Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Garancija na aku?

Auto uzet sa oko 5 godina starosti i 174kkm ako se dobro sećam vrednosti. Nema garancije ni na šta.

Od servisa sam radio:

- Besplatno čišćenje sklopa kamera iza šoferke.

To je to za sad. Sad ću da bacim pogled da naručim filter kabine sam da ga promenim, verovatno ima još života u njemu jer ne osećam nikakav miris, i možda metlice brisača,
Nasam se da ce doci uskoro Tesla i kod nas, da ne mora vise da se raspravljamo da li je bolje kupiti Changan ili BYD...

Jeste malo skuplja u startu da je kupis, ali na kraju se sve to isplati.

Negde sam video prepisku gde hrvat iz EV clinic tvrdi da ce 100% Tesla doci krajem ili pocetkom sledece godine kod nas, ne znam koliko da se nadamo tome.
Ima onaj neki Kibost rentacar preko koga mogu da se nabave nove Tesle, ali do sada ne videh ni jedno realno iskustvo sa njima.

Ako gledamo kako je izgledao dolazak u Bugarsku... nismo jos uvek ni blizu dolaska u Srbiju.

Kako od čega, pa od rudnika litijuma, kad bi se napravio jedan solidan i striktan plan da sve to bude bezbedno i da se što manje zagađuje okolina eksploatacijom, pa usrali bi se kao država od novca koji bi mogao tehnički da se iskoristi dalje za elektrifikaciju i šta god već da je potrebno. Narod jednostavno nije za to, plaše se i ne zanima ih nešto od čega oni neće videti ama baš nikakvu korist, a uz to i vidimo koliko su zainteresovani da voze na struju, saberi dva i dva i vidiš da je Milisavu iz Žagubice njegov dizelaš star 22 godine sve što mu treba da se preveze od tačke A do tačke B.
Druže o kom Diznilendu ti pričaš? Sve da se uradi 100% čisto i da ne utiče na okolinu nikada ne bi narod imao ikakvu dobrobit od tog novca jer bi završio tamo gde i uvek sve na ovim prostorima završi. Nemoram da crtam da ne odemo u politicki off.

P.S. sad vidim da ste apsolvirali vec naše mogućnosti sa Litijumom.

Kako je moguće da je aku crkao tako brzo. Nit zima nit vrti anlaser...
Drugar ima auto školu i kaže 80% koji su crkavali mu je crklo leti. Baš meni pre neko leto na moru crkao pa sam se čudio. Ima logike što kaže kolega jaka temperatura.

Poslednja izmena:
Zamislite šta će biti sa EV koji se danas proizvode kada 2030. zažive oni sa baterijom od preko 100 kW, te mogu iz cuga da odvezu 500km na autoputu pri 120-130 kmh. Modeli iz 2026 će se prodavati u bescenje.

Ja čekam da neko skonta da može da se ubaci u gepek "expansion pack". Kao što su ljudi u golfovima dvojkama nosali kante koje su bile spojene na pumpu za gorivo.

Gomila trovača je na ulici, matorih automobila, malih kamiona i kombija iz kojih izbija dim u 50 nijansi sive i plave. To je grupa koja na struju neće preći ni za 20+ godina (realno pre će umreti ili omatoriti pa neće produžiti dozvolu). I danas zaglavih u koloni sa jednim takvim ispred mene (bez mogućnosti preticanja), Reno Megan. Zbog njega sam promenio rutu kojom sam trebao da vozim...

Zamislite šta će biti sa EV koji se danas proizvode kada 2030. zažive oni sa baterijom od preko 100 kW, te mogu iz cuga da odvezu 500km na autoputu pri 120-130 kmh. Modeli iz 2026 će se prodavati u bescenje.
Tesko da ce se to desiti 2030. Baterije u zadnjih 5 godina gotovo da nisu nista napredovale u gustini celija, malo je LFP napravio napredak, oko 20%. Tesla sa 100kwh baterijom je izasla jos 2016te, a evo i danas su retki automobili sa tolikom baterijom.

Solid state baterije pitanje da li ce ikada da zazive, postoji puno problema koji se javljaju u realnoj ekploataciji. Svaki problem je moguce resiti naravno, ali pitanje je po kojoj ceni i uz kakve kompromise.

Tako da kako sada stoje stvari, i ubuduce ce vaziti pravilo:

Mali i jeftin auto = mala baterija = mali domet

Ono sto moze biti game changer jesu brzine punjenja. Tu vidimo dosta pomaka u zadnje vreme. Ako proizvodjaci uspeju da spuste brzine punjenja na 10 min u nizu klasu, nikom nece trebati velike, teske i skupe baterije.

Poslednja izmena:
P.S. sad vidim da ste apsolvirali vec naše mogućnosti sa Litijumom.

Samo bez ljutnje, čovek može valjda da sanja da država nekad može da uradi nešto kako treba, ja sam uvek više optimista nego pesimista 🙂 Mada znajući šta znamo, mene je zaista mrzelo da čekam neku bolju budućnost, pa sam uzeo stvar u svoje ruke... Prođe život čekajući bolja vremena, što ne znači da neće da se desi. Čovek pitao odakle, ja odgovorio u teoriji, ali praksa je nešto drugo.

Što se tiče Tesle da dođe, pa stvarno bi značilo, svima, nadam se da su predviđanja tačna. Pomerili bi se barem malo sa mrtve tačke.

Ma kakva ljutnja to je samo opušteni svakodnevni ton 🙂. Pametno si postupio, lično sam previše lenj da uradim tako nešto iako debelo o tome razmišljamo.

Gomila trovača je na ulici, matorih automobila, malih kamiona i kombija iz kojih izbija dim u 50 nijansi sive i plave. To je grupa koja na struju neće preći ni za 20+ godina (realno pre će umreti ili omatoriti pa neće produžiti dozvolu). I danas zaglavih u koloni sa jednim takvim ispred mene (bez mogućnosti preticanja), Reno Megan. Zbog njega sam promenio rutu kojom sam trebao da vozim...
Baš ti će prvi preći na struju kad stave sve na papir i vide da je struja jeftinija, ali to još uvek nije slučaj jer jeftinih EV polovnjaka još nema, dok ovi sad ne ostare. Mada za godinu dve polovni Renault Zoe i Mitsubishi i-Miev će postati masovno dostupan svima kao mali gradski auto.

Što se tiče kamiona - već desetak firmi je kupilo e-Actross, i među njima ima i onih koji niakd pre toga nisu kupovali (uzimali na lizing) nov kamion. Bukvalno, kad se stavi sve na papir, knjigovođa/CFO sam ubedi šefa da je povoljnije uzeti nov kamion na struju nego nadalje koristiti polovne, posebno ako firma ima solare na krovu hale, što sad svaka druga, treća firma ima.

• Like
Reagovanja: mnt
LFP baterije su valjda teže od NMC? Donose druge prednosti, ali težina nije među njima. Evo sad gledam Tesla Y, samo je standard range LFP, i to je 60kWh, long range (valjda 79kWh) je NMC. BMW u svojim novim modelima koji imaju 100+ kWh koristi NMC baterije. Nisam siguran šta je bolje, imati težu bateriju, verovatno manjeg kapaciteta, ali više ciklusa i dugotrajniju, naspram lakše baterije, ili većeg kapaciteta, koja će brže degradirati. Kad pogledam da "obične" NMC baterije traju bar 1000 ciklusa, realno 1500-2000 dok ne padnu na 70%, to je i dalje jako velika kilometraža. Tast sa Konom pređe 500km po ciklusu. 1000 ciklusa je 500kkm, do tada će se sve ostalo raspasti, da ga samo "otera u Dunav", baterija će sigurno biti iznad 70%. Šta bi mu značilo da to bude do 2000 ciklusa, ili 3000 ili 5000? Verovatno ništa, evenutalno malo bi više vredela ta baterija nakon 500.000km preveženih, ili bi je mogao ostaviti da se nakači na kuću da se koristi.

Baš ti će prvi preći na struju kad stave sve na papir i vide da je struja jeftinija, ali to još uvek nije slučaj jer jeftinih EV polovnjaka još nema, dok ovi sad ne ostare. Mada za godinu dve polovni Renault Zoe i Mitsubishi i-Miev će postati masovno dostupan svima kao mali gradski auto.

Što se tiče kamiona - već desetak firmi je kupilo e-Actross, i među njima ima i onih koji niakd pre toga nisu kupovali (uzimali na lizing) nov kamion. Bukvalno, kad se stavi sve na papir, knjigovođa/CFO sam ubedi šefa da je povoljnije uzeti nov kamion na struju nego nadalje koristiti polovne, posebno ako firma ima solare na krovu hale, što sad svaka druga, treća firma ima.
Ovi što voze tamiće i turbo Zete ne razmišljaju o eActrosu

LFP bi trebalo da su jeftinije pa obično NMC ide u hi-end modele. Kažem "obično" pošto ne mora da znači da je uvek tako. Ja bih pre izabrao LFP, pošto mi ne igra puno ono što NMC donosi. A i LFP su bezbedije i bolje podnose visoke temperature. Jeste da su loši na minusima, ali lakše je obezbediti grejanje baterije na -5°C, nego hlađenje na 45°C na parkingu na suncu.

Ali su teže, to pravi problem. Već su "normalni" automobili dostigli sumanute težine, limuzina D segmenta 2.4t. iX5 novi na granici da treba C kategorija da se vozi.

Bilo bi jednostavno da je sve na strani jedne ili druge vrste baterija. Ovako je na strani LFP cena, bezbednost i trajnost, ali minus je težina i potrebno kondicioniranje baterija kada treba da se puni na minusima. Ja sam u startu mislio da ću sigurno gledati LFP, sada nisam tako siguran. Ako ciljam auto sa 80+ kWh baterijom, nema puno šta da se probere sa LFP.

Automobili su nažalost dostigli sumanute težine i u SUS formi.

Da, na žalost... A tu se krije ogroman potencijal uštede u potrošnji...

U mall of Split sam seo u novi Model Y Premium trim, i mogu vam reci da je to daleko od kanta enterijera. Cak me pozitivno iznenadila izrada, vise nego korektno.
Ekran dosta podeca sa fontovima na iOS, a i ozvucenje je odlicno.
Kad uporedim sa Audi Q3 2025. koji kosta isto, dosta je vise grube plastike u Q3

Mnogo manje košta veća masa EV nego sus. Ovi namunjeniji modeli prakticno ne koriste kočnice sem kad je frka panika i za postupno zaustavljanje.

Tesko da ce se to desiti 2030. Baterije u zadnjih 5 godina gotovo da nisu nista napredovale u gustini celija, malo je LFP napravio napredak, oko 20%. Tesla sa 100kwh baterijom je izasla jos 2016te, a evo i danas su retki automobili sa tolikom baterijom.

Solid state baterije pitanje da li ce ikada da zazive, postoji puno problema koji se javljaju u realnoj ekploataciji. Svaki problem je moguce resiti naravno, ali pitanje je po kojoj ceni i uz kakve kompromise.

Tako da kako sada stoje stvari, i ubuduce ce vaziti pravilo:

Mali i jeftin auto = mala baterija = mali domet

Ono sto moze biti game changer jesu brzine punjenja. Tu vidimo dosta pomaka u zadnje vreme. Ako proizvodjaci uspeju da spuste brzine punjenja na 10 min u nizu klasu, nikom nece trebati velike, teske i skupe baterije.

Velike temperature a auto parkiran napolju, to je veći neprijatelj od hladnoće. Znaš da telefoni se pregrevaju i obaraju osvetljenje kad je vrućina zbog zaštite. Nikakvim baterijama ne prijaju viske temperature a kod nas u bile iznad proseka.

Znam ali opet to je olovni aku, takvih imas stotine hiljada u ovom trenutku na ulici, posle nekoliko meseci ipak ne bi smeo da crkne tek tako... Valjda je i u garanciji?

Zasto je to sve dopusteno, zagadjivanje i buka (motori i kola po centru beograda neverovatno iznad dB).

Ljudi skupljaju otpad u kolima bez karoserije.

Raspadnuta kola (sa karoserijom) ili kola ispod normalnog standarda emisija koja se normalno voze usred grada a u stvari su za otpad.

Pusenje cigareta u zatvorenim prostorima.

Nazad
Vrh Dno