Šta je novo?

Pizza (pica) peć

• Začetnik teme Začetnik teme s5p
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Inace meni svaka druga koju pecem ne ispadne kako treba. Vec sam poceo da pizdim zbog toga. 😡

Meni ovo najbolja kupovina kako stvari stoje. Posle rođendana gde sam napravio 15 pica, ujutru doručak za ljude koji su prespavali, još 10kom. Ide jako brzo sve, uhvatio sam ritam. Dok se jedna peče, pripremam drugu, okrenem jednom picu unutra, dovršim filovanje druge, vadim gotovu i stavljam sledeću. Inače, pečem bez vrata, nekako mi je lakše da kontrolišem temp, kada stavim vrata bude prebrzo gotovo i uglavnom mi zagori (i to ona strana ka zadnjoj strani peći).

Testo mi je fantazija, da budem neskroman. Inače, prošlo je već 4 dana u frižideru, sad smem samo da zaledim? Odvojene su loptice, pa u velikim kutijama za hranu. Ne bih da držim tipa 10 dana u frižideru, verujem da će se prefermentisati (ako postoji takva reč) 😀

120kg u najavi 🙁

Meni ovo najbolja kupovina kako stvari stoje. Posle rođendana gde sam napravio 15 pica, ujutru doručak za ljude koji su prespavali, još 10kom. Ide jako brzo sve, uhvatio sam ritam. Dok se jedna peče, pripremam drugu, okrenem jednom picu unutra, dovršim filovanje druge, vadim gotovu i stavljam sledeću. Inače, pečem bez vrata, nekako mi je lakše da kontrolišem temp, kada stavim vrata bude prebrzo gotovo i uglavnom mi zagori (i to ona strana ka zadnjoj strani peći).

Testo mi je fantazija, da budem neskroman. Inače, prošlo je već 4 dana u frižideru, sad smem samo da zaledim? Odvojene su loptice, pa u velikim kutijama za hranu. Ne bih da držim tipa 10 dana u frižideru, verujem da će se prefermentisati (ako postoji takva reč) 😀

120kg u najavi 🙁
Bravo! Podeli neku sliku sa rodjendana, mislim pice, ne dece 😂

Sto se tice frizidera, probao sam do nedelju dana. Bude kiselije testo (nista spec) , pa ako volis probaj. Ja ih premesim, premazem blago uljem i u onu malu kesu za friz i odlozim. Po par meseci u frizu nista im nije falilo.

Iskreno ne znam. Nisam bre dva pecenja za redom napravio kako treba. Poslednje su katastrofa a kamen sam jedva ocistio i gledao sam kada je rukom razvijam da otresem sa njih doduse nije kako se na S zove vec kukuruzno braqsno bas sitno mleveno brasno ( mozda sam trebao onda obicno da koristim ili brasno za picu). Cak ni na lopatu nisam puno stavio da se ne zalepi kao predprosli put. A pre ove katastrofe sam od straha da ubacim da ne bude jos nesto je u zadnjem delu prikljestio poklopcem. Uglavnom vec pocinjem da gubim strpljenje a bogami i zivce koji su mi inace veoma tanki a razlog nije za ovaj forum.
Posto sam pripremio da se tog dana pecem zvao me drug iz Nemacke pa mi brasno u plasticnim posudama dobrano naraslo posle sat i po. Dok sam sa njim pricao.

Ja koristim pirinčano brašno za lopatu, kupio sam pola kg (u dm pakovanje je toliko), za ovih 30+ pica potrošio sam možda 50g (i to sam ja početku baš preterivao, sad lagano, prstohvat bukvalno, i samo sleti.

Iskreno ne znam. Nisam bre dva pecenja za redom napravio kako treba. Poslednje su katastrofa a kamen sam jedva ocistio i gledao sam kada je rukom razvijam da otresem sa njih doduse nije kako se na S zove vec kukuruzno braqsno bas sitno mleveno brasno ( mozda sam trebao onda obicno da koristim ili brasno za picu). Cak ni na lopatu nisam puno stavio da se ne zalepi kao predprosli put. A pre ove katastrofe sam od straha da ubacim da ne bude jos nesto je u zadnjem delu prikljestio poklopcem. Uglavnom vec pocinjem da gubim strpljenje a bogami i zivce koji su mi inace veoma tanki a razlog nije za ovaj forum.
Posto sam pripremio da se tog dana pecem zvao me drug iz Nemacke pa mi brasno u plasticnim posudama dobrano naraslo posle sat i po. Dok sam sa njim pricao.
Nemoj pogresno da me shvatis da te kritikujem ili napadam, ali ne mozes ocekivati drugaciji rezultat kad pravis iste greske kao i prvi put.

Probacu da te usmerim na osnovu tvojih poruka ovde i problema koje si podelio sa nama:

• Uprljan kamen nije toliko bitan, visoka temperatura sprzi sve.
  • Za razvlacenje pice ti to kukuruzno ocigledno ne radi. Probaj tip 400 ostro ili ovo pirincano sto pomenu daxy.
  • Ako ti se desi da poklopac ustine picu, verovatno ti je testo veliko za pec. Probaj da smanjis tezinu loptica za 20%.
  • Ako ti testo preraste, premesi ga i ostavi da naraste ~30min-2h u zavisnosti od temperature prostorije i kvasca koji si stavio.
  • Nemoj da preterujes sa nadevom dok ne uvezbas da ti par puta vezano pica ispadne dobro.

Pokusacu tako, jer preko aplikacije mi je od dve od 240 gr ispale jufke od 260 gr pre stavljanja u plasticne cinije.

Moj savet za ljude koji često prave picu, napravite više testa. Suštinski ista količina posla, i kada se završi fermentacija stavite u zamrzivač i vadite po potrebi. Ja sam pravio u turama od po 15 kom, i to su moje pice dosta velike, 320g (peć je 40cm). Nije baš lagano zamesiti ko nema iskustva sa testom, ali za recimo 5kom nije ništa teže nego za 2. I čak i kada vam se ne čini da ćete praviti picu, zamesite testo pa planirajte da zaledite. Ovako možete da držite dužu fermentaciju (recimo 3 dana), što daje malo bolji ukus, malo se lakše vari, lepše narasta... I ako nakon ta 3 dana ne budete pekli, zamzrivač i milina. Kada treba da se pravi pica, nekih 8h u kuhinji je sasvim dovoljno da bude spremna za pečenje.

Da li umesto T-400 ostro mogu da koristim T-400 meko? Jer ga imam pa da se ne baci. Ovo kukurzno sam bacio u djubre.

Mozes da koristis bilo koje brasno, ja stavljam sta mi dodje pod ruku i nikakav problem. Mozes i da mesas kukuruzno i psenicno,mozes sta ti je volja. Najbitnije je da se opustis i da ne robujes brojkama. Ja merim samo brasno i vodu, ostalo ide odokativno i testo je odlicno.

Ne vredi, od kako ne mogu bar dve da napravim u kontinuitetu stegnut sam. Kod mene nema te opustencije. A inace sam pod stresom tako da je to jos veci okidac.

Pojavila se Lidl elektricna pizza pec u Hrvatskoj, cena 140e. Tako da bi mogla uskoro i kod nas.

Pokusacu tako, jer preko aplikacije mi je od dve od 240 gr ispale jufke od 260 gr pre stavljanja u plasticne cinije.
Ovo mi nije jasno kako si uspeo ako sve meris. Desava se da bude manja gramaza jer nesto testa ostane u posudi, na radnoj povrsini ili rukama. Mozda da promenis recept? Bolje da se umesi testo, spusti hidratacija itd...

Ja razvlacim na pirincanom, pre neki dan mix pirincano i kukuruzno.

Tako je ispalo kada sam ga merio posle dva stajanja po pola sata i kada je trebalo da odelim na dve jufke. Gledao sam po onoj Pizza app.
Kukuruzno sam bacio (kao sto rekoh tanki su mi zivci). Dobro da i pec nisam razlupao.

Onda ti nisi lepo izmerio sastojke koje ti je izbacila aplikacija, imao si 40 grama testa vise.

Ima tona klipova na yt iz kojih moze da se nauci pa gledaj. Ne znam sta bih ti drugo rekao.

Ne vredi, od kako ne mogu bar dve da napravim u kontinuitetu stegnut sam. Kod mene nema te opustencije.
Verovatno preko pola decenije pred slobodan dan u nedelji pravim picu i skoro uvek mi testo uspe ali ne spremam ga na isti nacin kao vecina ljudi iz ove teme koji imaju pec za picu. Zvuci mi previse komplikovano da testo za picu nekoliko dana stoji u frizideru a u zamrzivacu ga verovatno nikada ne bih drzao. Picu pravim cetiri puta mesecno i ne secam se da nije bila jestiva zbog nacina na koji je testo spremljeno. Promeni recept koji trenutno koristis ako ti se ne svidja pica koju pravis jer do sada je spremanje trebalo da postane rutinsko.
@ostali
recept za banana hleb cije slike sam okacio na prethodnoj strani

350g brasna
250g secera
50g suvog grozdja
1.5dcl ulja
2 praska za pecivo
4 jaja
1kg banana

1. izgnjecite viljuskom banane na tanjiru i pospite ih sa 2-3 kasike secera ali obavezno ih pre toga oljustite 🙂
2. u jednoj ciniji umutite sneg od belanaca sa nekoliko kasika secera
3. potopite suvo grozdje u casu sa toplom vodom i ostavite ga u njoj 10ak minuta
4. brasno, secer, prasak za pecivo, cetiri zumanca, ulje i banane kada omeksaju u tanjiru pomesajte u drugoj ciniji pa onda polako dodajte sneg od belanaca da bi smesa ostala vazdusasta
5. pecite banana hleb u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni oko 50 minuta

Poslednja izmena:
Lepo je ovo samo ja pokusavam da smanjim secer. Inace sam slatkaros i zato sam nabacio mali "slauf".

Pojavila se Lidl elektricna pizza pec u Hrvatskoj, cena 140e. Tako da bi mogla uskoro i kod nas.
Bila je u Madjarskoj pre desetak dana na katalogu, cini mi se sa je cena bila oko 160 evra.

Nije, gledao sam tu. Nema odvojeno podesavanje gornjeg i donjeg grejaca.

Nazad
Vrh Dno