Šta je novo?

Kineski maglev model ubrzava do 800 km/h za samo 5,3 sekunde

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Kineski-maglev-model.webp

Kineski maglev model ubrzava do 800 km/h za samo 5,3 sekunde​

Kineski maglev model mase oko 1,1 tonu dostigao je 800 km/h za 5,3 sekunde na test stazi dugoj jedan kilometar i postavio novi rekord

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/nauka-i-...model-ubrzava-do-800-km-h-za-samo-53-sekunde/

Soko je namerno sabotiran. Prugu su rekonstruisali upravo Kinezi. Nisu blesavi da otkrivaju tehnologiju. Što se tiče Magleva, naklon do poda. U rangu F1.

Preko 4G ubrzanja. Đavola bi prosečnog penzosa smeo da izložiš tako nečem.

Brutalni su maglevi, ali operativni troškovi su takvi da je avion jeftiniji od voza 😁

Mada ja i dalje više volim vozove.
Za to vreme nas soko juri ka Subotici brzinom od 100km/h, a voz do Bara putuje kao da se vozi Transsibirskom zeleznicom.
Transsibirska je nedostižna za BG-Bar, tamo je prosečna brzina 60 - 70 km na sat.

Do Bara ide tom brzinom jedino kad izleti iz šina, pa u slobodnom padu 😒

Kada jednog dana maglev iskoči iz šina, to će biti ludilo.
Sećam se nemačkog ICE voza kad je izleteo.
Možda je soko bolja varijanta, mada sa našom infrastrukturom i mentalitetom, katastrofe su moguće, daleko bilo.

Iskočio zbog oštećenog točka. Maglevu ovo ne mož' da se desi.

Jel kamenuju i posipaju fekalijama te magleve lokalci kao sto ih nasi daruju ?

Hmm, da, točak je tačan odgovor, deo točka je aktivirao skretnicu u punoj brzini i pokidao voz.
Čuj, uvek nešto može da se desi.

Brutalni su maglevi, ali operativni troškovi su takvi da je avion jeftiniji od voza 😁

Mada ja i dalje više volim vozove.

Transsibirska je nedostižna za BG-Bar, tamo je prosečna brzina 60 - 70 km na sat.

Do Bara ide tom brzinom jedino kad izleti iz šina, pa u slobodnom padu 😒

Više je avion nego voz pošto levitira dok se kreće punom brzinom. A puna brzina mu je kao kod aviona. Fascinantna tehnologija.
Za Soko bi se reklo "kol'ko para, toliko i muzike". 😉

Ne može maglev kod nas, nemamo dovoljno prostora da uhvati zalet... Male su nam zemlje ovde na Balkanu. Prošlog meseca sam leto od Zagreba do Splita. Da nije bilo neko nevreme, pa smo malo kružili iznad Splita, let bi trajao pola sata. Brže kolima, ako se gleda ceo put.

Soko je OK za nas, ja kada sam se jednom vozio išao je 160. Pre toga sam se vozio vozom kao klinac do Bara, spavaća kola.

Soko kod nas ide do 200 km/h i to je sasvim dovoljno za malu državu. Regio na renoviranoj pruzi ide do 160 km/h, takođe dovoljno pošto staje na svakih 10-30 km na stanice. E sad drugi je problem što se često kradu delovi oko pruge pa iz bezbednosnih razloga Soko često ne ide punom brzinom. U Nemačkoj sam putovao ICE vozom do 188 km/h, a Regio oko 140, tako da tamo nije bilo ništa brže a karta je bila daleko skuplja nego u Srbiji (ako računamo pređene kilometre), još pre 10-15 godina.

Edit: te što kradu delove u sklopu pruge, trebalo bi im suditi kao za terorizam, možda bi onda manje uništavali. U Nemačkoj je tada u parkovima bilo šarana od 5kg da mogu da se uhvate golim rukama, pa nije niko krao, a kamoli delove pruge.

@Migrant po tvome ispada da je železnica u nas u sasvim korektnom stanju i da je zlonameran svako ko tvrdi drugačije.
E pa nije baš tako, železnica je u istoj situaciji kao i sve ostalo, skroz urušena i na ivici kolapsa.

@Migrant po tvome ispada da je železnica u nas u sasvim korektnom stanju i da je zlonameran svako ko tvrdi drugačije.
E pa nije baš tako, železnica je u istoj situaciji kao i sve ostalo, skroz urušena i na ivici kolapsa.
Napisao sam lepo na renoviranoj pruzi... A Soko samo tom prugom i saobraća... Naravno da imamo još pruga u državi koje su u veoma lošem stanju.

Ok, to je nešto drugo.
Ali da se razumemo i ta renovirana pruga je prilično žalosna priča (da ne zalazimo u svima poznate detalje).
Slažem se da maglev nama ne treba (a i da nam treba bilo bi isto).
Sama pruga je ok, one druge stvari nisu za ovaj forum... Putovao sam Sokolom sigurno 20 puta, sam voz i pruga su sasvim ok i ništa lošiji od nemačkih kojima sam putovao, a cena karte po kilometru putovanja daleko manja. Druge stvari i ostale pruge koje nisu renovirane su posebna (žalosna) priča, to stoji...

Soko kod nas ide do 200 km/h i to je sasvim dovoljno za malu državu. Regio na renoviranoj pruzi ide do 160 km/h, takođe dovoljno pošto staje na svakih 10-30 km na stanice. E sad drugi je problem što se često kradu delovi oko pruge pa iz bezbednosnih razloga Soko često ne ide punom brzinom. U Nemačkoj sam putovao ICE vozom do 188 km/h, a Regio oko 140, tako da tamo nije bilo ništa brže a karta je bila daleko skuplja nego u Srbiji (ako računamo pređene kilometre), još pre 10-15 godina.

Edit: te što kradu delove u sklopu pruge, trebalo bi im suditi kao za terorizam, možda bi onda manje uništavali. U Nemačkoj je tada u parkovima bilo šarana od 5kg da mogu da se uhvate golim rukama, pa nije niko krao, a kamoli delove pruge.
Reklamni pamflet za aktuelne jahače apokalipse.
Ne želim da ulazim u raspravu, moj stav je jasan.

Pa istina je, nama vozovi preko 150 - 160 na sat ne trebaju, mala zemlja, stanice svako malo... Čemu?

Štaviše, bolje da napravimo dve pruge sa 120 km/h, nego jednu sa 160...

Soko je sasvim OK, druge stvari okolo su problem.

Da je para i pameti, pa da ima po jedan Soko do svakog ćoška Balkana, bilo bi sjajno.

Šira je to priča od Srbije... Železnica je u problemu i u okolnim zemljama, a osim Mađarske i Rumunije (na vrlo ograničenim deonicama) malo se ko ima čime pohvaliti.

Eh, da nije kao sa telekom kablovima gde ista firma i postavlja kablove i organizuje krađu noću, da bi ponovila posao i naplatila ponovo... Ali da, bukvalno suditi kao za terorizam, jer to i jeste.

O čemu vi diskutujete...zlikovci uradili falš rekonstrukciju koju su n puta pretplatili našim parama, ljudi izginuli, a vama super što od BG-a do NS-a ide Soko 100+ km/h i xtra što je jeftiniji nego u Nemačkoj...

O čemu vi diskutujete...zlikovci uradili falš rekonstrukciju koju su n puta pretplatili našim parama, ljudi izginuli, a vama super što od BG-a do NS-a ide Soko 100+ km/h i xtra što je jeftiniji nego u Nemačkoj...
Nemoj brkati prugu, voz i železničku stanicu... Zna se dobro ko je radio stanicu, ko je projektovao, ko je kontrolisao, ko je žurio i požurivao i sve to nikakve veze nema ni sa prugom, ni sa vozom jer je to radio neko drugi.

Naravno da je sjajno što do NS-a možeš da dođeš za 30 minuta, i da je sreće imao bi takav voz i do Niša, Vranja, Kragujevca i Prijepolja... Ali to nećemo dočekati za naših života.

Nemoj brkati prugu, voz i železničku stanicu... Zna se dobro ko je radio stanicu, ko je projektovao, ko je kontrolisao, ko je žurio i požurivao i sve to nikakve veze nema ni sa prugom, ni sa vozom jer je to radio neko drugi.

Naravno da je sjajno što do NS-a možeš da dođeš za 30 minuta, i da je sreće imao bi takav voz i do Niša, Vranja, Kragujevca i Prijepolja... Ali to nećemo dočekati za naših života.
Ima, jer su isti ti radili i prugu, a ne samo stanicu.
Posebno je super što smo sve to platili x puta više i tebi to uopšte ne smeta.
A kritički stav je na nivou Dnevnika 2, eto srušila se stanica, puj pike, idemo dalje, imamo lep voz, daj da napravimo još nekoliko takvih pruga po istom receptu, šta ima veze, daj samo da se vozimo i brže zaboravimo šta se desilo.

Sve ok oko Sokola , lep je to voz. Ima razlicitih verzija. Vozio sam se i ovim najnovijim sokolom od Su do BGDa. Nego problem je pruga, jako lose uradjena. Od Bgd do Petrovaradina je ok, od Petrovaradina do Vrbasa ima deonica gde bas "ljulja", pa onda od Vrbasa do Backe Topole isto jako ljulja, skoro sam ispao iz sedista. Mislim nemam nista protiv, i ovvako je bolje nego sto je bilo, ali bas su fuserski odradili neke deonice pruge. Nadam se da ce se uleganjem, tj koristenjem pruge to dovesti u red, ali nisam veliki optimista. Radio sam na zeljeznici inace ako je to bitno uopste za ovo moje izlaganje.

Sve je to ista bagra. pruga, stanica sve je to radjeno po tom nekom projektu, ali bitna je bila korupcija i zarada nego kvalitet izgradnje pruge i stanica

Taj soko u Srbiji spaja sve najveće gradove pri brzini od 200km/h, kad je relevantan u ovoj priči?

Ima, jer su isti ti radili i prugu, a ne samo stanicu.
Posebno je super što smo sve to platili x puta više i tebi to uopšte ne smeta.
A kritički stav je na nivou Dnevnika 2, eto srušila se stanica, puj pike, idemo dalje, imamo lep voz, daj da napravimo još nekoliko takvih pruga po istom receptu, šta ima veze, daj samo da se vozimo i brže zaboravimo šta se desilo.
Pa to je poenta, daj da zaboravimo dok se vozimo vozom ofarbanim u zastavu. Ali ocito to prolazi, zato smo tu gde smo, i u krajnjoj liniji zato nam je i zeleznica takva, bas kao i zivot, spora, neodgovorna, nesigurna i aljkava....

Nazad
Vrh Dno