Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Što se tiče kamiona - već desetak firmi je kupilo e-Actross, i među njima ima i onih koji niakd pre toga nisu kupovali (uzimali na lizing) nov kamion. Bukvalno, kad se stavi sve na papir, knjigovođa/CFO sam ubedi šefa da je povoljnije uzeti nov kamion na struju nego nadalje koristiti polovne, posebno ako firma ima solare na krovu hale, što sad svaka druga, treća firma ima.
Pa pogledaj samo kojim tempom kurirske službe prelaze na struju (Bex, Dex, Pošta i svi ostali...). Masovno kupuju kombije na struju...

Veliki potencijal tu postoji, da se dobar deo tog saobraćaja koji vršlja po gradu 24/7 prebaci na struju, verovatno i veći nego za pojedince...

Kamo sreće da je u startu tranzicija tako logično krenula. Od vozila koja se voze ceo dan plus imaju gde da se pune.

A meni upada u oči koliko ne postoje jeftiniji EV automobili sa manje opreme, bez nepotrebnih gluposti, većim dometom i u karavn verziji. Pa i MPV (Doblo, Partner, Kangoo..). Zlatni standard automobila za firme i radnike koji redovno idu na teren i poslovni put, prelaze po 30+ hiljada godišnje. Još ako imaju svoje punjače, što je realno, to je investicija koja bi se brzo isplatila. Nije nemoguće i sad, ali je razlika oko 15-20.000€, jer ih nude Audi, Mercedes, VW. A firme radije guraju troškove u operativu, a ne u investicije. A i gde ćeš kupovati mečku od 60.000€, kad su u gepeku prljave bušilice.

Ovi likovi pokušavaju nešto slično, mada više za američke farmere, sa manjim dometom. Ali plašim se da će im bez velikog iskustva trebati dosta vremena da to naprave da valja, ako firma poživi dovoljno dugo.

Teško će da isplate razvoj najnoviji tehnologija damping proizvodom, ali stićiće i to na red, kada treninge tehnologije pojeftine, a nešto novo bude bilo spremno za više segmente.

Kad ekonomska računica prevagne, tranzicija će biti ekspresna.

Mali automobili će biti značajno jeftiniji od 2029/2030. Tako da tek nakon 2030. očekujem značajniju tranziciju.

Nije sramota nego su zajedno sa mpv zamenjeni sa krosover karoserijom. Šta je ona drugo nego karavan malo podignut. Nikakva posebna terenska sposobnost tu ne postoji, niti je potrebna.

Sa druge strane, veoma povoljan koncept za EV jer se fantastično uklapa šasija sa baterijom ispod.

Dacia Spring je prilično no bullshit auto po korektnoj ceni.

Takav pristup sa većom baterijom i većom cenom zbog toga a ne nepotrebne opreme bi verovatno imao kupce.

Dacia Spring je prilično no bullshit auto po korektnoj ceni.

Takav pristup sa većom baterijom i većom cenom zbog toga a ne nepotrebne opreme bi verovatno imao kupce.
Da, ideja je dobra. Realizaciju kritikuju - ne znam, nisam imao prilike da vozim... Opet, sa dometom od 200 km - ima vrlo ograničenu upotrebnu vrednost. Kad se uključe brzi punjač i minimum opreme, stiže skoro do 20 000 EUR. A pri tome može vetar da te oduva sa puta, ne daj Bože da te udari nešto veće od Sandera... Bezbednost kao u Jugu. Sandero je veći, udobniji i sa više opreme za iste novce, plus zapravo može da se vozi i iznad grada.

Da Spring može da se uzme za 10 000, ili da košta koliko i Sandero, ali sa 500 km dometa, to bi bio game-over za SUS 🙂 Ostaje da se nadamo 🙂
Ko je imao prilike da vozi, kaže da je blagi užas.
Nisam imao prilike da ga vozim, ali sam ga video u salonu... U odnosu na njega, i Sandero-va izrada deluje mnogo, mnogo bolje. Doduše, to je bio onaj prvi model, kažu da je ovaj redizajn novi mnogo bolji...

Da Spring može da se uzme za 10 000, ili da košta koliko i Sandero, ali sa 500 km dometa, to bi bio game-over za SUS 🙂 Ostaje da se nadamo 🙂
Eh, i da moze jedan dvosoban stan na Vracaru za 30 hiljada 😀

Znaci novi koncept EV autoindustrije je:

Mali i jeftin auto = mala baterija i mali domet

Uzmimo na primer novi Renault Twingo. Odlican mali auto za samo 20 hiljada eura, ali baterija svega 27,5kwh i brzina punjenja od svega 50kw. U tu velicinu auta lagano su mogli da spakuju bateriju od 45-50kwh i da dobiju domet od 500km. Sada kada baterije nisu skupe to ne bi povecalo cenu puno, mozda bi takav auto kostao 25 hiljada eura. Ali ko bi onda hteo da kupi Renault 5...

To meni često pada na pamet kad vidim neki EV koji je relativno povoljan.

Što mi ne daju da doplatim 3-4k za veći domet. 🙂

Eh, i da moze jedan dvosoban stan na Vracaru za 30 hiljada 😀
Sa garažom 🙂
Znaci novi koncept EV autoindustrije je:

Mali i jeftin auto = mala baterija i mali domet

Uzmimo na primer novi Renault Twingo. Odlican mali auto za samo 20 hiljada eura, ali baterija svega 27,5kwh i brzina punjenja od svega 50kw. U tu velicinu auta lagano su mogli da spakuju bateriju od 45-50kwh i da dobiju domet od 500km. Sada kada baterije nisu skupe to ne bi povecalo cenu puno, mozda bi takav auto kostao 25 hiljada eura. Ali ko bi onda hteo da kupi Renault 5...
To je propast autoindustrije 🙂 Svi koji budu insistirali na takvom pristupu, nestaće sa tržišta i završiće kao Crvena Zastava. Neće se naprodavati Twinga za 20 hiljada eura, ni sa SUS ni sa EV motorom.

To meni često pada na pamet kad vidim neki EV koji je relativno povoljan.

Što mi ne daju da doplatim 3-4k za veći domet. 🙂
Da, takva je segmentacija. Ako hoćeš veću bateriju, moraš da uzmeš ceo paket, sa lepšim felnama, kožnim sedištima i boljim zvučnicima, iako ti ništa od toga ne treba. I umesto 3-4k, doplata je 7-8k ako ne i više.

Jasno je meni šta je njima cilj i gde je veća zarada, ali ovo što govorim za automobile za firme, izgleda mi kao da namerno odustaju od sigurnog dela tržšta. Možda to nije veliki udeo, ali nisu ni oni u poziciji da biraju mnogo. Možda misle da će ugroziti svoje modele sa većom zaradom, npr. taj Reno 5, ali mi se čini da će ih pre ugroziti strana konkurencija

Da, eno mučeni Slovenci uvode novu smenu i zapošljavaju trista novih radnika jer im slabo ide potražnja za Twingom.
A ja ti kažem da ne vidim tržište za auto od 20 000 EUR sa dometom od 250 km.

I baš bih voleo da vidim kupca toga.

Može eventualno da prođe za neku komercijalu po gradu, i kao drugi, treći auto u kući.

Samo što to onda veze nema sa ekologijom ako pričamo o drugom automobilu u kući, a bogami i ne vidim tržište za to u Evropi 😁

Tako da su takvi automobili bukvalno e-waste. Bilo ko da ih pravi, Reno, BYD, ili neko treći...

Pa sigurno da neko ima racunicu,verovatno zbog subvencija. Kako bese, u Nemackoj uzimaju Id.buzz i koriste razni majstori, samo onaj kombi model. Iako je bezobrazno skup

Pogledajte video iznad i sve ce vam biti jasno 🙂. Brine me jedino cena automobila sa novom tehnologijom i 1000km dometa. Za 2-3 god ce biti veliki izbor polovnih EVs za 5-10k.

Samo što to onda veze nema sa ekologijom ako pričamo o drugom automobilu u kući, a bogami i ne vidim tržište za to u Evropi 😁
Pa ništa nema veze sa ekologijom otkad se odavno kod SUS prešlo na logiku da se životni vek automobila skrati da bi se smanjile emisije za 0.1%. 🙂
I forsiranje finansijskih usluga koje te stimulišu da voziš nov auto par godina pa ga zameniš.

Ostalo je samo da pokušamo da smanjimo/izmestimo emisije iz mesta gde direktno ulaze ljudima u pluća a ekologija će generalno biti u kanalu kako god da okreneš.

Pa ništa nema veze sa ekologijom otkad se odavno kod SUS prešlo na logiku da se životni vek automobila skrati da bi se smanjile emisije za 0.1%. 🙂
I forsiranje finansijskih usluga koje te stimulišu da voziš nov auto par godina pa ga zameniš.

Ostalo je samo da pokušamo da smanjimo/izmestimo emisije iz mesta gde direktno ulaze ljudima u pluća a ekologija će generalno biti u kanalu kako god da okreneš.
Istina, i to je tačno.

Ipak, i dalje mislim da su proizvodi poput Twinga ili E-Pande najobičniji e-waste.

Ako su već nešto hteli, trebali su i Fiat i Renault i PSA da se fokusiraju na e-varijante Dobla / Craftera / Kangoo - sa 300 km dometa i relativno brzim punjenjem to itekako ima budućnost, tj. ima i sadašnjost. To se prodaje itekako.

A ove 200 km varijante malog gradskog auta su dugoročno samo bacanje para za firmu...

Evo, vidi ove magarce:
https://www.renault.rs/cars/kangoo-kfk-ph1-en/pregled.html

Zar ovo dušu nije dalo za EV verziju, pa imaš i kargo i ovi familу varijantu? Dve muve jednim udarcem, dok oni i dalje nude dizela za to 😟

A za to vreme, SAIC i BAIC imaju desetine e-kombija i dostavnih vozila.

Oni se mlate sa dizajnom Twinga... Pa aman...

U mali auto je teško spakovati velike baterije, bar sa ovom tehnologijom, pa odatle i ograničen domet. Meni realno domet od 250 km za drugi auto u kući odgovara.
I kod SUS vozila A i B segmenta, prtljažnik je dovoljan za jednu pristojnu kupovinu u marketu. Sa velikim batrerijama, prtljažnika uopšte ne bi ni bilo.

Sigurno da ih negde prodaju ne bacaju ih u Dunav 🤣 . Meni je manji auto baš to gradski auto koji supruga vozi. Njoj sluzi do posla i nazad, ja ga vozim kad hocu do grada a da se ne patim sa parkingom. Taj domet se u tu priču uklapa. Samo jelte ko može kući da ga puni i miran je.

P.S. cenu na stranu ali nismo mi ciljno trziste

Ima po Italiji dosta Citroena onih minijaturnih Ami valjda. Oni negde spadaju u tu priču ali je baš brate mali.

Je l' ima neko da je uzimao PHEV a da zivi u zgradi i nema gde da ga puni? Koliko to ima smisla?
Gledam npr BYD Seal U, srednja verzija sa elektro dometom od ~120km. Koliko sam skontao on svakako puni bateriju sa 'ostatkom' nepotrebne snage, npr na autoputu kad se vozi na SuS motor, za nekih sat vremena je dopuni do 70%.
Pritom zivim na Nbg, imam punjace na 5min od zgrade. Kontam da mi ne bi bio problem da odem 1-2x mesecno da napunim malo. +odem kod mojih bar jednom mesecno, oni su u kuci pa bih mogao i tu da se dopunim.
Predjem oko 10k godisnje.

Nazad
Vrh Dno