Šta je novo?

[A1] Kucni net

Zanimljiv podatak.

Kako ZTE MF296R koristi antenske portove?
Za razliku od drugih rutera, ZTE MF296R nema klasičan MIMO sistem gde oba porta pokrivaju sve frekvencije. Kod njega je signal podeljen:
  • Jedan antenski port je striktno zadužen za niže i srednje frekvencije od 800 MHz do 2100 MHz.
  • Drugi antenski port radi isključivo na visokoj frekvenciji od 2600 MHz.

Meni taj zte izvlači 70-130 max ponekad.
Radi mtl u mts romingu.
Bazna stanica je na 100 metara .
A1 je izvlačio izmedju 5-15mbps max.
A1 bazne su bile na 200-400 metara.
Centar grada.Nekada nije ni bilo neta.
Testirao sam 1 mesec.Dovoljno mučenja.
Nije do rutera...
Jednostavno ili radi prihvatljivo ili ne radi.

Izgleda da je sa 5 g,gde ga ima neka druga priča.
Sa 4g je uglavnom bio horor većini.

Izbaci ga napolje u hladovinu.
Za prosečnog korisnika i 50 mbps je dovoljno.
Meni je bitnije "da imam uopšte,nego kolilo brzo ću nešto da skinem".😀

I imaš onu skriptu za zaključavanje bendova.
Zekica je autor.
Ja sam moj zaključao na 1800,2100,2600.
Pa šta uhvati,a i radi agregaciju.

Agregacija mu je tek uzas.

3G/4G frekvencija 1651

3G/4G Povezani opseg 10.0MHz@1800(B3) + undefinedMHz@

3G/4G jačina signala -78 dBm

3G/4G ECIO/SINR 4.0 dB

3G/4 G PCI 241

Jasno mi je sve,ali je i novac jedan od faktora,meni bitno da mi ruter radi bolje od postojeceg ZTE i da mi SINR ne pada na nulu.
Razumem te potpuno.
Ne znam da da li ti se cenovno ukpapa Huawei B535 on je cat 7 i mislim da ima prikljucke za spoljnu antenu. Opet treba proveriti....antena je neki 6500...

Razmisli o svemu. A mozda se javi jos neko sa nekim predlogom 7

Prilozi

• Screenshot_20260810_213541_Chrome.webp
    Screenshot_20260810_213541_Chrome.webp
    43.9 KB · Pregleda: 130
Imao sam B818 263, trebao bi mi ponovo neki dobar ruter za još jednu mrežu, da može 3 ili 4 CA, sa 818 sam izvlačio 150-180 dl i 50± ul ne znam koji bi mogao da radi ovako ili neki 5G ruter ali je verujem da će skoro pustiti na lokaciji ?

Bitno mi je da ruter nije po ceni u rangu B818 on ionako je bio " overkill " za naš standard 4G-a

Pa nisam siguran koji da uzmem

Evo sad se povezao samo na B3.

3G/4G frekvencija 1795

3G/4G Povezani opseg 1800MHz(B3)

3G/4G jačina signala -81 dBm

3G/4G ECIO/SINR -2.0 dB

3G/4 G PCI 377

Izbaci ga napolje u ladovinu i uživaj dok traje ugovor.Ako crkne od mraza zimus,imaš garanciju.

Da li mislite da je pametno ostaviti ruter nx520 na tavanu(ugovor sa A1)? Situacija je sledeća, u kuci mi jedva hvata 4G i to na jednom mestu do prozora hvata recimo prosecnu brzinu od 35/10mbs i ta brzina cesto varira u oba pravca i navise i nanize, dok na tavanu sam nasao jednu poziciju gde se nakači na 5G i gde brzina ide na 400/30mbs dosta solidan signal prema parmetrima SINR 20dB...
Ono što mene brine je da li ruter moze da radi u uslovima velike temperature, na tavanu sad po ovim vrucinama bude oko 43 stepena? Plan mi je da ga ostvaim gore i da spustim komunikacioni kabl do prizemlja gde bi postavio drugi ruter za wifi...

Da li mislite da je pametno ostaviti ruter nx520 na tavanu(ugovor sa A1)? Situacija je sledeća, u kuci mi jedva hvata 4G i to na jednom mestu do prozora hvata recimo prosecnu brzinu od 35/10mbs i ta brzina cesto varira u oba pravca i navise i nanize, dok na tavanu sam nasao jednu poziciju gde se nakači na 5G i gde brzina ide na 400/30mbs dosta solidan signal prema parmetrima SINR 20dB...
Ono što mene brine je da li ruter moze da radi u uslovima velike temperature, na tavanu sad po ovim vrucinama bude oko 43 stepena? Plan mi je da ga ostvaim gore i da spustim komunikacioni kabl do prizemlja gde bi postavio drugi ruter za wifi...
Zvanicno pise da mu je radni opsed do 40C tako da 2-3 stepena vise verovatno nece da mu smeta. Ako se bas jako pregreva mozes i neki mini ventilator da drzis upaljen da ga hladi.

To je temperatura vazduha ? Na to dodaj i toplotu koju sam ruter razvija.

koja spoljna antena bi mi radila posao na tom mestu , udaljenost do rutera bi onda bila oko 7-8m? pod tim mislim da bi uhvatila min istu jacinu signala kao i ruter na toj poziciji?

Iskra loga 5g ali gubici u kablu su veliki

Kao A1 poceo davati poe externi ruter antenu

To je perfektno,montira se na antenski stub

Zanimljiv podatak.

Kako ZTE MF296R koristi antenske portove?
Za razliku od drugih rutera, ZTE MF296R nema klasičan MIMO sistem gde oba porta pokrivaju sve frekvencije. Kod njega je signal podeljen:
  • Jedan antenski port je striktno zadužen za niže i srednje frekvencije od 800 MHz do 2100 MHz.
  • Drugi antenski port radi isključivo na visokoj frekvenciji od 2600 MHz.
Jel može izvor ove informacije? Imam ovaj ruter i 99% sam siguran da ne radi tako.

Uzeo i ja 5G kućni net od 300/50. Uzeo preko agenta sa 25% popusta. Izašlo me 2.2012 dinara. Dobio ruter TP Link NX520. Do sada sam imao MTS-ov ADSL 20/4.
Inače i preko mobilnog sam korisnik A1 ali ovaj ruter leti. 5G direktno preko telefona mi izvlači najviše 300 download a upload oko 3. Telefon prikačen na 5G preko rutera sad mi izvlači preko preko 500 a upload 40. Laptop preko rutera mi izvlači preko 600 a upload 50. Mislio sam da će mnogo gora da bude brzina preko rutera, međutim ispada da ruter daje bolje brzine od telefona.

Uzeo i ja 5G kućni net od 300/50. Uzeo preko agenta sa 25% popusta. Izašlo me 2.2012 dinara. Dobio ruter TP Link NX520. Do sada sam imao MTS-ov ADSL 20/4.
Inače i preko mobilnog sam korisnik A1 ali ovaj ruter leti. 5G direktno preko telefona mi izvlači najviše 300 download a upload oko 3. Telefon prikačen na 5G preko rutera sad mi izvlači preko preko 500 a upload 40. Laptop preko rutera mi izvlači preko 600 a upload 50. Mislio sam da će mnogo gora da bude brzina preko rutera, međutim ispada da ruter daje bolje brzine od telefona.
Kod mene je suprotno, meni na telefonu ( IP 17 pro ) daje mnogo bolje rezultate. Telefon mi ide na 1200/160.... ruter maximalno 850/160 ( kucni net 600/100 ).

Ne, bela lampica je najbolji signal, a zelena je malo lošiji.
Neka proba da pomeri ruter bliže prozoru

Signal Strength
Solid white The signal strength is above 75%.
Solid green The signal strength is between 50% and 75%.
Solid orange The signal strength is below 50%.
Off No mobile network signal

Network Type
Solid white The device is on a 5G or 4G+ network (depending on the router).
Solid green The device is on a 4G network.
Solid orange The device is on a 3G network.
Off The device is not registered on the network.

Poslednja izmena:
Uloguje se u ruter i vidi stanje. Kod drugara je nekad znao da padne na 4G+. Ali kod njega je 4CC pa se ni ne oseti kad nema 5G signala. Ali svakako probaj blize prozoru ako ne i na prozoru. Cisto da iskljucis da ti je ruter u zoni gde ne moze da probije 5G. Mada po uploadu ne bi trebalo da bude. Ali nista neces da izgubis ako ga probas u drugim delovima

Moze mnogo da se postigne pomeranjem rutera na optimalnu lokaciju, najbolji rezultati na prozoru koji gleda na BS. Nisam imao problem sa downloadom, koji nije padao ispod 300 na bilo kojoj lokaciji, ali jesam sa uploadom.
Trenutno ruter na 4g radi na svim opsezima, B1,B3,B20, obicno je na B3, nekad na B1, jedne noci je bio na B20. Trenutna brzina 677/40,1, ping 14.
3321.webp
Za petnaest dana koriscenja, svukao sam skoro terabajt podataka.

Prilozi

• 3322.webp
    3322.webp
    35.6 KB · Pregleda: 50
Nazad
Vrh Dno