисак на кориснике ЕВ. Крајем ове године на снагу ступа Еуро 7 норма, која ће донети и мерење емисије честица из кочница и гума, а то ће потенцијално донети пенале произвођачима, који ће опет тај трошак пренети на купце, Такође, уводе и неку форму еко пасоша... али и неке новине за ЕВ који ће морати испуњавати у погледу батерије неке параметре везано за задржавање капацитета батерије после Х година...

За батерије су битнији начин коришћења - стил вожње и начин пуњења, као и пређени километри, него године.
Пластичне “еко” гуме већ имамо.

Ako je nekome ekologija bitna, regulatori bi trebalo da propišu popravljivost EV do nekog minimuma godina i kilometraže.
15-20 godina i najmanje 300kkm funkcionalnog vozila (bez obzira kod kog po redu vlasnika), uz mogućnost razumih popravki bi moralo biti deo homologacije vozila.

Stav kupaca novih vozila "...meni je bitno da izgura 6-7-9 godina, kod mene..." nema smisla, jer vam svakako neće biti nevažno ako kupite nov automobil za 20-30-50k€, a on posle 7 godina ima vrednost nula, ili eventualno da vredi po kilogramu starog gvožđa.

Ako baterije ili el. sklopovi u EV budu nepopravljivi u vozilima <15god <300kkm, bilo zbog nemogućnosti nenasilnog otvaranja, bilo zbog toga što su sastavljene od nestandarnih ćelija koje se ne mogu nabaviti, cela priča gubi smisao. Koliko sam ispratio EV Clinic, baterije u EV nikada ne propadaju cele. Propadaju pojedinačane ćelije koje EVC (za sada), ili može da nabavi nove jer su standardnog formata, ili vadi iz rashodovanih i havarisanih vozila.

Ali BYD blade baterije npr. deo su strukture vozila, čvrsto su zalepljene međusobno sa integrisanim thermal menagment-om, i zapravo nije uopšte moguće otvoriti battery pack i zameniti jednu pojedinčnu ćeliju?!? Mora cela. Dosadašnje EV baterije su manje više, mogle da se poprave zamenom pojedničanih ćelija (od čega EVC i živi, npr). A zbog kompaktnosti i strukturne čvrstoće (i uštede), ovo počinje da bude nemoguće.

Inverter/charger/control moduli takođe, ne bi smeli biti zaliveni u epoxy da se mora menjati ceo sklop zbog jednog spaljenog tranzistora.
A neki sada jesu takvi.

Ima izveštaja da u Kini ima groblja nekih prilično novih vozila, jer nema mogućnosti popravke.

Msm, nije ovo problem samo kod EV...

...imali smo u firmi nedavno jedan terenac, crk'o tamo nešto ABS/ESP senzor ili davač signala. A proizvođač kao rezervni deo nudi samo celu poluosovinu sa ležajem, dva homokinetička zgloba, semerinzima i manžetnama. Za >2000€. Zapravo, bilo šta da vam se pokvari na tom sklopu (npr. pocepate jednu manžetnu), možete da kupite samo ceo sklop, taj od >2000€.

Majstor u (nezvaničnom) servisu popi'edo, i popravio ABS senzor zamenom samo njega sa veoma sličnim sa starog vozila.
I ovo je tu tada bilo moguće.
A šta kada nije?!?

Dakle, mora se propisati da bude moguće.

To je normalno, kao što je normalno da skontaju i popravku. Proizvođač da ponudi ceo sklop, aftermarket će da prevesla ili bar da pokuša.

Sudomašina crko motor, drugi 170e u ovlašćenom. Hint od servisera bele tehnike da zamenim kondenzator od 250 din. Rešeno.

Sta mislite hoće li u Srbiji dozvoliti da se bilo koji auto prepravi da bude na struju?
Kao što je slučaj u Hrvatsku.

Ja sam fasciniran da kod nas uopšte može da se registruje bilo kakav EV s obzirom koja smo debilana sa propisima. Očekivao sam da će negde 2035. da krenu da "spremaju zakonski okvir".

To je normalno, kao što je normalno da skontaju i popravku. Proizvođač da ponudi ceo sklop, aftermarket će da prevesla ili bar da pokuša.

Sudomašina crko motor, drugi 170e u ovlašćenom. Hint od servisera bele tehnike da zamenim kondenzator od 250 din. Rešeno.

Trebalo bi da je normalno.
Ako nema originalni deo osim ceo sklop, sam deo mora biti rastavljiv.

Ali problem je ako sklop nije rastavljiv.
Cela elektronika zalivena u plastiku, ili BYD blade baterije koje nisu rastavljive na pojedinačne ćelije bez nepovratnog demoliranja celog paketa.

Možda vredi iscima ti se. Svakako bi bila jeftinija tranzicija nego kupiti novi auto.
Gledao sam na YT da je jedan mladi elektroinžinjer iz Niša imao problem da registruje Reno 5 (ako se dobro sećam) zbog tih papira. Izgleda da je dozvoljeno ali je nemoguće dobiti papire.

Cela elektronika zalivena u plastiku, ili BYD blade baterije koje nisu rastavljive na pojedinačne ćelije bez nepovratnog demoliranja celog paketa.
Zvanično ni moja pumpa na sudomašini nije rastavljiva, pa jeste. EV clinic ima u cenovniku popravak BYD baterija, tako da je to “demoliranje” očigledno u ceni.

Regulisaće to sve tržište, samo je još uvek rano. Staro razmišljanje da se sklopovi ne mogu popraviti je donekle pilo vodu sa sus, ali sa ovim neće. Kola koja će ići u kantu posle garancije će nestati.

Postoji rešenje I za to..

Proizvođač se obaveze da ima neku vrstu repair centra po regijama. Njihova uloga je da rade reparaciju takvih delova i nude ga (čak i kroz ovlascenu mrezu) kao rešenje problema po značajno nižim cenama, a faličan se šalje nazad njima.

Tako su rešeni (u normalnim zemljama) problemi sa automatskim menjacina koji nemaju servisiranje, već se menjaju, kompletno, čak i za blago propuštenje ulja na nekom poklopcu. Pa umesto da menjac platiš 12000e, izađe 4,5000e.

Takse na gume, kočnice, pređene kilometre veze nemaju sa ekologijom.

EU ubrzano kopa sopstveni grob, VB sa svojim suludim propisima odavno izgubila kompas.

Mercedes 200D je više ekološki auto nego svi posle njega, jer traje 50 godina.

A moderni automobili izguraju 10. Kad se uračunaju struja, voda, materijali, famozne CO2 emisije za proizvodnju svega toga, pa i krajnjeg auta, dolazimo do tačke da je 200D, sa svojim smrdljivim dizelom, manja šteta po planetu zemlju nego tone novih trocilindraških benzinaca...

Po planetu da, po ljudsko zdravlje je mnogo gori taj 200D jer ti sipa dizel čestice direktno u pluća u gradu.

Ta taksa od 4 centa je baš fino šamaranje ali još gore mi je osećaj da u sopstvenom autu za koji plaćam sve imam i taksimetar sa fiksnom cenom po km.

“Таксиметар” за сус иде преко акциза за гориво и других намета, за пуњење е-возила, посебно у кућним условима тренутно не постоји слична наплата, и било је очекивано да ће државе у неком моменту да уводе, градња и одржавање путева и инфраструктуре кошта, и то пуно.

Nema to u UK veze sa BP-om. Povećan broj EV-a, manja prodaja naftnih derivata, manji prihod od poreza i taksi na iste, manjak u budžetu.
Ne može se čekati da svi predju na EV, jer bi to značilo da jedan duži period postoji sve veći manjak priliva u budžet. I bolje je da se uvodi sada, jer potencijalni vlasnici EV mogu preciznije da izračunaju TCO EV u odnosu na SUS.
Pozdrav

Sta mislite hoće li u Srbiji dozvoliti da se bilo koji auto prepravi da bude na struju?
Kao što je slučaj u Hrvatsku.

Ne.

Ovde ne možeš foliju na staklo da staviš bez atesta i pregleda vozila. Ne možeš ni da promeniš motor 1 kroz 1 kao crkne a da ne moraš da skupiš dozvole, pregled mupa itd.

Kalva crna prepravka SUS na e u Srbiji...

“Таксиметар” за сус иде преко акциза за гориво и других намета, за пуњење е-возила, посебно у кућним условима тренутно не постоји слична наплата, и било је очекивано да ће државе у неком моменту да уводе, градња и одржавање путева и инфраструктуре кошта, и то пуно.
Hvala na otvaranju očiju, ja mislio benevolentno neće nikad uvesti nikakve takse i da je infrastruktura besplatna.

Poenta je bila u time što je fiksna naknada po km u sopstvenom vozilu, zato sam i upotrebio izraz taksimetar jer je to neki novi nivo kontrole koji za SUS nije postojao.

Postoji fiksna akciza za gorivo ali ne troši svaki auto isto i nemaju svi vozači isti stil vožnje.

A u taksiju jeste ista cena po km koji god auto da ti dođe i koliko god da on troši.

Алтернатива за овакве обрачуне по километру је да се “акциза” додаје на цену комерцијалних пуњача, и да се власницима електро-аутомобила дода неки намет и посебне тарифе ако имају кућни пуњач или нешто слично. Иделана опција тешко да постоји, ако би се тарифирало посебно пуњење само са кућног пуњача увек може пуњење да се пребаци на стандардну утичницу.

Да не буде да само пишем у празно, стари добри дизел је одлучио да брже од планираног пређем и ја на батерије.

1787406212608.webp

Добронамеран савет за породичне чланове, кад идете са госпођама да разгледате аутомобиле водите рачуна које салоне бирате, улазак у погрешан салон може скупо да вас кошта. 😀

Идуће недеље по плану стиже ХС40 и пуњач, Опел иде у историју, добро је послужио претходних скоро 8 година.

Po planetu da, po ljudsko zdravlje je mnogo gori taj 200D jer ti sipa dizel čestice direktno u pluća u gradu.
Nisam ni mislio da se taj motor i danas ugrađuje, već da se taj princip dugovečnosti i servisabilnosti primenjuje...

A veruj mi, ako doteramo planetu do kraja ( a doteraćemo hiper-konzumerizmom u kome svaka porodica kao ideal vidi da ima dva, tri automobila, jedan mali za grad, jedan za put, jedan za ne znam šta...) oni koje odnese rak pluća će se smatrati srećnim u odnosu na one koji ostanu da žive u onom što sleduje takvim ponašanjem.

Nazad
Vrh Dno